Könyvek a fa alá 1. rész – 20 új könyv piciknek és óvodásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hoztunk néhány remek ötletet, hogy mi kerüljön a karácsonyfa alá. Íme 20 új könyv piciknek és óvodásoknak: lapozók, altatók, segítő mesék, a környezetvédelemről szóló mesék és járműves könyvek.

PICIKNEK

Tölgyerdő meséi: Mókus és hóember; Cicus főzni tanul (Pagony)

Karácsonyra a legkisebbek örömére új keménylapos könyvekkel bővült a Tölgyerdő meséi-sorozat, melynek nyitogatható ablakai mögött számtalan izgalmas felfedezni való rejlik. Már nagyon vártuk! 0-3 éveseknek ajánlott.

Vas Gergely: Altatómese a kerek erdőből (BOOOK Kiadó)

Ebben a mesében minden álomra hív. Az erdő álmos lakói, a Mindig Szundikáló Nyuszika, a Bóbiskoló Róka Koma, az Álmoskás Medve Pajtás. Az égbolt vándorai, a napocska, aki az égen pihen, és a lusta bárányfelhők is. A kis Erdészfiú az egyetlen, aki a történet elején frissen ébred, de a mese végére őt is álomba ringatják a hosszú nap eseményei. Az álomba ringató láncmese angol nyelven is megjelent.

Olvassunk együtt – karácsony napján (Móra Kiadó)

Könyv és játék kicsiknek! Pingvin és Róka ajándékokkal megrakodva siet a barátaihoz. Hű, de izgalmas! A könyv mozgó részei még érdekesebbé teszik a bájos kis mesét. Játsszunk együtt! Mese és játék, ez a legjobb!

Várfalvy Emőke: Bencus, a kisautó (Cerkabella Kiadó)

Vajon milyen egy gyerekautó élete? Miben hasonlít egy kisgyerek hétköznapjaira? Erre ad választ Várfalvy Emőke két éven felülieknek szóló mesesorozata, melyben rövid történeteket olvashatunk Bencus, a kisautó és családja hétköznapjaiból. 2 éves kortól ajánlott.

Nézz fel az égre 1. rész, 2. rész és 3. rész (Csirimojó Kiadó)

Az 1. rész a legkisebbeknek készült egyszerű formákkal és kontrasztos színekkel. A Nézz fel az égre! sorozat második része színes illusztrációk gyűjteménye, és elsősorban 1-2 éves kor közötti lurkóknak szól. A Nézz fel az égre! sorozat harmadik része altatódalszerű történet arról, hogy a Hold barátot keres. Az illusztrációk segítségével megtanuljuk a nappal és éjszaka ritmusát, valamint megismerjük a természeti környezetet és annak lakóit. A cselekmény felkészít arra, hogy túllépjünk az otthoni világon, és keressünk barátokat. 2-3 éveseknek ajánlott.

OVISOKNAK

Julia Donaldson: Kovács Bence kedvenc könyve (Pagony Kiadó)

A könyv egy kalózról szólt, aki talált egy könyvet, ami Aranyhajról szólt, aki talált egy könyvet, ami Vitéz Kálmánról szólt, aki hangosan nevetett egy könyvön, ami egy békáról szólt… És ki tudja, ki mindenki kerül még elő a könyv, a könyvek lapjain! Igazán bájos történet, mese a mesében az olvasás szeretetéről a legkisebbeknek. 2-5 éveseknek.

Julia Donadson: A gyógyító kutya (Pagony Kiadó)

Akik szerették Nellit, a nyomozókutyát, egész biztosan szívükbe zárják Dalmát, a legkedvesebb kórházi kutyust is, aki segít a gyerekeknek a gyógyulásban. Mert ha ott van Dalma, minden sokkal könnyebb! A megható mese főszereplője gazdájával, Rózsival együtt rendszeres látogatója a helyi kórháznak. Na nem azért, mert sokat betegeskednének. Dalma a gyerekosztályra hivatalos, ahol minden búslakodó vagy morcos apróságot felvidít. Sőt, a történet végén még hős is válik belőle: félrelöki az egyik kis gyógyultat egy száguldó autó elől. Míg Dalma otthon unatkozik az életmentéssel kiérdemelt gipszben, meglátogatják azok a gyerekek, akiket ő derített jobb kedvre a kórházban. 2-5 éveseknek.

A gondolatok kertje és A rosszkedv olyan, mint a felhő (Pagony Kiadó)

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat 2 új kötetében. 2-5 éveseknek.

Harcos Bálint: Szofi nagy képeskönyve (Pagony Kiadó)

Szofi összes már megjelent történetét tartalmazza ez a képeskönyv, Cristina Quiles eredeti, meseszép illusztrációval. Igazi karácsonyi ajándék Szofi rajongóknak és leendő rajongóknak. 2-5 éveseknek.

Kiss Ottó: Annabé – mesés történetek egy óvodás kislány életéből (Scolar Kiadó)

A 2021-ben az Év Gyerekkönyve díjjal elismert Kiss Ottó új kötete szorosabban-lazábban kapcsolódó fejezetekből áll, melyek egy óvodás kislány életének mindennapjait és kitüntetett eseményeit mutatják be: első nap az oviban, születésnapi zsúr, utazás a nagymamához, karácsonyi készülődés. A hétköznapi események mögött azonban mindig feltárul a mágikus dimenzió: kiderül, hogy az élet tele van varázslattal…3 éves kortól.

Tasi Katalin: A Homoklakó (Csimota Kiadó)

Végre egy könyv a bullyingról… az óvodában! Mert a csúfolódás nem az iskolában kezdődik. Tasi Katalin legújabb könyve abban segít, hogy a szülők és pedagógusok könnyebben taníthassák meg az óvodáskorú gyerekeknek, hogy azokkal szemben sem szabad erőszakosan fellépni, akik idegesítőek vagy éppen szokatlanul viselkednek. A mese segít a korai indulatkezelésben, egy olyan témáról indítva párbeszédet gyerekek és felnőttek között, aminek fejlesztése rengeteg iskolás- és kamaszkori feszültséget spórolhat meg a családoknak és az intézményeknek: az elfogadásról. 4 éves kortól.

Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje – Mici megmenti a világot (Pagony Kiadó)

A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven…Csodás könyv, nagy kedvencünk, már várjuk a folytatást! 5-8 éveseknek ajánlott.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya megérkezik (Libertine)

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervet kommunikációs igazgatója és két kisgyermek édesapja, aki esti mesemondásai során teremtette újra mesehősként gyerekkori kedvencét, Lajos kutyát. Mulatságos történetei egy olyan gyerekparadicsomba repítenek, ahol kisgyereknél csak kiskutyának lenni jobb. A mesekönyvhöz tartozó matricacsomagok hamarosan kaphatók a Libertine Könyvesboltban. Óvodásoknak ajánlott, kisiskolásoknak önálló olvasásra.

Mechler Anna: Vonat mesék nagykönyve (Manó Könyvek)

Szerintetek hány kocsiból áll a világ leghosszabb vasúti szerelvénye? Hogy lehet időben leszállni, ha nem nyílik ki egy vasúti kocsi ajtaja? Vajon a gőzösök a gyorsabbak, vagy a dízel-villamos mozdonyok? Hány méteren fut a világ legmagasabbra épített vasútvonala? Mi az a gurítódomb? És kik lehetnek azok az apró lények, akik megdézsmálják az utasok elemózsiás kosarait? Mechler Anna és Hajba László, a jól ismert szerzőpáros a gumikerekeket sínkerekekre cserélte; ezúttal a vonatok világában kalandoznak. 

Pumukli téli meséi (Ciceró Kiadó)

Pumukli visszatért! Fújhat a szél és eshet a hó, a csintalan kis kobold újabb csínyekkel forgatja fel Eder mester életét. Hol szétvagdos egy túl nagy pulóvert, hol kutyaszánra ül – Pumuklival a házban egy percig sem unalmas az élet!

Könyvek a fa alá 2. rész – újdonságok kisiskolásoknak
Könyvek a fa alá 3. rész – újdonságok 9 éves kortól

Nézzétek meg a legjobb karácsonyi vásárokat, korcsolyapályákat, 10 gyerekzenekar ünnepi koncertjeit és a legújabb karácsonyi könyveket is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!