Van eszköz a kezedben! – útmutató a digitális szülői felügyelethez

Digitális szülői felügyelet útmutató

Kép: Unspalsh

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új, szülőknek szóló kiadványából kiderül, hogy a legnagyobb mobil operációs rendszerek milyen szülői felügyeleti beállításokat biztosítanak, a felügyelet hogyan terjeszthető ki az applikációkra vagy a gyermek által elérhető streamingoldalak által kínált műsorokra. A kiadvány mellett videók mutatják be lépésről lépésre a szülői felügyelet beállításának menetét Android és iOS-eszközökön.

Az a szülő, aki felelősségteljesen szeretné megoldani a kütyü és az internet közelébe került gyermek védelmét, és úgy érzi, hogy ebben segítségre van szüksége, számos szülői felügyeleti program közül választhat.

Miért fontos a szülői felügyelet?

  • Az internet használatára vonatkozó szabályok megállapítására, az ellenőrzésére vonatkozó aktív vagy passzív szülői hozzáállás (stratégia) hatással van a gyermek online ismerkedéséhez, kapcsolattartásához kötődő kockázatok mértékére.
  • A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása rámutat arra, hogy a passzív stratégiát folytató szülők gyermekeinek közel háromnegyede (73,3%-a) jelölt vissza a közösségi médiában ismeretlent, míg ugyanez az arány az aktív stratégiát folytató szülők gyermekeinek esetében közel egynegyed volt (26,7%).
  • Az NMHH kutatása rámutat arra is, hogy az aktív stratégiát folytató szülők gyermekeinek 85,6%-a megbeszéli a szüleivel, hogy visszajelöljön-e ismeretlent a közösségi médiában, míg ugyanez az arány a passzív stratégiát folytató szülők gyermekeinek esetében 14,8%.
  • Minden szülői odafigyelés csökkenti az online kockázatok veszélyét!

 

Az NMHH és a megújult GameStar (GS) szerkesztősége közös kiadványában olyan gyakorlatias kérdésekkel foglalkozik, hogy miért fontos a szülői felügyelet, valamint, hogy a szülői felügyeleti szoftver használata előtt hogyan érdemes közösen kialakítani a digitális eszközhasználati szabályokat. Górcső alá kerülnek azok a technikai lehetőségek, melyek rendelkezésre állnak a kialakított eszközhasználati szabályok érvényesítésére a gyermekek által leggyakrabban használt online szolgáltatásokban és platformokon.

A kiadványt itt éritek el.

Forrás: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Az internet-biztonságról itt és itt is írtunk már.

 

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!