Új könyvek piciknek és óvodásoknak – újdonságok a nyári szünetre

2023-as újdonságok piciknek: keményfedeles lapozók, kukucskálós, állatos könyvek. Az óvodás korosztálynak pedig történeteket ajánlunk a természetről, a barátságról, az állatok védelméről, az érzelmekről és erdő-mező-kert szépségeiről. Új könyvek kicsiknek és óvodásoknak!

PICIKNEK

Kukucs lapozók (Csirimojó)

Kukucs vagyok, egy kíváncsi, tarka madár. Szárnyam pöttyös, cipőm kék, sapkámon pompon. Együtt fedezhetitek fel vele a számok, színek és az állatok nyelvének csodás világát. 0-3 éveseknek.

Sophie – Jó étvágyat! és Sophie és barátai (Móra)

Kedvenc zsiráfunk Sophie egy interaktív lapozókönyv formájában sok közös élménnyel ajándékozza meg kicsiket. A könyvből megtudhatjuk, miként taníthatjuk meg a kicsiknek játékos módon az alapvető étkezési illemszokásokat vagy hogy hogyan szerettessünk meg velük egy új, addig nem ismert ételt. A Sophie és barátai olvasása közben megismerkedhetünk a színek és a számok világával, miközben fejlesztjük a kicsik szókincsét is. 0-3 éveseknek.

Kate Petty: Samu napraforgója (Móra)

Ismerd meg Samu és az ő hatalmas napraforgójának történetét. Hajtsd ki az izgalmas ablakokat, és nyisd szét a hatalmas meglepetésoldalt. A könyvből interaktív módon tanulhatják meg a kisgyerekek, hogy mekkora csoda rejtőzik egy szem magban. Ahhoz azonban, hogy virágba szökkenhessen a napraforgó sok gondoskodásra, szeretetre, türelemre van szükség. 2 éves kortól.

Álomszuszékok – Erdei barátok (Móra)

Lecsendesítő esti mese. Ideje lefeküdni… Erdei barátokkal könnyebben megy! Vajon hol hajtja álomra a fejét a sok álomszuszék? 2 éves kortól.

Vadadi Adrienn: Kicsimackó és Málnamaci (Pagony)

Kicsimackónak testvére születik! Vajon milyen lesz vele az élet? Ugyanannyira fogja szeretni őt Mackómama és Mackópapa ezentúl is? Tud majd együtt játszani a kishúgával? Hamar kiderül, hogy a pici macival ugyan sok a dolog, és gyakran sírdogál, de ha meghallja Kicsimackó hangját, ha meglátja a nagytestvérét bohóckodni, rögtön megvigasztalódik. 2-5 éveseknek.

Julia Donaldson-Axel Scheffler: A csiga és a bálna (Pagony)

A jól ismert és népszerű szerzőpáros egyik legrégebbi, várva várt kötete most először jelenik meg magyarul. A verses mese Papp Gábor Zsigmond humoros fordításában egy imádnivaló történet barátságról és bátorságról. 2 éves kortól.

Katja Reider: Hoppá, semmi baj! (Manó Könyvek)

Ó, jaj, kisróka elesett játék közben és bibis lett a lába. A többiek máris a segítségére sietnek: mackó átöleli, süni dúdol egy dalt, a kisegér pedig ragtapaszt tesz a sebre. Kisróka újra vidáman futkorászhat az erdőben! Kedves történet hasznos tanácsokkal, melyek segítenek abban, hogy megvigasztaljuk gyermekünket, ha kis baleset éri.

ÓVODÁSOKNAK

Marék Veronika: Boribon a játszótéren (Pagony)

Marék Veronika legújabb mesekönyvei a kicsik kedvencei lesznek. A játszóteres részben Boribon játszótérre megy, és kedvenc játékát, a kis kék mackót is magával viszi. De vajon egy pici mackó is annyira fogja élvezni a nagy hintát, csúszdát, homokozót, mint Boribon? 2-5 éveseknek ajánlott.

Berg Judit: Sári és a sün (Pagony)

A Maszat-könyvekből jól ismert Sári önálló sorozatában immár a negyedik kötet jelent meg Agócs Írisz illusztárcióival, melyben Sári és barátai egy aranyos új barátot szereznek egy pici süni személyében, amikor Sári egy sírdogáló sünt talál a kertben. Vajon hol lehet az anyukája? Úgy látszik, teljesen elvesztette. Sári beviszi a házba, megeteti, megitatja, nevelgeti a sünt, Maszattal kis házat is építenek neki, sőt, el is nevezik Töfinek. Töfi egészen addig marad velük, amíg meg nem nő és meg nem erősödik. De szerencsére nem örökre kell elválniuk egymástól, hiszen a második mesében a Sári és barátai egy kerti sütögetés közben újra találkoznak Töfivel. Az óvodásoknak szóló kedves, tavaszi mese azt is megmutatja, hogy hogyan lehetnek valóban segítő barátai a kertekben felbukkanó állatoknak. 2-5 éveseknek.

Pásztohy Panka: Pitypang és a barátság (Pagony)

A Pitypang és Lili-sorozat legújabb részében Lili egy különleges, új barátot szerez a játszótéren. A kisfiúval, Leóval nem egy nyelvet beszélnek, hiszen bármit is mond a kisfiú a hangtölcsérbe, Lili a „Hahó!”-n kívül egy szót sem ért, mert Leó nem tud magyarul. Szerencsére hamar megtalálják a közös hangot, és Pitypang segítségével nagyszerű játszópajtásra találnak egymásban. 3-8 éveseknek.

Bartos Erika: Brúnó a Balatonon 3. – Nyugati karéj (Móra)

Jártál-e már a keszthelyi Festetics-kastélyban, a sümegi lovasjátékokon, vagy Szigliget várában? Csónakoztál-e már a tapolcai tavasbarlangban? Láttad-e már a Kis-Balaton szépséges vidékét? Ismered-e a badacsonyi Rózsakő, a Szent György-hegyi sárkány, vagy a hévízi ördög legendáját? A Brúnó Balatonon 3., záró kötetében a Balaton nyugati medencéjében kalandozhattok. Óvodás korosztálynak ajánlott. Az előző kötetről itt írtunk bővebben.

Vadadi Adrienn: Barkamesék 2. – A nagy cékla (Pagony)

A címszereplő barkák apró lények, akik tavasszal pottyantak ki a barka pihe- puha terméséből. Az erdő sűrűjében laknak odúkban, bokrok alatt, fű között. A Barkamesék című sorozat második kötetében ezúttal minden egy nagy cékla körül forog. Pipi és Patyi, a barkatestvérkék kuckója mellett ugyanis egy szép nagy cékla növöget. Gondosan nevelgetik, megvédik a meztelen csigától, sőt, a víztolvaj cickánytól is! A mese végén pedig egy hatalmas lakomát csapnak, amire meghívják az összes erdei barátjukat. Igazi tavaszi finomság nem csak céklarajongóknak! Monszport Vivien rajzaival. 3-6 éveseknek.

Czernák Eszter: Ne szaladj el, csigaház! – Panka és a tenger (Pagony)

Czernák Eszter legújabb könyve, mely amellett, hogy tökéletes és informatív mese az ovisoknak, segít felkészülni a gyerekeknek a nyaralásra és elhozza a tengerparti nyaralás élményét az otthonokba is. Ezzel a kötettel minden család számára emlékezetes lesz a nyár, akár vízparton töltik, akár nem. 3 éves kortól.

Jarvis: Medve és Madár – A piknik és más mesék (Pagony)

Az angol Jarvis képes mesekönyvét kedves rajzok, finom humor jellemzi és négy, rövid, izgalmas történet tartalmaz Medve és Madár legjobb barátok. Festegetnek, piknikeznek, egy pihe-puha takaróban kuckóznak. Néha azonban nehezebb érzelmekkel is meg kell küzdeniük – pont, mint minden kisgyereknek. A mesék végére azonban minden konfliktus elsimul, hiszen mindkettejüknek nagyon fontos, hogy a másik boldog legyen. A meghatóan humoros képeskönyv mindent elmesél arról, amit a barátságról tudni érdemes. 3-6 éveseknek.

Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni (Pagony)

Mrena Julianna, a Mese a kislajhárról, aki nem akart elaludni szerzője ezúttal egy szeretetreméltó fél pár zokni kalandjait szedte rímbe, hogy rajta keresztül megmutassa, mindenki számára van egy hely a világban, ahol elismerik, és úgy fogadják el, ahogy van. Szert-Szabó Dorottya színes, bohókás képei pedig méltó társai a mese szövegének. 3-6 éveseknek.

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér! (Pagony)

Ez a könyv az alkotás legfontosabb és legelengedhetetlenebb alkotóeleméről, az alkotókedvről szól, illetve arról, hogy hogyan őrizhetjük meg ezt az alkotókedvet, elengedve minden olyan blokkoló és gátló mondatot, ami akadályt gördít a szabadon kísérletező rajzolás, festés elé. 3-6 éveseknek.

Czernák Eszter: Sárkánysuli – A második félév (Pagony)

Zoé, a háromfejű kissárkány és barátai ezúttal is belevetik magukat az iskolai hétköznapokba: pacsmagolnak, betűt vetnek, megismerkednek a hívótükör működésével, sőt, még Kende szülinapját is megmentik, mielőtt beköszöntene a papucsszezon, a nyári szünidő. 3-6 éveseknek.

Kertész Erzsi: Zsebaljai időjárók (Pagony)

A pszichológus-író korábban megjelent NEM mese című kötete – mely a nemet mondás kérdést járja körül – nagy népszerűségnek örvendett mind a gyerekek mind a felnőttek körében. A most megjelent legújabb érzelmi segítő mesekönyv a négy alapérzelmet, az örömöt, a szomorúságot, a haragot és a félelmet mutatja a be a gyerekeknek. Az alapok magabiztos ismerete elengedhetetlen az összetettebb érzelmek megértéséhez, az empátia fejlesztése pedig sokat segíthet a gyerekek közösségbeli szocializációjában is. A Zsebaljai időjárók mindezt egy kedves mesén keresztül, észrevétlenül tanítja meg az óvodás és kisiskolás gyerekeknek. 4-8 éveseknek.

Allison Szczecinski: Hirtelenharagú Hugó – Segítő mese és játékos tevékenységek a düh és az agresszió kezeléséhez (Kulcslyuk Kiadó)

Időnként mindannyian dühösek vagyunk, ez természetes – csak az nem mindegy, hogy mit kezdünk a dühünkkel. Ezt tanulja meg Hirtelenharagú Hugó a mesében, amely egyben egy komplett eszköztár a gyermeki düh és agresszió hatékony kezeléséhez. 4-8 éveseknek.

Egressy Zoltán: Piszke papa meséi árkon-bokron túlról (Manó Könyvek)

Ugye ismeritek már a kalapos, szalmaszálat rágcsáló Piszke papát és az ő különleges állatmeséit? Ebben a kötetben tíz újabb mese vár rátok. Olvashattok sünről, aranysakálról, nyúlról, különféle mezei állatokról. A csalafinta szerző a történetek között is elrejtett egy olyan állatot, ami általában nem szaladgál árkon-bokron sem innen, sem túl. Megtaláljátok? Rövid, tanulságos mesék a legkisebbeknek Egressy Zoltán tollából. 4-8 éveseknek.

Dirk Rossmann: Tintoretto és barátai (Manó Könyvek)

Ki lehet Tintoretto? Egy nyolckarú mélytengeri kenguru? Dehogyis! Ő egy tintahal, aki a barátaival – Zozóval, a medúzával, Duplakattal, a delfinnel, Terkával, a tarisznyarákkal és Malával, a színpompás mandarinhallal – vidáman éldegél egy öbölben. A vidám csapat tagjai folyamatosan segítik egymást, és igazán izgalmas kalandokba keverednek, miközben a környezetszennyezés ellen is küzdenek. 4-8 éveseknek.

Judith Allert – Anne-Kathrin Behl: Kaland a tavaszi réten (Scolar)

A zsibongó réten a három jóbarát: Lili, a kisegér, Kalle, a ganajtúró bogár és Pepe, a gyík is előbújik téli rejtekhelyéről. Nagy az öröm, hogy újra látják egymást. Ám a tavaszi első reggeli közben valami hatalmas, tarkabarka, furcsa labdára hasonlító dologra bukkannak. Ez csak egy tojás lehet! De vajon milyen állat fog kikelni belőle? Egy biztos: meg kell találniuk, hogy kié is lehet a tojás. Talán valaki már nagyon hiányolja! Ezért aztán életükben először elhagyják a rét ismerős kis szegletét, és egy kalandos kutatásra indulnak. A könyvben érdekes információkat találsz a rétről és annak lakóiról! 3-7 éveseknek.

Megyeri Annamária: Kertészkedj okosan! A MI KERTÜNK (Cerkabella)

Egy kert a világ legjobb helye lehet: felüdülés, menedék, éléskamra vagy éppen játszótér. De legjobb, ha mindez egyszerre! Van kerted, de nem igazán olyan, amilyet szeretnél? Még csak ábrándozol egy kertről, milyen lenne? Megyeri Annamária kerttervező és illusztrátor könyve mindenkinek szól, teljesen kezdőknek is. Gyerekeknek mesét, felnőtteknek remek ötleteket, érthető, okos, könnyen megvalósítható gyakorlati fogásokat kínál, hogy a kert, amit létrehozunk, álmaink kertje lehessen! Kertészeti öröknaptárral és a legfontosabb kerti szerszámok listájával. Minden kertrajongó gyereknek és felnőttnek 3 éves kortól!

Berta Ádám: Szöszmösz, a tündéregér (Cser Kiadó)

„De még nem is mondtam, hogy veled tartok – vetette közbe a süni. Az igaz. Na és velem tartasz? Talán igen, estére eldöntöm. Attól még mehetünk együtt egy darabon – bólogatott Lapos Tüske. Így esett, hogy Szöszmösz, a tündéregér és Lapos Tüske, az éhes süni ezen a szép napon megindultak nyugat felé.” Berta Ádám első mesekönyve Agócs Írisz illusztrációival jelent meg. Nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Túri Lilla: Ha a zsiráfok… (Csimota)

Néha szórakoztató, máskor kiábrándítóan emberi életükről szólnak Turi Lilla karakteres vonalvezetésű, intenzív színvilágú és humoros grafikái. A könyv arra invitál, hogy néha próbáljunk ki olyan nézőpontokat is, amik nem a sajátjaink, hogy jobban értsük egymást, és a világot, amiben létezünk. Legyünk elég bátrak ahhoz, hogy – hol messzebbről, hol közelebbről, hol pedig egészen magasról – szemléljük az életünket. 5 éves kortól.

Kollár Árpád: Szuperhősök a klinikán (Csimota)

A történetek igyekeznek eloszlatni a félelmet a zord kórházi osztályokról, és ismerettel szolgálni a szóban forgó betegségekről. A Szuperhősök a klinikán izgalmas gyógyulástörténetei bepillantást nyújtanak egy valódi intenzív osztály nem mindennapi életébe, ahol nagybeteg kisgyerekek gyógyulnak, és minden napban benne van a csoda lehetősége és a remény a gyógyulásra. A Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvánnyal közös kiadás. 5 éves kortól.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.
A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!