10+2 ingyenes program az ünnepi készülődés jegyében

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

markus_szinhaz_betlehemi_tortenet

Koncertek és színházi programok, ünnepi készülődés és rengeteg játék, fényfestés és fényvillamos. Sok-sok ingyenes ünnepváró program, amit nem érdemes kihagyni.

Adventi Kölyöknapok – Nemzeti Színház, minden vasárnap 10:00-13:00

nemzeti_szinhaz_advent_1

Karácsonyi kézműves műhelyek, mézeskalács készítés, makettkivágó-hajtogató, gyermekkönyvek vására – mind a négy adventi vasárnapon 10.00-13.00-ig vár rátok a földszinti előcsarnokban a Néprajzi Múzeum, a Hagyományok Háza és a Litea könyvesbolt munkatársaival. Fellép többek között a Kolompos, a Misztrál és a Csurgó. A részletes programot itt olvashatjátok.

Varázslatos téli gyerekvilág – Várkert Bazár, vasárnaponként 15:00-19:00

varkert_bazar_advent

Vasárnaponként 15 és 19 óra között apró ajándékok készítésével, Manókonyhával (mézeskalács díszítés, szaloncukor készítés), Környei Alice interaktív gyermekjátszójával, ügyességi játékokkal, interaktív előadásokkal készülnek a Várkert Bazár ünnepi programsorozatán. A vásár területén egy kisebb műanyag borítású ingyenes koripálya is vár benneteket, ahol bérlésre is van lehetőség (900 Ft körül).

Cifra Palota – Müpa, minden vasárnap december 18-áig 10:00-13:00

hetedhet_tanchaz

A Cifra Palota rengeteg koncerttel, foglalkozással és színpadi programmal készül az adventi időszakra is, sőt december 11-én Hetedhét táncház is lesz.

Adventi vásár ingyenes kézműves programokkal – Hagyományok Háza, Fonó, december 2-3.

hagyomanyok_haza_kezmuvesvasar

A Budai Vigadó felújítása miatt ezúttal a kézműves-vásárt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban tartják, december 3-án pedig egész napos ünnepi forgataggal várják a Fonóba családokat. Részletek itt.

Adventi Mese Design Market – B32 (Bartók Béla út 32.), december 10., 11:00-18:00

adventi_mese_galeria

Az Adventi Mese Design Market vásárral, könyvekkel, kézműves foglalkozásokkal, felolvasó színházzal, bábelőadással és finomságokkal készül december 10-ére. Részletek itt.

Karácsonyi Kolibri Matiné – Katona, december 11., 11.00-12:30

kolibri_matine

A Népmesekincstár legújabb kötetéből mesél majd Bajzáth Mária, felcsendülnek a Rutkai Bori Banda téli dalai, karácsonyváró dalokat énekelhetünk a Ringató-mesék szerzőjével, Gáll Viktória Emesével, Tittel Kinganak köszönhetően kiderül, miről mesél Budapest, a Katona József Színház színésze, Kiss Eszter és Mészáros Blanka pedig életre keltik Majoros Nóra Bolygóvadászok című meseregényének hőseit, Matt Haig karácsonyi klasszikusát, A fiú, akit Karácsonynak hívnak című regényt, kedvenc kutya-macska párosunkat, Miút és Vaut, valamint a Borsi a hóban egyik adventi történetét. Bajzáth Máriával, Gáll Viktória Emesével, Majoros Nórával és a könyvét illusztráló Rátkai Kornéllal, valamint Tittel Kingával a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Balázs Eszter Anna beszélget. A matiné kézműveskedéssel zárul.

Bahorka Társulat: Téli mese – MOM, december 17., 10:30

bahorka

„Díszes társulatunk leány és legény tagjai vidám muzsikával, mulatságos történetekkel szórakoztatják a kedves közönséget, akik a sok jóból ki nem maradhatnak, mert ők maguk is szereplők lesznek, hogy velünk együtt vigadjanak! Megtudhatjátok mit csináltak a leányok Borbála napján, mit játszottak a lányok és legények a fonóban, hogyan készül Luca napján a gombóc, hogyan lehet boszorkányokat látni, milyen alakok a betlehemesek és a regősök.” A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció díja gyerekeknek 100 Ft, felnőtteknek 200 Ft.

Karácsonyi kézműves foglakozás gyermekeknek és Alma koncert – Belváros-Lipótváros Önkormányzatának díszterme (1051 Bp., Erzsébet tér 4.) december 17., 10:00-16:00

karacsony_kezmuves_foglakozas

Decemberi 17-én a Belvárosi Közösségi Tér mézeskalács és képeslap készítéssel és mindenféle ünnepi kézműves foglalkozással vár benneteket. A napot 10 órakor az Alma együttes koncertje nyitja meg.

Adventi programok Óbudán

advent_obudan

Az Óbudai Adventen fellép majd többek között a Kaláka két alkalommal, Écsi Gyöngyi és barátai, a Góbé, az Eszter-lánc Mesezenekar. Az Esernyősben kézműves foglalkozásokkal, utazó planetáriummal és filmekkel készülnek, míg a Platán Könyvtárban sok-sok mesével várnak benneteket. Az óbudaiakat pedig két ingyenes koripálya is várja a kerületben.

Adventi programok a Városháza parkban

mosomasa

Minden adventi hétvégén, szombaton és vasárnap 11 órától a Városháza park fedett és fűtött helyszínén ingyenes koncertekkel és bábelőadásokkal várnak benneteket. A részletes program: december 3-án 11:00 Jambóza Bábcirkusz, december 4-én 11:00 Mikulásvárás a Városháza parkban, december 10-én 11:00 Tündérkeresztanya, december 11-én 11:00 Ha betér az égi király, december 17-én 11:00 Mosó Masa Mosodája, december 18-án 11:00 Az állatok nyelvén tudó juhász.

+2

Fényvillamos

fenyvillamos

Idén is elindul Mikulás környékén a Fényvillamos a 2-es villamos vonalán. Részletekkel és menetrenddel hamarosan jövünk. A járművön bérlettel vagy jeggyel utazhattok, iskolás korig ingyenesen.

Fényfestés

December 5-ére egy különleges programot is tartogat a BVA. Az első, nemzetközileg is egyedülálló „sétáló fényfestés” során a Margit híd és a Szabadság híd közötti szakaszon, a rakparton sétálva nyomon követhetitek Budapest címerállatának, az oroszlánnak szimbolikus fejlődéstörténetét december 5-én, 19:00 és 19:30 között. A Szabadság hídtól egészen a Margit hídig vetítik meg a pesti házakat, ami mindkét rakpartról látható lesz. Budáról a távolság miatt tovább lehet követni az oroszlán útját, Pesten viszont testközelből látszik majd a közel 20 méteres sétáló oroszlán.
A korábbi évekhez hasonlóan a Bazilikánál is minden este fényfestéssel várnak benneteket az adventi vásárban. A 3D mapping alkotásokat minden nap 16:30 és 22 óra között fél óránként nézhetitek meg.

Nézzétek meg kedvenc adventi vásárainkat, korcsolyapályákat, és hogy merre jár a finn Mikulás.

Ha nem szeretnétek lemaradni a a legjobb hétvégi és adventi programokról, interjúkról, ajánlókról és válogatásainkról, látogassatok el a Minimatinéra, csatlakozzatok közösségi oldalunkhoz vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre!