Könyvek a karácsonyfa alá 1. – Új könyvek óvodásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttünk néhány általunk nagyon várt, 3-6 éves korú gyerekeknek szóló könyvet, melyet a természet szeretete, az ovis mindennapok, a Balaton, a barkák vagy a kuflik, a kutyák vagy a madarak ihletettek. De találtok még köztük életrajzi mesét, királylányos történeteket, főzős meseregényt és segítő könyveket is.

Dániel András: Kuflik és a puffpuding (Pagony)

Előfordult már veled, hogy mindent a recept szerint csináltál, mégsem olyan lett a süti, amilyet vártál? A kuflikkal pontosan ez történik, ez a puding ráadásul olyan furcsán viselkedik, hogy ilyet még nem látott az Elhagytott Rét! Amikor aztán mindent beborít a hó, szegény kufliknak semmi ennivalójuk nincs. Annyira korog már a gyomruk, hogy bármit megennének, amit találnak. Pedig lehet, hogy amivel a háromfejű tappangy kínálja őket, azt nem kéne… Megjelent Dániel András 19. kufli kötete. 3-6 éveseknek ajánlott.

Agócs Írisz: Tekla madarai (Pagony)

Minden madárszerető gyereknek és felelős szülőnek is szól Agócs Írisz legújabb, gyönyörűen illusztrált képeskönyve (a Mici megmenti a világot c. sorozat friss része), melyből sokat tanulhatunk a madarakról, emellett a városi életbe is könnyedén beilleszthető tippeket kaphatunk, hogyan lehetünk legjobb barátai a természetnek – és hogyan menthetnénk meg mi is a világot…3-6 éveseknek ajánlott.

Vadadi Adrienn: Barkamesék – Az erdei születésnap (Pagony)

Mesés sorozat indul Vadadi Adrienn legújabb történeteiből az ovis korosztálynak, melynek meséi az egyszerű gyerekkor és a természet megnyugtató világába kalauzolnak. A címszereplő barkák apró lények, akik az erdő sűrűjében laknak odúkban, bokrok alatt, fű között. A Barkák varázslatos, erdei világában az apró konfliktusok mindig megoldódnak, az élet pedig lassú, békés, természetközeli és egyszerű. Vadai Adrienn új meséiben megjelenő gyerekeken keresztül az ovisok magukra ismerhetnek, emellett a Barkamesék hívogató világa rengeteg apró felfedezni valót is tartogat számukra Monszport Vivien gyönyörű rajzaival. 3-6 éveseknek ajánlott.

Magnus Weightman: Hol laksz, Huba? (Móra Kiadó)

Huba kalandokra vágyik, ezért útnak ered folyóparti otthonából. Csakhogy eltéved. Szerencsére találkozik egy barátságos kutyával, Akitával, aki segít neki hazatalálni. De hol laknak a hódok? Fenn a fán egy fészekben? Vagy a tenger mélyén, a sziklák között? Huba és Akita hőlégballonra száll, és az egész világot körberepüli, mire megtalálja az utat haza. Magnus Weightman illusztrátor és építész világkörüli útra invitálja az olvasót. Útközben tucatnyi állatfaj lakhelyét ismerhetjük meg. A könyv négyéves kortól ajánlott mindenkinek, aki szereti az állatokat, és kíváncsi a nagyvilágra. 3 éves kortól ajánlott.

Mrena Julianna: Mese a kis lajhárról, aki nem akart elaludni (Pagony)

Mrena Julianna, a Berlinben élő magyar költő első, gyerekeknek írt verses meséje sok humorral kedveskedik az állatmesék, és a rímek kedvelőinek, miközben egy lajhárcsalád mindennapjait követjük végig. A vicces történet minden kisgyerekes család számára ismerős szituációt dolgoz fel, hiszen az elalvás, vagy még inkább az el nem alvás problémája komoly kihívás elé állítja a szülőket. A vicces mese ebben is segít. Szert-Szabó Dorottya életteli, zöldellő vadont idéző illusztrációit nézegetve valóban úgy érezzük magunkat, mintha a dzsungelben lennénk. A kötet kiválóan alkalmas elalvás előtti összebújós esti mesének, hiszen a közös olvasásnak, könyvnézegetésnek nyugtató hatása van minden kisgyerekre. 3-6 éveseknek ajánlott.

Bartos Erika: Déli part – Brúnó a Balatonon 2. (Móra Kiadó)

Bartos Erika, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a Balatont mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein. A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat második kötetéből a Déli-partot ismerhetjük meg. 3-6 éveseknek ajánlott.

3-5-8 perces ovis mesék (Pagony Kiadó)

Juhú, megyünk az óvodába! Akár először jársz kiscsoportosként, akár tapasztalt középsős vagy már, vagy ha az utolsó évedet taposod, mielőtt iskolába mennél, ezek a mesék neked szólnak. Előfordult már veled, hogy megették az ovidat? Van a csoportodnak varázssapkája? No és olyan volt-e már, hogy apukád ment be helyetted az oviba egy egész napra? A legújabb pagonyos antológiában Vadadi Adrienn, Dániel András, Kiss Ottó és még 14 kortárs magyar szerző meséiből választhattok: ha későn kerültök ágyba, 3 perceset, ha kicsit több időtök van, 5 vagy 8 perceset – ha rengeteg, akkor meg mindet egymás után! Bartos Erika, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a Balatont mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein. A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat második kötetéből a Déli-partot ismerhetjük meg. 3-6 éveseknek ajánlott.

Tóth Krisztina: Malac és Liba 7. – Ezt jól kifőztük (Manó Könyvek)

Tartsatok Malaccal és Libával, akik ezúttal bunkert építenek, és nekilátnak, hogy életükben először egyedül készítsenek el valami finomságot. Persze ezt is a tőlük megszokott kedves és mókás módon teszik, de némi kalamajka és megannyi vicces jelenet után minden a helyére kerül. 3 éves kortól ajánlott.

Gács Kristóf: Lajos kutya buszra száll (Libertine Kiadó)

Alighogy megérkezett, máris felforgatta a kis falu életét Lajos kutya, akit nyughatatlan és kolbászkedvelő természete újabb kalandokba sodor. Ő a legtáncosabb négylábú, a legfürgébb iskolai szökevény, a legelszántabb kincskereső és a legkíváncsibb potyautas. Lajos kutya ugyanis meg sem áll a nagyvárosig, ahol a kutyák furcsa ruhákban járnak, és bizony nem terem minden asztal alatt valami finomság. Gáncs Kristóf gyermekkori kiskutyáját teremtette újra mesehősként. Lajos kutya megérkezik című első mesekönyve (itt írtunk róla bővebben) sokak kedvencévé vált, a falusi tacskó várva várt újabb történeteiben pedig ismét lesz min mulatni. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott.

Simon Réka Zsuzsanna: Égből pottyant idegen (Manó Könyvek)

Folytatódnak Bojta és a Pöpec téri doboztorony lakóinak izgalmas kalandjai. Óriási bogarak lepik el a kikötő raktárépületeinek falát – de vajon hogyan kerültek oda? És ki merte lecserélni a várost átszelő, kimondhatatlan nevű sétány utcanévtábláját? Egy új lakó is felbukkan, nem is akárhogyan! Bojtát és barátját, Piszét egy hőlégballon repíti a magasba. Sikerül épségben földet érniük? Mindezekre az izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk. Óvodásoknak ajánlott.

Tóth Krisztina: Világpuszi (Magvető)

Tóth Krisztina óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló legújabb meséi olyan jelenségeket mutatnak meg, amelyekre a gyerekek nehezen tudnak rákérdezni, illetve a felnőttek nehezen tudnak mit mondani róluk. A Világpuszi lapjain feltűnnek sérült gyerekek, ágybavizelés, öregség, szegénység, az állatokkal való törődés, a házi kedvencek halála és meggyászolása. Tóth Krisztina meséiben ahhoz nyújt segítséget, hogy megismerjük a világot, megértsük a nehéz helyzetben lévőket, és olyan, minden didaktikusság nélküli válaszlehetőségeket mutat meg, amelyek a gyerekek nyitottságát és segítőkészségét erősítik.

Vojtěch Mašek: Fajankó (Csirimojó Kiadó)

Carlo Collodi nyughatalan, komisz hőse számtalan kalandot átél, mielőtt jó útra tér… De nemcsak Pinokkió, hanem a cseh mesevilágból ismert Ottóka (Otesánek) törénetét is felidézi ez a mese. Mit kell megtapasztalnia egy szilvamagnak, mielőtt Fajankóvá válna? A beszélő fabábu váratlan fordulatokban gazdag, vidám élettörténetét Vojtěch Mašek, forgatókönyv-, képregény- és prózaíró meséli újra. Élénk, már-már színházi narrációja abszurd humorral fűszerezi a gyerekirodalmat. Chrudoš Valoušek grafikus és képzőművész gazdag kidolgozású, a képregények világát is felidéző linómetszetei pedig lebilincselőek, nem véletlenül nyerték el 2019-ben a Bologna Ragazzi Award díjat. 5 éves kortól.

Szabadfi Szabolcs – Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás (HVG Kiadó)

Tudtad, hogy szerelmeslevelet nemcsak írni lehet, hanem sütni is? Vajon a pacsnit a lábunkra húzzuk vagy inkább megesszük? Hogyan kerül egy paradicsommal és mozzarellával megpakolt ridikül a sütőbe? Labi pékségéből továbbra is ínycsiklandó illatok áradnak, így nem csoda, hogy az erdő lakói mindig körülötte lábatlankodnak. Az erdőben megjelenik Áfonya, a bájos cukrászlány, Labi pedig a társaságában felettébb furcsán kezd viselkedni… Hogy mi az oka? A végére minden kiderül, vagyis inkább kisül. A meseregényt Baracsi Gabi szép, hangulatos rajzai teszik teljessé. 5 éves kortól ajánlott.

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni (Naphegy Kiadó)

Bálint György legjobban egy dologra vágyott: hogy a földjét művelhesse. Ám a sorsa másfelé kanyargott, és a családi birtok helyett, amit elveszített, végül egy egész ország kertésze lett. A tévéből idővel mindenki megismerte, és nem telt el úgy nap, hogy ne kértek volna tanácsot tőle. Bálint gazda hosszú és tartalmas élete végéig szeretettel és kitartással gondozta a rábízott kertet, mert tudta, hogy ahol fák nőnek, ott a boldogság is megterem. Nagyobb óvodásoknak és kisiskolásoknak.

Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve (Cerkabella Kiadó)

Tudod, hogy te is királylány vagy? Még ha nem is gondoltál erre ‒ neked is van olyan tulajdonságod, amelyik különlegessé, varázslatossá, egyedivé tesz… Zalán Tibor többszörösen díjazott író, két királylány apukája. Ebben a könyvében negyven mese olvasható negyven királylányról, te is megtalálhatod közöttük azt, aki a legközelebb áll hozzád! Kürti Andrea csodás illusztrációival. 5 éves kortól ajánlott.

A kisiskolásoknak itt gyűjtöttük össze az újdonságokat! Nézztek meg 9+-os korosztálynak szóló válogatásunk is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!