Ünnepi programok, adventi és karácsonyi vásárok Budapesten – 2022

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg jó program vár rátok Budapesten az adventi időszakban. Akár csak az ünnepi fényekben gyönyörködnétek egy finom forrócsokival, akár egy koncertet vagy egy ünnepi bábelőadást néznétek/hallgatnátok meg, koriznátok vagy karácsonyi meglepetéseket készítenétek, vásárolnátok, ajánlónkban rengeteg jó ötletet találtok! Ünnepi programok, adventi és karácsonyi vásárok Budapesten!

Advent Bazilika – V. kerület, Bazilika előtti tér, 2022. november 18-ától január 1-jéig

A Szent István tér központjában kap helyett a közel 12 méter magas karácsonyfa, ami idén is meghatározza a helyszín hangulatát. A Bazilika előtt foglalja el méltó helyét a betlehemi jászol és a monumentális adventi koszorú és természetesen nem maradhat el az adventi gyertyagyújtás sem. A korcsolyapálya ismét ingyenesen látogatható, sőt azokra is gondoltak, akik felszerelés nélkül érkeznek a térre, ők a korcsolyapálya mellett bérelhetnek cipőket is, illetve lesz oktatás. Remek szórakozást ígér mindenkinek a szelfipont és zenei programok is színesítik az adventi hangulatot. Az idei rendezvény területén közel 120 hazai kiállító kap helyet. Minden délután 17:30-tól a Bazilika homlokzatán csodálatos fényfestés kápráztatja majd el a közönséget. Lesz még kovácsmester látványműhely és „Advent Anno” című fotókiállítás is. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet várja az adományokat. Részletek itt.

Vörösmarty Classic Xmas – Vörösmarty tér, 2022. november 18-ától december 28-áig, illetve december 31-én

Látványában és minőségében megújulva, számos egyedi programelemmel és a klasszikus karácsonyi díszítési kultúrát megidéző arculattal várja a látogatókat a Vörösmarty Classic Xmas. A Váci utca felől a zöld és piros színekben pompázó Vörösmarty térre érkező ünnepi forgatagot egy gyönyörűen díszített, grandiózus karácsonyfa fogadja. A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Harisnyaházon díszelgő óriási karácsonyfa dekoráció. A tér népszerű attrakciójának ígérkezik a gyerekek kedvence, egy ingyenesen igénybe vehető kisvasút. Megújult arculattal fogadják a látogatókat a téren felállított gasztronómia pontok és kézműves faházak is. A Vörösmarty Classic Xmas szervezői a kiálltók mellett többek között támogatói helyet biztosítanak az árva és sérült kutyákért dolgozó Vigyél Haza Alapítványnak, amely a rendezvény ideje alatt számos aktivitással várja az adakozókat. Részletek itt.

Advent a Várkert Bazárban – Várkert Bazár, adventi vasárnapokon

Adventi vasárnaponkon ingyenes kézműves foglalkozások, valamint Grecsó Krisztián és a Csík Zenekar három tagjának közös táncos-dalos Belefér egy pici szívbe című koncertje várja a családokat a Várkert Bazárban. Emellett bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait láthatják a gyerekek, de a Várkert Mozi vetítésein Csajkovszkij Diótörője is szerepel a programban a Royal Balett előadásában. Ismét megrendezésre kerül az iparművészek vására és lesz szabadtéri fotókiállítás is.
Részletek itt.

Advent Óbudán – Fő tér, 2022. november 26-ától december 18-áig, a jégpálya január 15-éig

Hamisítatlan adventi vásári hangulattal, ingyenes jégpályával, változatos családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket idén Óbuda több helyszínén. A Fő téren fellép majd többek között a Kaláka, Gryllus Vilmos, Bognár Szilvia, az Eszter-lánc Mesezenekar, Farkasházi Réka és a Tintanyúl.
Részletek itt.

Ünnepváró Forgatag – Hagyományok Háza, 2022. december 9-11.

Az ünnepváró adventi programon meghitt koncertek, bábelőadás, adventi ringató, ajándékkészítő műhelyek, színpadi műsorok, mese, gyerektáncház, gasztronómiai előadás és kóstoló, kézműves vásár és kedvezményes kiadványok várják a Hagyományok Házába betérőket. Fellép többek közt Navratil Andrea és a Kobzos együttes, Korpás Éva, Paár Julcsi, a Guliba társulat, Fabók Mancsi, Fábián Éva és Aranyos Boglárka. Az ajándékkészítő műhelyekben bárki elkészítheti személyes karácsonyi ajándékát. Némelyik program regisztráció köteleles és jegyet kell vásárolni, de a legtöbb esemény ingyenes!
Részletek itt.

Adventi hétvégék a Magyar Nemzeti Múzeumban, november 26-27., december 3-4., 10-11., 17-18.

Minden adventi hétvégén a Múzeumkertben adventi finomságokkal, a múzeumban ingyenes népművészeti vásárral várnak benneteket. Óránként indulnak kreatív, kézműves foglalkozások, karácsonyi ajándékkészítés 5–12 éveseknek. A program ára 1000 Ft/gyermek. Kísérőjegy: 500 Ft. Családi jegy: 2000 Ft (2 felnőtt, 3 gyermek). Itt tudtok rá jegyet venni. Részletek itt.

Adventre hangoló szombat délutánok a Nemzeti Színházban – november 26-án, december 3-án, 10-én, 17-én, 16:00-17:00

Szeretettel várják a családokat, gyermek csoportokat az Adventre hangoló szombat délutáni programokra november 26-án, december 3-án, 10-én, 17-én. Minden szombat délután diafilmnéző kuckót alakítanak ki, ahol a Nemzeti Színház színészei mesélnek. Ezt követően betlehemes műsorokat láthatnak, valamint Huzella Péter ünnepre hangoló műsorát. Az előadó terek befogadóképessége miatt 110 főt tudnak fogadni alkalmanként. Ha szeretnétek részt venni az ingyenes programokon, mindenképpen regisztráljatok a lenti lehetőségen. Ha pedig bármi közbejönne, azt is érdemes jelezni a regisztráció@nemzetiszinhaz.hu címen, hogy másoknak át tudjátok adni a helyet. A helyszínen adományokat is gyűjtenek a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság számára! Részletek itt.

Advent Hegyvidéken – Városháza tér, 4 adventi hétvégén (ingyenes)

November 27-én, az első adventi vasárnapon 10:30-tól a Maszk Bábszínház: Betlehemi történet című előadásával veszi kezdetét az Advent Hegyvidéken programsorozata. Fellép még a Veronaki, Danny Bain és Ágoston Béla, a Makám zenekar, a HolddalaNap és még sokan mások. A második, a harmadik és a negyedik adventi hétvége programjait az egyes linkek alatt találjátok meg. Ingyenes!

Téli csodavilág a Westend tetején – Westend Winter Wonderland

Az Eötvös10 ingyenes programjaival négy téli hétvégi napon találkozhattok a város felett: november 26-án, december 4-én, 10-én és 17-én. A Winter Wonderland eseménysorozaton, a Westend Tetőkertjén fellép többek között a Veronaki, Malek Andi és az EszeMent MeseBand és a Majorka Színház, de kézműves programok is várják az érdeklődőket.
Részletek itt.

Advent Erzsébetvárosban – Madách tér, december 3-23. (ingyenes)

Erzsébetváros Önkormányzata és az ERöMŰVHÁZ idén hagyományteremtő jelleggel útnak indítja az Advent Erzsébetvárosban című rendezvénysorozatot, amelynek keretében december 3-23. között kézműves és gasztronómiai vásárral, családi és gyermekprogramokkal, valamint utcaszínházi attrakciókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a Madách Imre téren. December 3-án 15 órától fellép Nizsai Dániel (Illaberek Bábszínház): Pulcinella éneke, majd 17 órától bemutatkozik Danny Bain ünnepi zenemasinája december 17-én 17 órától is lesz ez a program). December 10-én 15 órától Majoros Ági Bábszínház: Százszorszép Bóbiska című előadását nézhetitek meg, majd 17 órától a Quotzosh Circus: Gólyalábasok című programját. December 18-án 15 órától Ananszi és a karácsonyi csillag – Ágoston Béla és Danny Bain karácsonyi mesekoncertjét hallgathatjátok meg. Minden program ingyenes! Részletek itt.

Kiscelli Advent – Kiscelli Múzeum, december 10.

December 10-én szombaton karácsonyi hangulattal töltik meg kastélyt: meleg italokkal, ünnepi fényekkel, zenével, gyerekprogramokkal és tárlatvezetésekkel várják egész nap a látogatókat! Erre a napra meghívtak egy különleges tacskópárost is, Bertalant és Barnabást a Hírös Gasztroszínháztól, akik arról híresek, hogy zenével és kulináris élvezetekkel színesítik bábelőadásukat. A nap folyamán a múzeum legszebb kiállítóterében, a Templomtérben, Mácsai István képzőművész alkotásait bemutató új, időszaki kiállítást nézhetitek meg, az emeleten a Fővárosi Képtár gyűjteményeinek 19. századi anyagából pop-up válogatás látható, a föld alatti Sziklapincében pedig a fővárosi kutyatartás kultúrtörténetéről szóló tárlat várja a kétlábú és négylábú látogatókat! Végül nem maradhat el a Kiscelli Múzeum több évszázados múltját elmesélő, rejtett zugokat bejáró épületvezetés sem, mely során lezárt, sötét tereket is megmutatják. Mindeközben a Kiscelli Nyomdában egyedi nyomatokat készíthettek, a Szoborcsarnokban pedig saját mintás karácsonyi csomagolópapírokat díszíthettek. Részletek itt. Belépő: 2500 Ft, 14 év alatt ingyenes!

WAMP – Bálna, 2022. december 4., 11., 18.

A decemberi időszak a WAMP életében is kiemelt időszak, így decemberben három vásárral is várnak benneteket a Bálnában! A vásáron számos workshop is lesz, ahol az 500 Ft-os belépőjegy beváltható. Részletek itt.

SlowXmas – 5 helyszínen, 2022. november 25. – december 24.

Idén 5 éves a SlowXmas eseménysorozat, mely egy folyamatosan bővülő összefogás a bevásárló és tematikus utcák, illetve azok vállalkozói között. Kikapcsolódásra és kulturális feltöltődésre szeretnék ösztönözni a járókelőket, hogy töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre. A program minden napra ígér egy koncertet, kiállítást, színházi előadást vagy workshopot. Az összefogásban 2022-ben is öt utca vesz részt: a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a hetedik kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca). Részletek itt.

+ NÉHÁNY FŐVÁROSHOZ KÖZELI HELYSZÍN

Advent Szentendrén – 2022. november 26-tól 2023. január 8-ig

Szentendre történelmi belvárosa hagyományosan minden évben ünnepi díszbe öltözik az Adventtől Vízkeresztig tartó időszakban. A finomságokkal, ajándékokkal feltöltekezve hangulatos séták várnak a látogatókra a városban, a megunhatatlan háztetők, lépcsők, macskakövek között. A Duna szentendrei kanyarulata pedig a téli fényekben is csodálatos.
Részletek itt.

Adventi Kastélynapok – Gödöllő, Királyi Kastély, 2022. december 10-11. és 17-18.

Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Immáron 21. alkalommal, színes családi programokkal és gazdag látnivalóval várnak minden kedves látogatót! A királyi család az 1870-es években a legkisebb gyermek, Mária Valéria kedvéért szívesen töltötte a karácsonyt Gödöllőn. Kicsik és nagyok gyerekelőadásokat láthatnak, koncerteket hallgathatnak, valamint ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat készíthetnek a gyermekfoglalkoztatóban. Minden korosztályt gazdag kínálattal vár a kézművesek és iparművészek karácsonyi vására.
Részletek itt.

Karácsonyház – Gödöllő központjában

A Karácsonyház egy különleges ünnepi dekorációjú, Magyarországon egyedülálló üzlet a Gödöllői Királyi Kastély szomszédságában. Mivel egyszerre csak limitált számú látogatót tudnak beengedni, gyerekekkel inkább hétköznap ajánljuk, hogy ne kelljen sorban állnotok. HÉV-vel is könnyen megközelíthető, a Karácsonyház közel van a megállóhoz.
Részletek itt.

ADVENTUS DOMINI – Vác, 2022. november 26. – december 18.

Az adventi időszakban a váci Főtér népi játszótérrel, karácsonyi díszbe öltöztetett kisvonattal, óriás karácsonyfával és természetesen forralt borral, téli finomságokkal várja a város apraja-nagyját és az oda látogató turistákat. Szilveszterkor pedig óév búcsúztató bulival készülnek. Budapestről vonattal is könnyen és gyorsan megközelíthető Vác belvárosa.
Részletek itt.

Nézzétek meg 24 ünnepváró családi program Budapesten válogatásunkat is, ahol rengeteg jó eseményt találtok piciknek, nagyobbaknak, sőt felnőtteknek is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!