Gyerekprogramok hétvégére – 2022. október 14-16.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rövid hétvége ellenére remek programokat válogattunk nektek október közepére: KürtősBon Fesztivált, Margó Irodalmi Fesztivált, Terézvárosi Búcsút, Gomba Fesztivált, Szabó Magda és Bálint Ágnes születésnapjához kapcsolódó eseményeket, meseösvényt, múzeumi programot, színházi előadásokat piciknek, kisvasút napot és több jó koncertet is. Gyerekprogramok hétvégére a Minimatinétól!

EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár – Nemzeti Táncszínház, Millenáris, október 13-16. (ingyenes, az esti koncertekre belépő váltása szükséges)

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti koncertek – erre számíthattok 2022. október 13-16-án a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Részletes program itt. Ingyenes, kivéve az esti koncertek!

KÜRTŐSBON Fesztivál – Holnemvolt Vár (a régi Vidámpark területén, amely most az Állatkerthez tartozik)

Az új formá(t)öltött kürtőskalács, a KÜRTŐSBON – tésztáját különböző krémekkel töltik meg, mint csoki, szilva vagy barack, melyre bármilyen plusz ízesítést lehet kérni, így jönnek létre a töltelékekhez és ízesítéshez találó KÜRTŐSBON megnevezések, mint Málnás CSOKIBON, Diós BARACKBON vagy épp Fahéjas SZILVABON. Egy mini fesztivál keretében a Fővárosi Állat- és Növénykert új részében mindezeket megkóstolhatjátok, az eseményen pedig kiskoncertek, gyerekprogramok, kézműves foglalkozások is várnak rátok. Fellép majd többek között a Majorka Színház, a Klárisok zenekar, de lesznek még állat- és növénybemutatók is. Részletek itt. Álltakerti belépővel látogatható!

Terézvárosi Szent Teréz Búcsú – Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplom, október 15-16.(ingyenes)

A terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia kétnapos eseménysorozattal készül, hiszen dupla jubileumot ünnepelnek: Ávilai Szent Teréz szentté avatásának 400. évét és egyúttal halálának 440. évfordulóját. Az eseményen szombaton 11:30-tól fellép az Illaberek Bábszínház, 13:30-tól Kárász Eszter Trió, 15:30-tól a Kámfor Bábszínház; vasárnap 13:30-tól pedig a HolddalaNap zenekar Kacor Király című műsorát hallgathatjátok meg. Részletek itt. Ingyenes!

Őszi Gombafesztivál – Magyar Természettudományi Múzeum, október 14-16.

Szeretnéd megismerni a leggyakoribb ehető és mérgező gombákat? Szeretnéd, ha szakértők segítségével meghatározásra kerülnének az általad gyűjtött gombák? Kipróbálnád a nagygombák szabad szemmel nem látható bélyegeinek (spórák, hifák) vizsgálatát mikroszkóp alatt? Akkor ez a program Neked szól! Vigyél minél több vadon termő gombát az eseményre, ahol együtt meghatározhatjátok és kiállíthatjátok őket szakértők pedig válaszolnak minden kérdésedre. A legmutatósabb gombáidat benevezheted gombaszépségversenyre is, ahol értékes nyeremények várnak! Játékokkal és színes programkínálattal készülnek minden korosztály számára. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható. (Fotó: Unsplash)

OKTÓBER 15., szombat

Megjöttek a tundrák vándorai – Dinnyés, szombaton 9:00-11:00

A madármegfigyelés közben megtanulhatjuk a vadlúd fajokat felismerni, valamint azt is hogyan számláljuk a nagyobb csapatokat. Részletek itt. Jegyár: 1100-1800 Ft.

Az egér legjobb barátja – Puskin, szombaton 10:00

Az állatok között akadnak olyan példányok, amelyek a történelem során folyton ellenségként tekintettek egymásra, ilyen például a róka és a kis egér esete. Egy szerencsétlen baleset folytán mindkét állat a mennyországban találja magát, ahol legjobb barátok lesznek. Megbeszélik, hogy ez a szoros barátság akkor is tartani fog, ha visszatérnek a Földre. Igen ám, de nem sejtik hogy ellenkező testben térnek vissza az élők közé, a róka egérként, az egér ravaszdi rókaként. Vajon így is kitart a barátságuk? 6 éves kortól. Részletek itt. Jegyár: 1200 Ft.

Ventoscala Sinfonietta: Jancsi és Juliska – Magyar Zene Háza, szombaton 10:30

Ki ne ismerné Jancsi és Juliska történetét, a Grimm testvérek meséjét? A leleményes testvérpár szeretetéről és összetartásáról szóló örökérvényű történetet azonban most soha nem látott-hallott módon mutatjuk be! Az Erkel-díjas kortárs zeneszerzőnő, Dobszay-Meskó Ilona, valamint Lukácsházi Győző, a zenei ismeretterjesztés egyik legismertebb magyar képviselője közös mesejátékot írt a gyerekeknek. A rengeteg humorral átszőtt előadás nemcsak új oldalát mutatja meg a történetnek, hanem be is vezeti a gyerekeket a klasszikus zene birodalmába, megmutatja, mi mindenre érdemes figyelni zenehallgatás közben, hogyan mesélnek a hangszerek.Ráadásul egészen egyedülálló módon Kiskovács Eszter rajzművész a koncertet élőben, a zenével párhuzamosan illusztrálja, így nemcsak hallhatjuk, hanem láthatjuk is Jancsi és Juliska történetét. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft. Az előadásra bérlet is vásárolható, amellyel további 3 programot nézhettek meg, 4 előadást 3 jegy áráért!

Szabó Magda-nap: Bárány Boldizsár – Várkert Bazár, szombaton 10:30

Az idén 105 éve született Szabó Magda hatalmas és szerteágazó életművét olvasva mindig találunk olyat, ami inspirál, vigaszt nyújt vagy megnevettet bennünket. Október 15-én a Várkert Bazárban egy egész napos rendezvénnyel emlékezik a Kossuth-díjas íróra. Ennek keretében délelőtt az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamara előadást láthatja fiatal közönség. Az előadás körülbelül 50 perc szünet nélkül, óvodásoknak, valamint alsó tagozatos diákoknak ajánlják. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Szombati Szemezgető játékos foglalkozás gyerekeknekSzépművészeti Múzeum, szombaton 11:00-12:30 (előzetes jegyvásárlás szükséges!)

A gyerekek számára meghirdetett játékos foglalkozáson a Szépművészeti Múzeum szemet gyönyörködtető műtárgyai közül szemezgetnek. Alkalmanként csupán egy műalkotással ismerkednek, azzal azonban alaposan, játékosan és kreatívan. Részletek itt. A Szombati Szemezgető a hónap harmadik szombatján kerül megrendezésre, amikor a 6-12 éves látogatók, valamint az őket kísérő két felnőtt részére a belépő díjtalan az állandó kiállításokra. A program díja: 500 Ft/gyerek. Kérik, hogy 6-8 vagy 9+ éveseknek szóló programjegyet vásároljatok, a gyerekek életkorának megfelelően! A jegyeket csak online értékesítik!

KÁVA Színház: Borka (színház a legkisebbeknek) – MU Színház, szombaton 11:15

Az első „színházi előadás” egy kisbaba életében, amikor az anyja eljátssza, hogy eltűnik a párna mögött, majd újra felbukkan: „Kukucs, hol a mama? Itt a mama!” Erre a különleges kapcsolatra épül Borka című előadás, amit a legkisebbeknek ajánlanak. A húsz perces játék egy teljes napot foglal magába, felkeléstől lefekvésig, és számtalan közös játékötletet sorakoztat fel, amit pillanatok alatt lehet reprodukálni, akár otthon is. Az előadás utáni húsz perc az alkotók és a nézők közös játéka. Ez a foglalkozás lehetőséget nyújt, hogy az előadás élménye, tapintható valóságos tapasztalás legyen a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. 0-5 éves korig ajánlott. Részletek itt. Felnőttjegy: 1500 Ft, gyerekjegy: 500 Ft. Már csak a 11:15-ös időpontra van hely, de novemberben is lesznek előadások!

Margó Fesztivál gyerekprogramok – Nemzeti Táncszínház, szombaton (ingyenes)

A fesztivál keretében 10 órától fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar, szintén 10 órától zöld kortárs ifjúsági regényekről beszélget Regős Mátyással és Kemény Gabival Pacskovszky Zsolt. 10:45-től Kovács Attilával (Holden Rose) Peer Krisztina beszélget a Lapozz és parázz! sorozatról. 11:30-tól Hogyan éld túl a zuhanást? Miklya Luzsányi Mónika: Vérvonal – Étienne könyve című művéről beszélget a szerzővel Veiszer Alinda. A programok ingyenesek!

Danny Bain és Ágoston Béla mesekoncertje – Hangfoglaló koncert, Hegyvidéki Kulturális Szalon, szombaton 11:30

Danny és Béla játékos módon, létező és eddig még nem létezett hangszereken, bolondosabbnál bolondosabb történetekkel szórakoztatja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Részletek itt. Jegyár: 1000 Ft.

Kucok – Játssz velünk mesét! – Kultúrkúria, szombaton 16:00

Különleges interaktív meseelőadást tart a Tünet együttes a Klebelsberg Kultúrkúriában. A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánlják. Részletek itt. Jegyár gyerekeknek: 2600 Ft, kísérőknek: 2400 Ft.

OKTÓBER 16., vasárnap

A szépenszóló pelikánmadár meseösvény – Vadaskerti-hegy, vasárnap délelőtt (regisztrációs)

Őszi meseösvényre invitálnak benneteket a budai hegyekbe, a hidegkúti vitorlázóreptérre! A mesét kék busszal is jól megközelíthető helyen, egy nagyjából 1,5 km-es út során varázsolják majd elétek. A mazsolalakodalomtól a parkolóig még 1 km séta vár majd rátok. A csúcsról csodás panorámában gyönyörködhetünk majd a hidegkúti vitorlázóreptérre s a pilisi hegyekre. Részletek és regisztráció itt. Jegyár: 4 év feletti gyermekeknek és a felnőtteknek egységesen 2200 Ft.

Készíts mágikus tárgyakat! – cuki kis tollbaglyot – Katona József Színház, vasárnap 10:00-12:00 (regisztrációs)

A budapesti Katona József Színház próbaterme vasárnap ismét mágikus kellékkészítő műhellyé alakul.
A 8-14 éves boszorkányok és varázslók tollászkodni fognak és fehér baglyocskákat készítenek valódi tollból. Helyszín: 5. kerület, Haris köz 5, félemelet (próbaterem). Részletek itt. Jegyár: 5900 Ft.

A KÖZÉPKORI VÁR NAPJA – Budapesti Történeti Múzeum, vasárnap 10 órától

Középkori élő múzeummal, életjelentetekkel, élő történelmi bemutatókkal, élőzenés tárlatvezetéssel, táncbemutatóval, akusztikus koncerttel és gyermek workshopokkal várnak benneteket. Részletek itt. Jegyár: 2900 Ft, 14 éves kor alatt ingyenes!

Családi nap a Gyermekvasúton – Hűvösvölgyi állomás, vasárnap 10:00-16:00

Lesz ugrálóvár, KRESZ pálya, óriás társas, alkotóház, környezetvédelmi játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút és vonatszimulátor várja, akár a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. A BKV Ikarus 60 és Ikarus 415 típusú nosztalgiabuszaira is felszállhatnak az érdeklődők. Részletek itt.

Pagony-Füge Produkció – Marék Veronika: Boribon és a 7 lufi – Puskin, vasárnap 10:00

Egy esős napon Boribon hét színes lufit kap Annipannitól: pirosat, narancsot, sárgát, zöldet, világos- és sötétkéket, no meg egy lilát. Marék Veronika szeleburdi kis mackóját hatvan éve imádják a picik szerte a világon. A kicsattanó öröm, a kontrollálhatatlan düh és egy tál meleg pogácsa épp olyan velejárója a Boribon meséknek, mint a pici gyerekek életének. A 7 lufi a veszteség első megtapasztalásáról és a végtelen boldogságról szól, amit Rezes Judit és Szabó Győző nagyobbik fiuk közreműködésével állítottak színpadra. Az előadás időtartama: kb. 35 perc Az előadást 1 éves kortól ajánlják. Részletek itt. Jegyár: 2000 Ft.

Vadonleső Vasárnap – Székesfehérvár, Sóstó Vadvédelmi Központ, vasárnap 10:00-15:00

Várnak mindenkit sok szeretettel egy remek ismeretterjesztő nyílt napra most vasárnap. Lesznek érdekes előadások, madárgyűrűzés, izgalmas standok sok érdekességgel. Kellemes vasárnapi program, melyet összeköthettek a Sóstó Természetvédelmi Terület meglátogatásával is. Részletek itt.

Játszd velem a táncod! – interaktív foglalkozás William Kentridge Lágyabban játszd a táncot c. videóinstallációjához – Millennium Háza, vasárnap 10:00

Táncra fel! Ahogy a mű címe is mutatja, a tánc egy fontos motívuma Kentridge videóinstallációjának. Épp ezért ennek mentén elemezik majd az alkotást. Megnézik, milyen szerepet szánt Kentridge a táncnak, beszélgetnek az alkotás hátteréről és mondanivalójáról. Templomi és harci táncokat próbálhattok ki, árnyalakokká válhattok, hogy a mozdulat nyelvén (is) feldolgozzátok a művet. Ajánlott korosztály: 8-12 év. Részletek itt. Jegyárak: Szülő-gyerek belépő: 2000 Ft, minden további szülő és gyerek: 500 Ft.

Cifra Palota – Interaktív családi programok – Müpa, vasárnap 10:00-13:00 (ingyenes)

Ha vasárnap, akkor Cifra Palota! A Müpa sokszínű családi sorozata egész délelőtt inspiráló kulturális környezetben, kreatív és művészeti programokkal várja a kicsiket és nagyokat az épület minden szegletében. Részletek itt. Ismét lesz Hetedhét Táncház is 12 órától, amely szintén ingyenes!

Harcos Bálint: SZOFI ÁTVÁLTOZIK / Hab a tortán! mesesorozat – Jurányi, vasárnap 10:15

Harcos Bálint: Szofi átváltozik és Szofi varázsol című könyvei alapján írta: Makranczi Zalán. Az előadásban elhangzik Weöres Sándor: Vásár című versének részlete, valamint Julia Donaldson: A róka zoknija és A majom mamája című meséje. Az előadás előtt és után kézműveskedés is lesz. Részletek itt. Jegyár: 2200 Ft.

100 éve született Bálint Ágnes – Kiállítás megnyitó és diavetítés – Art+Cinema, vasárnap 11:00

Emlékkiállítás és diavetítés a 100 éve született Bálint Ágnes tiszteletére. 11:15-től diafilmeket vetítenek:
Szeleverdi Fánni a cirkuszban (bemutató!); Mazsola, a fodrász; Brúnó kapitány; Böbe baba a papírkosárban; Frakk és a lusta macskák. Részletek itt. Belépő: 600 Ft/fő.

Találkozások mini terei-Tértervezés és makettezés a KACs Műhellyel – FISE – Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, vasárnap 11:00 (regisztrációs)

Milyen számodra az ideális találkozási tér? Mik a legfontosabb tényezői, amikor a találkozás helyszínét választod ki a családdal/ barátokkal/ ismerősökkel való találkozáshoz? A megközelíthetőség, a kínálat, egy bútorelem, egy természeti elem, a fényforrás? Ezek és a fenti kérdések mentén közösen is gondolkodva megtervezhető és elkészíthető makett formájában a résztvevő számára ideális, tökéletes találkozási tér, vagy akár egy karton bútor is. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött: kacsmuhely@gmail.com. Részletek itt. Részvételi díj: 3500 Ft/fő. Minimum 5, maximum 12 fő.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya és a mesélés ereje – Nemzeti Táncszínház, vasárnap 14:30 (ingyenes)

A Margó Irodalmi Fesztiválon a szerzővel legújabb Lajos kutya könyvéről Szabados Ágnes beszélget. Hogyan teremt a szülő és a gyerek között még erősebb kapcsolatot az esti mesélés és a szülő gyerekkori élményeinek újraélése? Tud-e versenyezni a fejből mesélés a YouTube-videókkal? Hogyan születtek a Lajos kutya-történetek? Erről szól ez a beszélgetés. Részletek itt. Ingyenes!