Gyerekprogramok hétvégére – 2022. szeptember 24-25.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen a hétvégén a kerti vasutak rajongóit várják a Vasúttörténeti Parkba, de lesz még több helyszínen szüreti mulatság, őszköszöntő családi fesztivál, színházi programok és az Autómentes naphoz kapcsolódva bringás- és szelíd motoros felvonulást is ajánlunk. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

XVI. Kerti Vasutak Találkozója – Vasúttörténeti Park, szeptember 24-25.

Idén szeptember 24-25-én a Vasúttörténeti Park ismét otthont ad a Kerti Vasutak Találkozójának, ez alkalommal a hazai kerti vasút-építők különleges szerelvényeire kerül a hangsúly, de természetesen külföldi kiállítók modelljei is szép számmal képviselik alkotóikat. Az Orient csarnokban pedig számos modul asztal kap helyet, többek között egy Magyarországon egyedülálló modulrendszerű terepasztalon, kétvágányú vasútvonalon 4-6 vonat közlekedését láthatják egyszerre, melyek között amerikai, német, osztrák és svájci járművek modelljei szelik a síneket. A Park kedvenc interaktív programjai két megálló között ugyancsak gondoskodnak a szórakozásról: aki még nem próbálta a kézi hajtányt, vagy nem utazott lóvasúttal, Csajka sínautóval vagy 1026-os gőzmozdonyon, idén is lesz lehetősége tenni egy próbát. Az eseményre a Vasúttörténeti Park normál belépőjegy árai érvényesek, melyet a Park főbejárati pénztáránál vagy online, a Park weboldalán lehet megváltani. Részletes program itt. Szponzorált tartalom.

Családi legendák – premieres film

A Családi legendák TV-film alapját a Városi legendák animációs sorozat epizódjai adják. E történetek szereplőiből kerülnek ki a Nádas-Berci család tagjai, közeli ismerősei, illetve a háttértörténet szereplői is. A család kollektív tudatát Karolinán keresztül ismerjük meg, aki egy fotóalbumot lapozgatva mesél a rokonokról. 6 éves kortól.

PesText – Budapest, több helyszínen, szeptember 23. – október 1.

A PesTexten nemcsak felolvasások és beszélgetések, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti- és gyerekprogramok, valamint sok egyéb izgalmas intellektuális kaland várja a látogatókat. A gyerekprogramok főként a Deák17 Galériában lesznek. Részletek itt.

XX. Vecsési Káposztafesztivál – Vecsés, több helyszínen, szeptember 24-25. (ingyenes, a Bálint Ágnes Emlékházba belépőt kell váltani)

Hagyományőrző- és gasztro programokkal, szüreti felvonulással, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket ezen a hétvégén Vecsésen. Nyitva lesz a Bálint Ágnes Emlékház is, ahol szombaton 11 órától az Ametist Bábszínház Mazsola és Tádé című előadását nézhetitek meg, 15 órától pedig Fabók Mancsi Bábszínházát. Vasárnap ugyanitt 15 órától a Nefelejcs Bábszínház előadását láthatjátok. Az Emlékházba a belépő gyerekeknek 400 Ft, felnőtteknek 450 Ft (a megváltott jeggyel az előadások ingyenesen látogathatók), a kisvasút 150 Ft. A többi program ingyenes! A belvárosi Nagyszínpadon szombaton 14 órától fellép a MintyaPinty, vasárnap 14 órától az Alma együttes. Részletes program itt.

SZEPTEMBER 24., szombat

Eleven Ősz 2022 a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedben – Bartók Béla út, szeptember 23-24. (ingyenes)

Szeptemberben ismét megelevenedik a Bartók Béla Boulevard, azaz a kultúra beköltözik Újbudára, a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyedébe, a Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen tóig tartó szakaszra. Számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, miközben workshopokon bontakoztathatják ki művészeti vénájukat, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészet erejével, valamint művészeti és helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard Kulturális Negyeddel. Szuper gyerekprogramok várnak rátok többek között a Bartók Pagonyban (itt éritek el a részletes programjukat), a Gárdonyi téren és a Hadikban is. Részletek itt. Ingyenes!

GENERAZIONI Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai – Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – szombaton 9:00-13:00 (ingyenes)

A kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végiglapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni. Részletek itt. Ingyenes!

14. Reformkori Nap Pesterzsébeten – Csili Művelődési Központ, szombaton 9:30-18:00 (ingyenes)

Az idén 30 éves Kossuth Társaság változatos programokkal vár minden érdeklődőt. Lesz 9:30-tól korhű jelmezes felvonulás (gyülekező a Kosuti táblánál), 11:15-től zenés felvonulás a Kosutiban, 14 órától a Fabula Bábszínház Vitéz László című előadása, 9 és 15 óra között a Kosutiban: „Művészek utcája”, 48-as játszóház, „Kossuth Lajos azt üzente” kalandjáték, Garbonciás játszótér korabeli ügyességi játékokkal és Reformkori Piac. Részletek itt. Ingyenes!

Kisvasút és családi nap – Gödöllői kisvasút, Gödöllői Arborétum, szombaton 10 órától (részben ingyenes)

Idén kettős jubileumot ünnepelnek: 5 éves a Gödöllő Erdei Vasút és 50 éves a 3202psz. El-9 típusú mozdonyuk. Ez alkalomból veteránbuszok, retró autók és motorok, tombola, vasút modellek, kerti vasút, kézműves játszóház, akadályverseny, koncertek, kisvasutazás és kertmozi is vár benneteket. Részletek itt. A rengeteg ingyenes program mellett lesznek fizetős szolgáltatások is, amikre a jegyek előre válthatók kedvezőbb árakon, illetve bizonyos szolgáltatások csak előfoglalással vehetők igénybe.

BeActive Budapest – Margitszigeti Atlétikai Centrum, szombaton 10:00-18:00 (ingyenes)

Ünnepeljük együtt az Európai Sporthetet a Margitszigeten! Idén még több és még izgalmasabb sportolási lehetőségekkel készülnek a gyerekektől egészen a szenior korosztályig. Lesz többek között mászófal, street workout, atlétika, vívás, tollaslabda, népi játékok, judo, búvárkodás, nordic walking, lézeres lövészet és gyerekprogramok is. Fb esemény itt. Ingyenes!

Szelíd motoros felvonulás – Hősök tere, szombaton 10:00 (ingyenes)

Szeretettel várják azokat a kisgyermekes családokat, akik a lezárt Hősök tere körül örömmel tesznek meg egy kört kismotorjaikkal vagy futóbiciklijeikkel. Ezzel üzenve, hogy tiszta, egészséges és biztonságos környezetben szeretnének felnőni, valamint, hogy a legkisebbek is jogot követelnek a közlekedésben, hiszen ők a jövő kerékpárosai. Részletek itt. Ingyenes!

Nefelejcs Bábszínház: Boribon autózik – Puskin mozi, szombaton 10:00

Annipanninak rengeteg tennivalója akad, ráadásul még alma sincsen otthon, amiből finom almáspitét lehetne sütni. Így Boribon almáért indul kis piros autójával…Marék Veronika Annipanni, mesélj nekem! és Boribon autózik című mesekönyvei alapján készült vidám zenés bábelőadás. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Gyereket a magasba! – Gesztenyés-kert, szombaton 10:00 (ingyenes)

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom idén szeptember 24-én, 10 órától rendezi meg az egy időben felemelt gyerekek rekordkísérletét. A programot az Alma együttes nyitja meg, a rekordkísérlet 11 órakor lesz. Helyszín: XII. kerületi Gesztenyés Park (a Galamb szobornál, a Jagelló úti parkoló melletti részen). Részletek itt. Ingyenes!

Szamóca Kiskertész-tanoda – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15

A Mesehősök növényei program célja, hogy közelebb hozza a gyerekeket a természethez. Játékosan, észrevétlenül tanulnak a gyerekek, a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. A foglalkozás 1 órát tart. A regisztrált résztvevők a helyszínen is megválthatják a jegyet készpénzben. Részletek itt. Ára: 2500 Ft/gyerek (3-12 éves gyerekeket várnak). A Füvészkertbe a felnőtt kísérő belépőjegy megvásárlásával tud bemenni. A foglalkozás idejére (1 óra) ott lehet hagyni a már iskolás gyereket, ilyenkor nem kell Füvészkerti belépőjegyet váltson a kísérő. Nagyobb gyerekkel is lehet maradni, közösen ültetni, alkotni.

FIREBIRDS CIRKUSZI TÁRSULAT: FREAK FUSION CABARET – Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad, szombaton 10:30 (ingyenes)

Freak Fusion Cabaret a múlt századi vándorcirkuszok misztikus világát jeleníti meg mai ízzel, némi sötét humorral fűszerezve varieté hangulatban. A látványos zsonglőr, akrobatika, légtornász és börleszk jelenetek előadói a hazai underground cirkuszi élet krémjei!  A cirkuszi varieté természetéből fakadóan rövid etűdökből áll, összefüggő előadássá a különc porondmester és a többi fura figura közötti viszonyok varázsolják.  A produkció hangvétele könnyed, az egész család számára felhőtlen szórakozást ígér. Részletek itt. Ingyenes!

Papírszínház mesék – Mesemúzeum, szombaton 11:00

A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a Kamishibai a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A fakeretben mozgatható nagyméretű lapok segítségével a mesélő, a gyerekekkel szembefordulva, a lapok mozgatásával, az ebből eredő játékkal és ennek drámai hatásával igazi színházi élménnyé változtatja a hagyományos meseolvasást. Amit mesélnek: A róka és a gólya, A császár új ruhája, Csizmás kandúr, Három toll. Ajánlott korosztály: 4-7 éveseknek. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható.

Majorka Bábszínház: Zöld Péter – Müpa, szombaton 11:00

A Majorka Színház kétszemélyes családi báb- és gyerekszínház: az alapító színész házaspár, Táncsits Maja és Tapolcsányi András régi szerelme a bábszínház, és tapasztalataikat, élményeiket szórakoztató, friss formában adják tovább a legkisebbeknek. Kedvenceik a magyar népmesék: ezúttal is egy széles körben ismert, klasszikus történethez nyúlnak. Ajánlott korosztály: 3-8 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Bozsik Yvette Társulat: Varázscirkusz – Müpa, szombaton 11:00

Kereken másfél évtizede, 2007-ben mutatta be először a Bozsik Yvette Társulat A varázsfuvola látványos, emberpróbáló akcióit továbbgondoló, vadonatúj verzióját. A Varázscirkusz mágikus közegbe helyezi a szereplőket, akiknek nem csak a nevük származik Mozart operájából. Ajánlott korosztály: 5-12 éveseknek. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft.

SZEPTEMBER 25., vasárnap

Szaffi – Puskin mozi, vasárnap 10:00

A cigánybáró című kisregényéből készült, 1984-ben bemutatott Szaffi is, amely máig az egyetlen Jókai-műből forgatott animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet legendás alakja, Dargay Attila, akinek a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan szintén felejthetetlen alkotások fűződnek a nevéhez, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Hegyvidéki Ősz: Gesztenyenap – MOMKult, Lóvasút, Kulturális Szalon, vasárnap 10:00-19:00 (ingyenes)

Kreatív, különféle műfajokat ötvöző, szabadtéri családi programok, koncertek és műsorok, különleges gasztroélmények várnak rátok a Hegyvidéken, három helyszínen. A MOMKultban többek között lesz gyerektáncház és hangszerbemutató, népi játszótér, bűvész műsor és 17 órától Söndörgő koncert. A Lóvasútnál pedig Bélaműhely és zenés- és helytörténeti programok. Részletek itt. Ingyenes!

Hahota Gyermekszínház: Lúdas Matyi – Városligeti Nagyjátszótér mögötti, platánfákkal körülvett terület, vasárnap 10:00 (ingyenes)

A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket is a produkciókba. A programok időtartama 45-60 perc. Ajánlott korosztály: 3-10 éveseknek. Részletek itt. Ingyenes!

Szüreti családi nap – interaktív játékok – Várkert Bazár, vasárnap 10:00-18:00 (a kézműves programok ingyenesek)

Szüreti mulatsággal, interaktív játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várnak benneteket a Várkert Bazár Szüreti családi napján. Lesz szőlőfürt készítés szivacsecsetes nyomdázással, készíthettek ragasztott, pecsételt gyümölcskosarat, gyümölcs alakú babzsákot és bőr kulcstartót, de pingálhattok szőlős mintájú ütőfával készített mézeskalácsot is. A kézműveskedésen túl pedig a vállalkozó kedvűek olyan mókás játékokat is kipróbálhatnak, mint a pohárcurling vagy a kulacshimba, és még a hordócsapolást is eljátszhatják. Az interaktív játékok, kézműves foglalkozások a Várkert Bazár Aulájában ingyenes, néhány színpadi előadáshoz jegyvásárlás szükséges. Részletek itt.

Őszi Széll – Nyárzáró Utcabál – Széll Kálmán téri helyek, vasárnap 10 órától

Szeptember 25-én utcabált hirdet a Nemdebár, a 101 Bistro, a Pingrumba étterem és az Easy AS. Szeretnék veletek méltó módon elbúcsúztatni a nyarat, ezért rengeteg zenei programmal és utcai ételkülönlegességekkel készülnek erre a szép őszi vasárnapra. Részletek itt.

Őszi kikericsek nyomában – Ócsai Tájház, vasárnap 10:00 (regisztrációs)

Az őszi időszak egyik leglátványosabb növénye az őszi kikerics. Az Ócsa környékén tett séta során felkutathatjátok a növényt, valamint felfedezhetitek a turjánvidék őszbe forduló arcát, nyarat búcsúztató hangulatát és megismerkedhettek a tájvédelmi körzet egyéb értékeivel is. Előzetes bejelentkezés szükséges! Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Bemutató: Rozi az égen – Hab a tortán! – Jurányi, vasárnap 10:15

Nézzétek meg Tasnádi István és Jeli Viktória közösen írt mesekönyvének színpadi változatát Szemenyei János és Kovács Lotti előadásában. Utána lesz kézműveskedés is. Részletek itt. 4 éves kortól ajánlott. Jegyár: 2200 Ft.

Érd Körbe – 20 éves a ’22 őszi kerékpáros felvonulás – Érd Fő Tér, vasárnap 10:00-15:00 (ingyenes)

2002-ben indították útjára az Érd Körbe kerékpáros felvonulást, mely immár 44. alkalommal, 20. éve kerül megrendezésre. tekerj együtt több száz emberrel és kerüld meg Érd városát! Több táv közül választhattok: minik köre: 1 km; családi kör: 15 km; Érd Körbe: 30 km; Sólyom Lajos emlékkör: 60 km. A kerékpáros felvonuláson a bukósisak viselése ajánlott. Részletek itt.

Német Nemzetiségi Családi nap – 2022 – Gödöllői Királyi Kastély, vasárnap 10 órától (ingyenes)

A Gödöllői Német Nemzetiségi Egyesület szeretettel vár minden kedves érdeklődőt Családi Napján! Számtalan programmal, játékkal és műsorral készülnek. Jó idő esetén az udvaron lesznek, rossz idő esetén pedig a Lovardában van lehetőség folytatni a mókát. Lesz ládavasút, népi játszóház és további ingyenes játékok. Fellép a Napraforgó meseszínpad és számos német nemzetiségi táncegyüttes is. Részletek itt. Ingyenes!

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Sárkánymese – Várkert Bazár, vasárnap 17:00

Új kalandra, a magyar népmeséink, népzenénk és néptáncaink csodálatos világába kalauzolja a gyermekeket a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója. A Sárkánymese varázslatos világában a három szegénylegény, a „táncoló csacsi”, a gonosz boszorkány és a legyőzhetetlennek tűnő háromfejű sárkány, a kedves erdei manó és a szépséges Napkeleti-királykisasszony, valamint a pénzéhes kocsmáros és kapzsi lányai visszarepítenek bennünket azokba a tanulságos időkbe, amikor a jó küzdelmek árán, de ésszel és kitartó munkával végül elnyeri méltó jutalmát. Részletek itt. Jegyár: 2000-3000 Ft.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!