60 éves lett Juharfalvi Emil, a svédek kedvenc csínytevője

Juharfalvi Emil

Juharfalvi Emil

A világszerte ismert Astrid Lindgren mesehősei közül a legtöbbeknek Harisnyás Pippi ugrik be. A 20. századi svéd író azonban több halhatatlan gyerekfigurával ajándékozta meg a világirodalmat, köztük a rosszcsontság idén 60. születésnapját ünneplő mintapéldájával: Juharfalvi Emillel.


Harisnyás Pipi világszintű népszerűsége nagy részben annak köszönhető, hogy ebben az időben még újdonságnak számítottak a sztereotípiáktól eltérő, önálló, szokatlanul csintalan lánykarakterek. Astrid Lindgren azonban mélyen hitt bennük és abban, hogy a gyerekeknek igenis joguk van a gyerekkoruk megéléséhez. Pippi után, aki ma már jócskán túl van a hetvenen, megteremtette Juharfalvi Emilt.

 

Hogyan kezdődött…

A könyvsorozat történetének kezdetén Emil ötéves és a szüleivel Macskaháj tanyán él nem messze Svédország egy apró vidéki városkájától, Juharfalvától. Emil hétköznapjaiban nem történik semmi különös, leszámítva, hogy a kisfiú minden problémát szokatlan kreativitással old meg.

Emil csínytevései után rendszeresen ugyanazt a büntetést kapja: bezárják, hogy apró figurákat faragjon, míg átgondolja rosszaságát és jó útra tér. Bár Astrid Lindgren nem mutatja be a túlzottan élénk kislegény összes bajkeverését, a fejezetről fejezetre jelentősen növekvő számú fafigurák azt mutatják, hogy nem könnyű Emil szüleinek lenni. Fontos megjegyezni, hogy Emil nem szándékosan okoz folyamatos fejfájást a családjának, a tanyájukon dolgozóknak, sőt a közeli kisváros lakóinak. Ő az a kisgyerek, aki szabadon, félelem és korlátok nélkül fedezi fel a világot.

 

Rosszcsont gyerekek és sok humor

Az égetnivalóan rossz, mégis imádnivaló s a felnőtteknek folyamatosan görbe tükröt tartó gyerekfigurák visszatérő motívumok az örökzölddé váló történetekben. A humort értő gyerekek és felnőttek számára kacagásban gazdag perceket szerezhet a sapkájához és mókás tájszólásához egyaránt szigorúan ragaszkodó Emil. Hazánkban Tótfalusi István fordító mutatta be először a magyar olvasóknak.

A szerző emlékoldalának szerkesztői röviden így foglalják össze az Emil-jelenséget: „A csínytevés jó. A gyerekek, akiket hagytak gyereknek lenni, teszik jobb hellyé a világot.

 

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren Harisnyás Pippi történetét a lányának, Juharfalvi Emilt az unokájának mesélte

Juharfalvi Emil regénybeli karakterét nem egy kisgyerekről mintázta a szerző, számos alak inspirálta őt, többek között saját apja, Samuel August és testvére, Gunar. Apjának remek memóriája és kiváló történetmesélő tehetsége volt, Lindgren több története az apjától hallott valós elbeszélésekből származik. Astrid Lindgren, ahogy Harisnyás Pippi történetét a lányának, úgy Juharfalvi Emilét az unokájának kezdte el mesélni. A könyv illusztrációjában megjelenő Emilt egy másik könyvben pillantotta meg, ezután kérte fel Björn Berget a történet megrajzolására. Amikor meghallgatta az első fejezetet, mosolyogva jegyezte meg a feleségének, hogy akár az ő fiukról is írhatták volna.

 

60 éves jubileum

Svédországban egész évben kulturális programokkal ünneplik Juharfalvi Emil kerek születésnapját. Zenei, színházi előadásokkal, kiállításokkal, a Göteborgi Könyvvásár tematikus programjaival, egy animációs film bemutatójával is készülnek.

A könyvek magyar nyelven a Móra Kiadónál jelentek meg.

Képek forrása: https://www.astridlindgren.com/hu 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!