Gyerekprogramok hétvégére – 2022. szeptember 17-18.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kulturális Örökség Napjai, Dömösi Zöld Forgatag, Erdei Zsongás a Gödöllői Arborétumban, BartókFeszt, sportágválasztó és kertészkedés is vár rátok a hétvégén. Akik pedig inkább benti programokra vágynak, találnak az ajánlóban filmeket, koncerteket, múzeumi programot és táncházat is. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatiné válogatásában!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Kulturális Örökség Napjai: 150 éves a magyar műemlékvédelem – országszerte, szeptember 17-18. (ingyenes)

Az évforduló kapcsán különösen értékes és érdekes műemlék épületeink, együtteseink, történeti kertjeink nyílnak meg a nagyközönség előtt, köztük több olyan helyszín is, amely máskor nem látogatható. Érdemes megnézni a részletes programot és kiválasztani kedvenceket. Részletek itt. Némely program regisztrációs, ingyenes!

Európai Mobilitási Hét 2022 – országszerte, több helyszínen, szeptember 16-22.

Az Európai Mobilitási Hetet minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg. Ezen a héten az európai városok és nagyvárosok fokozott erőfeszítést tesznek a fenntartható közlekedési megoldások bevezetésének népszerűsítésére, ösztönözve a lakosokat, hogy próbálják ki a gépkocsihasználat helyetti alternatívákat. Érdemes a településeteken található lehetőségeket megnézni, nálunk például közös bringázás lesz szeptember 22-én a suliba. A szeptember 17-18-ai hétvégén a Szabadság-hídnál és a Fővám téren lesz még villamos kiállítás, játszóbusz és még számos esemény. Részletes program itt. Ingyenes!

Kertvárosi Vigasságok – Erzsébetligeti Színház, szeptember 16-18. (ingyenes)

Nyárbúcsúztató-őszköszöntő fesztivál a XVI. kerületben, az Erzsébet-ligetben. Színpadi előadásokkal, koncertekkel, ingyenes gyerekprogramokkal várnak mindenkit. Kirakodóvásár, vidámpark és finom falatok között is válogathattok. Szombaton 10 órától fellép a batyu Színház, 11 órától az Apacuka, vasárnap 10 órától a Kolompos, 11 órától pedig Vitéz László Ángliában című bábelőadást nézhetitek meg. Részletek itt. Ingyenes!

FINISSZÁZS HÉTVÉGE a BUDAPEST KÖSZÖNTI A GIRÓT! című időszaki kiállításban – Budapesti Történeti Múzeum, szeptember 17-18. (ingyenes)

QR kódos „Drótszamár idomár” játék a kiállításban, óriás színező, Tekerd magad! – Bringás turmix friss zöldségekből és gyümölcsökből, alkotó workshopok a Felvarrom és a Kreatour csapatával, biciklis kitűzőkészítés, tárlatvezetések és egyéb, remek programok várnak rátok ezen a hétvégén. Részletek itt. Ingyenes!

Budapest Klasszikus Film Maraton – Budapest, városszerte, szeptember 18-ig

Szeptember 17-én az Urániában Macskássy Gyula mesefilmjeiből láthattok egy válogatást, a Toldi moziban pedig a Kecskemétfilm és a Pannónia Filmstúdió alkotásait. Vasárnap a Toldiban a Leó és Fred sorozat, illetve a Hófehér című filmek forognak. Részletes program itt. Jegyár: minden helyszínen egységesen 500 Ft. A szabadtéri vetítések ingyenesek.

SZEPTEMBER 17., szombat

Dömösi Zöld Forgatag – Dömös, a hajóállomással szemben, szombaton 10:00-16:00 (ingyenes)

Remek programokkal várnak mindenkit a 25 éves születésnapját ünneplő Duna-Ipoly Nemzeti Park legszínesebb rendezvényére, a Dömösi Zöld Forgatagra! Az ingyenes családi napon a látogatók játékos formában ismerkedhetnek meg a térség élővilágával, különleges természeti értékeivel vezetett túrák, játékok és színes programok segítségével. Részletek itt. Ingyenes!

Bartók Feszt’XI. kerület, Műegyetem rakpart, szombaton este 11 óráig (ingyenes)

Vegyél részt az egész napos Civil falu eseményein, csatlakozz a workshopokhoz, gyermekprogramokhoz, kerekasztal beszélgetésekhez, nagy- és kisszínpadi koncertekhez! 10 órától fellép a Búgócsiga Zenede, 11:30-tól lesz hangszerkészítő műhely a Bélaműhellyel, kerekasztal-beszélgetések és koncertek is egészen este 11 óráig. Fb esemény itt. Ingyenes!

Erdei zsongás – Gödöllői Arbo-park (Gödöllői Arborétum), szombaton 10:00-17:00 (ingyenes)

Természetismereti ingyenes családi napon számos program vár rátok, például könyvtár kommandó, főzőverseny, őshonos háziállatok, kézműves vásár, játékos vadismeret, zenés programok. Részletek itt. Ingyenes!

Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó – Kőbánya, Merkapt Sportközpont, szeptember 16-17. (ingyenes, regisztrációs)

A Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó széles sportági és zenei palettát kínál a látogatóknak, a kitelepülő sportágakat szakképzett edzők, a megjelenő hangszereket zenei oktatók segítségével lehet megismerni és kipróbálni.A színpadokon izgalmas sportági bemutatókra, nyílt edzésekre, illetve színvonalas zenei koncertekre is sor kerül a két nap folyamán. Fb esemény itt. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a helyszínen is megtehettek.

Szamóca Kiskertész tanoda: Mesehősök növényei – Füvészkert, szombaton 10:00 és 11:15 (regisztrációs)

A 3-10 éves gyerekek játékosan, észrevétlenül tanulhatnak a növényekről, élővilágról tapasztalás útján. A kedvenc mesehőssel való közös kertészkedés olyan gyerekkori élmény, amire mindig emlékezni fognak. Minden foglalkozás más meséhez kapcsolódik. Részletek itt. Jegyár: 2500 Ft/gyerek + szülőknek, ha ők is részt vesznek a programon, füvészkerti belépő megváltása szükséges.

Legkisebbek mozija: Vili a veréb – Puskin mozi, szombaton 10:00

Élt egyszer Budapesten egy kisfiú, akinek kedvenc szórakozása az iskolakerülés és a csúzlizás volt. Ez utóbbi szenvedélyét csupán a verebeken és a macskákon tudta kiélni. Mivel nem volt nagy szerencséje a vadászatban, az elszalasztott lehetőségeket elképzelte. Egyszer aztán Verbéna, a verebek tündére, megelégelve, hogy Vili a védenceit üldözi, elhatározta, hogy megleckézteti a rosszcsontot. Vilit verébbé varázsolta. Ettől kezdve a veréb-fiú számtalan, izgalmas kalandot élt át… Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

TŰZFÉSZEK TÁRSULAT: DALLAMOS POROND – Magyar Zene Háza, szabadtéri színpad (fedett nézőtér és színpad), szombaton 10:30 (ingyenes)

Ebben az underground cirkuszi-varieté előadásában a kortárs tárgymanipuláció minden létező formáját bemutatja a négy fős társulat. A vidám hangulatú interaktív zenés előadásban a számos repülő tárgy mellett egy repülő ember is szerepet kap. Részletek itt. Ingyenes!

Kulturális Örökség Napok: Tájtörténeti séta – Sas-hegyi Látogatóközpont, szombaton 10:30 (regisztrációs)

A Sas-hegy természeti értékein kívül bemutatják a táj változásainak nyomait. A séta során csodálatos panoráma nyílik Budapest épített örökségeire, műemléki kincseire. A túra a Tájék utcában, a látogatóközpontnál ér véget! Részletek itt.

Szombati Szemezgető: Matisse – Szépművészeti Múzeum, szombaton 11:00 (előzetes jegyvásárlás ajánlott)

Az őszi szezon első Szombati szemezgetője rendhagyó alkalom: a foglalkozást a nagy sikerű Henri Matisse – A gondolatok színe című időszaki kiállításban tartják a gyerekeknek. A kiállítás színes, kedves, gyerekek számára is befogadható és inspiráló, jó szívvel ajánlják minden családnak. Részletek itt. A program díja: 1600 Ft/gyerek, amely tartalmazza az Henri Matisse – A gondolatok színe című időszaki kiállítás 75%-os kedvezményű belépőjegyét is. Amennyiben a kísérő felnőttek is meg szeretnék nézni a kiállítást, egy kiskorút kísérve teljes árú, két kiskorút kísérve 1 vagy 2 50%-os kedvezményes árú belépőjegyet kell vásárolniuk az időszaki kiállításra. Előzetes online jegyvásárlás szükséges! A harmadik szombati ingyenesség csak az állandó kiállításra vonatkozik!

Kutya-macska barátság – Mesemúzeum, szombaton 11:00-13:00

Készítsetek kutyát és macskát körmöcskézős technikával Farkas Réka iparművésszel. Részletek itt.

SZEPTEMBER 18., vasárnap

Cifra Palota – Művészetek Palotája, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Ezen a vasárnapon Amsterdam lesz a középpontban. Emellett 12 órától Hetedhét táncház is vár benneteket. Részletek itt. Minden program ingyenes!

Legkisebbek mozija: A kis kedvencek titkos élete – Puskin mozi, vasárnap 10:00

Az ötödik egészestés animációs filmjében az Illumination Entertainment és a Universal Pictures feltárja, mit művelnek kis kedvenceink otthon nap mint nap, miután mi elmentünk dolgozni vagy az iskolába. 6 éves kortól ajánlott. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Pöttömkert – Budapest Park, vasárnap 10:00-15:00

11 órától a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekarral énekelhetünk és táncolhatunk, és vár mindenkit többek közt a Piatnik társasjáték tér, továbbá megnézhetjük a Bab Társulat előadásában Lúdas Matyi avagy Lúdas Mátyás egyedfejlődése napjaink mellékhatásainak tekintetében c. előadást, zenélhetünk a Hangolóra – interaktív hangszerkiállításon, furfangos csudavilágba barangolhatunk a Játékos tudománnyal, a legkisebbek játszhatnak a Tipegő játszótéren, és lesz Kerekítő foglalkozás, valamint bűvész produkció is. Részletek itt. Jegyár: gyerek 18 éves korig 499 Ft, felnőtt 999 Ft, IX. kerületi lakcímkártyával és 2 éves kor alatt ingyenes.

Kulturális Örökség Napok: Séta az ócsai Öregfaluban, vasárnap 13:00 (ingyenes, regisztrációs)

Igazi időutazásra várják a látogatókat, hisz a séta során 13., 18., és 20. századi épületek között haladhattok. Vallás-, és művészettörténeti, kultúrtörténeti témák mellett bőven esik majd szó az Öregfaluban élt és élő közösség mindennapjairól. A séta után a tájháznál és a templomban bővített tárlatvezetések indulnak, tervezetten 13.40-kor. Talányos feladatok is várják majd a gyerekeket és felnőtteket a sétához és a tárlatvezetésekhez kapcsolódóan. Ingyenes, de regisztráció szükséges itt.

Időpont szerint a Napibontóban találjátok a programokat!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!