12 program októberre a túrázástól a filmfesztiválig

Tomi, Polli és a Varázsfény cseh-szlovák-magyar bábanimáció

Tomi, Polli és a Varázsfény cseh-szlovák-magyar bábanimáció

Design és könyves programok, múzeumi események és filmes fesztiválok, emellett sok őszi kirándulás is vár a család minden tagjára októberben.

Állatszeretet Ünnep – Fővárosi Állat- és Növénykert, október 6-8.

Fővárosi Állat- és Növénykert

Idén ismét várják a látogatókat október 6-8. között megrendezésre kerülő Állatszeretet Ünnepen. A háromnapos rendezvény most az Állatvédelmi Témahét keretein belül kerül megrendezésre, melyet 2023. október 2-8. között rendeznek meg. A hetet az Állatszeretet Ünneppel zárják, ahol a nagyközönség találkozhat a Vadállatmentő Központ állataival, a zoopedagógus csapat rengeteg szemléletformáló játékkal, a kézműves csapat pedig az Állatok világnapja köré épített foglalkozásokkal készül. Részletek itt. Állatkerti belépővel látogatható.

 

Budapest Design Week – Budapest, Néprajzi Múzeum és nyitott stúdiók, október 5-15.

Budapest Design Week

20. Budapest Design Week

A programsorozatban egyaránt megtalálhatók a nagyközönség számára szervezett események (kiállítások, műhelylátogatások), szakmabelieket érintő rendezvények (kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, konferenciák, díjátadó gálák, webináriumok stb.), illetve olyan elemek, melyek kifejezetten a gazdasági döntéshozókat segítik munkájukban (befektetői találkozók, esettanulmányok bemutatása, előadások, workshopok). A fesztivál eredményei és emlékei a virtuális világból kilépve a BDW20 központi helyszínén, a Néprajzi Múzeumban egy rendhagyó időutazással is megelevenedik és böngészhetővé válik a múlt. A kamarakiállítás mellett a Magyar Formatervezési Díj, valamint a Design Management Díj idei elismertjeinek kiállítását is megtekintheti a közönség. A fesztivál során betekinthetünk az elmúlt 20 év legsikeresebb Nyitott Stúdióiba is. Részletek itt.

 

Barbár Napoktól a Kelta Halloweenig – Aquincumi Múzeum, október 7-8. és október 31.

Barbár Napok Aquincumban

Októberben 2 nagyobb esemény is vár rátok a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódva az Aquincumi Múzeumban. Október 7-én és 8-án ismét élettel telik meg az Aquincumi Múzeum romkertje, ám ezúttal a sarus eleganciát képviselő római polgárok helyett barbár törzsek vetik meg a lábukat az egykori polgárváros falain belül. Kelták, markomannok, szarmaták és gepidák építik fel táboraikat, hogy megismertessék látogatóinkkal a Kárpát-medencében a római hódítás előtt és után megtelepedő népek történetét, valamint sokszínű kultúráját és szokásait. Részletek itt. Október 28-án aquincumi Samhain a kelta hagyományokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal, mesemondással és számos izgalmas ismeretterjesztő programmal vár minden érdeklődőt. Részletek itt. Múzeumi belépővel látogatható!

 

Primanima Nemzetközi Animációfilmes Fesztivál – Budaörs, 2023. október 11-14.

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált idén 11. alkalommal rendezik meg október 11. és 14. között Budaörsön, és ismét kiemelt figyelmet szentelnek az ifjabb közönségnek: a három korosztályra bontott Gyerekfilmes versenyprogram mellett a PrimaTeen várja a tinédzsereket szórakoztató és elgondolkodtató animációkkal. Részletek itt. Jegyár: 1800 Ft/program, de bérlet is vásárolható.

 

Margó Fesztivál – október 12-15. (ingyenes, kivéve az esti programok)

Margó Fesztivál

Margó Fesztivál

A kortárs magyar és külföldi írók legjava, friss megjelenések, dedikálás, esti zenei-irodalmi műsorok – erre számíthatsz 2023. október 12–15-én a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. Részletek itt. Ingyenes, kivéve az esti programok!

 

PONT Fesztivál – Múzeumkert, 2023. október 14.

Pont Fesztivál a Múzeumkertben

Nyugat-Afrika kincsei érkeznek a Múzeumkertbe, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományokra. Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Részletek itt. Ingyenes!

 

Kéktúrázás Napja – országszerte, október 14. (ingyenes, regisztrációs)

Kéktúrázás Napja

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére. Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Részletek és regisztráció itt.

 

Királyréti Zöld Forgatag – Királyrét, Hiúz Ház, október 14. (ingyenes)

Királyréti Zöld Forgatag

Királyréti Zöld Forgatag

Ingyenes családi napon természetismereti programokkal várnak Királyréten, a Hiúz Ház Látogatóközpontban és a tanösvényen. Kérj egy ÚTILAPUt és járd be a tanösvény, válaszolj a kérdésekre és vedd át a nyereményed! Kérnek minden látogatót, hogy a rendezvényre eljutáshoz lehetőség szerint a tömegközlekedést vegyék igénybe. A parkolás a szombati napon Királyréten díjköteles. Részletek itt. A program ingyenes!

 

Családi nap a Gyermekvasúton – Gyermekvasút vonalán, október 14. (ingyenes, kivéve a vonatozás)

Fotó: Gyermekvasút

2023. október 14-én szombaton családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ pálya, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést, vagy az alkotóházat is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút, vonatszimulátor és terepasztal várja, akár a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Részletek itt.

 

Garden Of Lights kiállítás – Füvészkert, október 20-ától

Garden Of Lights multimédia-kiállítás és fényshow október 20-án nyílik meg a Füvészkertben, melynek tematikája az Alice Csodaországban című történetre épül. A fantasztikus tárlat, amit Európa-szerte eddig 1.200.000 látogató csodált meg egészen tavaszig látható majd. Részletek itt.

 

Cinemira Teen és Cinemira Kids – Corvin mozi és Kristály Színtér, október 21-22 és 28-29.

A Cinemira Teen a 13+-os korosztályt várja filmekkel, workshopokkal és közönségtalálkozókkal október 21-22-én a Corvin moziban. A kisebbeket pedig a margitszigeti Kristály színtérbe várja remek programokkal a Cinemira Kids október utolsó hétvégéjén. Részletek itt.

 

Nosztalgia járatok októberben

Favázas nosztalgiavillamos

Egész októberben nosztalgiajáratok várnak rátok Budapest villamos- és troli vonalain. Október 14-én például favázas és „bengáli” villamossal, október 21-én nosztalgia trolibusszal is utazhattok. Részletek és menetrendek itt.

+1

Őszi szünet

Ahogy már megszokhattátok, az őszi szünetre részletes ajánlóval érkezünk, hogy minden korosztályú gyereknek megtaláljátok a megfelelő programokat a kirándulástól a múzeumi programokon át a Halloween eseményekig. Részletek hamarosan!

Nyitókép: Tomi, Polli és a Varázsfény cseh-szlovák-magyar bábanimáció, amelyet a Primanimán mutatnak be először

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!