Így válassz tornacipőt a suliba! – 5 hasznos tipp

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

tornacipő

Az iskolai „bevásárló listákat” mindenki megkapja az első szülői értekezlet vagy a beiratkozás alkalmával. Részletesen leírják, hogy milyen típusú füzeteket, ceruzákat, eszközöket szerezzünk be, arról viszont kevés helyen esik szó, hogyan válasszuk ki a megfelelő tornacipőt. Mivel minden nap kötelező a sulikban valamilyen mozgás óra, nagyon fontos, hogy körbejárjuk a témát, mielőtt ténylegesen választunk. Ehhez adunk 5, számunkra bevált tippet. Szponzorált tartalom.

1.) Tornacipőt a szakértőtől!

Sokszor csábító akciók vannak a nyár folyamán, de a tornacipőt tényleg csak az utolsó pillanatban érdemes megvásárolni, hiszen előfordult már olyan, hogy nyáron 1 számot nőtt a gyerek lába. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor augusztus 20-a utánra időzítsük a beszerzést. Addig is érdemes nézelődni, hogy már célirányosan választhassunk.

2.) Cél a megfelelő ár-érték arány

Nem érdemes a leggyengébb minőségű, legolcsóbb cipőt megvásárolni. A legnyomósabb ok, hogy ezeknek a cipőknek a kialakítása semennyire nem követi a láb formáját, kifejezetten nem ajánlják az ortopéd orvosok. Itt az olcsó, márkátlan vászon tornacipőkre gondolunk. A másik ok a minőség. Sokszor többe vele a macera, leválik a talpa, gyenge a ragasztás vagy varrás, néhány alkalom után használhatatlan. Érdemes az arany középutat választani, közepes árfekvésű, jobb kialakítású cipőt választani. Az Intersport kínálatában rengeteg fazont, márkát és több árkategóriát is találtok!

3.) Multisport cipők

Érdemes bővebben érdeklődni a suliban arról (főleg, ha elsős a gyerekünk), hogy milyen sportágak kerülnek előtérbe a napi testnevelés órákon. Mivel kötelező a mindennapos mozgás, és sok iskolánál nehézkes, hogy mindenki tornateremhez jusson, sokszor kihelyezett sportórákat tarthatnak a focitól kezdve a kosárlabdán át a küzdősportokig. Ezért érdemes első körben egy általánosabb, több sporthoz is megfelelő cipőt választani. Ebben biztos, hogy a nagyobb sportáruházakban segítséget is kérhetünk. Például futócipőből egy számmal nagyobbat érdemes vásárolni, illetve még számtalan ilyen praktika van, amit laikusként nem biztos, hogy tudunk.

4.) Vizsgáltasd meg a lábát!

Érdemes olyan helyet felkeresni, ahol digitális gépre állítva megvizsgálják a gyerek talpát. Nemcsak azért fontos, mert kiszűrik a deformitásokat (gyakori a lúdtalp és a bokasüllyedés), hanem segítenek a cipőkbe olyan speciális betétet választani, ami segít megelőzni vagy csökkenteni a lábproblémák kialakulását. Emellett arra is figyeljünk, hogy a cipő megfelelően tartsa a gyerek bokáját és jól szellőzzön.

5.) Tépőzáras vagy megkötős

Örök kérdés, ami sokszor a tornatanárokat is megosztja. Egyre több a tépőzáras, gumis fűzőjű cipő, néha nem könnyű sima fűzőset találni. A fűzőset azért ajánlják, mert rendesen megtanulnak a gyerekek cipőt kötni, jobban a lábhoz „alakítható”, erősebben meghúzható. A tépőzárast viszont jobban kedvelik a gyerekek, mert gyorsabban fel tudják venni. Mindkét esetben érdemes figyelni, hogy a megkötősnél a fűző ne csúszós anyagból készüljön, ami állandóan kikötődik, és ne legyen se túl rövid, se túl hosszú. A tépőzárast pedig érdemes „karbantartani”, a tépőzárat tisztítani, mert ha túl sok szösz kerül bele, akkor nem fogja jól a lábat, könnyen kioldódik.

+1
Ha már megvan a kiválasztott tornacipő, mindenképp hordja a gyerek otthon néhány órát, mozogjon benne, hogy ne az első néhány tornaórán legyen kellemetlen élmény számára, ha például töri a lábat vagy mégsem megfelelő a számára.

Fotó: Adobe Stock
A cikk megírását az Intersport támogatta.