Ezeket a könyveket add a kezdő olvasó kezébe!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvek kezdő olvasóknakEbben az összeállításunkban a kezdő olvasóknak, kisiskolásoknak ajánlunk remek köteteket, amelyeket már önállóan is olvashatnak. Emellett még szívesen hallgatják és igénylik, hogy a szülő meséljen nekik, ezért az esti meséléshez is válogattunk 6-8 éveseknek szóló könyveket. A bölcsődés-óvodás, valamint a 9 év feletti korosztálynak szóló újdonságokat is bemutatjuk!

ÖNÁLLÓ OLVASÁSHOZ

Bosnyák Viktória-Knézics Anikó: Rém jó könyvek (Móra Kiadó)

Szuper új sorozat jelent meg, amely több szinten keresztül kalauzolja a gyerekeket a beszédfejlesztéstől az önálló olvasóvá válásig. A sorozat első kötete a beszédfejlesztéssel indul, amely az olvasástanítás alapját képezi. A sorozat ötödik kötete pedig már a bonyolultabb mondatok olvasásával igyekszik mélyíteni a gyerekek olvasással kapcsolatos ismereteit. A könyveket Dudás Győző illusztrálta. Itt írtunk róla bővebben!

Wéber Anikó: Marci iskolás lesz – Nagybetűs szint (Pagony)

Eddig is nagyon szerettük Marci történeteit. A sorozat 1. kötete volt az, amit a legnagyobb fiam már önállóan elolvasott. A Most én olvasok! sorozat eddigi 4 szintjét mostantól egy új, nagybetűs szint előzi meg, amelyet a teljesen kezdő olvasók is önállóan olvashatnak. Igazi iskolába készülő mesekönyv – a legkisebb olvasóknak. Csupa nyomtatott nagybetű, oldalanként 2-5 sor, rövid, könnyen kiolvasható mondatok és egyszerű, könnyen követhető történet!

Szabó Borbála: Az átszívó porszívó – 1.szint (Pagony)

Újabb szerző könyvével bővül a Most én olvasok! sorozat. Szabó Borbála kezdett bele a négyrészes, kezdő olvasók számára készülő, és szintről szintre nehezedő sorozatba. Az első kötet Az átszívó porszívó címet viseli. A könyvben igazi hús-vér gyerekekről olvashatunk, akiket Szabó Borbála a legnagyobb szeretettel és némi iróniával ábrázol. Sajátos anyai szemszöge jelenik meg abban, ahogy a kölykök folyton ugratják, piszkálják egymást. Az átszívó porszívó időutazós történet, melyet Baranyai (b) András illusztrált. 6 éves kortól ajánlott.

Kertész Erzsi: A csúfolórobot – 3. szint (Pagony)

Kertész Erzsi Most én olvasok! könyvsorozatának harmadik részében a főszereplő Franciska, a feltaláló kislány, a téma pedig a bullying. A könyvben Franciska mindennapjainak lehetünk részesei, melyek főként a furcsa masinák feltalálása, megvalósítása, hasznosítása körül forognak. Gyakran gondoljuk azt, hogy a zaklatás csak az idősebb, tinédzser korosztály sajátja. Kertész Erzsi története megmutatja, hogy a bullying már kisebbek között is megjelenik, és lehetőséget ad, hogy mielőbb beszélgessünk gyerekeinkkel az elfogadásáról, a másságról, az empátia fontosságáról. 6 éves kortól ajánlott.

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk (Pagony)

A Simi és a rendetlen betűk hiánypótló kötet. Olyan meseregény, amit minden kisiskolásnak meg kell ismernie, hiszen ez a történet nem (csak) a diszlexiáról szól, hanem egy hétköznapi családról, egy igazi kisiskolás elmélkedéseiről, és arról, hogy mindannyian máshogy vagyunk értékesek. Vajon hogyan lehet az, hogy mindenki másnak olyan egyszerűen megy, Simi betűit viszont folyton összezavarja a Kavarék Szellem? És mit lehet tenni, hogy ne legyen hatalma a fiú felett? A könyv Gyarmathy Éva, a diszlexia kiváló szakértőjének ajánlásával és lektorálásával készült.

Wanda Coven: Garabonci Gréti táncra perdül (Naphegy Kiadó)

Iskolai tehetségkutató tartja lázban a Platános Általános diákjait – kivéve Grétit.  Ő ugyanis meg van győződve arról, hogy tehetségtelen. Ám amikor egy különleges pár cipőt talál a padláson, úgy dönt, megméretteti magát a versenyen. Ezúttal sem bíz semmit a véletlenre: egy kis bűbájhoz is folyamodik! Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

Ulrike Rylance: Bors Bori 5. – Kémek a strandon (Naphegy Kiadó)

Mi lehet jobb egy olaszországi vakációnál? Csakis egy nyomozós olaszországi vakáció! Bors Bori és családja a tengerparton kempingezik, és velük tart a kislány legjobb barátnője, Ida, valamint a világ majdnem legjobb nyomozókutyája, Molli. A nyaralás fergetegesnek ígérkezik apa első, kempingfőzőn készült konzervebédjéig. A lányokat csak az vigasztalja, hogy találkoznak nyomozócsapatuk másik két tagjával, akik a város luxusszállodájában laknak Dzsasztinnal, a világ tényleg legjobb nyomozókutyájával. Szuper nyári olvasmány 8-10 éves lányoknak.
Bors Bori előző 4 részét együtt most 60%-os kedvezménnyel vehetitek meg a kiadónál.

Enid Blyton: Öt kölyök sorozat: Lovas kaland / Vacak, a hős (Kolbri Kiadó)

A brit írónő, Enid Blyton neve fogalom a gyerekirodalomban. Máig ő a legtöbb nyelvre fordított gyerekkönyvszerző, és művei több mint 500 millió példányban keltek el világszerte. Az Öt kölyök című sorozatát kezdő olvasóknak ajánlják. A sodró történet, az elbűvölő szereplők, a gazdag illusztráció, a nagy betűk és a könnyen értelmezhető szöveg igazi élménnyé teszik az olvasást a 6-8 éves korosztálynak.

Betűzgető Könyvek sorozat (Cerkabella Kiadó)

A meséket nagy nyomtatott betűkkel szedték, így az olvasással nem iskolai keretek között ismerkedő gyerekek is betűzgethetik. A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. Mészöly Ágnes meséit Hanga Réka illusztrálta.

KÖZÖS OLVASÁSHOZ – „ESTI MESÉK” KISISKOLÁSOKNAK

Dóka Péter: Szupermalac és Űrpatkány 2. (Móra Kiadó)

Kísérd el csillagközi kalandjaikra a két űrvagányt! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát! Vajon megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint Ködváros hőse, a daliás Acélmedve? És megkapják végül a szuperhősengedélyt?

Lázár Ervin: Százpettyes katica (Móra Kiadó)

Nemzedékek nőttek fel Lázár Ervin meséin, ám a Szegény Dzsoni és Árnika szállóigévé vált párbeszédeit idéző mesenovellák eddig csak a szerző felnőtteknek szóló novellásköteteiben kaptak helyet. A hiánypótló válogatás három asztalfiókban maradt szöveggel válik teljessé. A kötet illusztrátorai: Bódi Katalin, Herbszt László, Kárpáti Tibor, Kismarty-Lechner Zita, Maros Krisztina, Sásdi Laura, Schall Eszter, Tóth Emese.

Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve (Naphegy Kiadó)

Vajon mit esznek a hercegnők? Miért csókolgatnak békákat? És hogyan bánnak el a tűzokádó sárkányokkal?
Mesékből és a történelemből ismert királylányok tűnnek fel a bohókás és mókás könyv lapjain: többek között Hófehérke, Pokahontasz, Hókirálynő, Kleopátra, Marie Antoinette, Krisztina királynő. A gyémántos tiarák és az ízletes pávapástétom dacára sem a mesékben, sem a valóságban nem könnyű egy hercegnő élete, a hercegnőség ugyanis nem egy állás, amelyet sok tanulás árán bárki elérhet, vagy esetleg abbahagyhat. Mesék 7 éves kortól egy finn pszichológusnőtől, aki igazán jól ismeri ezt a korosztályt.

Anette Herzog: Na de ki kérdez egy kandúrt? (Naphegy Kiadó)

Arisztotelész, a menhelyről családhoz költöző kandúr úgy gondolja, hogy egy macskának kizárólag a legpuhább ágyban és a legtöbbet simogató ember ölében van a helye. Továbbá, hogy a legtökéletesebb születésnapi ajándék egy macska. Nem, nem egy kutya. Kutya semmiképp sem. Arisztotelész nem tudja, mivel kelthetné fel folyton rohanó, zajongó, civakodó családtagjai figyelmét: menjen világgá, mentse meg a legfőbb ellenségét, bánjon el a betörőkkel és váljon egyúttal hőssé? 7-10 éveseknek ajánlott, de már nagyobb óvodásunknak is nagyon tetszett. Macskarajongóknak kötelező!

Petr Stancik: Furda borz filmet forgat (Csirimojó)

Már az első kötetet is nagy kedvel olvastuk (Furda borz előbb részescskegyorsítót, majd részecskelassítót épít), és most itt az újabb rész! Nagy felfordulás támad, amikor egy színpompás papagáj bukkan fel a Gyertyánoserdőben. Minden állat a káprázatos tollait csodálja, és rá szeretne hasonlítani. A fekete-fehér bunda egyszeriben kimegy a divatból, viselőit szemrebbenés nélkül kiközösítik. Egy napon azonban világhírű filmesek érkeznek az erdőbe. A panda, a zebra és a csóka fekete-fehér művészfilmet szeretne forgatni. Kitaláljátok, ki kapja benne a főszerepet?

Nógrádi Gábor: Segítség, állat! (Móra Kiadó)

A polip tényleg hasonlít az emberre? Előfordult már, hogy mégiscsak a gólya hozta a gyereket? Az éhes víziló ráfanyalodik a húsra? És miért hívják így a mosómedvét, ha nem is mos? Amire több évtizede vártak a lelkes olvasók, most végre megtörtént: Nógrádi Gábor folytatta a legendás Segítség, ember! című kötetét. Az új kiadványban harminc állat kapott helyet, akik ezúttal is fergetegesen szórakoztató állatmonológokban mesélnek magukról és fő ellenségükről, az emberről.

Michael Ende-Wieland Freund: Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója (Móra Kiadó)

Filkó biztos benne, hogy vérbeli rablólovagnak született. Ezért aztán magától a hírhedett Rosszcsont Rodrigótól akarja kitanulni a rablás minden csínját-bínját. Igen ám, de először is ki kell állnia a bátorságpróbát. A kalandos történet modern klasszikus, amelyet Michael Ende kezdett el, és Wieland Freund mesélt tovább.

David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2. (Kolibri Kiadó)

Elég bátor vagy ahhoz, hogy megismerj öt rettenetes lányt és öt rosszabbnál is rosszabb fiút? Ott van például Finnyás Fajsz, aki az édességen kívül semmit nem hajlandó megenni, így aztán a zöldségek és gyümölcsök egy szép nap fellázadnak ellene. Vagy Borzadály Hildegárd, aki imádja a férgeket, és legkedvesebb szórakozása, hogy másokat ijesztget. Persze Lusta Ádit se kell félteni. Ő az, aki sosem írja meg a leckéjét, mígnem egy este, meglátogatja őt a történelem öt leggonoszabb kísértete. 6-10 éveseknek ajánlott.

Sam Copeland: Kicsi Charlie csirke lesz (Kolibri Kiadó)

Charlie igyekszik a dolgok jó oldalát nézni, de ez nem könnyű, mert eléggé aggódós fiú. Aggódik például, mert a tesója kórházban van, mert folyton beleköt az egyik osztálytársa, és mert a legváratlanabb pillanatokban átváltozik valamilyen állattá – hol galambbá, hol rinocérosszá, hol kígyóvá… És bár minden gyerek szuperhős szeretne lenni, Charlie csöppet sem vágyik arra, hogy bolhává alakuljon át. 6-10 éveseknek ajánlott.

T. S. Eliot: Macskák – Oposszum Apó hasznos és mulattató Macskáriuma (Pagony)

A Dib Dáb Kandúrt, Mortájgert, Praclipöszléket és a többieket most Varró Dániel és Havasi Attila sziporkázó fordításában, Axel Scheffler képeivel adják az olvasók kezébe. A versek játékosságára, és a bennük rejlő humorra kiválóan reflektálnak az illusztrációk. Scheffler rendkívüli érzékenységgel képes megragadni az állatokra jellemző karaktereket, így minden macskajellem sajátossága megmutatkozik az illusztrációkban is. A kötetben több apró rajz mellett részletgazdag egész- és féloldalas illusztrációkon köszönnek vissza a virgonc, vakmerő, simlis, lusta és komisz macskaszereplők. 5-8 éves kor között ajánlott.

Libby Deutsch: Hogyan működik a világ? – A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig (Scolar)

„Hogyan kerül a banán a trópusi banánfáról a sarki üzlet polcaira? Mi az a GPS, és hogyan tudod vele meghatározni a pontos tartózkodási helyedet? Hogyan lesz a szerző ötletéből világsikerű film? Hogyan született meg a kedvenc slágered? Hogyan készültek ennek a könyvnek a lapjai? E kérdések mellett más hasonló hétköznapi dolgok magyarázatát is megtalálod ebben a kötetben. Hamarosan tudni fogod, mi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy mindennapi életünk zökkenőmentes legyen, és betekintést nyerhetsz a világ működésének titkaiba.”

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.