Hétvégi programajánló – május 1-4.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

a_nagy_futam

Budapesti programok a hosszú hétvégére május 1-jei rendezvényekkel szárazföldön, levegőben és vízen, Óbuda Napjával, országos kitekintő és Balatoni körkép a Minimatinén kicsiknek és nagyoknak!

BUDAPEST

MÁJUS 1. (csütörtök)

Második alkalommal rendezik meg május 1-jén Budapest Belvárosában a II. Nagy Futamot. A Lánchíd és a Margit híd között. 11 órától 17 óráig rengeteg bemutatóval várják az érdeklődőket. Néhány program: 11 órakor Besenyei Péter műrepülő világbajnok felszáll az Erzsébet hídról, 12:28-tól RedBull Ejtőernyő Csapat bemutatója, 16:21-től Felix Baumgartner egy helikopterrel leszáll a Batthyányi térnél, emellett lesz még versenyautó bemutató, és rengeteg légibemutató. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

946702_533358763377266_1304647656_n

Az Antall József Tudásközpont idén is megrendezi a tavaly nagy sikert aratott Dunai Regattát május 1-jén 10 órától. A hagyományhoz híven vízre szállnak az egyetemek evezős és sárkányhajó csapatai. A nyolcasokba hivatásos evezők, míg a sárkányhajók lapátosai közé vállalkozó szellemű, bátor amatőr versenyzők jelentkeztek! A versenyzők Budapest szívében a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig tartó szakaszán hajóznak végig a drukkoló tömegek tízezrei mellett. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

rutkai_bori_banda

Május 1-jén az újpesti Semsey parkba csábítja a kicsiket és nagyokat az Újpesti Majális a retro jegyében. 10 órától májusfaállítással és a Bem Néptáncegyüttes hagyományőrző műsorával indul az egész napos műsor, majd a színpadon és a parkban tovább peregnek az események. A délelőtt során néptánc, színház, bűvészprodukció, majd 14 órától Rutkai Bori Banda szórakoztatja az aprónépet. Délután Oszvald Marika operett- és musicalműsora, majd a Madarak bulizenekar várja a nagyérdeműt. A program szabadtéri mozival zár: 18:30-tól a Csinibaba pereg a kivetítőn. Lesznek nosztalgiajátékok, kézműves-foglalkozások, továbbá ajándéktárgy- és játékvásárlási lehetőség és számos meglepetés várja a vendégeket. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

Ruzsa_magdi_f_meszaros_dia

Aki igaz majális hangulatra vágyik, május 1-jén Kőbányai halmajálist rendeznek az Óhegy parkban. Vidámpark, vursli, játszóház, halászlé és koncertek szerepelnek a programban. Ingyenes!

az-ordog-kilenc-kerdese-02-640x480

Kertvárosi Majális várja a családokat az Erzsébetligeti Színházban Ládafia bábszínházzal, Boribon mesekoncerttel, utcabállal és hagyományőrző játékokkal. Ingyenes!

rozsda-jelmezes-74

Tavaszköszöntő családi hosszú hétvége a Thália Színházban! Május 1-4. között hihetetlenül kedvezményes jegyárakkal várnak mindenkit a gyermek és felnőtt előadásokra.

MÁJUS 2. (péntek)

16 órától a Ludwig Múzeumban pszichológiai tárlatvezetést tartanak kortárs művészeti környezetben A szeretet művészete – A művészet szeretete címmel felnőtteknek. A rendhagyó kiállítótéri sétát Szirmai Anna Linda vezeti. Programjegy: 1000 Ft (+ belépő) Előzetes regisztráció szükséges!

zurgo_tanchaz

17 órától Tázló Táncház az Eötvös10-ben, 18 órától Zurgó Dió a MOM-ban (300 Ft/gyerek) a táncos lábúaknak.

MÁJUS 3. (szombat)

ludwig_muzeum_csaladi_delelott

10:30-tól a Ludwig Múzeumban Reigl Judit – Űr és extázis című kiállításhoz kapcsolódóan tartanak múzeumpedagógiai foglalkozást. „Zeneművek meghallgatására járunk a hangversenytermekbe és a festmények megnézésére a kiállítótermekbe. A zeneszerzők műveit a hangok harmóniája határozza meg, a festők munkáit a színek, formák, alakok kompozíciója. De lehet hogy egy festő egy zeneművet fest le? A hangok befolyásolhatják, hogy mi kerül a vászonra? Elképzelhető, hogy egy festő ugyanazt a zenében rejlő energiát, ritmust jelenítse meg számunkra egy képben, amit a táncos eltáncol a zene hallatán?” Most ezt próbálhatjátok ki Reigl Judit festményei alapján. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak. A részvételi szándékot, kérjük, a programot megelőző napon 17 óráig jelezzétek a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen. A foglalkozáson maximum 20 gyermeket tudnak fogadni. Ha elfelejtettetek regisztrálni, szombat reggel 10:00-10:30 között érdeklődjetek a jegypénztárban (tel: 06-1-555-3454) a szabad helyekről. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti Reigl Judit – Űr és extázis című kiállítást. A Családi Délelőttre érvényes programjegy ára 600 Ft/fő.

motolla_jatszohaz

10:30-tól a Marczi Motolla játszóházában anyukáknak és nagyiknak készülnek a meglepetések vasárnapra. Belépő: 500 Ft/fő.

cserepek

11 órától a Két Egérben kis virágcserepeket festhettek ki akrilfestékkel Anyák napjára. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

kacor_kiraly

11 órától a Mesemúzeumban kacagtató muzsikás dramatikus játékot láthattok és hallhattok Kacor Macska királyi tündökléséről s fenséges étvágyáról. Kacor kalandja magában is mókás, de Ágoston Béláék muzsikája olyan zenei humorral fűszerezi a játékot, hogy magad sem tudod már, hogy a pikula pukkanó hangja vagy a macska csalfa bajsza csiklandozta-e nevetésre gigád… Az ékes maskurákat fejedre Balaskó Attila gyúrta nemezbe. S a míves mímes macska: Szarka Fedor Guido! Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

kulturzsibi

A Nagy Budapesti Kultúrzsibi nevű antik, retró és kortárs bolhapiac május 3-án, szombaton, és 4-én, vasárnap Kultúrzsibi Majálist tart az Álomautó múzeummal közösen, a budafoki Oroszlános udvarban. A szervezők arra biztatnak mindenkit, hozza el otthonról megunt, fölösleges tárgyait, mert mint azt már jól tudjuk, ami az egyik embernek lom, a másiknak kincs lehet, így örömmel megvásárolja.  Most mindezt egy nagyon barátságos helyen, az egykori Törley birtokon tehetjük meg, csábító kiegészítő programok mellett: lesz álomautó bemutató, élményautózási lehetőség az álomautókkal, állatsimogató, minőségi bor- és pálinkavásár, vattacukor, mint kiskorunkban, és természetesen evés-ivás, sütés, főzés, ahogy az egy majálison illik. Az Álomautó múzeum Európa egyik legnagyobb, amerikai és európai veteránautó gyűjteménye, amely főként restaurált, működő állapotban mutat be közel 100 autót az 1940-es évektől az 1970-es évekig. A helyszín közvetlenül elérhető a Nagy Budapesti Kultúrzsibi volt bázisától, a Deák térről a 47-es villamossal, a menetidő 33 perc.  Helypénz árusítás esetén: 2000 ft/1 nap, 3000 ft/2 nap; asztal + 1000 ft. (Kipakolás reggel 8 és 10 óra között.) Vásárlóknak ingyenes!

Szaloki_Agi

17 órától Szalóki Ági Körforgás című lemezbemutatóján vehettek részt a Trafóban. Az album zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A zeneszerzők, Szalóki Ági és Fenyvesi Márton, aki első ízben dolgozott együtt Ági összeszokott csapatával, színes, izgalmas zenei világot hoztak létre: a dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek. A Körforgás szövegei is sokfélék: a gyerekek és felnőttek számára ismerős élethelyzetekről szólnak (utazás a négyes–hatos villamoson, mi történik, ha lefagy a számítógép), de lehetőséget adnak a szerelemről, a születésről, a családról és az elmúlásról való beszélgetésekre is. A verseket a körforgás jegyében Szabó T. Anna mesefüzére öleli körül, a kötet gyönyörű illusztrációit Kiskovács Eszter készítette. Belépő: 2000 Ft.

peterfy-bori

20 órától a Szentlélek téren Péterfy Bori & Love Band zenél, majd a Kobuci kertben folytatódik a mulatság. Ezzel veszi kezdetét az Óbuda Napja programdömping. Ingyenes!

MÁJUS 4. (vasárnap)

obuda_napja

Rengeteg helyszínen koncertekkel, múzeumi programokkal, gyerekfoglalkozásokkal, közbiztonsági nappal, civil kezdeményezésekkel, sporttal várnak benneteket a III. kerület szinte minden intézményében és terein. Óbuda napja részletes programjáról egy külön bejegyzésben is szólunk.

ezer_anya_enekel

10 órától Anyák napján „ezer anya énekel” a Budai várban, a Magyarság Házában. Emellett könyvbemutatóval, táncházzal is várják a legkisebbeket, mamákat, nagyikat, papákat, nagypapákat is! Vendég: Sebő Ferenc. A következő címre kérik a regisztrációt: ezeranya@ringato.hu. Ingyenes!

mupa_cifra_palota

10 órától ismét kitárja kapuit a Cifra Palota a Művészetek Palotájában. Ingyenes programokkal várják a 0-12 éves korosztályt.

koketanc_gyermektanchaz_farsang
Anyák napján évadzáró táncházat tartanak a Marcziban moldvai és gyimesi népzenével, sok-sok játékkal, mondókával, kézműves foglalkozással, régi és új ünnepekkel 1-7 éves korig. Belépő: 600 Ft.

mezogazdasagi_09

11 és 14 órától ismét torony- és épületlátogatást tartanak a Mezőgazdasági Múzeumban. Eddig csak különleges rendezvényekre, pl. a Múzeumok Éjszakáján nyitották meg a vár lezárt helyeit. Most minden hónap egyik vasárnapján vezetett épület és toronylátogatással várják a látogatókat. Érdekességeket tudhatunk meg az épület szobrairól, díszeiről és titkairól. Inkább iskolás kortól ajánlott a „túra”. Együtt fedezhetitek fel a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk stílus jegyeit az épületeken. A program legizgalmasabb része, hogy felmehetünk az Apostolok tornyába és felülről is megnézhetjük – , amit még ebből a szemszögből soha nem láthattunk – a Városligetet. A program időtartama 1-1,5 óra. A toronyba 150 lépcsőfok vezet, ezt vegyétek figyelembe, ha kisgyerekkel érkeztek. Belépők: felnőtt 1400 Ft, gyermek és nyugdíjas 850 Ft. A belépőjeggyel a múzeum összes saját rendezésű, állandó és időszaki kiállítása is látogatható. Május 1-től május 3-ig a május 4-i Vártörténeti séta és toronylátogatás programra kivételesen csak a 06 1 422 0765 központi telefonszámon fogadják a regisztrációkat! Régebbi beszámolónkat itt olvashatjátok.

DSC00640_szamarful_project

11 órától a Budapest Jazz Clubban Brub, a félpár zokni az édesanyákat ünnepli, barátaival Trappal, Kexszel és Uppival. „Ha neked is van félpár zoknid, akkor bizonyára tudod, hogy nekik, ellentétben páros társaikkal nagyon kalandos életük van. A mesében találkoznak egy náthás porszívóval, megtudják hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor és honnan támad a kupiszörny. Kiderül, hogy Luke Skywalker az első űrhajós, aki fénysebességgel képes tolatni, és legfőképpen az, hogy milyen jó ha a zokninak igaz barátai vannak. Ha te is kíváncsi vagy a történeteikre, gyere el.” A Szamárfül Projekt előadása. Belépő: felnőtt 1200 Ft, gyerek: 500 Ft.

kep1

16 órától a 110 éves, VI. kerületi Tóth Aladár Zeneiskola versenygyőztes növendékeinek hangversenyét hallgathatjátok meg a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. Ingyenes!

Folytatódik a Nagy Budapesti Kultúrzsibi nevű antik, retró és kortárs bolhapiac Kultúrzsibi Majálisa az Álomautó múzeummal közösen, a budafoki Oroszlános udvarban. Ingyenes!

KÖRNYEZŐ PROGRAMOK

ÉRD

toth_vera

Május 1-jén egész nap kirakodóvásár, vidámpark, gasztronómiai programok és koncertek várják a programra látogatókat a városközponti sétányon. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

SZENTENDRE

rackajuh_skanzen

A Skanzen Juh-héj! Alkotónapjához kapcsolódóan gazdag programokkal várják a család apraja-nagyját május 1-jén. Ez alkalommal a pásztor szerepe, életformája, személyisége, valamint a pásztorkellékek témájában: pásztorbot, pásztortűz, pásztorkutya, pásztorételek, juhtartáshoz kapcsolódó népi dramatikus játékok, népzene és néptánc. Jegyárak itt.

35884_128694917169303_4900050_n
A V8 uszoda 5. születésnapját ünnepli május 1-jén. Gyermekeknek ingyenes a belépés az uszodába + wellnessbe (felnőtteknek 50 % kedvezmény). Ingyenes szárazföldi és vízijátékok, koncert, táncbemutatók várnak benneteket. Részletek itt.

elevenkert

Idén háromnapos koncertsorozattal köszönti az Elevenkert a májust, csütörtöktől szombatig lemezbemutató koncerttel, meglepetésekkel, és a szokásos családias fesztiválhangulattal készülnek.
A Dunakorzón pedig családi majálist rendeznek.

KIRÁLYRÉT, KISMAROS

HPIM0299Fotó_Pulisch-József
Május 3-án rendezik meg a Királyréti Erdei Vasút napját, amelyre a szervezők színes programokkal várják a kisvasút barátait, köztük gyógynövényes túrákkal, táncházzal, kerti vasúttal, hajtányozással, helyi termékek vásárával.

TAHITÓTFALU

bodor_major_tahi3

A Dunakanyar legnagyobb családi lovasfarmja, a Bodor Major játékokkal, kézműves foglalkozással, állatsimogatóval, pónilovaglással és lovas kocsikázással várják a vendégeket május 1-jén.
A szabadtéri kemencékben kenyeret sütnek, mellette pedig bográcsban fő majd az ínycsiklandó ebéd. Régi idők majálisa új köntösben! Belépőjegy ára: 4490 Ft/felnőtt , 1990 Ft/gyermek (4-10 éves), 4 éves kor alatt ingyenes!

GÖDÖLLŐ

lovasmajalis
Május 1-jén kerül megrendezésre a Gödöllői Lovasmajális a Szent István Egyetem területén. A nap folyamán lovas díjugrató versenyt, nemzetközi bikarodeót, cutting showt láthatnak a vendégek, míg a kisebbeknek állatsimogatóval, gyerek játszóházzal, póni lovagoltatással és vurstlival készülnek. Délelőtt folyamán a programok a gyerekekről szólnak, lesz interaktív zenés mese előadás és bűvész show is, délután pedig Badár Sándor stand-up comedy,  majd Kökény Attila, Szekeres Adrienn és a Magna Cum Laude ad koncertet. Az estét Korda György és Balázs Klári, illetve DJ Papas és DJ Gézu zárja. Az egész napos programra a belépés díjtalan! A helyszín megközelíthető kisvonattal is Gödöllő központjából, a Művészetek Háza Gödöllő parkolójából.

VISEGRÁD

lovag1

Mátyás király napján, május 3-án a visegrádi Királyi Palota tavasz-ünnepen megelevenedik a középkor, az ódon falak közé visszaköltözik Mátyás király udvara. A Mátyás Király Múzeum látogatói betekintést nyerhetnek a reneszánsz ünnepek, lovagi tornák és lakomák világába. A részletes programot itt olvashatjátok.

GÁRDONY, AGÁRD, DINNYÉS

kiscsillag_zenekar
Gárdony Város Önkormányzata idén április 30. és május 4. között rendezi meg a VII. Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált koncertekkel, gyerekprogramokkal, sporttal. Gárdonyban, Agárdon és Dinnyésen is várják a családokat. Keressétek fel a Gárdonyi Rönkvárat vagy a Madárvártát is, érdemes! A részletes programot itt találjátok.

ORSZÁGOS KITEKINTŐ

KOMÁROM


23. Komáromi Napok május 4-éig városszerte várja az érdeklődőket. A programfüzet innen letölthető. Aki a városban jár, mindenképp böngéssze végig az április 29. és május 4. között megrendezésre kerülő Mediawave programját. A részletes programot és a fontos tudnivalókat itt találjátok.

PÉCS


23 különleges helyszín, 500 művész, családi- és közösségi programok május 1. és 3. között a Zsolnay Fesztiválon. A részletes programot itt olvashatjátok. Jegyárak ezen a linken érhetők el.

BALATONI PROGRAMOK

balatonfured_

Tópart Fesztivál – május 1-4. Tapolca, Malom-tó, ingyenes!
Boldog Békeidők Hévíze – május 1-4. Hévíz, Deák tér, ingyenes!

keseru_ilona

Jókai Napok – május 2-3., Balatonfüred
Májusi piknik – május 1., Vonyarcvashegy, ingyenes!
Palacsintafesztivál – május 3., Balatongyörök, ingyenes!

Programok 2015. május 1-jére itt!

Era kedvencei: Dunai Regatta a Műegyetem rakparton, Királyréti Erdei Vasút napja Kismaroson, „Ezer anya énekel” a Magyarság Házában, Óbuda napja
Rozi kedvencei: Királyréti Erdei Vasút napja Kismaroson, Keserü Ilona kiállítása Balatonfüreden, Két Egérben virágcserép festés, Óbuda napja