Hétvégi programajánló – ápr. 27., vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fotó @ Mohai Balázs

Vasárnapig tart még a Föld Fesztivál az Állatkertben, a Pál-völgyi Kőfejtőben és a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Érdemes ellátogatni a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeire, a Capa Központba vagy a 100 éves házak programsorozatra. Ha üres a hűtő, irány a Szimpla háztáji piac vagy a WAMP spájz részlege. Zenére vágyóknak pedig Hahó Együttes az Akváriumban, Tóbiás matiné a Rádióban, Zenehajó a Budapest Music Centerben, Kovácsovics Fruzsina a Mesemúzeumban vagy a Csengő-bongó délután az Operában.

5(1)

Folytatódik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek a Millenáris ad otthont. Könyvbemutatók, dedikálások, előadások, szakmai programok, vásár és természetesen Gyerek(b)irodalom, ahol találkozhattok kedvenc szerzőitekkel, kreatív foglalkozásokon vehettek részt, diafilmeket vetítenek, Kaláka és Szalóki Ági koncert is lesz. Részletes program és praktikus tudnivalók itt. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

budapest_100_03

Vasárnap is folytatódik a BUDAPEST100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK- Kortárs Építészeti Központ. Több tucat, idén százéves épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: szállodák, iskolák, gyárak, közintézmények és sok-sok lakóház készül születésnapi programokkal. A programok többnyire magyar nyelvűek. A csatlakozó épületek és programjaik a rendezvény idején szabadon és ingyenesen látogathatóak. A regisztráció nélküli programokat itt találjátok. A rendezvény közösségi oldalához itt csatlakozhattok.

jacintara

Április 27-éig tart a Budapesti Állatkertben a Föld Fesztivál. Az idei egyhetes programsorozat a fenntartható mezőgazdaság és a méltányos kereskedelem jegyében telik, mely témákat a szervezők játékos ismeretterjesztés formájában tolmácsolják a kisebb és nagyobb látogatók felé. A részletes programot itt olvashatjátok. Állatkerti belépővel látogatható.

szimpla_piac_

Vasárnaponként állandó őstermelői piacot üzemeltet a Kazinczy utca 14. szám alatt a Szimpla és az Agri-Kulti. 9 és 14 óra között fogadja 50 őstermelő árus a látogatókat. Gyerekprogramokkal, zenével, kikiáltóval, kóstolókkal és szakmai beszélgetéssel várják az érdeklődőket. A kínálatban szerepelnek alapvető élelmiszerek, friss termelői zöldségek és gyümölcsök, gyümölcslevek, zöldfűszerek, tejtermékek, valamint számos különlegesség is, mint a rózsaszörp, a vörösborban érlelt sajt vagy a medvehagymás méz, süteménykülönlegességek. Délig elkészül az ebéd a Közös Lábosban. Adományért cserébe lehet kóstolni, az adományokat minden alkalommal más civil szervezethez, kezdeményezéshez jutnak el. Ha éppen nincs civil jelentkező, akkor a Budapest Bike Maffia juttatja el az adományból vásárolt élelmiszereket a belváros rászoruló családjainak. Már többször kipróbáltuk, érdemes elmenni! Ingyenes!

fold_napja

fold_napja_palvolgyi_kofejto_2012

Föld napja lesz a Pál-völgyi Kőfejtőben 10 és 17 óra között helyi és nemzeti parki termékesek vásárával, „zöld” civil szervezetek bemutatkozásával, játékos vetélkedővel, meseelőadással és gyerekkoncerttel. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

mupa_cifra_palota

10 órától ismét  Cifra Palota a Müpa vasárnaponként jelentkező ingyenes programsorozata 0-12 éves korosztály számára zenével, színpadi programokkal és kreatív foglalkozásokkal.

haho_együttes714

10 órától az Akvárium Klubban zene-móka, játszva tanulás kicsiknek és nagyoknak a Hahó együttessel. A zenekart 2010-ben azzal a gondolattal hozta létre Kardos-Horváth Janó vezetésével három zenészként dolgozó fiatal gyakorló apuka, hogy a gyerekekkel együtt tudjanak örülni a közös muzsikálásnak.Belépő: 500 Ft.

bolcs_kavics_02

10 órától a Hátsó Kapuban ismét Bölcs Kavics. A workshopok célja hogy kísérletezéssel és közös alkotással élménnyé tegyék a körülöttünk lévő világ megismerését és megértését. Végy egy fizikust, egy médiaművészt, egy iparművészt és egy képzőművészt, adj hozzá külföldi tanulmányokat, egy jó adag tanítási tapasztalatot, bőven szórd meg lelkesedéssel, kíváncsisággal, kreativitással és megkapod a workshopjaik receptjét. Fizika, elektronika, robotika, kémia, biológia, művészet …? 15 fős workshopokra 12-14 éves fiatalokat várnak. Jelentkezés: előzetes regisztrációval a bolcskavics@gmail.com email címen. Jegyár: 2000 Ft.

Ezerarcú Multikulti Egyesület

Képes és képtelen foglalkozások, jelmezes tárlatvezetések és gyermekfoglalkozások magyar és angol nyelven – csak néhány azon programok közül, amelyen részt vehettek 11 és 19 óra között a Capa Központ családi napján. Most vasárnap az Ezerarcú Multikulti Egyesület és a Pupili játékok készítője is közreműködik a programokban. Az esemény a Magyar Sajtófotó Kiállításra szóló belépővel látogatható.

boGár krea_wamp

11 órától 19 óráig ismét vár benneteket a WAMP a megújult Erzsébet téren. Most is körülbelül száz tervező egyedi termékei közül válogathatsz: magyar designerek ruhái, ékszerei, divatkiegészítői mellett, gyerekruhák, játékok, mesekönyvek is kaphatók lesznek, szokás szerint ismét jelentkezik a WAMP kézműves finomságokat kínáló gasztro szekciója. Ingyenes!

zenehajo

Egy bő egy órára minden gyermek zeneszerzővé, dalszövegíróvá, vagy előadóvá válhat, ha kedvet érez hozzá. Úgy ismerkedhet meg egy komplett jazz big band hangszereivel, a hozzájuk tartozó muzsikusokkal és a zeneszerzés kulisszatitkaival, hogy közben semmiben sem kötelező, de sok érdekes dologban részt lehet venni. Ez a ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával, amely 11 órakort kezdődik a Budapest Music Centerben. Belépő: 1500 Ft/fő, 4500 Ft/ család (2 felnőtt, 2 gyerek).

kovacsovics_fruzsina_mesemuzeum

11 órától a Mesemúzeumban Kovácsovics Fruzsinával utazhatunk el, ezúttal Magyarországra. „Egész éves mesés-zenés világjárásunk lassan a végéhez ér, és hol máshol is zárhatnánk utazásunkat, mint legszűkebb pátriánkban, vagyis a magyar népmesék földjén. Ezen a napon a hazai mesekincs többféle módon is megelevenedik: Fruzsi elmondja kedvenc magyar népmeséjét, énekelünk közösen magyar népi dalokat és népies Fruzsi-dalokat. A végén pedig híres magyar népi motívumokat hímezünk – vagyis ezúttal inkább csak színezünk!” Ajánlott korosztály: 3-10 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft.

11 órától a Grimm-testvérek klasszikus Holle anyó meséjét, mint saját történetét meséli el két bohóc: Aranyos Kukucska és Szurtos Kamilla a Budapest Jazz Clubban. A nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló szünet nélküli előadásra a belépő: felnőtt 1200 Ft, gyerek 500 Ft. Jegyvásárlás a helyszínen 10 órától.

tobias_matine

11 órától ismét Tóbiás matiné a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A 4-10 éves gyerekeknek szóló játékos ismeretterjesztő sorozat műsorvezetője Lukácsházi Győző (Győző bácsi) segítségével, hangszerekkel, zenei stílusokkal, zeneszerzőkkel ismerkedünk, kitűnő zenészekkel találkozunk, és közben sokat játszunk. Fontos szerep jut a közönségnek is, hiszen együtt énekelhetünk, olykor táncolhatunk és persze megpróbálhatunk válaszolni a műsorvezető kérdéseire is. Ha Ti is szeretnétek a Tóbiás Matiné vendége, sőt, szereplője lenni, nincs más dolgotok, mint telefonálni (+36 328 7744, hétköznap hívható), és regisztrálni a programra. A belépés díjtalan!

bajor_gizi_szineszmuzeum

15 és 18 óra között az évkör nevezetes napjait, ünnepi pillanatait eleveníthetjük fel sok zenével, játékkal, kézműves programokkal a Bajor Gizi Színészmúzeumban (XII.ker., Stromfeld Aurél út 16). Ez alkalommal a Föld Napja tiszteletére újrahasznosított anyagokból bábokat készíthetünk, kerti akadályversenyen és játékon is részt vehetünk. Belépő: 800 Ft/fő (felnőtt), 600 Ft/fő (gyermek), 6 év alatt ingyenes, családi jegy (legalább 2 felnőtt, két gyerek) 500 Ft/fő.

csengo_bongo_delutan_opera_f_eder_vera

Hangszerekkel szemtől szemben az Operában ezen a vasárnapon is 15:30-tól és 17 órától óvodások és kisiskolások számára. A Csengő-bongó délutánon ez alkalommal a fagott kerül a középpontba. Jegyek alkalmanként 1200 Ft-os egységáron kaphatók, a 4 alkalomra szóló bérlet ára elővételben 4000 Ft. Találkozóhely az Operaház Dalszínház utcai bejáratánál, a Királyi Lépcsőháznál.

A szombati programot itt olvashatjátok.

Era kedvencei: 100 éves házak programsorozat, Kovácsovics Fruzsina a Mesemúzeumban, Tóbiás matiné a Rádióban, Szimpla háztáji piac
Rozi kedvencei: 100 éves házak programsorozat, Szimpla háztáji piac, Föld napja a Pál-völgyi Kőfejtőben