Gyerekprogramok hétvégére – 2023. március 18-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy csodás, magyar animációs film, tavaszi virágok, színes-illatos-ízes piacok, múzeumi programok, karmesterjáték, népmesék és diafilmek is várnak rátok ezen a tavaszi hétvégén. Programok minden korosztálynak a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kojot négy lelke – premieres film

„Semmi sem örök, csak a föld meg a hegyek.” – Az indiánok varázslatos teremtéstörténete a mitikus Kojot kalandjain keresztül. Az egészestés animációs film 2023. március 16-tól látható a hazai mozikban és ugyanekkor mutatkozik be Bordeauxban a Cartoon Movie animációs kongresszuson, ahol a Gauder Áront a Legjobb Európai Rendező díjára jelölték. Mi már láttuk és nagyon ajánljuk mindenkinek, igazán gyönyörű film! 12 éves kortól ajánlott.

Pénzmúzeum 1 éves születésnapja – március 18-19. (ingyenes, de előzetes időpontfoglalás szükséges)

11 és 13 óra között szétcsavarható „krajcárok” készülnek a nemzeti ünnep hetének hétvégéjén Pénzmúzeumban.11 és 15 órakor pedig Az Aranyvonat legendája – az MNB egykori hőseinek emléket állító játékfilmet vetítik. Az online térben pénzügyi kvízjátékokkal készülnek, aminek segítségével minden korosztály nyereményben részesülhet. Részletek itt. A múzeum látogatása ingyenes, de előzetes időpontfoglalás szükséges!

Tavaszi piacok

Erre a hétvégére is hoztunk netek néhány piacos programot: szombaton vár benneteket a Római-parti piac, a Kraft a Szimplában és a Czakó piac; vasárnap pedig a Pancs, a Kiskert Piac, a Budai Bringa- és Peca Börze a Fény utca piacon, Czakó Mini piac és a csodás Nőtincsen is elindul a szokásos tóparti vásár.

MÁRCIUS 18., szombat

Mesehősök növényei: Pöttöm Panna – Szamóca kiskertész-tanoda, Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

„Pöttöm Panna egy virágból született. A kora tavaszi hagymások egy egy virágtündért rejtenek a bimbójukban. Megkeressük a tavasz első jeleit és ültetünk is egy virágot, hogy meglessük a bimbóban lakó tündért.” Részletek itt. Belépő: 2500 Ft,  felnőtteknek füvészkerti belépő.

Legkisebbek mozija: Mancs őrjárat – A film – Puskin, szombaton 10:00

Amikor legnagyobb riválisuk, Humdinger lesz a közeli Kalandváros polgármestere, és egymás után csinálja a kalamajkákat, Ryder, és mindenki kedvenc hős kutyijai nagy sebességre kapcsolnak, hogy szembenézzenek a kihívással. Részletek itt. Jegyár: 1700 Ft.

Mesés szombat – tájházi családi délelőtt – Ócsa, Tájház, szombaton 10:00-13:00 (regisztrációs)

A mesélők élőszóban mesélnek, majd alkotásra invitálnak kicsiket és nagyokat az adott témához kapcsolódóan. A márciusi téma a huszárokhoz kapcsolódik. Azért ez a katonás téma nem csak a fiúcskáknak kedvez, hanem a kisasszonyok is megtalálhatják benne a maguk örömét. A programon résztvevők egyúttal a tájházegyüttes portáit is bejárhatják, megnézhetik az új kiállítási tereket. A programra jegyet a Tájház irodájában lehet váltani. Részletek itt. Jegyár: 1660-2300 Ft.

Víz Világnapja – Magyar Természettudományi Múzeum, szombaton 10:00-14:00

A Magyar Természettudományi Múzeum március 18-án szervezi meg a Víz Világnapjához kapcsolódó eseményét. Ünnepeljétek velük a Víz Világnapját, ismerd meg Magyarország sekély vizű tavainak élővilágát! Részletek itt. A program múzeumi belépőjeggyel látogatható, amely a kiállítások megtekintésére is jogosít!

Babazuri / Ramazuri a legkisebbeknek – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

„Célunk, hogy a család legkisebb tagjaival együtt az egész család jól érezze magát, ezért a párhuzamosan futó foglalkozások közül az egyiket a 0-3 éves korosztálynak ajánljuk, a másikat a 3-6 éveseknek. Tarts velünk havonta újabb és újabb előadókkal a Babazuri délelőttjein! Mozogj, zenélj, alkoss, énekelj együtt velünk!” Részletek itt. Jegyár: 2400 Ft.

Felhőnéző – Családi délelőtt és integrált családi délelőtt – Ludwig Múzeum, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ez alkalommal a program a … MINDEN FENT VAN A FELHŐBEN… LENGYEL ANDRÁS KIÁLLÍTÁSA című tárlathoz kapcsolódik. „A foglalkozás alatt az égre és a felhőkre fókuszálunk. Megnézzük, hogy a festészet különböző korszakaiban milyen színű, hangulatú égboltot festettek, és kiket is ábrázoltak az égi szférákban. Kicsit elcsendesedve időt adunk az ég megfigyelésének, és megpróbálunk konkrét formákat felfedezni a folyton változó felhőképekben. Majd mindenki megfesti a saját mennyboltját, és megtölti olyan valós vagy csodás lényekkel, tárgyakkal, amelyeket a saját egén el tud képzelni.” Részletek itt. Jegyár: 600 Ft.

Tavaszi virágpompa a Sas-hegyen (Kökörcsin túra) – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30 (regisztrációs)

Ha március, akkor kökörcsinek a Sas-hegyen. A déli oldal néhány kökörcsin töve már termését érleli, a keleti, észak-keleti oldal virágai ekkor vannak teljes pompájukban. A szürke bundás lila virágokhoz csatlakoznak a nyúlfarkfüvek, tavaszi héricsek. Részletek itt. Jegyár: 1500-2000 Ft.

Mesék a tavaszról és az újjászületésről – családi mesedélelőtt – Mesemúzeum, szombaton 11:00

Tavasszal újjászületik az élet. Külső és a belső világunk újjászületéséről, a kikeletről, a tavaszhoz kapcsolódó hiedelmekről és varázslatokról mesélnek, mondókáznak a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely mesélői. 4-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

A kis villanyzenész – Elektronikus hang – Müpa, szombaton 11:00

Az elektroakusztikus zene köztes helyzetét nem kell hosszasan magyarázni: miközben fedésben van a hagyományos klasszikus muzsikával, közvetlen átjárókat nyit a modern könnyűzene irányába is. A kis villanyzenész című sorozat az alapoktól ismerteti meg 8-14 éves közönségét a műfajjal, amely ma már az egyetemi zeneoktatásban is hangsúlyosan jelen van. Az Elektronikus hang című nyitó epizódban a fogalmakat tisztázzuk: az elektroakusztikus zene létrehozható számítógéppel, szintetizátorral, de az okostelefonok számos applikációja is közvetlen segítséget nyújthat abban, hogy szokatlan hangzásvilágokat építsünk fel. 8-14 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 1500 Ft.

MesélŐk – családi impró előadás – Itt és Most Társulat, szombaton 15:00

Királyfik, királylányok, boszorkányok, manók, sárkányok, beszélő állatok, trollok vagy épp a kopnyányi monyók is felbukkanhat. Maguk a szereplők sem tudják, milyen hősök kerülnek elő, hiszen a színpadon minden Itt és Most történik! Várnak szeretettel minden kis- és nagyiskolást egy különleges improvizációs élményre, ahol a gyerekek ötleteiből szövik a történetet, de a felnőttek sem maradnak móka és kacagás nélkül. Részletek itt. Jegyár: 1000-2000 Ft, IX. kerületi lakcímkártyával ingyenes jegyeket lehet igényelni.

Zenelabirintus – Zeneakadémia, szombaton 16:30

A Zeneakadémia főépülete, a Liszt Ferenc téri zenepalota a világ legvarázslatosabb koncerthelyszínei közé tartozik. Belső terei számos felfedezni való csodát és elbeszélni való mesét rejtenek. A kisgyermekes családoknak szóló, mintegy 50 perces vezetett túrák során a gyermekek és szüleik megismerhetik az épület titkait, énekükkel kipróbálhatják a Nagyterem világhírű akusztikáját, s még azt is megtudhatják, hol lakik a Zeneakadémián a zene szelleme. A séta végén a családok minikoncerten vehetnek részt, s megnézhetik a húszezer kockából felépített LEGO-Zeneakadémiát. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

MÁRCIUS 19., vasárnap

Bailavidrum: Az örök ifjúság vize meseösvény – Hármashatár-hegy, vasárnap délelőtt több időpontban (regisztrációs)

„A Hármashatár-hegyen túl van egy templom, falu nélkül, körülötte varázslatos rétek és erdők. Ezen a helyen megleltük az öreg király trónját, öreganyók búvóhelyeit, és Tündér Ilona Ég és Föld között lebegő palotáját! Ide hívunk meseösvényre téged, hogy részese legyél egy mesés kalandnak szaladgálni vágyó gyermekeiddel és barátaiddal együtt. Mesés utunk ezúttal 3,6 km hosszan kanyarog majd, amire túraedzett családokat várunk. Babakocsi helyett a háti hordozó használatát ajánljuk. A helyszín ezúttal tömegközlekedés után kb. 2 km sétával vagy autóval lesz csak megközelíthető, az utolsó 700 méter göröngyös földúton vezet majd.” Részletek itt. 4 év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek is egységesen 2500 Ft a belépő. Regisztráció szükséges itt.

Bélaműhely – KARMESTERJÁTÉK – Marczibányi Téri Művelődési Központ, vasárnap 10:00

„Mi lehet a titka ennek a minden korosztály által játszható és élvezhető játéknak? Az egyszerűség, hogy valóban csak meg kell mozdulnia a karmesternek és a zenészek azonnal megszólaltatják a hangszereiket? Vagy az egyedülálló hangszerek, mint a biciklidob, gettomarimbula, bikeofon, slagszax, hangburgerek, teknóteknő, hangszeríj? A különleges hangok, amin ezek a hangkeltő eszközök megszólalnak? Vagy talán a zenészek virtuozitása? Ha szeretnél te is karmester lenni, akkor gyere el és győződj meg róla te magad.” Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Családi vasárnap – Szabadtéri foglalkozás a Fővárosi Állatkert zoopedagógusával -– Millennium Háza, vasárnap 10:00

„Különböző játékos, érzékszervi feladatok során igyekszünk felfedezni, meglátni, meghallani, érezni mindazt, mely a természetjárás során az első pillanatban talán nem is annyira szembetűnő. Fedezzük fel együtt a természet „láthatatlan”, varázslatos világát, a Liget élő és élettelen világán keresztül próbáljuk meghatározni helyünk a természetben, megfogalmazni, újrafogalmazni kapcsolatunkat a természettel, lehetőséget teremtve a szemléletváltásra az egyediség és a hasonlóság témakörén keresztül.” 6-12 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft (gyerek-szülő páros jegy, további gyerek 500 Ft.

A hisztis királykisasszony – Puskin, vasárnap 10:00

Játssza, rendezte: Tenki Dalma, Georgita Máté Dezső és Jarmusch kutya. Van, hogy néha nem pakolod el magad után a játékaidat vagy a ruháidat? Vagy semmi kedved a szüleid uncsi barátainak köszönni? Vagy csak jobb szeretnél benyomni egy tábla csokit, vagy gumicukit, mint az ebédet? Mint sok más gyereknek, mesénk királykisasszonyának is sokszor meggyűlik a baja az apukájával. Boldizsár király bizony nem nézi jó szemmel kislánya viselkedését és elküldi szerencsét próbálni. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

Cifra Palota – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A kézműves és zenés programok mellett ezen a vasárnapon a TTT Tánctanoda előadása, a Búgócsiga Zenede játékos, interaktív koncertje és Bognár Anna drámafoglalkozása is vár benneteket. Részletek itt. Ingyenes!

Tavaszi szél… – diavetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Ezen a délelőttönk két új diafilmet is levetítenek: BORIBON TOJÁST FEST és DÖRMI ÉS DORKA MÉZORSZÁGBAN. Emellett Zelk Zoltán kedves versei kicsiknek, a jószívű nyulacska története és egy tavaszváró mese, valamint Róka Rudi is érkezik a cirkuszba. Részletek itt. Jegyár: 600 Ft.

Alapérzelmek a zenében – Harag – Müpa, vasárnap 11:00

A klasszikus zene nyugtató, lelket gyógyító erejéről jóval többet hallunk és olvasunk, mint arról, hogy milyen az, amikor érzelmeinket akár a szélsőségekig képes felkorbácsolni a muzsika. A harag jeleit könnyű azonosítani, lévén olyan érzelem, amely az emberre fizikai hatást is gyakorol: arckifejezésünk megváltozik, akár fenyegetővé válik. Az Érzelmek iskolája sorozat záróeseményén a világ zeneirodalmának haraggal kapcsolatos részletei csendülnek fel: a Bartók-, Schumann-, Beethoven- és Mozart-zenék várhatóan felajzzák a hallgatóságot, de természetesen a ránk gyakorolt hatás elemzése sem marad el Szélpál Szilveszter operaénekesnek, a program műsorvezetőjének köszönhetően. Részletek itt. 10-14 éveseknek. Jegyár: 2500 Ft.