Hétvégi programajánló – máj. 31., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

családi_nap_NemzetiGaléria

Jó lenne, ha osztódni tudnánk, mert a szombat igencsak sűrűnek ígérkezik programok tekintetében. Pagony Feszt lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Belvárosi Fesztivál a Szabadság téren, Magyar Régészet Napja országszerte, több múzeumban családi nap, városi túrák a Budapest Essentials-on, beöltözős bringás felvonulás a Tweed Run Bp-vel. És ott van még sok-sok apró, de jó program városszerte, sőt a biatorbágyi Gyereknap, a vecsési Mesefesztivál, a pilismaróti design vásár és a gárdonyi Ökofeszt is nagyon vonzó célpont. Válogassatok, van miből! Hétvégi programajánló Minimatiné módra!

pagony_feszt

A Tavaszi Pagonyfeszt után ismét itt a nyári kiadás, nem is akármilyen programmal, hiszen Bogyó és Babóca itt ünnepli majd 10. szülinapját, de akár kuflikkal és graffalókölykökkel is találkozhattok. A Nyári PagonyFeszten 15 órától fellép a Kaláka zenekar, de lesz még sok-sok meseolvasás és rengeteg kreatív foglalkozás a Kisladik közreműködésével. A helyszín ezúttal is a Petőfi Irodalmi Múzeum és kertje. Bogyó és Babóca 3. legújabb epizódjait is megnézhetitek. Ez a program regisztrációhoz kötött. A helyszínen folyamatos kedvezményes Pagony könyvvásár lesz! A belépőjegyek érvényesek ezen a hétvégén a PIM összes kiállítására. Például május 31-én zár a Karinthy Frigyes-emlékkiállítás, amit még megnézhettek ezen a napon. A részletes programot itt találjátok. Belépő: 600Ft, gyerekeknek (0-14 éves korig): 300Ft, családi belépő: 1100 Ft (2 felnőtt + 2 gyerektől).

szaloki_agi

Még alig fejeződött be a múlt hétvégén a Főutca Fesztiválja, ismét nagy buli készül a Belvárosban. A megszokottól eltérően a Belvárosi Fesztivál nem több színpadon zajlik majd, hanem csak a Szabadság téren lesznek koncertek. Szombaton fellép a Run over dogs, az Óriás és az Irie Maffia. Délelőtt és napközben gyerekprogramok és a V. kerület testvérvárosainak műsora várja az érdeklődőket. 10 órától Szalóki Ági, 11 órától Paprika Jancsi Bábszínháza várja a legkisebbeket. Ingyenes!

Bálint Ágnes_kulturalis_kozpont_01

Május 31-én és június 1-jén Vecsés Főtere ismét mesevilággá változik, hiszen megrendezik a II.Bálint Ágnes Mesefesztivált. Mazsola, Frakk, Lukrécia és a többi neves mesefigura mellett idén Süsü is ellátogat hozzájuk. A programban szórakoztató bábelőadások, meseelőadások, koncertek szerepelnek. Fellép többek között a Kaláka, a Görömbő Kompánia, Bíró Eszter, a Zabszalma együttes és még sokan mások. A részletes programot itt olvashatjátok. A belépőről nem találtunk információt.

Gourmet Fesztivál_9297180

Május 26-tól június 4-ig a Millenáris, benne a Zöld Péter játszótér is zárva tart rendezvény miatt, hiszen május 30. és június 1. között ismét felsorakoznak majd a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a gasztro-világ más jeles képviselői. Míg tavaly a gulyás állt a kínálat középpontjában, idén a rakott krumpli minél változatosabb elkészítése foglalkoztatja majd – a saját fogásaik bemutatása mellett – a séfeket. A Gourmet Fesztivál kiállítóinak köre is tovább bővül, ezúttal – túl azon, hogy a szervezők ismét nagyot merítenek az itthoni ízek legjavából – már a nemzetközi konyhák hazai reprezentánsaira is kitekintenek. Ennek keretében bemutatkozási lehetőséget kapnak a hazánkban működő, legjobb külföldi konyhát vivő éttermek, s teret kap a minőségi street food is. A népszerű gasztro színpadon pedig idén is rengeteg programmal, hazai és külföldi sztárséfek bemutatóival, főző sulival, kóstolókkal várják a nagyérdeműt. Belépő: 3300 Ft/nap, 6500 Ft/bérlet.

magyar_regeszet_napja

Május utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Magyar Régészet Napja. Az ország 19 településén mintegy százötven izgalmas program várja az érdeklődőket, de megnyílik számos, a közönség számára hétköznap nem látogatható régészeti raktár és restaurátorműhely is. Május 30-án, pénteken elsősorban a gyermek- és iskoláscsoportokat, május 31-én, szombaton pedig a családokat és a felnőtteket várják a szervezők. Az események közt találunk ismeretterjesztő előadásokat, kézműves- és hagyományőrző programokat, régészeti sétát és kerékpártúrát a környék ismert és kevésbé ismert lelőhelyeire, ásatáslátogatásokat. A látogatók megismerkedhetnek a régészettel kapcsolatos társtudományok és szakmák művelőinek munkájával, testközelből láthatják a legmodernebb földmérő technikákat, megtanulhatják a sírfeltárás fortélyait, kipróbálhatják magukat a restaurátorok szerepében, állat- és embercsontokat vizsgálhatnak a kutatók segítségével. A közös filmelemzések résztvevői a legnépszerűbb hollywoodi kosztümös mozik történelmi hitelességéről beszélgetnek majd. A résztvevő intézmények listáját itt, a részletes programot pedig itt találjátok.

mg_5034

A magyar szobrászok és építészek ünnepe a IV. Szoborünnep idén is előadásokkal és vezetett sétákkal várja az érdeklődőket május 28. és június 8. között. A részleteket itt találjátok. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz (yblegyesulet@gmail.com) kötöttek.

13 klub, több mint 50 fellépő. Koncertek különleges helyszíneken. Városi túrák, kiállítások, vásárok ingyenesen. Színházi előadások és múzeum-látogatás kedvezményesen. Több mint 60 étterem, kávézó, bár és street-food pont kedvezményesen. Ezen felül a bérletedhez tartozó 1 vagy 2 City Special program, a lehetőségekből pedig Te választhatsz: ingyenes egyszeri belépés Budapest bármelyik gyógyfürdőjébe vagy strandjára. Vagy ingyenes egyszeri belépés az Állatkertbe. Vagy egy ingyenes Hop-On Hop-Off túra a város körül. Ez a Budapest Essentials. Néhány ingyenes és nem éjszakába nyúló program nekünk is jár 🙂 Pl a BudapestBike városnéző túrái (regisztrációhoz kötött) vagy streetart és romkocsma túrák a Design Termináltól. Érdemes megnézni a városi túrák listáját és a vásárok listáját is (Szimpla, WAMP, Gouba), mert ezek a programok ingyenesek.

gyereknap_2014

Május 31-én 9 és 19 óra között Meseváros gyereknap lesz Biatorbágy főterén, a Faluházban és a KRESZ Parkban. Családi futóverseny, utazó planetárium, mesék, mesterség bemutatók és Makám koncert (11 órától) várja a családokat. 16 órától Gyereknapi mulatság lesz a biatorbágyi Kisgombosban is. Felolvas majd Mózes Zoltán színész, a Kompánia Társulat tagja. Vendégük lesz Ágoston Alexandra, a Vivandra Kiadó vezetője, akivel kipróbálhatjátok a Pötty könyves játékot és megrajzolhatjátok a saját mesekönyveteket. Ezen kívül egész nap rengeteg bontott társasjátékkal, kirakóval és rendkívüli kedvezményekkel várják a kicsiket és nagyokat, úgy általában mindenkit, aki gyereknek érzi magát! A részleteket itt találjátok. Ingyenes!

A Rákapcsolás StR33t Art Aid Fesztivál Budapest Magyarországon elsőként megrendezésre kerülő 2 napos (máj. 30-31.) utcaművészeti fesztivál, ami a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére jött létre. A projektben a Budapest Főváros Önkormányzatának Cseppkő Gyermekotthona és Óvodája vesz részt. A délelőtt folyamán matrica-, sablonkészítő és festékkezelési workshopokkal várják a gyerekeket, melyeket hazai művészek tartanak. 16 óra után ezeken a workshopokon a látogatók is részt vehetnek. A foglalkozásokon kívül több programmal is várják a látogatókat. Az R33 területén (Soroksári út 58.) belül egy 87 négyzetméteres mobil falfelület élőfestése lesz megtekinthető, ahol a hazai street art új és régi képviselői mutatják meg szakmai rátermettségüket. Az előfestés mellett kiállítás nyílik hazai- és nemzetközi street art művészek matricáiból. A fölösleges energiák levezetésében a slackline hazai úttörői segítenek a Vágóhíd előtti parkban. A második nap este sötétedéstől a vizuált a FényHangár audió vizuális csoport biztosítja. A zenéről és az esti szórakozásról a hazai underground képviselői gondoskodnak. A rendezvényre fix belépőjegy nincs! A helyszínen támogatói jegyeket lehet vásárolni. A jegyekből befolyt teljes összeget a résztvevő gyermekek megsegítésére szánják. A rendezvény ideje alatt adományokat is elfogadnak (tartós élelmiszert, ruhaadományt, iskolai eszközöket, amelyek szintén a gyermekek között kerülnek szétosztásra).

rendorkutya

A II. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat és a II. kerületi Rendőrkapitányság szervezésében Családi Majálissal várnak mindenkit 10 és 14 óra között a Kultúrkúriában. A részletes programot itt találjátok. Ingyenes!

ujbuda_szabadteri_szinpad

Május 31-én 10 órától családi és gyermekprogramokkal várják a kicsiket és nagyokat a most nyíló Újbudai Szabadtéri Színpadon. Kirakodóvásár, arcfestés, hennakészítés, bográcsozás, finom ételek és italok is lesznek a helyszínen. 13 órától zenés színpadi előadásokra kerül sor, Böbi és Masni, a két kedves bohóclány vicces és tanulságos kalandjaiba vonja be interaktív módon a gyermekeket. A napközbeni programokra a belépés ingyenes. Az esti koncertekre 500 Ft.

wekerle_gyereknap_

10 és 12 óra között Gyermeknapi forgatag lesz Wekerlén. A Babos Bábosok, hangszerbemutató és játszóház várja majd a kicsiket és a nagyokat. Ingyenes!

ludwig_muzeum

A Ludwig Múzeum Családi Délelőttjének rendkívüli, gyereknapi kiadásával vár benneteket szombaton 10:30 és 15 óra között. A múzeum három szintjén, kilenc helyszínen, különböző foglalkozásokat tartanak. A megértési nehézséggel élő gyermekeket nevelő családokat szintén várják erre a napra (Down szindrómás, autista, oxigénhiánnyal született stb.). Kérnek mindenkit, hogy jelentkezzen be a gyereknapi programra a farkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen! A részleteket itt találjátok. A belépő 600 Ft/fő gyereknek és felnőttnek egyaránt, a megértési nehézséggel élő gyerekeknek és szüleiknek ingyenes!

buda

10:30 és 13:30 között a Magyar Régészet Napja alkalmából a Budapesti Történeti Múzeumban vezetett sétákon vehettek részt. A program 10 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Ingyenes!

Derkovits_Gyula

Szombaton 11 és 14 óra között ingyenes családi nappal várnak benneteket a Nemzeti Galériában. „Álmodd meg, készítsd el és vidd haza a saját aranyhalad! Barangolj velünk a 11.30-kor kezdődő tárlatvezetésünkön a halászok és munkások mindennapjaiba, ahova portrék, csendéletek és különleges használati tárgyak megfestésével kalauzol minket Derkovits Gyula művészi látásmódja. A művész csendéletein megjelenő hal motívumot tanulmányozva műhelyünkön pedig elkészítheted a saját szerencse talizmánod, egy aranyhalat fémlemezkébe vésve vagy papírmetszeten.” Találkozási pont: A épület földszint. A program 4 éves kortól ajánlott.

anorak

11 órától Színes Egér a Két Egérben. Hogy képzelsz el egy vírus vagy egy baktériumot, milyenek a gyerekeik, barátaik, városaik. Rajzold meg! Belépő: 500 Ft (levásárolható).

tweed_run

Május 31-én 12:30-kor csinos bringások találkozzatok a városligeti Pántlika Bisztrónál, kerekezzetek együtt a Tweed Run Budapest csapatával. A felvonuláson 8 kategóriában várják a nevezéseket (flapper, Gatsby, art deco, Provence, Pin Up, rockabilly, veterán kerékpár, retró kerékpár) a ’20-’50-es évek stílusában. 12:30-tól regisztrálhattok, ekkor tanulhatjátok a flashmob táncait és nevezhetnek be a versenybe. A felvonulás kb. 14:00-kor indul. A részvétel nem nevezéshez kötött, ez akkor szükséges, ha részt akartok venni a versenyen, vagy szeretnétek emlékbe sorszámot. Jó móka lesz! Ingyenes!

dohnanyi2

18 órától a MOM-ban családi hangverseny lesz a Budafoki Dohnányi Zenekarral Mesés zenék-zenés mesék címmel. Belépő: 2500-3900 Ft.

biotar

Ismét megrendezik a VII. Országos Öko, Bio Expo és Családi Fesztivált május 31-én és június 1-jén a gárdonyi Sport Beachen. Az idei rendezvény a helyi értékeket kereső, „természetes, egészséges” programok iránt nyitott családok számára nyújt üde gasztronómiai, kulturális és környezettudatos programot, tudományos-ismeretterjesztő egészség-védelmi előadásokkal, ember és környezetbarát megoldásokkal, a természetközeliség fontosságának bemutatásával. Programjaik között szintén fontos szerepet kapnak a hagyományőrző gyermekprogramok, kézműves foglalkozások, de a lassan már elfelejtett népi játékból és hajdani népszokásokból ízelítőt kaphatnak vendégeik. Belépőárak itt.

art6_foto_Soos Andrea

Az ART6 – 6 alkotóból álló csapata 2011-ben szerveződött baráti kezdeményezésként hogy egy privát, Duna menti környezetben közelebb hozza a részben ott élő alkotókat, művészeket, designereket a Dunakanyar környékbeli lakókkal, elcsábítsa a budapestieket és vidékieket a megszokott designvásárok és bemutatók közegéből egy Duna menti kirándulásra a természetbe, és baráti hangulatban töltsenek egy családbarát, színes, kellemes napot, ahol találkozhatnak többek között helyi alkotókkal és termékeikkel, emellett helyi kézműves ételekkel és italokkal. Most szombaton is várnak benneteket Pilismaróton, a Köztársaság tér 9-be 10 órától.

A NÉGYSZÖGLETŰ KEREK ERDŐ_Miskolczi_Nemzeti_Színház

Még hétvégén is tart a II.Pécsi Családi Színházi Fesztivál a Pécsi Nemzeti Színházban.

A vasárnapi programot itt olvashatjátok.
Nézzétek meg a Napibontót is!

Era kedvencei: Mesefeszt és Kisgombos gyereknap Biatorbágyon, Bp. Essentials vásárok és túrák, bringás felvonulás a Tweed Run Budapesttel, Pagony Feszt a PIM-ben
Rozi kedvencei: Pagony Feszt a PIM-ben, Budapest Essentials, Gourmet Fesztivál, Családi Nap a Nemzeti Galériában