12 újdonság, amit érdemes felkeresni – új látogatóközpontok, tanösvények, kastélyok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új látogatóközpontokat és turistaházakat, tájházat, várakat és kastélyokat, új tanösvényeket, kilátókat ajánlunk nektek nem csak a tavaszi szünetre. Az újdonságok mellett környékbeli húsvéti programokat is találtok legújabb kirándulás válogatásunkban!

Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont és Kenukikötő – Őrség, Csákánydoroszló

2022 áprilisában adták át az Őrségi Nemzeti Park új látogatóközpontját. A 482 m2 alapterületű Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont Csákánydoroszló település külterületén, közvetlenül a Rába folyó mellett épült fel. A Rába élővilágáról szóló interaktív kiállítás mellett a jövőben kerékpár-, és vízitúrákkal is bővül a programkínálat.

Tihanyi Tájházak

2022 márciusában újra megnyitottak a felújított Tihanyi Tájházak. Az elmúlt évek munkájának eredményeként egy egész éven át nyitva tartó, a népi paraszti kultúrát és a tihanyi halászcéh életét bemutató attrakcióval bővült a település turisztikai kínálata. Hamarosan átadják az Apátság felé vezető új lépcsősort és a Rege cukrászda környezete is megújul.

Farmosi Madárvárta – Tápió vidék

2022 tavaszán átadták a megújult a Madárvártát, illetve a gátőrházat is. Az épület környékére színes, információs táblák és a helyszínen élő állatok „szobrai” kerültek, amely a Patkós Stúdió munkája.
Hétvégenként előre meghirdetett időpontokban madárgyűrűzési bemutatókat tartanak, amelyről itt olvashattok. Érdemes a közelben található, szintén nemrég megújult Kékbegy tanösvényt is bejárni, amely a farmosi Nagy-nádas élővilágát mutatja be a nád sűrűjébe hatolva. Az oszlopokon álló, 200 méter hosszú pallósoron igazi kaland végigsétálni. A Tápió vidék további tanösvényeiről itt olvashattok.

Újdonságok a Budakeszi Vadasparkban

2022 tavaszán csaknem kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak; nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek. Itt írtunk róla bővebben. Tavaly a közelben található Szilfa-tisztás is megújult, illetve hamarosan egy törpevasút robog a Vadaspark bejáratánál.

2 új tanösvény és turistaház a Vértesben

A Vérteserdő Zrt. 2021 nyarán adta át Kőhányáspusztán a Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaházat, mely számos attrakcióval együtt került kialakításra. Az épületben a szállások mellett egy sváb éttermet is találtok, illetve a parkolónál lévő kápolnát is érdemes megnézni. A központ mellől indul a 4,5 km hosszú Német-völgyi tanösvény, mely 6 állomásból és összesen 9 információs táblából áll. Idén megújult a pusztavámi Malomerdő Panzió turistaszállása is. Innen indul a legújabb Malomerdő tanösvény (a piros T jelzést kell követni), amely 9 km-es sétaút, végállomása pedig a Csuka-forrás, ahol kakukkfű illatú erdei pihenő, esőbeálló és kiépített tűzrakó hely várja a túrázókat. További tanösvények a Vértesben itt. Mi pedig itt írtunk kedvenc helyeinkről.

Wenkheim-kastély – Szabadkígyós

Az ország egyik legimpozánsabb Wenckheim-kastélya Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő Szabadkígyóson bújik meg. Főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített, 52 szobája, 365 ablaka van, igazi mesebeli kastély. A korhűen felújított helyszínen a Vendégségben Wenckheiméknél című interaktív tárlat várja az érdeklődőket. A kastély impozáns, 25 hektáros parkja és a Krisztina Kávéház ingyenesen látogatható. A parkolásra kijelölt terület az Áchim András utcáról nyílik.

Majki kamalduli remeteség – Oroszlány-Majkpuszta

A fővárostól 75 km-re fekvő Majkpusztán a 18. században telepedtek meg a kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett remetéi. Az Európában egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes az erdő közepén egy tó közelségében fekszik (a tó környékén is érdemes sétálni). A templomtorony körül tizenhét puritán cellaház és az egykori kolostor, későbbi Esterházy-kastély (ezt is szépen felújították pár éve, itt egy interaktív kiállítást is találtok) épülete őrzi a valaha itt élt remeték emlékét. A kolostorban korhű módon berendezett helyiségeken keresztül megismerhető a remeték élete. A különös nyugalmat árasztó falak között sétálva átélhető a hallgatásban élő szerzetesek békéje.

Bivalyrezervátum új kilátó – Kápolnapuszta

Végre újra felépült a 2019-ben lebontott kilátó a rezervátum területén, ahonnan remek kilátás nyílik a bivalycsordára és a környékre. Mára 210 bivalyt csodálhatunk meg itt, egyúttal megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát, valamint a bivalytartás és -tenyésztés eszközeit. A közelben található Kis-Balaton Látogatóközpontot is érdemes felkeresni, amelyről itt írtunk bővebben. Fb oldal itt.

Balatonfenyves-Buzsák-Csisztapuszta kisvasút és megújult állomások

A Balaton egyetlen kisvasútjának teljes hosszán, mintegy 8,3 km-en 2021-ben indult el újra a közlekedés. Az idei évben pedig a balatonfenyvesi, az imremajori és a csisztapusztai állomásokat is felújították. Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épült, melyhez kapcsolódóan mosdót, kerékpártárolót és zuhanyzót is találtok, de egy kisméretű, a Berekre kitekintést nyújtó kilátótorony is épült. Balatonfenyvesen felújították az állomásépületet, Imremajorban pedig az új megállón felül számos kisebb fejlesztés várja az utazókat. Részletes menetrend és tudnivalók itt, útvonal itt.

Bátor tanösvény a Bükkben

A tanösvény a palóc falu, Bátor környékének természeti, földtani és kultúrtörténeti látnivalóit mutatja be.
8,2 km hosszan kanyarog és a helyi védettséget élvező Nagy-oldalt kerüli körbe. A 165 millió évvel ezelőtt a tenger mélyén lezajló vulkáni folyamatoktól a vidék korábbi gazdagságát megalapozó barnakőszén-telepek képződéséig egy hosszú földtörténeti időszakot járhatunk végig, megismerkedve a Nagy-oldal egyedi, védett élővilágával, és bepillantást nyerhetünk Bátor – közel háromezer évre, egészen a bronzkorig visszanyúló – történelmébe. Részletes leírás itt.

Sándor-Metternich-kastély – Bajna

A 2021 decemberében átadott kastély főépületében kapott helyet a mozgalmas életű „Ördöglovast”, azaz az építtetőt gróf Sándor Móricot és lányát, a divatdiktátor Sándor Paulina grófnőt bemutató kiállítás. A kisebb és nagyobb gyerekek is nagyon élvezték, sok mindent kézbe lehet venni, kipróbálni, van több játék is. A visual guide-on és 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen kerül megjelenítésre az épület története, valamint a korabeli lovas sport, a vadászat és divatvilág is. Itt írtunk róla bővebben.

Büki Csillagda – Répáshuta

Az egyik legjobban vár helyszín a 2022 márciusában átadott Büki Csillagda. A mintegy 200 négyzetméter alapterületű Éltető Napunk című kiállításban helyet kapott egy hazánkban egyedülálló meteoritgyűjteményt is, illetve az interaktív elemeket is érdemes kipróbálni. Az épületben planetáriumot, VR valóság vetítéseket, büfét is találtok, illetve innen indul a 4 km hosszú Bolygótúra tanösvény is. Itt írtunk róla bővebben. Aktuális programok és részletek itt.

További ötleteket Kirándulás rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.