Hétvégi programajánló – május 10., szombat

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

cycling_affairs

Ezen a hétvégén sem fogunk unatkozni, és a pénztárcánkba sem kell olyan mélyen belenyúlnunk, mert sok ingyenes rendezvény is lesz! Vár benneteket a Cycling Affairs a Design Terminálban, az ELEVEN Fesztivál a Bartók Béla úton, a TeSzedd! akció országszerte, az Orchidea és bromélia kiállítás a Vajdahunyadvárban, a Rosalia 2014 a Gesztenyéskertben, több helyen Madarak és Fák Napját tartanak, egyik kedvencünk a Kazinczy utcában lesz. Táncos mulatság, népdaltanítás, mesemondás, ezt kínálja a Magyar Táncház napja a Liszt Ferenc téren. Emellett sok apró, de jó rendezvény vár benneteket városszerte. Íme a szombat Minimatiné szemmel!

cycling_affairs_02

 Budapestre érkezik a nagyszabású Cycling Affairs design kiállítás (hétfőtől vasárnapig 12 és 20 óra között tart nyitva), mely olyan innovatív ötleteket mutat be, amik a városi kerékpáros kultúra fejlesztésére nyújtanak megoldásokat. Az esemény május 8-25. között várja az érdeklődőket hétvégi programokkal a Design Terminálban, a tárlat mellett szakmai- és gyermekprogramokkal, illetve design vásárral. A csütörtöki megnyitó után 19:45-től Közösségi Biciklis Csengőkoncert is lesz a Bélaműhely vezényletében, a Csepel Kerékpár Zrt. csengőivel a Design Terminál előtt! Csengőt kaptok és haza is vihetitek! Az esemény a Kultúrgorilla kezdeményezésében és főszervezésében, a Budapesti Közlekedési Központ és a Design Terminál társszervezésében jön létre. A részletes program itt. Ingyenes!

te_szedd

A TeSzedd!Önkéntesen a tiszta Magyarországért idén immár negyedik alkalommal valósul meg május 9. és 11. között. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Abban az esetben, ha a regisztráció lezárása után alakult úgy, hogy mégis el tudtok menni az akcióra, akkor nyugodtan menjetek, örömmel fogadnak minden kedves önkéntest. Igyekeznek a lehetőségekhez mérten túlbiztosítani az eszközöket a találkozási pontokon, hogy az esetlegesen előzetes jelentkezés nélkül érkezők is aktívan részt vehessenek az akcióban. Amire szükségetek lehet még napközben: enni- és innivaló, szúnyog- és kullancsriasztó, allergia elleni gyógyszer, kézfertőtlenítő, (diák)igazolvány. Kényelmes, sportos, laza ruhában menjetek. Fontos, hogy a ruhátok zárt és többrétegű legyen, hogy védjen a sérülésektől és a megfázástól. Legyen nálatok a biztonság kedvéért esőkabát is. 10 éves kortól ajánlják a programot. Találkozási pontok itt.

A Kult11 Egyesület egy 3 napos összművészeti-kulturális hétvégét szervez május 9-11. között ELEVEN néven a Bartók Béla úton. Céljuk a design, a művészet, a kreativitás testközelbe hozása, bárki számára, élményalapon. A hangsúlyt a tudatos és kreatív környezetépítésre, környezet- és közösségformálásra helyezik. A látogatók megismerhetik, megízlelhetik, megtapasztalhatják, megalkothatják, és magukkal vihetik a kreativitás élményét. A BBB-n, a „Bartók Béla Boulevard”-on lévő galériák, desing shopok, kávézók és éttermek összetett és sokszínű kiállítótérként helyszínt biztosítanak az alkotók által létrehozott tárgyak, alkotások, szolgáltatások, performanszok, installációk, színházi és zenei programok bemutatására. A részletes programot itt böngészhetitek. Ingyenes!

orchidea_kiallitas

A Magyar Orchidea Társaság tavaszi Orchidea és bromélia kiállításán Afrika különleges orchideáival is megismerkedhetnek azok, akik ellátogatnak a Vajdahunyadvárba május 9. és 11. között 10 és 18 óra között. Nem csak a különleges orchideafajtákban gyönyörködhettek, de számos, külföldi kertészet növényeit is megcsodálhatjátok, szakértő tanácsokat is kaphattok tartásukat, gondozásukat illetően, továbbá lehetőség lesz a növények megvásárlására is. Belépő: felnőtt 1600 Ft, gyermek (6-18 éves korig) 1200 Ft, nyugdíjas (62 év felett) 1200 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 4400 Ft.

Rosalia 2014

Május 9. és 11. között a MOM meletti Gesztenyés kertben széles borkínálat, kiemelt rosé paletta, gyöngyöző és habzó borok, valamint pezsgők várják a borkedvelőket a Rosalia 2014-en. A több mint 50 borász borai mellett a street food ételek széles kínálata mutatkozik be. A Jazzy színpadon minden este koncert és éjszakába nyúló zene szórakoztatja a borozókat. Fellép az Irie Maffia, a MagyarVista Social Clkub és az  iLLfon gT. Az éjfélig mulatók szórakoztatásáról a Jazzy DJ-je gondoskodik. Vasárnap színes, vidám gyerekprogramokkal várják a kicsiket: közös tánc, kézműveskedés, kenyérsütés, arcfestés, és mini KRESZ pálya is lesz. Ingyenes! Kóstolópohár: 800 Ft.

budaorsi_fesztival

Május 7. és 11. között rengeteg programmal várnak benneteket a Budaörsi Fesztiválon. Költészet, koncertek, színház, film, gyerekprogramok városszerte, ingyenesen! A részletes programot itt olvashatjátok. Hasznos információkat a helyszínekről és a közlekedésről pedig itt találtok.

karvalyposzata_Erdohorvati_2013_Orban_Zoltan_0017

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára. Azóta is ez a legszélesebb körben megtartott madár ünnep Magyarországon, amihez az Magyar Madártani Egyesület kiemelt rendezvénye. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sok szeretettel várja a természetbarát érdeklődőket ingyenes rendezvényére Madarak és Fák Napja alkalmából, a Költő utca 21. (1121 Budapest) szám alatt található Jókai-kertben május 10-én. A látogatók játszva és szórakozva szerezhetnek új ismereteket a madarak és a fák világáról. A részletes programot itt olvashatjátok.

kazinczy

Május 10-én a Kazinczy utcában működő helyek összefognak, hogy megmutassák, igenis, érdemes tenni azért, hogy élhetőbb legyen a város, s hogy milyen hasznos és célravezető volna, ha bizonyos utcák – például a Kazinczy utca – sétálóutcává válnának. A Madarak és Fák napján a Kazinczy utca teljes hosszában lezárásra kerül és számtalan eseménnyel várják a legkülönfélébb helyek bent és kint egyaránt a környék, a 7. kerület, de egész Budapest lakóit. Lesz faültetés és madárbemutató, kapcsolódva a madarak és fák napjához, ekkor kerül sor a Wichmann-kocsma tűzfalára kerülő street art utcatérkép ünnepélyes átadására és számos képzőművészeti kiállítás kerül megnyitásra aznap az utcában. A jól ismert és sokak által nem véletlenül kedvelt biciklis vásár is megrendezésre kerül a Szimpla Kertben (Goldsprint, Magyar Kerékpárosklub, BuBi, hazai kreatív alkotók részvételével); akusztikus, világzenei és jazz koncertek, fellépők, mint például  Iparkutya, Puszi, Lakatos Trió; táncelőadások a Táncművészeti Egyetem részételével, tangóbemutató és oktatás; tűzzsonglőrök, artisták fellépései várhatók, jelen lesz az érdi Harmónia Vegyeskar, mely a klasszikus zene képviselője lesz a programsorozatban. A rendezők a  kicsikre is gondolva szerveznek óriás szappanbuborék fújó versenyt, kismotoros ügyességi vetélkedőt, kézműves, kreatív foglalkozásokat, játszóházat, gyermekeknek szóló színházi előadásokat tart majd a Szimpla Színház csapata. Ingyenes!

jövő_menő_fesztivál

Az Atrium EuroCenter a Madarak és Fák Napján az egész családot vonzó, szórakoztató programokkal szeretné segíteni az ismeretterjesztés, a környezetvédelem ügyét. Interaktív játékok, az Óperenciás Bábszínház mesejátéka, beszélgetések, játékos feladatok, solymászbemutató és Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertje várja a kicsiket és nagyokat. Ingyenes!

tanchaz_fesztival

Idén 3. alkalommal rendezik meg május 10-én a Táncház Napját – egy nap, amely a népzenéről, néptáncról szól kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl!
„A Táncház Napja egy civil kezdeményezés, amely azért jött létre, mert fontosnak érezzük, hogy megmutassuk a több mint 40 éves táncházmozgalom értékeit. Ma szerte a világban – az 1972-ben a Liszt Ferenc térről elinduló budapesti kezdeményezés hatására – fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek a kirándulásokon, tánctáborokba és kézműves táborokba mennek nyaralni, divattervezők válnak híressé a hagyományos motívumok felhasználásával, népzenét és néptáncot lehet tanulni óvodától az egyetemi szintig… Szeretnénk, ha ezt a világot minél többen megismernék!”
A Táncház Napja rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotó erejét. A budapesti programok helyszíne a Liszt Ferenc tér lesz, ahol napközben táncházzal, muzsikálással, kézműveskedéssel és gyerekprogramokkal várnak mindenkit. A részletes program innen letölthető. Ingyenes!

fuveszkert_02

Május 10-én Madarak és Fák Napját rendeznek a Mi Micsoda Klubbal a Füvészkertben. A részletes program itt. Füvészkerti belépővel látogatható (felnőtt 850 Ft, diák/nyugdíjas 400 Ft, családi 2000 Ft).

vacratoti_botanikus_kert

Május 10-11-én a Vácrátóti Botanikuskertben is a Madarak és Fák Napja alkalmából kisebb programokat tartanak. Lehetőség nyílik megismerkedni a kert madaraival. Ebben segítenek a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportjának munkatársai. Természetesen a fákról sem feledkeznek meg: időszakos kiállítás és vezetett sétákkal várnak benneteket. Belépőárak itt.

kiscsiga2_foto_Szmirnov Oleg

„Májusban zsong a világ, harsányak a színek és frissek az illatok. Bezsongunk hát mi is: feldíszítjük a májusfánkat, s nagyokat játszunk és táncolunk körülötte. Aztán mesét varázsolunk Daloló városkáról, ahol nagy az izgalom, hiszen érik az eper, virágzik a levendula, s közeleg a fák ünnepe. Végül pedig alkotunk mindenféle epreset és levendulásat, hogy eltehessük ezt a zsongó májust a zsibbadt téli hónapokra.” A Csillaghegyi Közösségi Házban vár benneteket 10 és 12 óra között Gyenes Zsuzsa (Mesezengő) és Szmirnov Krisztina (Tipegő) Eperrel és levendulával. A belépés díjtalan!

CeramiCafe

Ismét Tekeredik a kígyó! a Ceramicaféban, vagyis rendhagyó papás, mamás babafoglalkozás lesz, ahol agyagozhattok és az ujjfestést is kipróbálhatjátok a mondókákra és mesékre épülő játékos foglalkozásukon, melyet 1,5-3 éveseknek ajánlanak. A nagyobb testvéreknek külön agyagozás a műhelyben! Részvétel csak bejelentkezéssel a ceramicafe.bp@gmail.com címen. Részvételi díj: 1300 Ft/fő. A program időtartama 45 perc.

Május 10-én 11 órától Madarak És Fák Napján a Mesemúzeumban Farkas Réka iparművésszel kézműveskedhettek. Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek 400 Ft, családi kedvezmények itt.

zenezug

Szombaton (május 10-én) délelőtt 11-kor ismét Zenezug Kormos Marcsival a Két Egérben! Zene, mozgás, hangszerek. Ezúttal nemcsak a legkisebbeknek, hanem óvodásoknak is. Belépő: 500 Ft (levásárolható).

jatszohaz_obudai_platan_konyvtar

Sün Tóbiás a Könyvtárbirodalom leghuncutabb figurája. Mindig kapható a játékra, legyen szó színezésről, kirakózásról, meseolvasásról, vagy akár bonyolult fejtörők megoldásáról. Szombaton 11 órától vár minden mókát kedvelő gyereket és szüleit egy közös szórakozásra az Óbudai Platán Könyvtárba. Sün Tóbiás nem egyedül érkezik, barátait is meghívta a családi napra. Részletek itt.

Mocsári_teknős

16 órától teknőcökkel, kígyókkal és más kisebb hüllővel találkozhattok a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár családi délutánján 16 és 19 óra között. Közreműködik: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Zoo-Show csoport. Belépődíj gyerekeknek: 500 Ft, felnőtteknek: 700 Ft.

BRINGA- ÉS VIRÁGVÁSÁRRAL EGYBEKÖTÖTT KERTVÁROSI BOLHASÁGOK - KINCSES LIGET AZ ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZ ELŐTT

A Kertvárosi Bolhaságokon kedvére válogathat mindenki a kincsek között 9 és 14 óra között. Lehet, hogy épp most találja meg új gazdáját számos haszontalan tárgy és válik hasznossá a szemünk előtt, erősítve bennünk az EKO és ÖKO gondolatokat. Ezúttal bringa és virágvásár is lesz az Erzsébetligeti színház előtt. Ingyenes!

A vasárnapi programokat itt találjátok.
Időpont szerinti felsorolás a Napibontóban.

Era kedvencei: ELEVEN a Bartók Béla úton, Madarak és Fák Napja a Kazinczy utcában, Táncház napja a Liszt Ferenc téren
Rozi kedvencei: Cycling Affairs, Madarak és Fák Napja a Kazinczy utcában, Madarak és Fák Napja a Vácrátóti Botanikuskertben, TeSzedd, Rosalia2014