Cafe Budapest Fesztivál – október 3-19.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Október 3. és 19. között 47 helyszínen közel 250 program, a komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, kortárs zene és opera, színház és újcirkusz, képzőművészet, divat és design, irodalmi program és fotókiállítás is szerepel az idei CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjában. A már megszokott helyszínekhez – a Művészetek Palotája, a Zeneakadémia, az Erkel Színház, a Budapest Music Center, a Trafó, a Millenáris, az Átrium Film-Színház, a Bálna és az A38 – csatlakozik a Müpánál felállított CAFe Sátor, de a romkocsmákba és a közterületekre is beköltözik a kortárs kultúra. A fesztivál programjaiból válogattunk ezúttal inkább a nagyobbaknak.

2014-ben három nagy múlttal rendelkező esemény is a CAFe keretében valósul meg: a hazai és a nemzetközi formatervezők legjavát bemutató 11. Design Hét Budapest; az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár és az Armel Operaverseny és Fesztivál 2014-es döntői.

BUDAPEST DESIGN WEEK

A 11. alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése és a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az ÁTVITT ÉRTELEM szlogen jegyében a fesztivál programadó rendezvényei elsősorban a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit mutatják be. Az immár hagyományos rendezvények mellett – Nyitott Stúdiók, Design Túrák, Gasztro programok – újdonságként a Gombold újra! pályázat eredményhirdetésére és nagyszabású divatbemutatójára is a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén kerül sor. A Design Hét idei díszvendége a Holland Királyság.

cefd

A régió legnagyobb divateseményét, a Central European Fashion Dayst október 3-5. között rendezi meg a Design Terminál. A rendezvény szakmai stábjához idén csatlakozik a Toni & Guy Fashion Week Budapest csapata is. CEFD részeként negyedik alkalommal kap helyet a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázat döntője (október 4-én 18:00 Városligeti Műjégpálya), amelyre idén a magyarok mellett a visegrádi országok tervezőinek is lehetősége nyílt pályázni. Az eseményen a divat iránt fogékonyak hazai és nemzetközi divattervezők bemutatóit kísérhetik figyelemmel, szakmai konferencián vehetnek részt és az is kiderül, ki lesz a régió legjobb divattervezője.

szines_varos

Városunk, Budapest inkább formáiról, semmint színeiről volt híres. Vannak azonban, akik a 100 éves házak szürkeségét megunva ecsetet ragadtak. A Tűzfal, babám! címet viselő túra során sorra veszik a régi épületek új köntöseit, felidézik, milyen emlékeket elevenítenek fel, sőt találkozhattok az egyik alkotóval is. A túra október 4-én, 11-én és 18-án 11 órakor indul a Király utca – Kazinczy utca sarkán található játszótérről. Jegyár: 2900 Ft.

sakkpalota

A sakktehetség fejlesztése nem önmagáért való cél, jótékony hatással van a gyerekek iskolai eredményére, javítja a tanulás hatékonyságát, valamint fejleszti a memóriát. S hogy ez valóban így van, arról bárki meggyőződhet a 8. Nemzetközi Sakkfesztiválon október 4-én 10 órától a Müpában. Ingyenes!

Hello Hurricane

Az egykori bazársor helyén kialakított Városháza Park – hónapról hónapra kulturális és gasztronómiai programoknak adva helyet – mára Budapest egyik legmozgalmasabb, legváltozékonyabb közterévé vált. A CAFe Budapest idején is élénk lesz itt a forgalom: koncert, kabaré, irodalmi műsorok várnak rátok. A változatos zenei programok mellett, bemutatóknak, filmeknek és irodalmi párbeszédeknek is otthont ad a fesztivál idején felállított „Üvegház”. A helyszín részletes programját itt olvashatjátok. Ingyenes programok!

A Müpa oldalában felállított sátor programján, a fesztivál idején izgalmasnak ígérkező újcirkusz-előadások – Recirquel Újcirkusz Társulat, Cirque Le Roux – mellett koncertek, kortárs performance-ok és a belvárosi romkocsmákból induló Irodalmi vándorcirkusz fináléja várja a látogatókat. A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik, egész estés előadása a Párizs Éjjel címet viseli. A harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Művészetek Palotája és a társulat közös produkciója ezúttal a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt.  Az előadást október 3-án és 4-én 20 órától láthatjátok. Jegyár: 1500 Ft.

samsara-kvartett-jyotsna-srikanth-cafe-budapest-2014

A Samsara is indo jazz-zenét játszik, melynek tágas atmoszférája, levegője és ódon illata a mesés Indiát, valamint a legendás Shakti-t idézi. Jyotsna Srikanth rendkívül izgalmas zenei stílusában a déli-indiai karnatik zene hagyománya és a különböző modern zenei megközelítések meglepően harmonikus egészet alkotnak. Számos jazz- és kortárs zenésszel működött együtt és zeneszerzői munkássága is figyelemre méltó. Október 3-án 20 órától láthatjátok őket a Fonóban. Jegyár: 1500/2000 Ft.

Benjamin_Clementine

Az A38-on a fesztivál ideje alatt fellép többek között Natalie Williams, a Samuel Blaser Trio, Benjamine Clementine, St. Vincent. A hajó részletes programját itt találjátok.

fotoutca_fesztival

Október 9. és 12. között meghosszabbított nyitva tartás mellett, belépődíj nélkül, egész nap ingyenes programokkal várnak benneteket a Budapesti Fotóutca Fesztiválon a Nagymező utcai Capa Központban és a Mai Manó Házban, ahol garantáltan még közelebb kerülhettek a fotográfiához! Ingyenes!

Snétberger Ferenc

A budapesti kerületek, kerületrészek, mint amilyen Pesthidegkút, Óbuda, Újbuda, Újpest, Mátyásföld kulturális intézményei a főváros művészeti életének fontos színterei, melyek nemcsak a lokálpatrióták, hanem Budapest valamennyi polgára előtt nyitva állnak. A CAFe Budapest idején számos esemény – koncertek, kiállítások, színházi előadások – közül válogathat a különleges művészi élményekre, ritkaságokra fogékony közönség. A részleteket itt olvashatjátok.

cafe_2014_design_randi

Minden nap hozunk alapvető fontosságú, az egész társadalmat érintő döntéseket: vásárláskor. Támogathatunk hazai gazdálkodókat vagy fogyatékkal élő embereket foglalkoztató vállalkozásokat. A pozitív hatású döntés meghozatala könnyű, ha az adott termék ízletes, egészséges vagy tetszetős. A 2014 júniusában Design Randi címmel elindított program célja, hogy a kortárs ízlésnek megfelelő, piacképes termékek készüljenek a fogyatékkal élőket foglalkoztató műhelyekben. Jelenleg 16 designer és 10 cég együttműködésével folyik az új termékek tervezése. A kiállítás megtekinthető október 3-12. között a Bálnában.

Robert ARMSTRONG- Kiribati man

A 2014-ben immár negyedik alkalommal jelentkezik az Art Market Budapest, a kelet-európai régió vezető művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása. A mintegy 6.000 négyzetméteren felépülő kiállítás és vásár több mint 500 művész több ezer alkotását mutatja be. Az eseményen a legjelentősebb hazai galériákkal együtt közel 20 ország összesen mintegy 100 kiállítója vesz részt. A vásár, amely 2014-ben Berlin művészetét látja vendégül, az idei évben látványos új elemmel is bővül: az Art Photo Budapest kiállítási szekció Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóvására, amely a fotóművészet egyik új európai fővárosaként igyekszik pozicionálni Budapestet. Az Art Market Budapest kísérőeseménye a sCULTURE elnevezésű szoborkiállítás, amely a kiállítási épületek közötti szabadtéri szoborparkkal egészíti ki a különleges művészeti kiállítást. Október 9. és 12. között a Millenárison.

dorota Buczkowska

Október 17-én és 18-án rendezik meg a Kortárs Galériák Hétvégéjét. A résztvevőket itt találjátok.

epreskert

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Nyitott Műtermek Délutánja ezúttal a művésszé válás bölcsőjébe, a Magyar Képzőművészeti Egyetemre invitálja az érdeklődőket, azokba a műtermekbe, ahol sokak mellett Stróbl Alajos, Lotz Károly és Benczúr Gyula is dolgoztak. Művészettörténészek, múzeumpedagógusok és az egyetem mesterei tartanak vezetéseket magyar és angol nyelven. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a több mint száz éves intézmény titkaiba, megfejthetik a rejtélyes feliratokat, és gyönyörködhetnek a patinás épület rejtett csodáiban.Október 19-én 14 órától az Epreskertben. Jegyár: 2300 Ft/felnőtt, 1500 Ft/diák és nyugdíjas.

Tolvaly Ernő- PapírképVáltozó kép

A Müpába szóló koncertjegyekkel – az előadás napjáig – egy tetszőleges alkalommal díjtalanul látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum. A Müpa mellett felálított CAFe Sátorba szóló jegyekkel is ingyenesen tekinthetők meg a Ludwig Múzeum aktualitásai, így a közelmúltban megnyílt Csodálatos rendszer – Tolvaly Ernő retrospektív kiállítás is. A múzeum időszaki kiállításai 10 és 20 óra között, állandó kiállításai 10 és 18 óra között tartanak nyitva. Hétfői napokon az intézmény zárva tart.

A competitor attends the World Rubik's Cube Championship in Budapest

A világ első hivatalos Rubik-kocka versenyét 1982-ben, Budapesten tartották. Az amerikai Minh Thai 22,95 másodperces eredménnyel aratott győzelmet, a magyar Lábas Zoltán harmadik helyezést ért el. Ma, 2014-ben a győztes eredmény már erősen közepesnek számítana, a legjobbak már bőven, a korábban csak álomnak tűnő 10 másodperces határ alatt teljesítenek. A magyaroknak sikerült megőrizniük előkelő helyezésüket az országok rangsorában. Jelenleg magyar kézben van a világrekord és három Európa-rekord. A jó eredmények hátterében egészen biztos fontos szerepet játszanak a minden évben megrendezett magyarországi Rubik-kocka versenyek (Hungarian Open). A kocka 40 éves évfordulójának köszönhetően idén nagyobb versenyzési kedvre, így több indulóra is lehet számítani, a profik és a lelkes amatőrök fele-fele arányban öregbítik a kocka hírnevét október 17. és 19. között a Bálnában.

Fotók: CAFe