Hétvégi programajánló – március 13-15.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

huszarok

Ezen a hétvégén ünnepli 10. szülinapját a Müpa, ismét izgalmas programokkal készülnek a Szamóca-tanodások, Bíró Eszter az Óbudai Platán Könyvtárban lép fel, a Liszt-kukacokat a Zeneakadémiára, akik távoli bolygóra fényüzenet küldenének a Műcsarnokba várják, de lesz még bábelőadás a Jurányiban, huszár készítés a Mesemúzeumban, árnyékszínház a Színtérben és Zakatoló Zenemozi a BJC-ben. Már pénteken huszár toborzó lesz táncházzal a Kolosy téren, szombaton nyílt nap a Parlamentben, vasárnap pedig családi programokkal készülnek a Várban, a PIM-ben és a szentendrei Skanzenben is, és ne felejtsétek, hogy a legtöbb múzeum ingyenesen látogatható. Jó hétvégét kívánunk!

MÁRCIUS 13., péntek

super-mom

Péntekre mindjárt két programot is ajánlunk nektek Helloanyutól. 10 és 12 óra között a La Liche Liga szoptatási tanácsadást tart, majd 16:30-tól ismét vár benneteket az Anyacsavar Klub olyan izgalmas témával mint a kisgyerekek melletti hatékony időkezelés és sikeres megvalósítási technikák. Szó esik majd többek között a priorizálás fontosságáról, a tervezésről, a szervezést segítő technikai eszközökről, illetve néhány belső egyensúlyt és optimális energiaszint elérését segítő módszerről. Mindkét program ingyenes!

Goncol_neptancegyuttes

A nemzeti ünnep előestéjén huszár toborzót tartanak a Kolosy téren, ahol besoroznak kicsit és nagyot a huszárok közé. A piac területe katonai táborrá alakul, lovakkal, huszárokkal.15 órától kézműves foglalkozás, csákó-, párta- és kokárdakészítés, jelmezes fotózás lesz, melyet 16:30-tól katonai toborzó és táncház követ a Göncöl Néptáncegyüttessel. Ingyenes!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kalaka_Foto_Lili Productions

Hihetetlen, de már 10 éve nyitotta meg kapuit a Müpa, ahol rengeteg jó programon megfordultunk az elmúlt évtizedben. Most hétvégén a szülinap alkalmából vetítésekkel, koncertekkel, színházzal, irodalommal és a már megszokott hétvégi gyerekprogramokkal készülnek, de a Cifra Palota ezúttal elmarad. Koncertet adnak többek közt a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Orfeo zenekar, a Purcell Kórus. Fellép Sebestyén Márta, a Kaláka, a Sebő együttes, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, a Muzsikás Együttes, Fábián Juli, Péterfy Bori, Sena, Jamie Winchester, Beck Zoli (30Y), Likó Marci (Vad Fruttik), Lovasi András és a Budapest Bár is. A Müpa10 eseménysorozatból nem maradhatnak ki a Recirquel Újcirkusz Társulat és a Nemzeti Táncszínház programjai, illetve a Literárium sem. Élő közvetítés egész hétvégén itt.

kallos_1

Március 14-15-én népzene, néptánc segítségével emlékeznek a szentendrei Skanzenban a ’48-as forradalomra, az akkor nyíló, Indulj el egy úton… című, Kallós Zoltán erdélyi folklórkutató életművét bemutató kiállítás kapcsán. Részletes program itt. Március 15-én ingyenes!

MÁRCIUS 14., szombat

Tillandsia_bulbosa

Növények a fejünk fölött, lebegők és fán lakók (Orchideák, Tillandsiák…) Ismerjétek meg a föld nélkül élő növényeket, melyek gyökerei a levegőben lebegnek, vagy a fák törzsébe kapaszkodnak a Szamóca-Kiskertész-tanoda foglalkozásán 10 órától és 11:15-től a Füvészkertben. Belépő: 1500 Ft/gyerek, szülőknek füvészkerti belépő.

Lisztkukacok_zeneakadémia

A Zeneakadémián tartott kiscsoportos foglalkozások az 1-4. osztályos általános iskolás gyerekeknek szólnak. Nemcsak a különféle zenei műfajokat és formákat ismertetik meg a gyerekekkel, nemcsak a különböző hangszereket mutatják be nekik (szó szerint kézzelfoghatóan), hanem beavatják őket a hangverseny intézményének működési mechanizmusába is. Liszt-kukacok Akadémiája ezen a szombaton is. Jegyár: 900 Ft.

Készítsetek horgolt húsvéti nyuszit a Freshkával 10:30-12:30 között a Gellért téri Pagonyban. Horgolótudás nem szükséges! A foglalkozás díja 3000 Ft.

fenyuzenet_IMG_6235

10:30-tól Fényüzenet a Műcsarnokban. Egy távoli bolygóról fényüzenet érkezik, nem tudjuk, pontosan honnan, milyen messziről. A foglalkozáson elképzelhetitek és agyagból megmintázhatjátok a planétát, ahonnan segítséget kértek a lakói ‒ vajon hogy és miben tudnánk segítségükre lenni? Erről szól majd a szombati mese, távoli és közeli bolygókról, külső és belső fényekről, no meg a segítségről. A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti. Múzeumi belépővel látogatható. Március 15-én a múzeum zárva tart!

mesemuzeum

11 órától a Mesemúzeumban készítsetek huszárt lovastul, vagy saját kokárdát Farkas Réka iparművésszel. Ajánlott korosztály: 6-12 éves korig. Felnőtt: 600 Ft, gyerek 400 Ft.

biroeszter_allati_zenes_abc

11 órától az Óbudai Platán Könyvtárban Bíró Eszter lép fel. A gyerekek az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül ismerhetik meg a koncerten. Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában. A belépés ingyenes.

Árnyékszínház a Borsószem kölyökprogramok csapatával 11 órától a Színérben, a Helloanyu emeletén. Várnak benneteket mesét hallgatni, árnyékbábot készíteni, drámajátékot játszani. Bejelentkezni ne felejtsetek el a szinterprojekt@gmail.com címen. Belépő: 1500 Ft/gyerek.

szamarful

11 órától Brub – egy zokni, aminek párja nincs című előadást nézhetitek meg a Jurányiban a Szamárfül projekt előadásában. 3-10 éveseknek ajánlott. Jegyár: 1000 Ft.

gurigaszorny

11 órától vár benneteket a Színes Egér a Két Egérben, ahol gurigaszörnyek, gurigaállatok készülnek majd az újrahasznosítás jegyében Vesztl Fannival. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

parlament_nyitott

Immáron hagyomány, hogy nemzeti ünnepeinken az Ország Háza megnyitja kapuit a látogatók előtt. Idén a látogatók március 14-én! 10 óra és 17 óra között léphetnek be a magyar törvényhozás épületébe, ahol a program keretein belül megtekinthető az épület impozáns Díszlépcsőháza, a Parlament Kupolaterme, valamint a Honvéd Koronaőrség által őrzött Szent Korona. Az épületbe belépni a XII-es kapun keresztül lehet. A parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes, de készüljetek fel a hosszú várakozásra.

MÁRCIUS 15., vasárnap

tn726c406 (3)

A nemzeti ünnep alkalmából több helyszínen ünnepi programokkal várják a családokat a Budai Várban. A gyermekek ügyességi versenyeken, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt és elkészíthetik saját kokárdájukat is. A Szent István szobornál 13 órakor fellép az Alma együttes, 17 órától a Ghymes. A Hadik szobornál 11:30-tól 18 óráig a népzene lesz a középpontban. A Dísz téren kutyavásár, 12 és 16 óra között huszártábor lesz lósimogatóval. A Táncsics börtönnél hét állomásból álló családi próbán vehettek részt. A Budapesti Történeti Múzeumban elkészíthetitek saját kokárdátokat, huszárcsákót, zászlót.

forradalmi_forgatag
A Magyar Kard Napja alkalmából a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban időszaki kiállítás nyílt, amely bemutatja a kard, mint történelmi vágófegyver fejlődését a honfoglalás korától napjainkig. Kicsik és nagyok számára egy felfedező füzet teszi kalandossá a kardokkal való megismerkedést. A Magyar Nemzeti Levéltárban 10 és 18 óra között kalandos időutazás során végigjárhatjátok az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős színtereit, megismerhetitek annak legfontosabb eseményeit, szereplőit. A Magyarság Házában huszárpróbákat tartanak gyerekeknek (patkódobás, patkókitartás, karikaszúrás, hordólovaglás, dolmánygomboló verseny, ügyességi próbák), de lesz még Kishuszár avatás, mesejáték és táncház is. A Várban található programok teljes listáját itt nézhetitek meg. Minden program ingyenes!

nemzeti_galeria

Ne felejtsétek el, hogy a legtöbb múzeum kiállítása ingyenesen látogatható ezen a napon, ha a Várban jártok, akkor a Magyar Nemzeti Galéria is.

Petőfi_Sándor_dagerrotipia

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 10 és 15 óra között szintén számos családi programot tartanak: újraindul a sajtógép, lesz 12 pontos játékos feladatsor és ünnepi tárlatvezetések. Részletes program itt. Ingyenes!

A Ludwig Múzeum Családi Délelőttjének rendkívüli kiadásán 10:30 és 14:00 között a Művészetek Palotáját köszöntik 10 éves születésnapja alkalmából. A múzeum két szintjén, öt helyszínen, különböző foglalkozásokkal várják a családokat. Az ünnepi hétvégén a múzeum mindkét aktuális kiállítása 10.00-20.00 óra között tart nyitva. A Ludwig Múzeum kiállításai érvényes Müpa-belépővel – a koncert napjáig – ingyenesen látogathatóak. A 17 órakor kezdődő hangulatkoncertek ingyenesek. A részvételi szándékot, kérik, hogy jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen!

kolompos_zenekar

A Kőbányai Kulturális Központban ingyenes ünnepi koncerttel vár benneteket a Kolompos. 11-13 óráig lesz még ünnepi kézműves játszóház, melyen a gyerekek címert festhetnek, kitüntetéseket és egyedi kokárdákat készíthetnek, valamint ügyességüket is próbára tehetik.

Syntax Cinema Orchestra

Magyarország egyetlen mozizenekara, a Syntax Cinema Orchestra a Szeleburdi Gyerekfesztiválon rajzfilmekre zenélnek majd ezen a vasárnapon 11 órától a  BJC-ben. A legkülöfélébb zenei stílusokban lehet részetek, attól függően, hogy éppen milyen rajzfilm szerepel a terítéken. A 8 fős mini bigband változatos hangszerparkkal redelkezik: redszeresen kezelésbe veszik az analóg minimoogot, az erdélyi óriás fujarát, a melodicát, kalimbát, tilinkót, kazoot, orrsípot, hogy a hagyományos hangszerekrõl ne is beszéljünk. Mindezeket adott esetben be is loopolják, effektezzik, csavargatják, tekergetik annak érdekében, hogy nagy legyen a meglepetés és persze minél jobban lekövessék az adott filmet. 4-10 éveseknek ajánlott program. Jegyár: 1000 Ft, családi: 3200 Ft.

A Mezőgazdasági Múzeum történetében először két, korábban zárt épületrészt nyitnak meg tavasszal a nagyközönség előtt. Most vasárnaptól a Kaputorony látogatható vezetés nélkül a hét minden napján 9:00 és 20:00 között. A túra időtartama kb. 15 perc. A toronyba 56 lépcsőfok vezet fel! Jegyár: 300 Ft (3 éves kor alatt ingyenes), de most vasárnap a nemzeti ünnep és a megnyitó alkalmából ingyenes lesz.

Era kedvencei: huszár programok a Skanzenben, Syntax Cinema Orchestra a BJC-ben, Müpa szülinap
Rozi kedvencei: huszár programok a Skanzenben, Müpa szülinap