Ünnepi Könyvhét programválogatás

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

85_unnepi_konyvhet_plakat

A 86. Ünnepi Könyvhéten és a 14. Gyermekkönyvnapokon a Vörösmarty téren és a térbe torkolló utcákban 147 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit. Az idei rendezvényre a kiadók közel három és félszáz, kizárólag magyar szerzők művének új kiadását időzítik, illetve több kapcsolódó programmal is várnak benneteket városszerte. A Gyermekkönyvnapok programjaiból válogattunk!

Június 5., péntek

wonderland

11.00-12.00  Szekeres Nikoletta beszélget a Tilos az Á Könyvek, a Kolibri és a Móra Kiadók szerzőivel az Oroszlános kútnál: Laboda Kornél (mátéPONTindul), Lakatos István (A majdnem halálos halálsugár), Miklya Zsolt (Végtelen sál).
15.00-15.30  A  Vörösmarty szobor előtt a Paulik Családi Zenekar koncertjét hallgathatjátok meg. (Móra)
16.00–17.00 Illusztrátor-párbaj lesz Szekeres Nikolett és Lakatos István vezetésével a Vörösmarty szobornál.
18.30 WONDERLAND – Angyalosy Eszter és Baranyai Ákos Wonderland című kötetét mutatják be az Oroszlános kútnál. A szerzőkkel Gaborják Ádám beszélget (Bookline). Utána: In Wonderland akusztikus koncert is lesz.
18.30-tól 21.30-ig Könyvek Éjszakája a Vörösmarty téren.

Június 6., szombat

piroska_es_a_nagy_magus_03

A Vörösmarty szobor előtti színpadon

11.00 – 12.00 A Csimota Kiadó varázslatos doboza, a Papírszínház Takács Mari A Piroska és a Nagy Mágus című könyvének meséit adja elő.
12.00-13.00 Az Év Gyermekkönyve bemutatása
13.00-14.00 Az Iszkiri zenekar koncertje (Rézbong Kiadó)
14.00-15.00 Mitől jó egy ifjúsági regény? – Beszélgetés a Tilos az Á Könyvek szerzőivel. (Pozsonyi Pagony)
16.00-17.00 Hogy jutunk a Jó gyerek lettem!-től a D.A.C.- ig? A Hóvirág másodkormányosa jelenti és a Tóbiás, a kukásautó is megidéződik, és szó lesz arról is, hogy miért kell újramesélni a kötelezőket. Beszélgetés a Manó Könyvek könyvheti újdonságairól, kulisszatitkokkal és meglepetésekkel.

Június 7., vasárnap

biroeszter_allati_zenes_abc

A Vörösmarty szobor előtti színpadon

11.00-12.00  Bartos Erika átadja a Pagony Vándortollat. Utána: zenés meseolvasás a Pozsonyi Pagony szerzőivel. Felolvasnak: Dániel András, Pásztohy Panka, Igaz Dóra, Vadadi Adrienn, Harcos Bálint, zenél: Kovács Ádám.
15.00-15.30 Állati zenés ABC – Bíró Eszter koncertje. Közreműködnek: Födő Sándor „Fodo” harmonika, melodion; Hámori Máté gitár, ütőhangszerek; Bíró Kriszta ének, looper, ütőhangszerek. (Alexandra Kiadó)
15.30-16.00 Varga Domokos György Tévé a tanyán című mesekönyvének bemutatója. (Hét Krajcár Kiadó)
16.00-17.00 Bán Magda beszélget Babucs Évával, a Gondri és Raccs című mesekönyv szerzőjével. (Geopen Kiadó)
19 órától a Kaláka koncertezik az Oroszlános kút előtt.

KITEKINTŐ – további könyves programok

mora_konyvbemutato

A Móra Kiadó könyvbemutatói
Június 5-én az Aranytíz Kultúrházban 13.00-14.00 Miklya Zsolt: Végtelen sál – gyermekversek. Közreműködnek: Dávid Ádám szerkesztő, Miklya Zsolt költő, Schall Eszter grafikus és a Paulik Családi Zenekar
Június 5-én az Aranytíz Kultúrházban 18.00-19.00 Németh Eszter: Kötéltánc. Közreműködnek: Dávid Ádám  szerkesztő, Németh Eszter író, tanár, gyerekirodalmár, Fűzfa Balázs irodalomtörténész és Csider István Zoltán író, újságíró, slammer
Június 6-án a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.) 18.00-19.00 Tóth Krisztina: Anyát megoperálták. Közreműködnek: Tóth Krisztina író, Lovász Andrea kritikus, mesekutató, Dr. Vass Nándor onkológus és Horváth Lili színművésznő. Moderátor: Oláh Andrea

kolibri_matine

Kolibri Matiné a Katonában
Június 6-án 11 órától Kiss Eszter, Mészáros Blanka és Tasnádi Bence a Katona József Színház színészei keltik életre Michael Ende klasszikusa, a Gombos Jim és Lukács, a masiniszta főhőseit, valamint Sárvári Töttős Györgyi és Győri Ildikó Varázspálca szakszervizénék főszereplőit, valamint Lakatos István hisztis tudósát, Teslát és a vagány betörőlányt, Emmát A majdnem halálos halálsugárból. Bajzáth Mária mesél a Népmesekincstárból, és a Lackfi–Vörös költőpáros klasszikusokat idéz – másképp. A rendezvény után a szerzők és illusztrátorok dedikálják könyveiket.

tilospontmika

Tilos az Á könyvek a Mikában
Június 5-én 19 órától
a Tilos az Á Könyvek, a TÁP Színház és a Mika Tivadar Mulató közös programjára várják az érdeklődőket, ahol lesznek slammerek, stand up, performansz és könyvbemutató. Különleges könyvek, különleges program, különleges emberekkel.
Egy este, amikor semmi nem tilos…

A Pagony Kiadó Vörösmarty téri programjait itt találjátok.

Az Év Gyerekkönyve díjátadó ünnepsége június 6-án 11 órától lesz a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az EMMI idén is támogatja a legjobb gyerekkönyv szerzők és kiadók díjazását, a díjazottak kiválasztásában pedig idén már a HUBBY is fontos szerepet kapott.

margo_feszt

Margó Fesztivál
Június 3-7. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Margó Irodalmi Fesztivált, csupa rendhagyó, izgalmas eseménnyel: felolvasó és szerzői estek, koncertek, könyvbemutatók, slam poetry, igazmondó show és Irodalom éjszakája – több tucatnyi programmal és akcióval várnak benneteket öt napon át. A programokat felnőtteknek ajánljuk.

Budapest mellett többek között Balatonfüred, Békéscsaba, Debrecen, Gyula, Győr, Kecskemét, Kaposvár, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely is könyves programokkal vár rátok.

A dedikálások időpontjára, helyszínére és a szerzőkre ezen az oldalon tudok keresni a dedikálások menüpont alatt. A teljes részletes programot szintén itt találjátok a részletes budapesti programok alatt.

Nézzétek meg a legújabb gyerekkönyves válogatásunkat!
További programok szombatra és vasárnapra, 15 kihagyhatatlan fesztivál júniusra a Minimatiné válogatásában!