Újrahasznosítás – ami neked már nem kell, másoknak még hasznos lehet

Leginkább január elején tör ránk a selejtezés és kacatmentesítés időszaka, de igazából bármikor jó érzés a számunkra már nem használható dolgoktól megszabadulni, még inkább, ha mások még örülnek is neki és újrahasznosítják őket.

Irány a SZÚK, vagyis újrahasználati központok

Budapesten jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) működik, ahol a lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált vagy megunt, de más számára még használható tárgyait, eszközeit. Pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb. A lényeg, hogy funkciójukat még ellássák és ne legyenek leharcoltak. Mi a XV. kerületi helyszínen jártunk nemrég, ahol rengeteg könyv, játék, pohár, tányér és bútor is várta gazdáját. A tárolási költség megfizetése fejében juthatunk ezekhez, az árak 100-10.000 Ft között mozognak. Hétvégente is nyitva tartanak, ha hétköznap nem érnénk rá.

 

Cseriti boltok

A Cseritiben olyan fenntartható világért dolgoznak, ahol a tárgyak újrahasználata csökkenti a hulladék mennyiségét, és javítja a rászorulók életminőségét. Mi már vittünk és szereztünk is be náluk dolgokat. Jelenleg 13 kisebb és nagyobb boltot működtetnek Budapesten, ahol olcsón kincsekre lelhetünk.

 

Ruhagyűjtés, textil újrahasznosítás

A Textrade cég több, mint 30 éve dolgozik azért, hogy a feleslegessé vált ruhaneműk visszakerüljenek a körforgásba. A konténereket a város számos pontján megtaláljuk, hulladékudvarokon belül is, ez utóbbi esetben a nyitvatartást mindig nézzétek meg indulás előtt.

 

Könyvek

A könyveket érdemes elvinni még például a helyi „könyvmegállókhoz”, de itt is érvényes az a szabály, hogy szakadt, hiányos, olvasásra már nem alkalmas könyveket ne tegyünk be ezekbe a szekrényekbe. Óbudán több helyszínen, illetve a zuglói Örs vezér téren és a Bosnyák téren is találunk szekrényeket.

 

Közösségi vásárok, bolhapiacok

Ha szeretjük a közösségi eseményeket, akkor kisebb, kerületi művelődési házak vagy civil közösségek által szervezett bolhapiacokra, baba-mama börzére vagy például a Gardróbra is érdemes elvinni az általunk már nem használt vagy a gyerekek által kinőtt ruhákat, illetve a Swappis budai és pesti üzletében is csereberélhetünk.

Emellett érdemes megkérdezni a helyi civil- és segítő szervezeteket, anyaotthonokat, óvodákat, illetve játékokra, gyerekruhákra szüksége lehet a szociális intézményeknek is. Régi pokrócokat hajléktalanokat segítő szervezetek, sőt állatmenhelyek is szívesen fogadnak a hideg időben.

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!