5 krémleves hűvösebb napokra

Krémleves

Fotó: Unsplash

Az illatos, színes, gazdag ízű és rengeteg variációban elkészíthető krémleves igazi családi kedvenc, amely nagyon jól esik hűvös napokon. Akár bekuckózva otthon olvasgatunk, akár a szabadból érkezünk, mindig jó választás, ráadásul gyorsan elkészül vagy előre megfőzhető. Ez pedig nem elhanyagolható az éhesen türelmetlenkedő gyereknél. Íme a mi 5 favoritunk.

Sütőtökkrémleves

Novembertől mindig van nálunk itthon sütőtök, amely nemcsak simán sütőbe megsütve, hanem pitébe, sőt sütőtökös latteként is kiváló, de a krémleves az igazi favorit. Sokan felkockázzák a meghámozott és kimagozott tököt és megfőzik, de sokkal finomabb, ha megsütjük és karamellizálódik. Egyszerűen csak megsütjük, leszedjük a héját, majd ki-ki ízlésének megfelelően vízzel, zöldségleves alaplével, tejszínnel felönti, mi a sűrűbb, zabtejes verziót szeretjük a legjobban. Egy kis pirított tökmaggal és tökmagolajjal a tetején még finomabb. Nálunk a gyerekek sajtot is szoktak reszelni bele.

 

Gombakrémleves

Érdemes a különböző gombákat variálni. Már sok helyen kapható szárított vargánya, erdei gomba, amelyet hozzáadva még karakteresebb ízű lesz a levesünk, de sokat dob az ízhatáson a már bevásárlóközpontokban is elérhető 1-2 szem shitake gomba. Mi vajon szoktuk dinsztelni a felaprított gombákat hagymával és fokhagymával, majd 2 evőkanál lisztet adunk hozzá és kicsit lepirítjuk, utána kerül hozzá a víz és némi kakukkfű, illetve bio leveskocka vagy zöldségleves alaplé. Ha tovább szeretnénk fokozni az ízeket, turmixolás után, még „levesbetétként” tehetünk rá pirított gombát, a friss hatás kedvéért snidlinget, petrezselymet.

 

Dhal

Könnyű, gyors, fehérjében gazdag és nagyon szeretik a gyerekek. A vöröslencsét be sem kell áztani, csak átmossuk és kétszeres vízben odatesszük főni néhány babérlevéllel, 2 gerezd fokhagymával és sóval. Miután megfőtt, kiszedjük a babérleveleket és turmixoljuk, elég sok vizet vesz fel, ha túl sűrű, akkor még vízzel hígítjuk, de tejszínnel krémesíthetjük is. Nálunk pirított hagymával szeretik a gyerekek, az állaga pedig a leves és a főzelék között van. Ha nincs otthon vöröslencse, sárgaborsóból is finom.

 

Sárgarépa-krémleves

A sárgarépát pucolás után felkarikázzuk, vajon hagymával és fokhagymával dinszteljük, majd felengedjük alaplével, vízzel, tejszínnel, ki, mivel szereti. Amikor megfőtt, turmixoljuk. Ha egy kicsit egzotikusabb ízvilágú levesre vágyunk, a dinsztelés közben tehetünk hozzá egy kis gyömbért és curryt is, így egy extrább variációt kapunk.

 

Zellerkrémleves

A zellert megpucoljuk, feldaraboljuk kockára és egy egész hagymával, 1 szem szintén felkockázott, megpucolt krumplival, 2-3 gerezd fokhagymával, bio zöldégkockával, sóval odatesszük főni. Ha elkészült, turmixoljuk és egy doboz tejszínnel selymesítjük, illetve még egyszer összerottyantjuk. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Nézzétek meg kedvenc lencsés receptjeinket is, további inspirációkat Mautner Zsófi oldalán is találtok, illetve Borbás Marcsi receptjeit is érdemes megnézni. Biztos, hogy ki fogjuk próbálni Havas Dórától ezt vöröslencse-sütőtök kombinációt!

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!