A 3 legjobb mézeskalács recept, amit valaha próbáltunk
Ha itt az advent, előkerülnek a mézeskalács formák és a sütipecsétek, és beindul a mézeskalácsgyár. Ezt kell csomagolnunk az uszonnásdobozba vagy elvihetjük magunkkal kirándulásra is. Az évek folyamán nagyon sok variációt kipróbáltunk, és íme a 3 legjobb mézeskalács recept, amit a nagyon szeretünk.
Rögtön puha mézeskalács
Ennek a receptnek a forrása már a régmúlt homályába vész, kis füzetben őrizzük a hozzávalók arányait. Annyit újítottunk rajta, hogy nem hagyományos mézeskalácsfűszer kerül bele, hanem a Fővám tér mögötti Pipa utcánál található Ázsia Bt. keleties mézeskalács fűszerkeveréke, amely egy picit erőteljesebb ízű, illetve mi még egy lehelletnyi őrölt szegfűszeget is teszünk mellé.
Összekeverem a száraz részeket
- 1 kg liszt (fehér tönkölyliszttel szoktam többnyire, de sima fehérliszttel is működik, legjobban a Szabó-féle liszteket szeretem)
- 20 dkg porcukrot
- 3 tk szódabikarbóna
- keleties mézeskalács fűszer (két nagykanállal teszek bele)
- bio narancs reszelt héja
Összekeverem a nedves hozzávalókat
- 30 dkg olvasztott vaj (langyos)
- 2,5 dl méz
- 3 egész tojás
Hozzáöntöm a nedves hozzávalókat a szárazzal és jól összedolgozom. A tésztával azonnal lehet dolgozni. Ha nagyon nyúlós, inkább tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe. Utána nyújtjuk, formázzuk, díszítjük, sütjük és írókázzuk, kinek hogy tetszik. Ha kihűlt, fémdobozokban tároljuk.
+ 2 kedvenc mézeskalács recept
Rögtönpuha mézeskalács az Ízbolygóról
Hozzávalók:
- 34 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 20 dkg méz
- 2 tojássárgája
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- (2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalács fűszer)
Az Ízbolygó receptje annyira egyszerű: mindent összekeverünk, fóliába tekerjük, 1 éjszakára behűtjük. Másnap lisztezzük a deszkát, tésztát, fél cm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, 180 fokon aranyszínűre sütjük (kb 6-8 perc). Tipp: a tészta linzer jellegű, egy kicsit nehezen áll össze, de gyúrjátok kitartóan és szép gombóc lesz belőle.
Klasszikus Mézeskalács a SK-ről
Hozzávalók:
- 125 g méz
- 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
- 150 g vaj
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 500 g liszt
- 2 tk szódabikarbóna
- só
- 1 narancs reszelt héja
Az írókához:
- 1 db tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 2 tk citromlé
Az Street Kitchen klasszikus mézeskalács receptje is nagy kedvencünk: a barna cukrot és a tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a méz-vaj keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs reszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.
Kiszúrók:
Mi a klasszikus formákat kedveljük, de bármilyen sütikiszúrót használhattok, akár dinósat is!
A Tescoma sütikiszúrója első osztályú ellenálló műanyagból készült, mosogatógépben mosható.
Ezzel a nagyméretű dinoszauruszos kiszúró formával nemcsak mézeskalácsot formázhattok, hanem tökéletes választás kekszekhez, aprósüteményhez, pizzához vagy akár palacsintához is.
A Wilton mézeskalács ember kiszúró formájának vastagított szilikon pereme van, hogy kényelmes legyen vele a munka a kis kezeknek is!
További extra süti és szendvics kiszúrókat az uzsonnasdobozom.hu oldalán találtok!