10 kirándulás gyerekkel – bakancslista újdonságokkal

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pannon-tenger Múzeum – Miskolc - Kirándulás gyerekkel

Három új kirándulóközpont, egy szuper, interaktív kiállítás a dinók és a földtörténeti korok kedvelőinek, egy új libegő és két felújított kisvasút, egy játszótér állatkerttel és egy megújuló városközpont is helyet kapott legfrissebb válogatásunkban.

Pannon-tenger Múzeum – Miskolc

Igazi családbarát hely a miskolci Hermann Ottó Múzeumban található Pannon-tenger Múzeum. Mi főleg a 2019 februárjában megnyitott Dinók Földjén című kiállításon töltöttünk sok időt, nem véletlenül. Rengeteg jó játék és interaktív program vár rátok, ahol próbára tehetitek tudásotok és ügyességetek egy kalandos expedíció során. Ilyen számunkra egy igazán gyerekbarát múzeum, sok-sok megfogható, kipróbálható dologgal, érdekes és izgalmas feladatokkal. A Kárpátok ásványai, illetve az Őserdei ösvényeken című kiállítást se hagyjátok ki. Hétfő kivételével minden nap nyitva tartanak, kedvezményes nap minden hónap első vasárnapja! A környéken is rengeteg a jó program és látnivaló: kisvasút és barlangok Lillafüreden, a Bükki Nemzeti Park területén, Miskolctapolcai fürdő, Diósgyőri vár és még sorolhatnánk…
Weboldal: http://pannontenger.hu/

Zobori Élménypark – Zalaszabar

Már több helyszínt ajánlottunk nektek Zalakaros és a Kis-Balaton környékén (Tőzike tanösvény, Kányavári-sziget, Bivalyrezervátum stb.). Zalakarostól 10 km-re találjátok a Zobori Élményparkot, ahol a beltéri játékokon és élmény elemeken túl találtok még gigantikus száraz-vizes csúszdát, csónakcsúszdát hófánkokkal, hajmeresztő óriáshintát, kötélpályát. 2019-ben megnyílt az új 400 méteres pályát bejáró hullámvasút is. Mindenki a korának és a bátorságának megfelelően állíthatja össze az általa választott attrakciókból a belépőjegyét. Szombaton és vasárnap egész évben nyitva vannak, a nyári szünetben minden nap.
Weboldal: http://zobori.hu/

Gerecse kapuja – Tatabánya

A Gerecse kapuja turisztikai látogatóközpont projekt keretében megépül a híres tatabányai turul szobornál egy régóta tervezett, hiánypótló látogatóközpont, valamint az emlékmű talapzata és annak teljes környezete is megújult. A területet 2018 augusztusában adták át. Kellemes séta vezet a Szelim-lyukhoz egy geológiai tanösvény nyomán, illetve egy kicsit hosszabb tanösvény (Ranzinger Vince tanösvény) a kilátóhoz, amely az egykor itt folyó bányászat emlékét őrzi. A Gerecse Kapuja látogatóközpontban van mosdó, ajándékbolt, a mellette lévő területen lehet bográcsozni, illetve egy kisebb erdei játszóteret is kialakítottak. Kellemes egynapos családi program, igen közkedvelt helyszín. Itt találtok egy térképet a tanösvényekről.
Weboldal: http://gerecsekapuja.eu/

Királyréti Kirándulóközpont – Szokolya

Nagyon szeretjük Kismaros-Szokolya közötti vasútvonalat, már többször jártunk itt, illetve a békás tanösvényt a Bajdázó-tóig is végigjártuk már minden évszakban. Most annak kapcsán ajánljuk, hogy 2019 tavaszán átadták az új kirándulóközpontot kávézóval, ajándékbolttal és egy interaktív kiállítással, amely a Börzsönyt mutatja be. Az elmúlt időszakban fejlesztették az itt található turista- és kerékpáros útvonalakat is, több napos családi programnak is kiváló.

Libegő és felújított kisvasút a Mártában

Május 10-én átadják a Sástó és az Oxygén Adrenalin Park közötti libegőt. Emellett a környéken remek túralehetőségek vannak: itt 11 útvonalat ajánlanak a 20 percestől a 6 órás programig. Folyamatosan újítják a Mátra vasút szakaszait is, a legújabb fejlesztés 2023 nyarára készül el.

Jászberényi állatkert új játszótérrel

Már tavaly beszámoltunk nektek, hogy szerintünk az év legjobb játszótere a Veszprémi Állatkertben nyílt meg, de a Jászberényi Állatkertben is ugyanez a csapat, az Ilona-malom Műhely készített szintén egy jó játszóteret, amelyet 2018 novemberében adtak át. Az új játszópark kiválóan alkalmas a kalandozásra, központi eleme egy termeszvár, melynek falai kívül-belül, hangyák módjára megmászhatóak és csúszdán csúszva is ki lehet jutni belőle. Van még itt fészekhinta, drótkötélpálya, homokozó, forgó és rugós játékok is. Az Állatkert is nagyon szépen rendben tartott. Mérete és bejárhatósága miatt egészen pici gyerekekkel is ajánljuk.
Weboldal: http://jaszberenyzoo.hu/

Mini Magyarország – Szarvas új mese-térrel

Már többször jártunk az évről évre bővülő-szépülő Mini Magyarország területén. Itt található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, amelyen a magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra irányíthatóan. A mini Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak. A 2019 áprilisában átadott 5 új makett mellett április elején elkészült az egyedi mesejátszótér is, melyet Kő Boldizsár és csapata készített. Ha a környéken jártok, ne hagyjátok ki a park melletti Szarvasi Arborétumot, a Körösvölgyi Állatparkot és a Cserkeszőlői fürdőt sem.
Weboldal: http://minimagyarorszag.hu/

Megújult a Nagycenki Múzeumvasút

Ismét közlekedik a Nagycenki Múzeumvasút. Megújultak az állomások, járművek és a pálya is. A nagycenki végállomás melletti skanzen területén játszótér, fitnesz park és tanösvény készült. Természetesen a játszótér a mozdonyok tematikájához kapcsolódik. Év végére pedig elkészül a Fertődobozi fűtőház is, amit szintén megnyitnak a nagyközönség számára.
Web: https://www2.gysev.hu/muzeumvasut/a-nagycenki-szechenyi-muzeumvasut

Új szabadidőközpont Szekszárd mellett

Átadták a Sötétvölgy Szabadidőközpontot a Szekszárd melletti parkerdőben. A Gemenc Zrt. új fejlesztésének keretében a régi, elavult faépület helyén egy többfunkciós fogadóépület épült (büfével, mosdóval), a tóparton pedig lehet családi pikniket tartani (tűzrakóhelyet, padokat, asztalokat is találtok), illetve egy játszótér is készült, amelynek tematikáját a tóban mesterségesen elhelyezett halbölcsők adták. Az egymásba gabalyodó fatörzsekből, rudakból álló mászóka az igazi famászáshoz hasonló élményt kínál.
Weboldal: http://turizmus.gemenczrt.hu/fedezz-fel/egyeb-latnivalok/sotetvolgy/

+1
Megújuló Kaposvár

A kaposvári kórház régi épületeinek helyén okospark épül, a Fő utcai épület inkubátorházként fog üzemelni, a kápolnába pedig a BábSzínTér költözik be. Emellett a sétány és a tó egy része is már elkészült, az 1000 nm-es Kő Boldizsár mese-játszótérrel együtt. Ha a környéken jártok, rengeteg jó helyet találtok, pl. Patcán a Katica tanyát, az Almamelléki kisvasutat, a Zselici Csillagparkot, a Boronka-melléki Tájvédelmi körzetet, Orfűt.

Indulás előtt mindenképp nézzétek meg a hivatalos oldalakon a látogatással kapcsolatos információkat!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.