Itt jártunk – Madarak és Fák Napja a Kazinczy utcában, máj. 10.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

_MG_5459_

Milyen az, amikor egy szép napfényes hétvégi napon egy kis utcát lezárnak a VII. kerületben? Május 10-én az egy napra sétáló utcává alakított Kazinczyban jártunk a Madarak és Fák Napja alkalmából. Az ott található helyek, romkocsmák, kis kávézók, kerthelyiségek és természetesen a lakosok összefogásával született meg a rendezvény, amely igazán a szívünkhöz nőtt. Bár nem vagyunk helyiek, de jó volt látni, hogy együtt mire képesek, és megérdemelnék, hogy sétálóutcává alakuljanak, ahol mindig ilyen hangulat fogadja mind az ottaniakat mind az arra járókat.

_MG_5439

_MG_5452

DSCF3766

_MG_5454_

_MG_5449

A Szimplával szemben a Hellóanyu standjánál készíthettünk fonálból karkötőket vagy pálcára tűzhető denevéreket, baglyokat, de lehetett csak színezni, festeni is, kinek mihez volt kedve. Volt játszószőnyeg a kisebbeknek, és a Hol lakik Mimi című könyv olvasásába is sikerült belemerülnünk. A náluk megforduló gyerekek neve felkerült egy papírfára. Reméljük hamarosan megnyílik kávézójuk, közösségi terük a Csányi utcában, ahova biztosan ellátogatunk majd.

_MG_5496

A Szimplában bringás bolha várta a két keréken érkezőket. A kisebbek kismotoros és futóbringás gyorsulási versenyen vehettek részt. A Szimpla előtt az Ökolúció Alapítvány standjába botlottunk. Kezdeményezésük a Felelős Gasztrohős kampány, amely célja az étkezéssel kapcsolatos – történjen az otthon vagy vendéglőben – felelős döntések ösztönzése. Vagyis a helyi és szezonális termékek választása, a megfelelő tárolás és pazarlásmentes háztartás segítése, kevesebb hús és tejtermék fogyasztása a környezeti károk csökkentése érdekében, de a fenntartható vendéglátóhelyek listáját is megtaláljátok náluk.

_MG_5464_

Az utcában elszórt kréták várták, hogy valaki színesebbé tegye a térkövet.

_MG_5441__

_MG_5442_

_MG_5476__

_MG_5481

_MG_5484

Ott volt a Bélaműhely is bringákból készült hangszereivel.

IMG_5543

Az utca másik végében is javában zajlottak az események. Útközben utcazenészekkel és közösségi programokkal találkoztunk, megteltek az éttermek, kávézók. A Kőleves kert előtt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület munkáját támogatta, aki náluk vásárolt ruhákat.

_MG_5563

_MG_5564

_MG_5510

_MG_5528

A legnépszerűbb egy Barkas kisbusz volt, amit birtokba vettek a gyerekek.

_MG_5562

Közben a kisbusz mögött zajlottak a koncertek.

_MG_5575_

A krétázás itt sem maradhatott el.

Délelőtt rengeteg virágot és fát is ültettek, nagy dézsákba, ládákba, mert földből, fából és madarakból sajnos nem sok jut a Kazinczy utcaiaknak.

Fotók: Minimatiné