Ifjúsági regény 1956-ról – Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1956-os eseményekről ifjúsági regényt írni bátor és nehéz vállalás, hiszen a forradalommal kapcsolatban a gyerekeknek szóló irodalmat nagyítóval kell keresni. A Pagony Kiadó Abszolút Töri sorozatában még 2021-ben megjelent regény mondanivalója mindig és örökké érvényes – érdemes elővenni minden év október 23. környékén a magyar irodalom első ifjúsági regényét, amely értően, érzékenyen, a kamaszok számára feldolgozhatóan mesél az 1956-os forradalomról.

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet, Kiss Judit Ágnes szereplői, Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át. Az ok, amiért ebbe az időszakba szeretnének visszatérni, Lóri dédapja, aki részt vett a harcokban – őt szeretnék megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem számítottak, hiszen néhány iskolai ünnepség és a töriórán elhangzottak nem tudják felkészíteni őket arra, mi várja őket, amikor a múltba visszaérnek. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek.

A regény fontos kérdéseket feszeget: hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében, és hogyan tudják feldolgozni a forradalom valóságát?
Mihez kezdenek ők a lázadó tömegben, akiknek sohasem kellett ilyen helyzettel szembenézniük? Mit jelent a szabadság most, és mit jelentett 66 évvel ezelőtt?

Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas szerző sem a felnőtteknek, sem az egészen kicsiknek szóló műveiben nem kendőzi el a valóságot. A kórház az osztályteremben pontosan ugyanilyen őszinteséggel, tárgyilagosan, mégis sok-sok empátiával megírt regény.

„A történelem megőrzi az események történetét, de hogy hova menekültek a civilek, amikor jöttek a tankok, hogy honnan volt ennivalójuk a forradalmároknak, azt kevésbé. Rengeteget kellett olvasnom mindenféle személyes visszaemlékezéseket, hogy valamennyire összeálljon a kép.” – olvasható a szerzővel készült interjúban.

Kiss Judit Ágnes informatív, tanulságos könyve nem könnyű olvasmány. A kórház az osztályteremben mélyőszinteséggel, tárgyilagosan, mégis sok-sok empátiával megírt fontos, hiánypótló regény, nem csak kamaszoknak, hanem mindenkinek.

10 éven felülieknek ajánlott!

A beleolvasó a regénybe: https://www.pagony.hu/cikkek/kiss-judit-agnes-korhaz-az-osztalyteremben-beleolvas

Az Abszolút Töri sorozat olyan olvasmányos és izgalmas könyvek válogatása, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. A szereplők útra kelnek az időben, és az olvasó egy fordulatos kalandregényt végigizgulva, észrevétlenül kerül közelebb az adott kor szelleméhez, fontos alakjaihoz. A sorozatból a 10 évesnél idősebb olvasók izgalmas, élménydús formában ismerhetik meg történelmünk fontosabb epizódjait.

A sorozat további kötetei: https://www.pagony.hu/sorozatok/abszolut-tori

Wéber Anikó: Az ellenállók vezére
Mészöly Ágnes: A királyné violája
Majoros Nóra: A néma táltos
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood
Hamarosan megjelenik:
Miklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában
Rojik Tamás: A generális talizmánja

Forrás: Pagony

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!