A 3 legjobb mézeskalács recept, amit valaha próbáltunk

Legjobb mézeskalács receptek

Legjobb mézeskalács receptek (Kép: Unsplash)

Ha itt az advent, előkerülnek a mézeskalács formák és a sütipecsétek, és beindul a mézeskalácsgyár. Ezt kell csomagolnunk az uszonnásdobozba vagy elvihetjük magunkkal kirándulásra is. Az évek folyamán nagyon sok variációt kipróbáltunk, és íme a 3 legjobb mézeskalács recept, amit a nagyon szeretünk.

 

Rögtön puha mézeskalács

Ennek a receptnek a forrása már a régmúlt homályába vész, kis füzetben őrizzük a hozzávalók arányait. Annyit újítottunk rajta, hogy nem hagyományos mézeskalácsfűszer kerül bele, hanem a Fővám tér mögötti Pipa utcánál található Ázsia Bt. keleties mézeskalács fűszerkeveréke, amely egy picit erőteljesebb ízű, illetve mi még egy lehelletnyi őrölt szegfűszeget is teszünk mellé.

Összekeverem a száraz részeket

  • 1 kg liszt (fehér tönkölyliszttel szoktam többnyire, de sima fehérliszttel is működik, legjobban a Szabó-féle liszteket szeretem)
  • 20 dkg porcukrot
  • 3 tk szódabikarbóna
  • keleties mézeskalács fűszer (két nagykanállal teszek bele)
  • bio narancs reszelt héja

Összekeverem a nedves hozzávalókat

  • 30 dkg olvasztott vaj (langyos)
  • 2,5 dl méz
  • 3 egész tojás

Hozzáöntöm a nedves hozzávalókat a szárazzal és jól összedolgozom. A tésztával azonnal lehet dolgozni. Ha nagyon nyúlós, inkább tegyük 20-30 percre hűtőszekrénybe. Utána nyújtjuk, formázzuk, díszítjük, sütjük és írókázzuk, kinek hogy tetszik. Ha kihűlt, fémdobozokban tároljuk.

 

+ 2 kedvenc mézeskalács recept

Rögtönpuha mézeskalács az Ízbolygóról

Hozzávalók:

  • 34 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg méz
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk szódabikarbóna
  • csipet só
  • (2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalács fűszer)

Az Ízbolygó receptje annyira egyszerű: mindent összekeverünk, fóliába tekerjük, 1 éjszakára behűtjük. Másnap lisztezzük a deszkát, tésztát, fél cm vastagra nyújtjuk, szaggatjuk, 180 fokon aranyszínűre sütjük (kb 6-8 perc). Tipp: a tészta linzer jellegű, egy kicsit nehezen áll össze, de gyúrjátok kitartóan és szép gombóc lesz belőle.

 

Klasszikus Mézeskalács a SK-ről

Hozzávalók:

  • 125 g méz
  • 1 csomag mézessütemény fűszerkeverék
  • 150 g vaj
  • 150 g barna cukor
  • 2 db tojás
  • 500 g liszt
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 narancs reszelt héja

Az írókához:

  • 1 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 2 tk citromlé

Az Street Kitchen klasszikus mézeskalács receptje is nagy kedvencünk: a barna cukrot és a tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a méz-vaj keveréket, majd fokozatosan a szódabikarbónával, a sóval és a narancs reszelt héjával elkevert lisztet is. Lágy, ragacsos masszát kapunk. Fóliába tekerjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, és lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.

 

Kiszúrók:

Mi a klasszikus formákat kedveljük, de bármilyen sütikiszúrót használhattok, akár dinósat is!

A Tescoma sütikiszúrója első osztályú ellenálló műanyagból készült, mosogatógépben mosható.

 

Ezzel a nagyméretű dinoszauruszos kiszúró formával nemcsak mézeskalácsot formázhattok, hanem tökéletes választás kekszekhez, aprósüteményhez, pizzához vagy akár palacsintához is.

 

A Wilton mézeskalács ember kiszúró formájának vastagított szilikon pereme van, hogy kényelmes legyen vele a munka a kis kezeknek is!

További extra süti és szendvics kiszúrókat az uzsonnasdobozom.hu oldalán találtok!

A Minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Heti rendszerességgel megjelenő hírlevelünkre is érdemes feliratkozni itt! Köszönjük!