Ünnepváró történetek – új gyerekkönyvek adventre és karácsonyra

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legújabb téli- és karácsonyi mese válogatásunkban az ünnepekre megjelent könyvekből válogattunk. Remek ajándék bármelyik a karácsonyfa alá, de többet „adventi naptárként” is ajánlunk. Érdemes régebbi kedvenc téli könyveink közül is böngészni!

A LEGKISEBBEKNEK

A karácsony története (Móra Kiadó)

Ez könyv a legkisebbeknek meséli el a jól ismert bibliai történetet. A különleges kidolgozású lapok háromdimenziós képeket is tartalmaznak.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca énekel (Pagony)

A két téli meséből megtudhatjuk, milyen karácsonyi ajándékot hozott a barátainak a titokzatos Csillaglány, és hogyan ünnepelték az erdő kis lakói az év utolsó napját.

Karácsonyi mondóka (Holnap Kiadó)

Az angol gyermekek egyik kedvenc karácsonyi énekét, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede ihletett fordításában leporelló formájában jelent meg a legkisebbeknek. Szimonidesz Kovács Hajnalka varázslatos illusztrációin elevenednek meg a kedves vers szereplői.

OVISOKNAK

Végh György: Különös karácsony (Móra Kiadó)

Végh György most először megjelenő, kedves meséje Kőszeghy Csilla rajzaival remek karácsonyi ajándék. A csupa titok ládikában lakó karácsonyfadíszek nagy útra indulnak. Az erdő mélyén már izgatottan várják őket az állatok. Közösen találnak rá a legszebb kis fenyőre, és visszaindulnak vele a városba. Vajon időben megérkeznek a gyerekekhez?

Karácsony – Böngésző játékok és matricák (Móra Kiadó)

Keres ki a feladványok megfejtéseit a képeken, aztán díszítsd fel kedved szerint a hátoldalon lévő kipattintós kártyákat! A kártyák díszítéséhez használhatod a több mint 500 matricát, vagy bármi mást. Szuper ajándék az adventi Mikulásra vagy adventi naptár mellé. Emellett ajánljuk még a Szeretem a karácsonyt foglalkoztatót is mikulásos ceruzával.

Bartos Erika: Bogyó és Babóca ajándéka – Adventi kifestő (Pagony)

December 1-jétől karácsonyig minden napra jut egy színező, a téli történetből pedig kiderül, hogy bizony az orvosok is megbetegszenek néha! Akárcsak Bagolydoktor, aki épp karácsonykor fázik meg. Jó ajándék adventi naptárba vagy csoki helyett is!

Anne Ameling:  3-5-8 perces mesék Mikulásra és karácsonyra (Pagony)

A közel húsz történet tökéletes választás az adventi időszakra: olvass belőle minden este egyet, és hipp-hopp itt a karácsony!

Julia Boehme: Bori és téli vakáció – Barátnőm Bori (Manó Könyvek)

Bori és családja a télen egy elhagyatott erdei kisházban tölt néhány napot. Sajnos közel s távol sehol egy árva hópehely! Egyik éjjel végül váratlanul megváltozik minden, éppen úgy, ahogyan Bori kívánta: nagyon hideg lesz, és csak havazik, havazik vég nélkül, míg teljesen belep mindent a hó!

Alex T. Smith: Santa Claude (Manó Könyvek)

Claude és Bolyhos Zokni uraság karácsony este rajtakap egy betörőt. De amikor rákattintják a kezére a bilincset, és felkapcsolják a lámpát, nagyon meglepődnek. A betörő ugyanis nem más, mint maga a Télapó!

ISKOLÁSOKNAK

Boldizsár Ildikó – Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Igazi karácsony (Kolibri Kiadó)

Mi a karácsony titka? Mitől válik igazán különlegessé ez a nap? Vajon látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá? Farkasházi Réka az Igazi karácsony című, hangjátékot és Boldizsár Ildikó meséjét is tartalmazó képeskönyvben azt kutatja, miből fakad ennek az ünnepnek a valódi varázsa. Itt írtunk róla bővebben! Minden korosztálynak ajánljuk!

Jakob Martin Strid: Mimbo Jimbo és a hosszú tél (Kolibri Kiadó)

A naptár szerint már rég tavasznak kellett volna lennie, ám Mimbo Jimbóékat egyre jobban maga alá temette a hó. Hová lett a tavasz?! Honnan jönnek ezek a különös hangok? És mik ezek a furcsa masinák? A méltán népszerű Hihetetlen történet az óriás körtéről alkotójának új, karácsonyra hangoló kötete.

Mat Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt (Kolibri Kiadó)

Ahol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.

Tom Fletcher: Christmasaurus – Dinót kérek karácsonyra (Kolibri Kiadó)

A Christmasaurus varázslatos mese arról, hogy amit nagyon szeretnénk, az nem mindig az, amire igazán vágyunk. Felejts el gyorsan mindent, amit eddig az Északi-sarkról tanultál, és ismerkedj meg: egy Trundli Vili nevű fiúval, az apjával, Trundli Gyurival, az igazi Mikulással, egy Csücsöri nevű manóval, Undok Brendával, egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral és egy igazán különleges dinoszaurusszal…

Karácsony van, Stilton! – Mulatságos történetek (Alexandra)

„Már mindent előkészítettem a karácsonyi vacsorához: meghívtam az összes rokonomat és barátomat, gyönyörűen feldíszítettem a házam… Aztán valahogy mégis nagy zűrzavar támadt…”

Hétről hétre elhozzuk nektek a legjobb programokat, válogatásokat, kirándulós ötleteket, a legújabb gyerekbarát helyeket és könyveket. Érdemes feliratkozni hírlevelünkre itt és csatlakozni Fb oldalunkhoz.