Vadócok, ki a szabadba! – Rég elfeledett játékok, szabadidős ötletek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Szponzorált tartalom

A természet gyerekekre gyakorolt jótékony hatását órákig tudnánk sorolni, miért van az, hogy mégis azt tapasztaljuk, hogy egyre kevesebbet játszanak kint? Egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve az iskolában, és a pár órányi sportolás nem mindig elég arra, hogy kieresszék a gőzt. Az orvosok, pedagógusok és pszichológusok szerint, pont ezekben az időkben lenne a legfontosabb, hogy ápoljuk a gyerekek és a természet közötti kapcsolatot. Szükségük van az önfeledt játékra, és a saját kalandjaik megélésére, ugyanis ennek hiánya jelentős befolyással bír a fejlődésükre. (x)

Nézzétek meg együtt a gyerkőccel októberben a Vadócokat, a Cartoon Network új animációs sorozatát, amely talán titeket is motivál arra, hogy azonnal cipőt húzzatok, és kiszaladjatok a szabadba családostul!

És hogy mi minden jót lehet csinálni a kertben, mezőn, erdőben?! Fára mászás, kidobózás, ugróiskola, bújócska, rég elfeledett kinti játékok… íme néhány szuper ötlet szülőknek, gyerekeknek a napfényes őszi délutánokra, hétvégékre, amelyek garantáltan kirángatják a gyereket a tévé, laptop elől, és ráadásul csak fillérekbe kerülnek.

SZÁMHÁBORÚ:

A PIROS és a KÉK királyság között több száz éve háború dúl. Most a Ti segítségetekre van szükségük ahhoz, hogy végre eldőljön, ki nyeri a végső csatát! De előre figyelmeztetünk, minden csepp bátorságotokra és ügyességetekre szükségetek lesz. A számháború nem csak egy egyszerű játék, itt csapatként kell dolgoznotok! Felkészültetek?

Előkészület: Írjatok fel gumiszalaggal ellátott kartonlapokra két eltérő színnel négyjegyű számokat. Ezek lesznek a katona sisakjaitok! A lapok mérete nagyjából egy A/4-es lap hatoda legyen (egyben jó kis matekfeladat). Alkossatok két csapatot! Jelöljétek ki a csatateret, majd osszátok ki a számokat egymás között. Az egyik csapat tagjai a PIROS királyság színét kapják, a másik csapat pedig a KÉK színeiben vonulhat csatába.

Feladat: Gyerünk ki a szabadba! Mindenki keressen egy búvóhelyet a csatatéren belül. Próbáljatok minél fásabb, bokrosabb területen játszani. Jegyezzétek meg a saját katona sisakjaitok számát (segíthet, ha felírod egy tollal a kezedre), majd tegyétek fel a fejetekre a papírt a gumi segítségével.
A csata egy előre megbeszélt jel elhangzásával veszi kezdetét. Ahhoz, hogy kiejts valakit a másik csapatból, hangosan olvasd le a homlokáról a számot. De vigyázz! Közben a Te számodat is leolvashatják! Bár a kezetekkel nem takarhatjátok a számotokat, de odatehetitek a homlokotokat egy fához, vagy például egy másik csapattársatok homlokához, így az ellenfél nem tudja leolvasni! Aki hallja a számát, vagyis leolvasott katona válik belőle, az menjen a „temetőbe”, egy előre megbeszélt helyre, ahol leteheti a fejpántot, és tovább drukkolhat a csapattársainak. A csapatod akkor nyer, ha az összes ellenfelet kiejtettétek!
Állítsatok fel védelmi vonalakat, alakítsatok ki saját búvóhelyeket, és készítsetek támadó stratégiát! Lássuk, melyik királyság lesz a győztes!

UGRÁLÓ KÖTÉL:

Az ugráló kötél már ismerős lehet tesióráról, de próbáltatok már egyszerre hárman játszani vele?! Álljatok egymással szemben, mindketten fogjátok meg az ugráló kötél 1-1 végét, majd lépjetek hátra 2-3 lépést. A harmadik embernek az a feladata, hogy miközben ti pörgetitek a kötelet, ő átugorja azt! Rendezzetek bajnokságot! Ki tudja többször átugrani hiba nélkül?!

PÖTTYÖS LABDA:

Egy egyszerű labdával végtelen lehetőségetek van a játékra. Ám aki a földkerekség legkerekebb pöttyös labdáját megszerzi, próbáljon meg rögtön kidobni valakit! Itt mindenki mindenki ellen van: ha eltalálnak, kiestél. Az a győztes, aki utoljára talpon marad!

ASZFALTKRÉTA:

Egy doboznyi színes varázslatért nem kell elmenni egészen a szivárvány tövéig, bárhol könnyen be tudjátok szerezni! Rendezzetek aszfaltrajzversenyt, készítsetek ugróiskolát, rajzoljátok egymást körbe, vagy akár csináljatok élő társasjáték pályát az udvaron! Rajzolásra fel!

SZAPPANBUBORÉK FÚJÓ:

A szappanbuborék fújás ősi tudomány. Úgy hírlik, csak a legügyesebb és legfurfangosabbak vállalkoznak az Óriás Buborék megidézésére. Lássuk, vajon nektek sikerülni fog-e?!

UGRÁLÓ GUMI:

Ehhez a kihíváshoz szükséged lesz legalább két bajtársra, ugyanis csak együtt tudjátok teljesíteni a rátok váró akadályt! Ketten álljatok egymással szemben, kis terpeszben, miközben a bokátokon átfut a gumi. A harmadiknak ezek között, vagy ezekre kell ugrani, és lesznek áthúzások is. A küldetésetek minden feladatot sikeresen megcsinálni 3 különböző pályán: boka, lábszár, és térd fokozaton. Mindenki addig csinálja, ameddig el nem rontja, ekkor jön a következő próbálkozó! Figyelmeztetünk, a térd nehézségi szintet csak, és csakis a legbátrabb kalandorok próbálják meg teljesíteni!

Ezeket a játékokat igyekszik a Cartoon Network visszahozni ismét a mai gyerekek mindennapjaiba, épp ezért félszáz iskolát lepett meg ilyen eszközökkel megtöltött meglepetés dobozzal! Remélik, hogy ezzel az akcióval egy csepp régimódi mókát csempészhetnek a diákok és a pedagógusok hétköznapjaiba.

Amikor hazaértetek a mókával és kacagással teli családi programból, ne felejtsétek el megnézni a Cartoon Network új sorozatát, a Vadócokat, ahol a főszereplő, Craig és két barátja megmutatják, milyen további kalandokba keveredhettek kint a szabadban. Nézzétek ti is a sorozatot október 15-től hétköznaponként 16.25-kor a Cartoon Networkön, és merítsetek belőle ötleteket a folyamatos szabadtéri játékokhoz!

A bejegyzés a Cartoon Network támogatásával valósult meg.