Húsvéti programok országszerte – ápr. 19-21.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

hollokőE950854B45413C56FE723CED68573788

Ha húsvétkor kirándulnátok, rokonlátogatásra mennétek, akkor rengeteg program kínálkozik. Az országos körképben Hollókő, Szentendre, Gödöllő, Gyula, Szigliget, Ópusztaszer, Mezőkövesd, Sóstó, Noszvaj, Eger, Hévíz, Bóly, Tihany, Palkonya, Hortobágy, Vácrátót és az ország kisvasútjai is várnak benneteket.

SZENTENDRE

skanzen_husvet_02

Április 24-e Szent György ünnepe, ezért a szentendrei Skanzen húsvéti programjaiban a híres pásztor szenthez kapcsolódó hagyományok, rontáselhárító szokások és szerencsevarázslások is helyet kapnak húsvétkor. A néphagyomány szerint innentől számítják az igazi tavasz kezdetét, ekkor hajtották ki az állatokat a hosszú tél után először a tavaszi legelőkre. A család apraja-nagyja Szent György-napi kincskeresésben vehet részt, ahol minden család egy kincskereső térképpel a kezében találhatja meg a Skanzenben elrejtett kincseket, de lesz Szent György-napi kilövés is, vagyis a bánatok kikiáltása, amikor bárki megszabadulhat régóta hordozott „terhétől”.
Az idei húsvéti rendezvény középpontjában a bárány áll, így ennek a jegyében a kézműves foglalkozásokon kerámia és gyapjú bárány készül, a Meseházban bárányos meséket hallgatnak a legkisebbek, a nagyobbak a Tojáskertben különböző régi tojásjátékokkal játszanak, de érdemes benevezni az értékes nyereményekért zajló tojáskeresésbe is. Az anyukáknak egy-két praktikus tanácsért ajánlatos felkeresni a konyhákat, hiszen a 40 napos böjt után, gazdag sonkaparádéval készül a Szárnyas Ízvadász. A klasszikus sonkaételekbe tesz egy kis csavart, gondolva azokra a háziasszonyokra, akik unják asztalra tenni a megszokott ünnepi étkeket, így húsvéti sonkás frittatával, tormás csülökfelfújttal, fürjtojásból készült sonkás tükörtojással és kenyérben sült füstölt csülökkel várja a hozzá betérőket.
Amíg a nők a konyhában, a gyermekek pedig a kézműves foglalkozásokkal múlatják az időt, addig az apukák a különböző húsvéti szokások részei lesznek és elsajátítják a pásztorbot faragásának csínját-bínját. A keresztények egyik legnagyobb ünnepén a nagyszülők a református templomban istentisztelet, a katolikus templomban szentmisét hallgathatnak. A két nap során a népművészek tojást patkolnak, karcolnak, pingálnak, berzselnek a szentendrei Skanzenben és minden korosztály megtalálja a kedvére való időtöltést. A részletes programot itt olvashatjátok. Belépő: felnőtt 1800 Ft, diák/nyugdíjas: 800 Ft, vonat napijegy 500 Ft, bringa/roller: 500 Ft.

HOLLÓKŐ

holloko_husvet

Április 19-21. közt idén is hagyományos, palóc Húsvéti Fesztivállal, locsolkodással, gazdag programmal várja Hollókő látogatóit. A rendezvény idén különleges lesz: a falu jelenlegi formájában utolsó alkalommal látható. Októberig csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés keretében megújul. A rendezvény mindhárom napján népi játszótérrel, gyerekprogramokkal, illetve Húsvét Vasárnap és Húsvét Hétfőn további kézműves foglalkozásokkal, tojásfestéssel kedveskednek minden kedves gyermek vendégnek. A családi programokat itt találjátok.
Az ékszerdoboz falucskában a nagyszombati program a gyerekeknek és családoknak szól, a húsvét vasárnap és hétfő a népzenei koncerteké, mesemondóké és a népi hagyományoké. Fellép többek közt Szalóki Ági, Herczku Ágnes és Nikola Parov, a Nógrád Táncegyüttes, lesz Kerekes Band koncert, mesemondó, tánctanítás, közös nótázás. Belépő: felnőtt: 2500 Ft, diák (10-18 éves korig), nyugdíjas: 1500 Ft. Gyermekeknek 10 év alatt ingyenes! Mozgás-, hallás-, látássérülteknek igazolvány bemutatásával ingyenes!

GÖDÖLLŐ

godollo_miamano_szinhaz

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre húsvét vasárnap és hétfőn a gödöllői Grassalkovich kastély szezonnyitó családi rendezvénye. Április 20-án, vasárnap Erzsébet királyné kedvenc virága jegyében zajlanak a programok az Ibolya napon mesékkel, kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal és vásárral. 16 órakor a Katáng lép a színpadra az Üveghegyen túl című meséjükkel  (a koncertre a belépő 500 Ft/fő). A múzeum látogatására ezen a napon 50%-os kedvezményt adnak ibolya színű ruhát viselő, vagy Ibolya nevű látogatóiknak! Ingyen látogathatják a múzeumot azok a vendégek, akik 2014-ben ünneplik az Ibolya lakodalmukat. (A 15 éves házassági évfordulót a pénztárban igazolni kell).
Április 21-én húsvéti családi programokkal várják a közönséget. A részletes program itt. Minden programelem más-más belépőjeggyel látogatható, amit a részletes programbontásban találtok.

TIHANY

husveti_zongas_tihany_placc

Április 19-én Húsvéti Zsongással vár benneteket Tihany. A Piac Placcon gyerekfoglalkozásokkal, állatsimogatóval és helyben sült finomságokkal készülnek. A részletes program itt. Ingyenes!

PALKONYA, VILLÁNY

husvet_palkonya

Április 19-én és 20-án Palkonyai Hú!Svétváró! Egész napos, változatos családi programok a Villányi borvidék legszebb falujában, a 330 lelkes Palkonyán. Könnyed tavaszi sétával felkereshető húsvétváró udvarházak, műemlék pincék, családi pincészetek várják az érdeklődőket. Az útvonal egyes állomásain a vendéglátók finom borokkal, kemencés és grill ételekkel, házi süteményekkel, programokkal készülnek. A részletes program itt olvasható.

GYULA

kisusti_palinka_fesztival

Április 18. és 21. között a gyulai Várkertben rendezik meg a XV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivált, ahol nemcsak pálinkát kóstolhattok, hanem főzőversennyel, játszóházzal, hagyományőrző programokkal és koncertekkel is készülnek a szervezők. A programokat és részleteket itt találjátok. Napijegy: 1000 Ft, 10 éves korig ingyenes; Húsvét hétfőn mindenkinek ingyenes!

SZIGLIGET

szigligeti_var

Április 20-21-én Szigligeten Várnyitó rendezvénnyel várják a családokat. 2013. december 19-én adták át a közel 302 millió forintból megújított Szigligeti Várat. Ezúttal lovagi tornával, apródavatással és középkori zenével hívják várkapunyitásra a közönséget. A részletes program itt.

ÓPUSZTASZER

opusztaszer_husvet

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn, életre kel az ópusztaszeri skanzen. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolkodás, muzsikaszó, néptánc és kézműves foglalkozások várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást. Az évek óta megrendezett Szeri Húsvétonminden érdeklődő megismerheti és megtapasztalja a magyar hagyományra jellemző húsvéti szokásokat. Belépőjegy árak itt.

MEZŐKÖVESD

matyo-husvet

Április 20-21-én ismét Matyó Húsvét Mezőkövesden a Hadas városrészben. Programok: hagyományőrző programok, húsvéti ételek, locsolkodás, koncertek, népi játékok. A részletes programot itt olvashatjátok. Minden program ingyenes!

NYÍREGYHÁZA, SÓSTÓ

sosto

Április 21-én, Húsvét második napján megrendezett népszokás-bemutató hagyományosan a Sóstói Múzeumfalu évadnyitó rendezvénye. A népi hiedelmek, hagyományok köré felépített jeles napi program népművészeti kirakodóvásárral, utcaszínházzal, folklórprogrammal és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal egészül ki. A nap folyamán a hagyományos húsvéti locsolkodásra is sort kerítenek. Múzeumi belépővel látogatható!

NOSZVAJ

noszvaj_tojasok

Újra közeleg a Húsvét, ami egyet jelent a Noszvaji Tojásvadászattal április 20-21-én. Hatalmas élmény mindenkinek, korra, nemre való tekintet nélkül, aki aktívan és jó levegőn szeretné eltölteni a hétvégéjét. A tojásvadászat közben nem csupán kirándulhatnak a résztvevők, hanem izgalmas nyomozásban és aktív programokban is gyűjthetnek élményeket (íjászkodás, a célbadobás, kisállat simogató, helyi ízek kóstolása…). Belépők felnőtteknek 500 Ft, gyerekeknek 250 Ft, mely tartalmaz 1 db kemencében sült süteményt is!

EGER

makam_01

Április 20-án Családi húsvétoló lesz az egri Szépasszony völgyben népi játékokkal, maskarásokkal, ügyességi játékokkal, zenés felvonulással, néptánccal és ételkóstolóval. Részletek itt. Napijegy: 500 Ft (a Márai Látogatóközpont és a Játszópark programjaira). A szabadtéri színpadon 17 órától fellép a 30 éves Makám. A jubileumi koncert vendége: Lovász Irén. Belépő: 1500 Ft, napijeggyel rendelkezőknek: 1000 Ft.

HÉVÍZ

Eszter_lanc mesezenekar

Április 20-21-én húsvéti fesztivállal várnak mindenkit Hévízre, a Deák térre. Fellép az Eszter-lánc mesezenekar, Gryllus Dániel, a Zabszalma, Pál István Szalonna és bandája. A részletes programot itt olvashatjátok. A belépés ingyenes!

BÓLY

boly_1592

Április 21-én ismét Emmanusz, azaz húsvéthétfői vigasság a bólyi pincefaluban. Az EMMAUSZ-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Húsvéthétfő délelőttjén jó idő esetén a bólyi pincefalu mellett elterülő Kálvária dombon szabadtéri szentmisével kezdődik a rendezvény. Az ünneplés a kora délutáni órákban a pincesorban folytatódik, amikor az évszázados hagyomány szerint a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi és környékbeli pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. A családi présházak mellett vendéglátóegységként működő pincészetek várják azokat a Bólyhoz rokoni illetve baráti szálakkal nem kötődő érdeklődőket, akik szívesen részt vennének e rendezvényen. A részletes programot itt olvashatjátok.

HORTOBÁGY

Magyar-óriás-nyulak-a-gyepen_pusztai_allatpark

Április 19-21-én Húsvét a Hortobágyon. A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek változatos programlehetőségekkel várják a látogatókat ezen az ünnepen. Programok: HNP néprajzi kiállítások, húsvétoló, Hortobágy-halastavi Kisvasút (tojásexpressz), Hortobágyi Vadasparkban tojáskereső játék, kisállat simogató, tojásfestés. A Pusztai Állatparkban pirostojás-keresés, húsvéti pecsétgyűjtő játék, tojásfestés és húsvéti kézműves foglalkozás, arcfestés, állatsimogató bárányokkal, gidákkal, húsvéti vásár, pusztai fogatozás, csikósok bemutató szerepel a programban.

VÁCRÁTÓT

vacratot_tavasz3

Április 19. és 21. között Föld Napja és Húsvét a Vácrátóti Botanikus Kertben. Körülöttünk élnek, tudunk létükről, mégsem ismerjük őket, tekintsetek be a zuzmók különös világába! Kérdezzetek a kutatótól! Zuzmóbemutató és kreatív alkotó programok, kertészeti szaktanácsadás a különleges zöldségek nevelésével foglalkozó szakértőtől, díjtalan vezetett séták. A rendezvény 10-17 óráig tart, melyen a botanikus kerti belépőjeggyel vehettek részt. A részletes program itt.

ORSZÁGSZERTE HÚSVÉTI SAJTNAPOK

sajtnapok

Április 21-én országszerte Húsvéti Sajtnapokkal várják az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a magyar kézműves sajtokat és azok készítőit. A családok, baráti társaságok sajtkészítő műhelyekbe látogathatnak el, bepillantást nyerve a sajtok elkészítésének munkafolyamataiba, de mellette kóstolhatnak és vásárolhatnak is. De ami a legfontosabb: elbeszélgethetnek a sajtkészítővel, megkérdezhetik mindazt, ami érdekli őket, műhelytitkokat leshetnek el. Megnézhetik a gazdaságot, az állatokat, magát a fejést is és a feldolgozás során alkalmazott eszközöket. A sajtnapok lehetőséget adnak arra, hogy a termelők és vásárlók közötti bizalom kialakuljon és megerősödjön, valamint a városi látogatók vidékről alkotott – esetenként negatív képe – megváltozzon. A sajtosok mellett a csatlakozó borászok, vidéki éttermek, falusi vendégasztal szolgáltatók étlapján is jelen lesznek a magyar kézműves sajtok. Országos programok innen elérhetők.

KISVASUTAK

kisvasut

Április 19. és 21. között az ország kisvasútjai is várják a családokat: Almamellék, Lillafüred, Hármashegyalja, Kemence, Hortobágy, Kaszó, Szilvásvárad, Királyrét. A részleteket itt találjátok.

Budapesti programok itt.

Era kedvencei: Szentendrei Skanzen, Húsvét Hollókőn, kisvasutak
Rozi kedvencei: Szentendrei Skanzen, Húsvét Hollókőn, Húsvét a Hortobágyon, Palkonyai Hú!Svétváró!