17+1 ingyenes gyerekprogram, amit nem hagyunk ki az idei Könyvfesztiválon

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2017. április 20–23. Millenáris

Április 20-án kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyet minden évben felkeresünk. Péntektől vasárnapig a Millenárison található Gyerek(b)irodalomban interaktív könyvbemutatókkal, kreatív foglalkozásokkal, rengeteg új könyvvel és a kiadók mindenféle akcióval készülnek. A belépés ingyenes!

ÁPRILIS 21., péntek

LÍRACSÚCS – Ne bántsd a Zrínyit! – Gyerek(b)irodalom, pénteken 15:00

Rendhagyó irodalomóra mindenkinek Nényei Pállal, Az irodalom visszavág-sorozat szerzőjével, középiskolai magyartanárral.

Családi jóga Csíki Mariann-nal a Könyvfesztiválon – Millenáris park, pénteken 16:00 (rossz idő esetén D csarnok, Gyerek(b)irodalom)

Április 21-én 16.00 órától közös gyermekjógázásra vár minden kicsit és kicsit nagyobbat Csíki Mariann a Millenáris udvarán, a Bookline stand mellett. Csíki Mariann a kicsiket vezeti be a jóga világába a Bookline Könyveknél megjelenő kötetében, a Jóga a boldog gyerekkorért című könyvben. A Könyvfesztiválon megismerkedhettek élőben a könyvben szereplő gyerekekkel, és együtt jógázhattok Mariannal, aki sok meglepetéssel készül. A jógához a gyerekpólókat és a -matracokat a Bookline biztosítja, amiket meg is tarthatnak jógázás után a gyerekek. Rossz idő esetén a D csarnok gyerekbirodalmában tarja meg Mariann a közös jógát.

DobozROBOTOK – szabadtéri kézműves workshop Molnár Jacqueline-nal – Európa Pont (Millenáris), pénteken 17:00 és Könyök(b)irodalom, vasárnap 13:00

Milyen lehet egy robot fejével látni a világot? Molnár Jacqueline segítségével új életre kelnek a kartondobozok, a vécépapírgurigák és a legkülönfélébb használati tárgyak. A szabadtéri workshopot csak jó idő esetén tartják meg, de vasárnap is bepótolhatjátok 13 órától a Gyerek(b)irodalomban.

Kamaszgondok – Problémaközpontú ifjúsági irodalom – Kner Imre terem, D épület, pénteken 17:00

Caroline Solé Szavazz rám! és Ruth Oshan Minden, ami szép című kötetének bemutatója Pacskovszky Zsolt és Nádori Lídia fordítók, valamint Dávid Ádám szerkesztő részvételével.

ÁPRILIS 22., szombat

Add a mancsod! – B épület, 1. sz. stand, szombaton 11:00

Ivona Březinová könyvének bemutatóján találkozhattok Balázs Andrea műfordítóval, Orbók Áron színésszel, Mányik Richárd kutyakiképzővel, valamint Teslával, a segítőkutyával is.

Dr. Seuss Zöld sonkás tojás és Kell egy kedvenc című könyvének bemutatója – Gyerek(b)irodalom, szombaton 11:00

Szabó T. Annával, a kötet fordítójával beszélget majd a kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna. Eközben a gyerekek marcipánból elkészíthetik a saját zöld sonkás tojásaikat, és terítéket is álmodhatnak hozzá a chefparade főzőiskola animátoraival.

Nézd, ez én vagyok! – könyvbemutató és kreatív gyerekfoglalkozás – Gyerek(b)irodalom, szombaton 11:00

Bemutatkozik a Csimota Kiadó játékos színező és foglalkoztató füzete, ami arra tanít, hogy ismerd meg magad és másokat. Izgalmas kézműves foglalkozás a könyv szerzőivel Győri Borival, Szamarasz Vera Zoéval és illusztrátorával Dániel Andrással. Itt írtunk róla bővebben.

A Pagony Kiadó kerekasztal beszélgetése: Hogyan születik az olvasó? – Gyerek(b)irodalom, szombaton 11:00

A Most ÉN olvasok-sorozatról és a Panthera 1-2. című regényről beszélget majd Berg Judit, Gévai Csilla és Kertész Erzsi írók, Knézics Anikó, vezető tanító, a Tanítók Egyesületének elnöke, Gombos Péter, a Kaposvári Egyetem tanára.

A Pagony Kiadó Mesedélelőttje – Pagony standja, pénteken 11:00-12:00, szombaton és vasárnap 10:00-11:00

Pénteken 11 órától Az első bé hörcsöge – Igaz Dóra (Most Én olvasok! sorozat) első könyvének játékos bemutatója várja a kisiskolásokat. Szombaton 10 órától Berg Judit-Agócs Írisz: Maszat a fodrásznál, Vadadi Adrienn-Igor Lazin: Peti tűzoltó lesz; Vadadi Adrienn-Kőszeghy Csilla: Kockacukor lovassuli című könyveiből olvasnak fel. Vasárnap Dániel András: A kuflik és a mohamanyi, És most elmesélem, hogyan lifteztem, illetve Harcos Bálint-Cristina Quiles: Szofi lufija című műveiből mesélnek.

Kerekítő manó és az évszakok és Kerekítő manó bandája – Gyerek(b)irodalom, szombaton 11:45 és 14:30

A Manócska Társulat zenés, mondókás babaszínházát nézhetitek meg, amely 1-3 éveseknek ajánlott, közreműködnek: Papp Judit (hegedű-báb), Bálint Ildikó (báb). Majd 14:30-tól Kerekítő manó bandája tart tavaszi meseelőadást óvodásoknak. Aki a földön tart és gyökereket ver: Gyulai Csaba az ütőhangszereivel, aki szárnyakat ad: Nemes Janó a fúvós hangszereivel, aki közel hozza, elbábozza és elénekli: Kovács Judit.

Margit Auer, a Mágikus állatok iskolája – Babilon Kiadó standja és Gyerek(b)irodalom, szombaton 12:15

Április 22-én 12:45-től Margit Auer, a Mágikus állatok iskolája szerzője dedikál a Babilon Kiadó standjánál. A dedikálás előtt, 12:15-től a Gyerek(b)irodalom színpadán ízelítőt láthattok a Mágikus állatok iskolája című zenés előadásból a Kolibri Színház színészeinek közreműködésével.

REPOSZT – Klasszikus költőink és szlemmerek? Hogy kerül a csizma az asztalra? – Kner Imre terem (D épület), szombaton 14:00

A Móra Kiadó bemutatja új sorozatát Kemény Zsófia, Pion István, Gábor Tamás Indiana és Szálinger Balázs közreműködésével. A kötetek a magyar költészet kiemelkedő alkotóinak – Petőfi, Arany, József Attila – verseihez kíván kedvet csinálni. Válogatást adni 12 éven felülieknek, a versekkel ezeddig csak az iskolában, csak tananyagként ismerkedő fiataloknak.

Utazz bálnabusszal! bemutató – Gyerek(b)irodalom, szombaton 17:30

Az egérmérnökök nem pihennek, nincs olyan komplex feladat, amire tervezőasztalukon ne lenne ott a megoldás. Máray Mariann böngészőjének interaktív bemutatója az illusztrátor és a könyv szövegírója, Dániel András részvételével.

ÁPRILIS 23., vasárnap

Anyámasszony katonái? – Vig Balázs: Todó kitálal a suliról és Dóka Péter: Fekete eső című kötetének bemutatója – Lázár Ervin terem (D épület), vasárnap 14:00

A két iskolásoknak szóló új kötetről beszélget majd Vig Balázs és Dóka Péter, Hajdú Steve színművész és  Oláh Andrea moderátor közreműködésével.

Az informatikus kutyája – Könyvbemutató és rendhagyó irodalomóra Lackfi Jánossal és az Eszter-lánc trióval – Lázár Ervin terem (D épület), vasárnap 15:00

Lackfi János tizenöt francia és belga költő legszebb, legőrültebb, legőrültebben szép verseit válogatta össze és fordította le az elmúlt száz évből. A világhírű francia gyerekköltészetből először jelenik meg antológia magyar nyelven. A bemutatón részt vesz az Eszter-lánc Mesezenekar is.

Bevetésre felkészülni! – Felolvasószínház David Walliams A nagy szökés című regényéből – Gyerek(b)irodalom, vasárnap 15:00

A Könyvfesztiválra jelenik meg a Kolibri Kiadónál David Walliams újabb regénye, A nagy szökés, amely a Gengszter nagyiéhoz hasonló siker várományosa lehet. A regény szereplőit a Katona József Színház művészei, Kiss Eszter, Mészáros Blanka és Ujlaki Dénes kelti életre.

Zenés lapozás Nagy Diána legkisebbeknek szóló lapozóival (0 éves kortól) – Gyerek(b)irodalom, vasárnap 16:30

Nagy Diána bemutatja lapozóit a legkisebbeknek az Egérfióka zenészeivel (énekel Manninger Katica, zenél Tóth Olivér Artúr). A Csimota Könyvkiadó és Két Egér Könyvek közös programja.

További remek programok itt:

A Móra Kiadó részletes programja és dedikálásai itt.
A Csimota Kiadó részletes programja és dedikálásai itt.
A Cerkabella Kiadó programja itt.
A Kolibri Kiadó részletes programja és dedikálásai itt.
A Két Egér Könyvek részletes programja és dedikálásai itt.
A Pagony és a TilosazÁ Kiadó programja és dedikálásai itt.
A Manó Könyvek részletes programja és dedikálásai itt.
A Babilon Kiadó részletes programja és dedikálása itt.
A Naphegy Kiadó részletes programja itt.

+1 Kis Könyves Éj

Idén is több helyszínen jobbnál jobb programokkal várnak benneteket a független gyerekkönyvesboltok is április 21-én, pénteken. Nézzétek meg részletes ajánlónkat itt!

A legújabb könyves válogatásunkat itt olvashatjátok!


Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb családi programokról, érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt, melyet minden csütörtökön küldünk el nektek a hétvégi ajánlóval és a legújabb válogatásokkal. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.