Mesés kirándulás a természetben Kányádi Sándorral – Világgá ment a nyár

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár

Új életmű feldolgozásába kezd a Móra Kiadó a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő, Kányádi Sándor: Világgá ment a nyár című meséket és verseket tartalmazó, elsősorban 6-8 éves korosztálynak készült friss kötetével. Szponzorált tartalom.

A gyerekek számára időnként újra és újra kell rendezni, újra kell keretezni a klasszikusokat is, hogy az adott kor sodrásának szintjén is befogadhatóak legyenek, minél jobban kapcsolódjanak a gyermeki tapasztalatokhoz, világképhez.” – mondja a kötetet összeállító Miklya Zsolt Quasimodo-emlékdíjas, HUBBY-díjas magyar költő, szerkesztő.

A válogatásban 37 természeti témájú Kányádi-írás – mesék, versek, dalok vegyesen – szerepel a négy évszak rendezőelvébe igazítva.

A szövegek felolvasásra éppúgy alkalmasak, mint arra, hogy az olvasni tanuló gyerekek első olvasmánya, böngészőkönyve legyen a kötet. Sándor bácsi történeteit, dalait hallgatni akkor is jó, ha csak zsonganak és susognak, mint tavasszal a méhek, nyáron a lombok, csobognak és csikorognak, mint ősszel a patak, télen a hó. Vagy világgá mennek a nyárral, hogy visszatérjenek egy év múlva üdén, a vándorlástól megújulva. Vándorútra hív minket a kötet, végig az évszakok útján, árokpartok, patakok, folyók, kertek mentén, erdők ösvényein. Bogdán Viki színes és gazdag képi világa pedig megeleveníti azt a közeget, ahol az állat- és növényszereplők élnek. Így válik képzeletünkben élővé az elmesélt és dúdolt-dalolt világ.

A Móra válogatást tervez továbbiakban 8-10 éveseknek az ember és természet kapcsolata, emberi tevékenység témakörében; valamint 10-12 éveseknek az emberi kultúra, társadalom és történelem témakörében. A könyv végén az olvasók a meseszótárban magyarázatot találhatnak a kevésbé ismert tájjellegű kifejezésekhez, és lehetőséget a szótárhasználat játékos gyakorlására.

Itt tudtok beleolvasni. Itt tudjátok megrendelni.


JÁTÉK!

Köszönjük, hogy ennyien velünk játszottatok! A szerencse ezúttal Széll Katalinnak kedvezett, akinek írtunk emailt is. Gratulálunk!

Játsszatok velünk és nyerjétek meg a Móra Kiadó jóvoltából a Világgá ment a nyár című könyvet. Nincs más dolgotok, mint a következő kérdésre válaszolni:

Hogy hívják a Világgá ment a nyár kötet egyik meséjében a fagykirályt? A beleolvasóban találtok segítséget (a 6. oldalon).

A válaszokat 2021. április 25-e éjfélig várjuk a jatek@minimatine.hu-ra! Általános játékszabályzat itt.

Fotó: Unspalsh

Nézzétek meg Kirándulás rovatunkat is! Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.