Hétvégi programajánló – május 11., vasárnap

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vitéz László Bábautomata

Ezen a napon folytatódik a Cycling Affairs a Design Terminálban, az ELEVEN Fesztivál a Bartók Béla úton, a TeSzedd! akció országszerte, az Orchidea és bromélia kiállítás a Vajdahunyadvárban, a Rosalia 2014 a Gesztenyéskertben és a Budaörsi Fesztivál is. Ezekről bővebben a szombati ajánlóban olvashattok. Vasárnap ismét lesz ingyenes Cifra Palota a Müpában, érdekes kísérletek a Bölcs Kaviccsal a Hátsó Kapuban. A Noé Állatotthonban is programokkal várnak benneteket egész nap, rengeteg mindent megtudhattok a kutyákról, ha még nincs azért, ha már van, akkor azért. A Budapest Jazz Clubban Bögre Berci, a Zeneakadémián a Liszt-kukacok, az Operában pedig a nagybőgő lesz a főszereplő. Az Erzsébet téren Európa nap lesz az Eszter-lánc mesezenekarral futóversennyel, sőt a WAMP-ot is megtaláljátok. A Bálint Endre kiállítás zárónapját tartják a Magyar Nemzeti Galériában, és egy új bábkiállítás nyílik a Békásmegyeri Közösségi Házban, vagy akár a fotó történetével is megismerkedhettek a Capa Központban. Ha már a nyárra készülnétek, akkor Vakációváró fesztivál és tábor expo is lesz a volt Zöld Pardon területén. Válogassatok vasárnapi kínálatunkból!

GRUND_III

A Felelős Szülők Iskolája a Grund III. Vakációváró és Táborexpo keretében immár harmadik alkalommal mutatja be azokat minőségi szabadidős programokat, táborokat, képesség és készségfejlesztő játékokat, foglalkozásokat, amely szórakoztató, ugyanakkor tartalmas időtöltést kínál a nyári vakáció alatt is. Délelőtt 11 órakor a Barba Negra Track-en (volt Zöld Pardon, Lágymányosi-híd budai hídfője) Alma koncert, hip-hop és karatebemutató, délután 14 órától kívánságok délutánja, sztárokkal, Csodák Palotája kísérletekkel és koncerttel – a Tropicarium jóvoltából fotózkodhatsz kígyóval, de akár részt vehetsz a Rippel fivérek lélegzetelállító akrobatikai bemutatójában, mered? Álld ki a próbákat, menj végig az akadálypályán, szerezz mindenhol egy pecsétet! Simogass boát, adj mattot, rúgj kapura egy profinak, fejtsd meg a logikai feladványokat! Emellett ugrálóvár, társasjátékok, sportvetélkedők, Gipszkorszak alkotóműhely, baba-mama szoba, kalóz koncert, kerékpáros akadálypálya, szépségés bőrápolás, házi készítésű ínyencségek, logikai fejtörők, kalandpark, képesség és készségfejlesztés, étkezési és mozgásfejlesztési tanácsadás, arcfestés is várja az egész családot. Jegyárak: 1900 Ft, családi 6500 Ft/család.

articsoka2

A Füvészkertben egész nap érdekes előadásokkal és palántavásárral várnak benneteket a Különleges Zöldségek Napján. Belépő: 850 Ft, diák/nyugdíjas 400 Ft.

europa_nap

Az Európa-napot idén május 11-én, vasárnap az Erzsébet téren rendezik meg. A gyerekeket bábelőadások, az Eszter-lánc mesezenekar (11 órakor), ugrálóvár és kézműves foglalkozások várják, a sportolni vágyók pedig EU-csatlakozásunk tizedik évfordulója alkalmából 10 kilométeres futóversenyen vehetnek részt. A nagyszínpadon fellép a Magashegyi Underground, a 30Y és kilenc különböző európai országból érkező jazz-zenész. A részletes programot itt olvashatjátok. Ingyenes!

11 és 19 óra között a Mai Manó Ház és a Capa Központ közös családi napján átsétálhatjátok a fotográfia történetét. A részletes programot itt találjátok. A programokon való részvétel a Capa Központban vagy a Mai Manó Házban aznap megváltott belépőjeggyel lehetséges: felnőttjegy: 1500 Ft, diák- és nyugdíjas jegy (érvényes igazolvánnyal): 800 Ft, családi jegy: 3000 Ft (két felnőtt és legalább két, 18 év alatti gyermek részére).

wamp

Ugyanitt a WAMP is vár benneteket 11 és 19 óra között. Ingyenes!

Lenne kedved hegedülni egy üvegpoháron? Szívesen megszólaltatnál egy edényfedőt? Kipróbálnád, hogy milyen gyümölcsökkel zenélni? Akkor ezt a foglalkozást neked találták ki! Közös kísérletezéssel, sok játékkal és alkotással vár benneteket a Bölcs Kavics ezen a vasárnapon is 10 és 12 óra között a Hátsó Kapuban. A program 12-14 éves korú gyerekeknek ajánlott. Jelentkezés: bolcskavics@gmail.com e-mail címen. Belépő: 2000 Ft.

mupa_cifra_palota

10 órától ismét Cifra Palota a Müpában. Ingyenes!

bulldog_1200x703

10 és 16 óra között újra BoxE.R. Majális és Bulldog találkozót rendeznek kibővülve a másik két „libling” fajtánkkal a cane corsokkal és a csau-csaukal a Noé Állatotthonban (XVII.ker, Csordakút utca vége). Lesz szépségverseny (természetesen ivartalanított és törzskönyv nélküli kutyák is nevezhetnek. A fajtákat külön bírálják hivatalos fajtabírók és lesz egyéb kategória a többieknek.); dogathlon, agility, frizbi – bemutatók, sőt természetesen ki is lehet (kell ) próbálni; „Mennyit tudsz a kutyádról?” – szellemi és ügyességi akadályverseny; kutyás sport, engedelmességi és ügyességi bemutatók; gyerekeknek arcfestés, kézműves foglalkozások, cukormentes nyalóka készítés; tombola, melynek a fődíja egy kutyás nyaralás Cserkeszölön. Ahogy minden évben, idén is mindenki vendég egy bográcsebédre. Ingyenes!

nemzeti_galeria

A Bálint Endre kiállítás zárónapján 11 órától a gyerekeket várják tárlatvezetésre a Magyar Nemzeti Galériában. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Jegyárak itt.

Lisztkukacok_zeneakadémia

Az iskolások között vannak matekosok, vannak magyarosok, vannak „föcisek” vagy éppen „törisek”. A különféle szubkultúrák persze nincsenek zárva egymás előtt, s különösen szabad köztük az átjárás, ha a zenéről van szó. Hiszen a zenének mindenhez van kapcsolódási pontja: a matematikáról éppúgy sok mindent elárul, mint az irodalomról, a földrajzról vagy akár a sportról. A Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, vagyis a Liszt-kukacok Akadémiája keretében megvalósuló négy kistermi koncert az utóbbi négy területre merészkedik ki, utolsó alkalommal zene és irodalom kapcsolatának mibenlétét vizsgálva. Mi történik egy verssel, ha megzenésítik? Kell-e jó vers a jó dalhoz, avagy a jó verset tönkreteszi a jó dallam? Hogyan lehet a zenében irodalmi módon gondolkozni? A zene poétáinak korából, a 19. századból származó dalok és zongoraművek segítségével ezekre a kérdésekre keresi a választ a felső tagozatos általános iskolásoknak meghirdetett koncert, amelynek két előadója, Darázs Renáta és Kiss Péter, összeszokott kamarapartnerek, mi több, az intellektuális muzsikusok táborába tartoznak. Vasárnap 11 órára még kapható néhány jegy. Jegyár: 1200 Ft. Jegyvétel itt.

Vidám Szívűek Társasága

11 órától a Budapest Jazz Clubban A Vidám Szívűek Társasága bemutatja: Bögre Berci kalandjait. Közreműködik: Szirtes Edina Mókus – ének, Kertész Endre – cselló, Pálfy Zsolt – mesélő, ének gitár, Bocskor Lóránt – mesélő. Belépő: felnőtt 1200 Ft, gyerek 500 Ft.

MNO_TT20131211_147

Egy igazi családi eseményre, a bábműfajt népszerűsítő, a bábok világának színes, humorban gazdag világát megidéző programokkal várják a kicsiket és nagyokat ezen a délutánon 15 órától a Békásmegyeri Közösségi Házban. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának egyik legkiemelkedőbb anyaga a Hincz család hagyatéka. A három generációs vásári bábjátékos dinasztia a 19. század közepétől 1950-ig szórakoztatta a közönséget hazánkban, főként a Városligetben. Kötődésük Óbudával a két világháború közötti időszakban vált szorosabbá, amikor egy helyi fafaragó, bizonyos Fazekas mester 35 figurát készített a család számára. 100 darab marionettből álló gazdag örökségük egy évszázad bábjátszásának formáit, műsor- és stílusváltozásait őrizte meg. A kiállítás május 12-29-ig ingyenesen megtekinthető nyitvatartási időben. 15 órától Vitéz László Bábautomata nyereményekkel: Vitéz László jelenetek, Ottokár állatmeséi, a Sárkány hőskölteményei, Csiga úr bánatos monológjai, Bölcs Bagoly áriái; bábkészítő műhelyek (ismerkedés a különféle bábtechnikákkal a gyakorlatban); zenés kiállítás megnyitó; a Kolibri Színház előadása szerepel a programban. Jegyár: 800 Ft/fő.

csengo_bongo_delutan_opera_f_eder_vera

Hangszerekkel szemtől szemben az Operában ezen a vasárnapon is 15:30-tól és 17 órától óvodások és kisiskolások számára. A Csengő-bongó délutánon ez alkalommal a nagybőgővel ismerkedhetünk. Jegyek alkalmanként 1200 Ft-os egységáron kaphatók, a 4 alkalomra szóló bérlet ára elővételben 4000 Ft. Találkozóhely az Operaház Dalszínház utcai bejáratánál, a Királyi Lépcsőháznál.

Gurmai_Beata_Vilagszam

16 órától a Margit9-ben szeretettel, dedikálással és zenével várnak benneteket Gurmai Beáta – Naphegy kiadó gondozásában megjelenő – Világszám című mesekönyv bemutatójára. A sajtótájékoztatóval egybekötött mesekönyv-délután igazi ínyencségnek ígérkezik! A történet főhősei – az írónő lányai a könyvbemutatón személyesen is megjelennek és teljes életnagyságban készülnek elbűvölni a megjelenteket. A bemutató vidám hangulatát nem csak a mese-részletek felolvasása teszi egyedivé, fellép ugyanis Nereus Éva világhírű kézegyensúlyozó művész, valamint bemutatkozik a Borka Session zenei formáció is, mely a Gurmai Beáta és Benkovits Bálint által jegyzett, most készülő Borka és a varázsruha című rajzfilm kísérő zenéjéről gondoskodik. Itt lesz a népzenei alapú zenét játszó Galileo is. Ingyenes!

A szombati programokat itt találjátok.
Időpont szerinti felsorolás a Napibontóban.

Era kedvencei: BoxE.R. Majális és Bulldog találkozó a Noé Állatotthonban, Kolibri Színház és kiállítás a Békásmegyeri Közösségi Házban, Cycling Affairs a Design Terminálban
Rozi kedvencei: Bábkiállítás a Békásmegyeri Közösségi Házban, Bálint Endre kiállítás, Bölcs kavics a Hátsó Kapuban