Könyvek a fa alá 3. rész – újdonságok kisiskolásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Könyvek a fa alá 3. rész - újdonságok kisiskolásoknak

Tesós könyv, albumok a történelemről és a csillagokról, misztikus és klasszikus mesék, kalandos nyomozások, humoros történetek. Újdonságok kisiskolásoknak!

A bátyám öccse (Pagony)

Két testvér (10 és 15 évesek), akikben minden kis- és nagygyerek magára ismer. Öt történet, csupa lelki finomság, gyerek¬fejjel gondolkodás, érzékeny, intelligens poénok. Akárcsak Baranyai (b) András rajzain. 5-8 éveseknek, és minden kis- és nagytesónak ajánlott.

Csillagok meséi (Móra Kiadó)

Ez a lenyűgöző könyv a világ különöző pontjain látható csillagképekről szól. Olvasás közben eljuthatunk az ókori Görögországtól Észak-Amerikáig, Afrikától Kínán át a dél-csendes-óceáni szigetekig. Anita Ganeri, a díjnyertes szerző szövegét Andy Wilx gyönyörű, részletgazdag grafikája egészíti ki.

A Csillagösvény lovasai – Ezer rege könyve (Naphegy Kiadó)

Őstörténetünk hajdani regéi, meséi, mondái csak szerény töredékekben élték túl a történelem viharait. A sorozat e töredékek – feljegyzések, krónikarészletek, mesemotívumok – segítségével újrameséli az ősök örökségét új, izgalmas nyelvezettel. Közben felidézi az ismeretlen és ismert századokat, az elfeledett és jól ismert történeteket – regöseink, keresztény krónikásaink és nagy íróink nyomában járva.

Távol-keleti mesék – A tigrissé vált mandarin és más történetek (Naphegy Kiadó)

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.

Mamut a múltból (Kolibri Kiadó)

Hahó, David Walliams-rajongók! Készen álltok egy gigantikus, mamutméretű kalandra? A Mamut a múltból egy gigantikus téli kaland, amelyben egy árva kislány – Elisa – barátságot köt a hatalmas, tízezer éves gyapjas mamuttal – a Jégszörnnyel – , hogy aztán együtt, sok izgalom árán eljussanak Londonból egészen az Északi-sarkig. Iskolás kortól ajánlott!

A mumus és a Facebook (Cerkabella Kiadó)

Andrus Kivirähk az észt irodalom fenegyereke, lázadó és mókamester egyszemélyben, az Észt Kulturális Alap többszörös díjazottja. A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba. 8 éves kortól ajánlott.

A kék madár (Cerkabella Kiadó)

Az Év Gyerekkönyve-díjjal kitüntetett szerzők (Gimesi Dóra és Rofusz Kinga) közös munkája! A világhírű, irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck varázslatos történetét mesélik újra – az örökérvényű klasszikus pompás köntösben kerülhet a magyar olvasók kezébe. 8 éves kortól ajánlott.

Így éltünk a régi időkben (Kolibri Kiadó)

Ismerd meg a régmúlt idők gyermekeit! Tudd meg, hogyan éltek az emberek réges-régen! Fedezd fel a mindennapi életük csodáit, hogy mit ettek, hol éltek és hogyan játszottak! Lásd a történelmet a gyerekek szemén át, akik olyanok, akárcsak te!

Barátságháló: A titkok terme (Cerkabella Kiadó)

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály? Ha kiskamaszoknak szóló, igazán kalandos karácsonyi meglepetést kerestek, akkor A titkok terme tökéletes választás. 8 éves kortól ajánlott.

Pálcika, a detektív – A nagy Gerbera-nyomozás (Magvető Kiadó)

Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs vándorcirkusz művészpárja. Szerelmük igen erős, még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden este kettéfűrészeli társát. Egyik este azonban szokatlan dolog történik: a mutatvány közben egy titokzatos alak elrabolja Gerbera Erzsébet virágszirmait. Vajon ki vetemedhet ilyesmire? Mindenki tanácstalan. Szerencsére a nézőtéren ott ül Pálcika, aki mindenre figyel. Darvasi László regénye egy igazi krimi eszköztárával meséli el a gyerekeknek az izgalmas történetet. A nyomozást Koncz Tímea rajzai teszik teljessé.

Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút (Magvető Kiadó)

Békében és szótlanul él egymás mellett a kút és a tölgyfa. A kút inni ad az állatoknak és a vándoroknak, a tölgyfa árnyékában pedig mindnyájan megpihenhetnek. De egy napon a kút vize apadni kezd, ami a mező lakóit és a tölgyfát is veszélybe sodorja: a kút és a tölgyfa így beszélgetni kezd, hogy együtt megtalálják a megoldást. Boldizsár Ildikó meséje a belső erőforrások megtalálásáról szól. A költői szépségű történetet Rofusz Kinga rajzai teszik teljessé.

Éjszakai kert (Cerkabella Kiadó)

Misztikus helyek, árnyékos zugok, különc nyomozók és mindenféle furcsa lények teszik rendkívülivé az Éjszakai Kertet! Kertész Erzsi HUBBY-díjas szerző, több sikeres gyerekkönyv és gyerekkönyvsorozat írója. Alkotótársa egy meghökkentően fiatal illusztrátor, Zsoldos Réka, neki ez az első munkája. Kettőjük közös könyve sziporkázóan különleges lett! A borítója világít a sötétben! 8 éves kortól ajánlott.

Micsoda kalamajka! – Nyomozás a Pipacs utcában 2. (Pagony)

„Nem tudom, te mit csinálnál, ha találnál az utcán egy mobilt, de nekem egy csomó bajom lett belőle. Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány viszont nagyon furákat csinált…” A könyv a Micsoda költözés folyatása, egy izgalmas nyár története! 6-10 éveseknek ajánlott.

A ló, aki zebra volt (Csimota Kiadó)

Szegény Zabossal is mik meg nem történtek!  Ráadásul pont a születésnapján. Pedig ő tényleg csak a Lovas Cukrászdába szeretett volna eljutni, hogy segítsen gazdájának, Marcinak a tortaválasztásban…Fergeteges humorú kisregény Jásdi Juli karikatúrákra emlékeztető grafikáival. 7 éves kortól ajánlott.

A medve és a kardja (Csimota)

Volt egyszer egy harcias medve, és annak egy kardja, amivel miszlikbe aprított mindent, még az erdő fáit is! Csuda nagy legénynek érezte magát! Ám egy nap a gát vize kiáradt, és elmosta a várat, ahol a medve lakott. A medve persze éktelen haragra gerjedt, és elindult, hogy megleckéztesse a felelőst. Tanulságos mese arról, hogy tetteinknek milyen következményei lehetnek a környezetünkre, és hogy ezért a felelősöket nem biztos, hogy másokban kell keresnünk. 6 éves kortól ajánlott.

Nézzétek meg az idei év legjobb kisiskolásoknak szóló könyveit, illetve a piciknek, ovisoknak és a 9 év felettieknek szóló újdonságokat is!

Ősszel megjelent újdonságok kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak
Nyári újdonságok kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak
Tavaszi újdonságok kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak

18 új, karácsonyi könyv gyerekeknek összeállításunkat láttátok már?

A téli szünet legjobb programjait itt gyűjtöttük össze!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.