Gyerekprogramok hétvégére – nov. 16-18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak – Puskin, szombaton 10:00

Ezen a hétvégén rengeteget alkotunk majd, hiszen izgalmas ebru workshop lesz a megújult Gül Baba türbéjében, vár benneteket többek között a Ludwig Múzeum, a Pop-Up Fesztivál, a Bartók Pagony és a Galéria Neon is. Ajánlunk még Földikutya Forgatagot, kertészkedést a kuflikkal, a Hadtörténeti Múzeum szülinapját, kincskeresést a PIM-ben, Gesztenye Fesztivált és még sok minden mást is.

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Workshop a megújult Gül Baba türbéjében – november 16-18., délelőtt 10:00-12:00 és 15:00-17:00 (regisztrációs)

Az ebru, vagyis márványozás világhírű mestere, Suna Kocal november 16. és 18. között, naponta két alkalommal 10:00-12:00 és 15:00-17:00 tart workhopokat a nemrég újra megnyitott Gül Baba Türbéje szemináriumi termeiben, ahol bárki kipróbálhatja ezt az izgalmas technikát. Különleges képeket készíthettek otthonra vagy akár ajándékba is. Jelentkezés: Deák Mónikánál a monika.deak@gulbabaalapitvany.hu emailcímen, vagy a +36706052531-es telefonszámon (személyek száma, időpont megjelölése). Jegyárak: felnőtt: 1500 Ft, gyerek (12 év alatt): 500 Ft.

Budai Gesztenyefesztivál – XII. ker., Gesztenyés kert, a MOMKult mellett, Jagelló út 1-3., november 17-18. (ingyenes)

Faszénen sült gesztenye minden mennyiségben, gesztenyés kürtőskalács, fánk, rétes, sütemények, lángos, csokoládék, édességek és még megannyi gesztenyés finomság vár rátok. Emellett interaktív ingyenes családi kézműves játszóházzal és kisgyermek vidámparkkal is készülnek a Budai Gesztenyefesztiválon. Ingyenes!

Győri Könyvszalon – Győri Nemzeti Színház, november 16-18.

Ha Győrben töltenétek a hétvégét, érdemes felkeresni a Könyvszalon programjait, könyvbemutatóit is. Több gyerekprogram is lesz, például koncertek, színházi előadások és gyerekkönyv bemutatók is várnak rátok. A legtöbb program ingyenes! Részletes program itt.

Baba-mama Expo és Kid Expo – Papp László Sportaréna, november 16-18.

Több mint 200 kiállító, szakértő tanácsok, a legújabb baba- és kismama termékek és programok várnak rátok november 16-18. között a Budapest Sportarénában. Az esemény társrendezvénye a Kid Expo, amely programjai az óvodás és iskolás korosztálynak szólnak. Jegyár: 2000-6500 Ft, 12 év alatt ingyenes!

JÁTÉK

Vajon hogyan kell bátran félni? Mi az a bátorságinduló? Hogyan lehet olyan szituációkat kezelni, amikor az embernek szembe kell nézzen a félelmeivel? Miért érdemes bátorságnaplót vezetni? A felnőttek is félnek? Al Ghaoui Hesnát legtöbben haditudósítóként ismerjük, úgyhogy tőle igazán hiteles, hogy a félelemről írjon mesét. Első könyvében Holli egy házirém segítségével megtanulja, hogyan kell bátran félni. Ha most velünk játszotok, a Bookline jóvoltából most meg is nyerhetitek a könyvet. A következő kérdésre várjuk a választ a jatek@minimatine.hu-ra november 18-ig, 19-én sorsolunk:

Hogy hívják Holli segítőjét, a kis házirémet?

Egy kis segítséget itt találtok. Ezen a linken elérhető általános játékszabályzatunk.

NOVEMBER 16., péntek

Földikutya Gála és Forgatag – Magyar Természettudományi Múzeum, november 16-17.

November 16-án és 17-én a hagyományokhoz híven, immár ötödik alkalommal ad otthon a Magyar Természettudományi Múzeum a Vadonleső Program Év Emlőse ünnepélyes évzáró eseményének. A Földikutya Gála és Forgatag elnevezésű kétnapos programon minden nemzeti park igazgatóság egy-egy önálló tematikus standdal készül. Az Év Emlőseivel (sün, ürge, denevér, pele és földikutya) kapcsolatos játékos, oktató feladatokat várják a látogatókat, amik illeszkednek a „pecsétszerző” hálójátékhoz. Egységesen 300 Ft-os belépőjeggyel látogatható.

NOVEMBER 17., szombat

Pop-Up Fesztivál – Ferenciek tere 2., szombaton 9:00-12:00

A POP-UP fesztivál jó lehetőség a gyerekeknek, hogy inspiratív, elgondolkodtató, izgalmas játékokon keresztül megtanulják hogyan bánjanak tudatosan az érzelmeikkel bővítsék az érzelmi szótárukat, megtanulják, hogyan ismerhetik fel mások érzéseit, jobban megismerjék önmagukat, elgondolkozzanak az álmaikon és az azokhoz vezető úton. Készíthetnek barátság medált, festenek, rajzolnak, játszanak majd külön-külön és csoportosan is. A programba bármikor be lehet kapcsolódni, ingyenes!  A programra főként 5-18 év közötti gyerekeket, fiatalokat és a szüleiket várják.

Madárgyűrűzés a Jági-tónál – Pilisszentiván, Sportpálya, Villa Negra, szombaton 9:00

Miért is kezdték el régen gyűrűzni a madarakat, s miért folytatjuk ma is? Ezekre e kérdésekre is mind megkaphatjuk a választ a program alkalmával, miközben testközelből ismerkedünk a madarakkal. Jegyár: 1000 Ft/fő, kedv./családi: 600 Ft/fő.

Neonkréta – Kortárs művészeti gyermekprogram – Galeria Neon (Nagymező utca 47., II. emelet) szombaton 10:00-11:30 (regisztrációs, ingyenes)

Vajon ki lakik a maszk mögött: egy ókori színész, egy nagyhatalmú király, egy szegény koldus vagy a szomszéd bácsi? Mit akar üzenni nekünk rejtélyes vonásaival? Ha szeretnéd megfejteni Haász Katalin izgalmas alkotásainak titkát és elkészíteni saját geometrikus maszkodat, irány a galéria, ahol egy különleges kortárs képzőművészeti kiállítást is felfedezhettek és képzeletben egy ókori görög színházba is ellátogathattok. 7-10 éveseknek ajánlott program, akiket ott kell hagyni a foglalkozáson. Létszám: max 15 fő. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a hanna.tillmann@gmail.com címen tudtok november 15-ig.

Csillagműhely Gyapjúnap – Csillaghegyi Közösségi Ház, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Számos műhelyfoglalkozás keretében avatott mesterektől sajátíthatjuk el a gyapjúfeldolgozás folyamatait (gyapjútisztítás, kártolás, farkasolás, fonás gyalogorsón és rokkán, nemezelés, szövés, kötés, horgolás stb.).

Legkisebbek mozija: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak – Puskin, szombaton 10:00

A Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak, az előző két szériához hasonlóan, 13 epizódban mesél Bogyó, Babóca és kis barátaik élményeiről. A már jól ismert szereplők mellett megismerkedhetünk új karakterekkel is: a kalapját vesztett Gombával, a titokzatos Csillaglánnyal, a kürtős kalácsokat árusító Bodobáccsal és Hörcsöggel. Jegyár: 800 Ft

Budapest nap a Pagonnyal – Budapest a gyerekkönyvekben – Bartók Pagony, szombaton 10:00-19:00 (ingyenes)

Ünnepeljük együtt Buda, Pest és Óbuda egyesítésének napját! Sok játékkal, akcióval, és kihagyhatatlan programokkal várnak benneteket egész nap a Bartók Pagonyban. 10 órától Minikoncert lesz Lackfi János Belvárosi gyümölcsök című verseskötetéből, 10:30-tól az Amíg utazunk Műhely bemutatja „Egyesüljünk Budapestté” című interaktív játékát vagy fényképes-rajzos memória játékot készíthettek a Két Egérrel. És még sok más meglepetés, kézműves-foglalkozás és játék vár rátok egész nap! Ingyenes!

Kuflik és a jóbogyók – kertészkedés mesehősökkel – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A foglalkozást a Füvészkertben a kastélyban tartják, 3-10 éveseknek ajánlott. Ára: 1800 Ft/gyerek, felnőtteknek füvészkerti belépő. Bejelentkezés szükséges!

100 éves a Hadtörténeti Intézet és Múzeum – nyílt nap – Hadtörténeti Múzeum, szombaton 9:00-19:00

Filmvetítésekkel, tárlatvezetésekkel, múzeumi kincskereső játékkal, nyitott térképtárral és könyvtárral, hadtörténész söresttel és több más programmal várja a látogatókat a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum, november 17-én, az Intézmény fennállásának 100. évfordulója alkalmából. A kedvezményes hadtörténeti könyvárusítás mellett a gyerekeket a szokásos és nagyon kedvelt játék katona festésen és kézműves foglalkozásokon kívül hadtörténelmi totóval és múzeumi kincskeresővel (10:00, 14:00 és 16:00 órakor) várják a szervezők.

Családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30-12:30 (regisztrációs)

Novemberben a Családi Délelőttök a NYELVROKONOK című észt-magyar kortárs művészeti kiállításhoz kapcsolódnak. Most kivételesen egy olyan művet alkothattok, ami majdhogynem teljesen titkos. Amíg a gyerekek alkotnak, szüleik tárlatvezetésen fedezhetik fel a 2. emeleti NYELVROKONOK című kiállítást. A részvételi szándékot a programot megelőző napon 14.00 óráig a dabifarkas.rita@ludwigmuseum.hu e-mail címen kell jelezni. Kérik, hogy a gyerekek olyan ruhában menjenek, amiben kényelmesen tudnak alkotni, és nem sajnálják a szülők, ha az alkotás nyomai rajta maradnak! Ár: 600 Ft/fő.

Színes Egér: Rétegek – Két Egér Könyvesbolt (IX. ker., Ráday utca 20.), szombaton 11:00-12:30

„Színes Egér” eheti művészeti foglakozásán, felhőket, tereket teremthettek fóliával és fantáziával. Vendég: Hadházi Kata. Belépő: 500 Ft (ami levásárolható); szülőknek, kísérőknek ingyenes.

NOVEMBER 18., vasárnap

Palota próba – avagy a 200 termes kincskeresés – Petőfi Irodalmi Múzeum, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs, ingyenes)

„Szereted a titkos küldetéseket? Ha bárhová belépsz első dolgod, hogy nyomokat keresvén bekukkantasz minden zegbe és zugba? Véleményed szerint minél nagyobb egy ház annál több mókás meglepetést tartogathat? Szerencséd van! A 200 szobás Károlyi palota címerállatai eltűnt kincseik után kutatnak, s a mi segítségünket kérik! A pincétől a padlásig tart a kaland sohasem látott helyeken keresztül!” A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött: muzeumped@pim.hu.

Kiskertpiac – slow gasztro market – Anker’t, vasárnap 10:00-16:00 (ingyenes)

Lassuljatok le a Kiskertpiac és a slow gasztro market kiállítóival. Minőségi és egyedi termékek várnak rátok. Ingyenes!

Mesekuckó – Barabás Villa, vasárnap 11:00 (ingyenes)

A Vincellérház gyerekbirodalommá alakul, a mesekuckó újra várja lakóit! Az elmesélt történet megnyugtat, tanít a világról, gazdagítja a képzelőerőt. A diavetítés mellett egy-egy interaktív mesével várja a kicsiket Dömök Edina. 4-7 éveseknek ajánlott. Ingyenes!

Hetedhét Táncház – Müpa, vasárnap 12:00 (ingyenes)

Ismét várja a táncoslábúakat a Cifra Palota programsorozathoz kapcsolódó Hetedhét Táncház a Müpában. Ingyenes!

Törlés másként – Művészeti foglalkozás a Csernus kiállításon – Várkert Bazár, vasárnap 15:00

„Amikor rajzolunk, szeretünk minden részletben biztosak lenni, hogy úgy kerül a papírra, ahogy mi szeretnénk. Alaposan kiválasztjuk a legmegfelelőbb színeket, pontosan próbáljuk megrajzolni a formákat. De mi történik, ha visz az anyag magával? Ha nem tudok minden részlet felett uralkodni? Ha a színek keverednek, a formákat nem rárajzoljuk, hanem a színekből visszakaparjuk. A kiállításon számos izgalmas alkotással találkozunk, az örökösen kereső-kísérletező Csernus Tibor életművének korai szakaszában alkotott képeiből inspirálódunk. Zsírkréta segítségével egyedi alkotásokat hozunk létre, nem hagyományos módon.” Időtartam: 90 perc. A foglalkozásra érdemes játszós ruhában jönni! Ajánlott korosztály: +4-14 éves korig. Jegyárak: Teljes árú: 2.000 Ft, Diák/Nyugdíjas: 1000 Ft, Családi jegy: 4000 Ft/család

Era kedvencei: Bartók Pagony Budapest nap, Földikutya Forgatag, Hetedhét Táncház
Rozi kedvencei: Neonkréta,Gyapjúnap Csillaghegyen, Kiskertpiac