„Tralalla megjött Barbapapa, megérkezett…”

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

barbapapa_csalad_02

Nagy örömünkre a világhírű Barbapapa rajzfilmek alapjául szolgáló klasszikus francia mesesorozat szereplőinek kalandjait végre magyarul is olvashatjuk a legkisebbeknek és persze nosztalgiázó önmagunknak. Játsszatok velünk és nyerjetek Barbapapa könyvcsomagot a karácsonyfa alá, és töltsétek le a színezőket mellé a Mikulás puttonyába vagy az adventi kalendáriumba.


A „legenda” szerint Barbapapa karaktere egy májusi délutánon született, amikor 1970-ben Annette Tison és Talus Taylor Párizsban, a Luxembourg Gardenben sétáltak. Taylor hallotta, amint egy kisgyerek a következőt mondja: „Baa baa baa baa”, mivel nem tudott franciául, megkérdezte Tisont, mit jelent, amit mondott. Elmagyarázta neki, hogy a kisgyerekek la barbe à papá-t kért a szüleitől, vagyis vattacukrot szeretett volna kapni. Később egy étteremben az asztalterítőre rajzolva megszületett Barbapapa karaktere, egy kerekded és rózsaszín vattacukor ihlette figura.

talus-taylor

A 70-es években közel 100 rövid animációs film és képregény is készült a történetből, amelynek sikere ma is töretlen. A lámpától a koktélon át a horgolt játékokig mindenféle barbás termék kapható a neten, sőt Rómában egy külön barba boltot is találtunk egyszer, és most végre hozzánk is megérkeztek könyv formájában.

barbapapa_sorozat

A Kolibri Kiadó a Barba-könyvek sorát a Barbapapa, illetve a Barbapapa utazása című kötettel nyitotta, amely tulajdonképpen az egész történet alapjául szolgál, hiszen az első részben ismerhetjük meg Barbapapát, és az is kiderül, hogy miért is szereti őt mindenki. A második részben bejárja az egész világot, hogy megtalálja Barbamamát, és természetesen megszületnek a gyerekek is.
A Barbapapa kiskönyvtára sorozatban pedig először a Barbapapa – A bébiszitter, valamint a Barbapapa – A zenekar látott napvilágot.
A Barba család történeteit Tóth Krisztina fordította magyarra, aki a tévéből ismert figuráknak sok esetben adott új nevet: így lett Barbakondiból Barbizom, Barbakatából pedig Barbanett.

Színezőket innen tudtok letölteni.

JÁTÉK

barbapapa_jatek

Köszönjük, hogy velünk játszottatok! A két szerencsés, Donkó Andrea és Vántora Nóra 2-2 Barba könyvet nyert. Írtunk nektek emailt. Gratulálunk! 🙂
Mi a neve a kislánynak, akire Barbapapa vigyáz a Barbapapa – A bébiszitter című mesében?

Megfejtés: Aliz

Nézzétek meg a legjobb adventi vásárokat és kedvenc téli könyveinket is! Ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb hétvégi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!