Hétvége – jan. 17-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

BORKA MUMUSFÖLDÖN_01

Jobbnál jobb programok várnak benneteket városszerte ezen a hétvégén is. Úgy látszik, a januári unalmas napok elmaradnak az idén, a téllel együtt…

Január 17-én, pénteken a Kultúrkúriában Vaclav Ctvrtek Moha és Páfrány című meséjét a Csodamalom Bábszínház adja elő két időpontban, 9 órakor és 10:30-kor. A két manó gondtalanul élik életét erdei fatörzskunyhójukban, míg egy szép napon a Bagoly elrabolja nagy becsben tartott órájukat. Ennek a csudálatos időmérő eszköznek csupán egy mutatója van, amely nem az órákat, hanem az évszakokat jelzi…Belépő: 900 Ft. Ugyanitt, ugyanezen a napon 14:30-tól nézhetjük meg a A MaNNa Kulturális Egyesület és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadását, Borka Mumusföldön címmel. Valaki lakik a szekrényben. Valaki, aki éppen akkora, mint egy ötéves, komisz és édes kislány, akit Borkának hívnak, aki imádja a túrós lepényt, a biciklizést, aki szereti az őszt, mert akkor van a szülinapja, de a főzeléket és a rendrakást nem annyira szereti… a szekrényben lakó valakit pedig Mumusnak hívják…Hogyan lesznek ők ketten barátok? Hogyan járják be ketten egész Mumsországot? Megtudhatja, aki velük tart! Belépő: 900 Ft.

doktor_maszat_dia

Pénteken 17 órától „Nem akarom!” diafilmeket vetítenek a Pagony könyvesboltban: Doktor Maszat, A tücsök és a hangya, Pinokkió, Misi mókus, Böbe baba a játékboltban. A program ingyenes!

süsü_a_sárkány

A Puskin moziban szombaton 10 órától a Süsü, a sárkány című filmet (700 Ft) láthatjátok. Vasárnap 10 órától pedig a Nefelejcs Bábszínház Sündisznócska lovagol című bábjátékát (1200 Ft) nézhetitek meg.

Nyulasz_Peter_olvastad_o_irta_Mesemuzeum

Január 18-án 11 órától egyik kedvencünk, Nyulász Péter, a Zsubatta, a Baba bab, valamint a Miazami-Miazmég című kötetek szerzőjének mondókázós-verselős-kitalálósózós-rajzfilmvetítős interaktív előadását láthatjuk és hallhatjuk a Mesemúzeumban. Belépő: felnőtt 600 Ft, gyerek: 400 Ft.

Paulovkin_Boglárka_Róka_és_egér

Január 18-án 11 órakor az Óbudai Platán Könyvtárban egy interaktív mesedélelőttön vehettek rész és elkészíthetitek saját rókátokat Paulovkin Boglárkával. A program ingyenes!

papo_cimlap

Ha múlt héten lemaradtatok a Marcziban Papó Zenedéjéről, most a MOM-ban bepótolhatjátok ezen a szombaton 10 órától. Jegyár: 200 Ft/fő, Hegyvidék kártyával ingyenes!

Szines_Eger

Január 18-án 11 órától a Színes Egér keretében Vesztl Fannival dolgozhatunk a Két Egér könyvesboltban. Fanni módszerével nemcsak bagoly vagy robot, hanem tulajdonképpen bármilyen pislogó, kacsintó, mozgó szemű lény elkészíthető. Náluk jártunk a múlt héten, beszámolónkat itt olvashatjátok.

eszterlánc

Szombaton 11 órától Eszter-lánc Mesezenekar szülinapi koncert a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Belépő: 1000 Ft.
„Dallamok, versek, bábok, buborékok, ukulele, gitár, bőgő, furulya, dob, derbuka és társai pörögnek ezerrel. Kárász Eszter játszik, táncol, énekel, hadonász, varázsol, miközben viccesen és kedvesen vagy szomorkásan csengnek-pengnek a népdalok, a Csukások, Weöresek és Varró Danik. Jó kis koktél, dupla buborékkal, alkoholmentesen.” (Lackfi János)

Január 18-án 14 órától az Iparművészeti Múzeumban a IV. Textilművészeti triennálé válogatásából készült kiállításhoz kapcsolódó családi napot tartanak felnőtteknek, fiataloknak és gyermekeknek. Elsősorban arra szeretnék ráirányítani a figyelmet, hogy a „textil” fogalma hogyan változott meg napjainkra. 16:15–kor „Tekeredik a kígyó, textil akar lenni…” címmel gyermekeknek szóló tárlatvezetést tartanak. A műhelyfoglalkozásokhoz előzetes regisztráció szükséges ezen az e-mail címen. Belépőárak itt.

Január 18-án a tél ízeivel várják a látogatókat az Etyeki Pikniken. Kézműves kiállítás és vásár, gyermekprogramok; mesét mond Agócs Gergely és Nagy Bercel, fellép Róka Szabolcs énekmondó, zenél az Acoustic Loops és a Sajnaroli és a rana. Gyerekprogramok a Fonó présházban és a Rókusfalvy Birtokon lesznek. Közlekedési és parkolási tudnivalók itt.

Kerekito_Tippento_01

Január 19-én ismét Cifra Palota a MüPá-ban: Kerekítő-Tippentő Benedek Krisztina vezetésével, a Búgócsiga Zenede interaktív előadása, az Apró Színház drámafoglalkozása a könyvesbolt előtti színpadon, kreatív és zenei foglalkozások az előcsarnokban, kisebbeknek az Üvegteremben. Ingyenes!

A_beszelo_fa

Vasárnap 10 órától mutatják be az ESZME-Mesebolt Bábszínház A beszélő fa című bábelőadását a Jurányi Inkubátorházban.
„Tudnak-e a fák beszélni? El tudják-e mondani, ha valami bajuk van? Emil, a csodabogár szerint: igen. Alberta, a vakondlány viszont azt állítja: nem. Kinek van igaza? Meg lehet érteni egy öreg és beteg diófát? És, ha megértettük, meg is tudjuk menteni” Belépő: 1000 Ft.

bogyo_baboca_kiallitas_03

Vasárnap 11 órakor közel másfél év vándorút után visszatér a Millenárisra Bartos Erika nagysikerű Bogyó és Babóca bábkönyvének kiállítása. Az elmúlt időszakban a bábok jártak Esztergomban, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Székelyudvarhelyen, Gödöllőn, és most újra a Millenárisba érkeztek. A mesevetítéssel egybekötött kiállítás-megnyitóra szeretettel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A programon új mesék is hallhatóak majd. Nyitva tartás február 2-áig: hétfőtől vasárnapig: 11:00-19:00, helyszín: Piros-Fekete Galéria (Millenáris Teátrum). A belépés díjtalan!

Picicirkusz – Bábkoffer Társulat  (fotó: Stefler Márton)

Ha valaki nagyon szeretett volna elmenni a Púderban elmaradt Bábkoffer Társulat előadására, most vasárnap 10-től bepótolhatja a Parksarok Játszóházban. A belépő: 1000 Ft.

Téli_mesék_Puder_matine

A Púderban 11-től Téli meséket hallgathatunk a Szamárfül Projekt előadásában. Szűk órányi karácsonyi lélekmelegítő az egész családnak. A programokra a belépődíj: 1000Ft (500Ft lefogyasztható), Testvérekkel a belépődíj: 2000 Ft (1200 Ft lefogyasztható), Három gyermekkel a belépődíj: 3000 Ft (2100 Ft lefogyasztható). Nemrég jártunk náluk, beszámolónkat itt találjátok.

Istvan Ocztos_01

A Hátsó Kapuban ezen a vasárnapon Ocztos Istvánnal készíthetünk habkarton épületeket. A program 7 éves kortól ajánlott és regisztrációhoz kötött. Jegyárak: 500 Ft/gyerek, 1000 Ft/család. Regisztráció: varosiszinhaz@gmail.com.

nagy_budapesti_kulturzsibi

Január 19-én, vasárnap 10 órakor ismét megnyitja kapuit a Nagy Budapesti Kultúrzsibi Garázsvásár egy új, fedett bolhapiac a Blaha Lujza tértől 111 lépésnyire, az Osvát utca 7. szám alatti parkolóházban, minden szombaton 10-től este 8-ig, és vasárnap 10-től 18 óráig. Mindenkit arra biztatnak, hogy fölösleges holmijait vigye el, nem feledve minden bolhapiacok alaptételét: ami az egyiknek lom, a másiknak kincs lehet! És bármilyen régi, az új gazdának új! Ingyenes!

CeramiCafe

Vasárnap 10 órakor Tekeredik a Kígyó címmel rendhagyó papás, mamás babafoglalkozás lesz a Ceramicaféban. Agyagozás, ujjfestés, mondókákra és mesékre épülő játékos foglalkozást tartanak 1,5-3 éveseknek, amely a finom motorikát és nagy mozgásokat is fejleszti. A nagyobb testvéreknek külön agyagozás lesz a műhelyben. Részvétel csak bejelentkezéssel: ceramicafe.bp@gmail.com. Részvételi díj: 1300 Ft/fő. A foglalkozás időtartama 45 perc.

Operahaz_Csengo_bongo_delutan

A Csengő-bongó délután előadásain 16 alkalommal 16 hangszert ismertetnek részletesen. A különleges szépségű, 80 fő befogadására alkalmas Székely Bertalan teremben a közel egy órás foglalkozáson játékos formában mesélik el egy-egy hangszer múltját, fejlődését, de meg is szólaltatják azokat, a zenekarban használatos kisebb és nagyobb hangszertestvérekkel együtt. A hangszereket mindig az Operaház zenészei mutatják be meghívott gyerekek vagy hangszeres együttesek segítségével. Házigazda: Nagy Mária, az Operaház zenekari művésze. Az előadások vasárnaponként 15:30-kor és 17 órakor kezdődnek. Ez alkalommal a klarinété lesz a főszerep. Belépő: 1000 Ft.

Era kedvencei: Borka Mumusföldön a Kultúrkúriában, Nyulász Péter a Mesemúzeumban, A beszélő fa a Jurányiban
Rozi kedvencei: Borka Mumusföldön a Kultúrkúriában, Kerekítő-Tippentő a MüPá-ban, Színes Egér, Nyulász Péter a Mesemúzeumban, Bábkoffer Társulat

Fotó: Kállay-Tóth Anett / Borka Mumusföldön, Mesemúzeum, Stefler Márton / Bábkoffer Társulat, Éder Vera / Csengő-bongó délután, Ceramicafé