Könyvek a fa alá 2. rész – 18 új könyv kisiskolásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kisiskolásoknak hoztunk néhány remek újdonságot, köztük Marék Veronika és Boldizsár Ildikó megható történeteit, különleges ismeretterjesztő- és segítő könyveket, egy mesés szakácskönyvet, egy klasszikus verseskötetet és még számos izgalmas történetet. Íme új könyvek kisiskolásoknak.

Marék Veronika: Kéményseprő Kelemen (Pagony Kiadó)

Fiatal voltam, körülbelül húszéves, amikor megszületett bennem ez a mese. Azóta őrizgettem saját magamnak. Most elengedem, olvassák el mások is. Szegedi Katalin költői képeivel új életet kapott a réges-régi mese, és remélem, ma is lesznek, akiknek örömöt szerez, és akiket megvigasztal. A mesében benne van a hatvanas évek csodavárása, az, hogy semmi sem lehetetlen, s a hozzád méltó párod pillanatok alatt rád találhat.” – Marék Veronika. 5-8 éveseknek, de felnőtteknek is szép ajándék.

Boldizsár Ildikó: Amália álmai – Mesék a világ legszomorúbb boszorkányáról (Magvető Kiadó)

Hold-mezőben, Kancsali utca 3. szám alatt lakik Amália, a világ legszomorúbb boszorkánya, aki azt meséli el nekünk, hogyan telt élete első száz esztendeje: hogyan rendezgette pöttyösbögre-gyűjteményét, hogyan játszott az esővel a Páfrányos Tisztáson vagy épp a Mélyvizű Tó partján, s miről álmodott fűtakarója alatt. Ki volt Emília és a Világ-Síró- Asszony, mire vágyott a Csillagnéző Fiú, miért rikkantott kilencet a Fekete Vízimadár, és mi történt a Nap és a Hold első találkozásakor? Játék, szerelem, álmok – Boldizsár Ildikó gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló meséinek költői szépségét Szegedi Katalin rajzai teszik teljessé.

Illés Andrea: Mi leszek, ha nagy leszek? (Scolar Kiadó)

Szeretsz másoknak segíteni? Megrögzött sportrajongó vagy, esetleg imádsz énekelni? Állandóan a könyveket bújod, vagy a matek hoz lázba, netán szívesen kémleled az éjszakai égboltot? Melyik az a foglalkozás, mely téged is lekötne, melyben kiteljesedhetnél? És egyáltalán: milyen érdekes dolgokkal foglalkozhatsz, ha nagy leszel? A kötetben 72 mesterséget, foglalkozást mutatnak be, melyek mind izgalmas tennivalókat rejtenek, ezen kívül megtudhatod, milyen képességek kellenek a különböző szakmákhoz, milyen eszközökkel dolgoznak a művelői, illetve mire érdemes rástartolnod, ha érdekel valamelyik… Iskolás kortól.

Z. Kiss Adrienn: Patkódobbanás (magánkiadás)

Z. Kiss Adrienn második mesekönyve egy lovardába invitálja a gyerekeket, és olyan értékeket közvetít mint az elfogadás, segítőkészség, önzetlenség és megbocsátás. Miközben megismerhetjük a történet négylábú főszereplőit, az autizmus is szóba kerül. A mesekönyv rászoruló gyermekek lovasterápiáját támogatja a Zabszalma Alapítvány lovardájában.

Szabadfi Szabolcs-Trogmayer Éva: Labi, az erdő pékje (HVG Könyvek)

Kinek mi a kedvence? És elkészíteni vagy megenni a jobb? Van, aki az omlós, illatos almás pitéért rajong, más pedig a hosszan kelesztett pékárukra esküszik. Hamarosan megjelenő első mesekönyvével mindenkinek ad egy falásnyi történetet Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi, a pék. A Labi, az erdő pékje nem hagyományos könyv: a kivételes recepteket Trogmayer Éva meséi teszik teljessé. Keverednek benne a mesei világ szereplői, mint például Nudli, a kisróka, Masni, a mókus, valamint a titkos és nem annyira titkos receptek sora. A kötet főhőse Labi, a zsemleszínű labrador, aki életre kelt egy elhagyatott pékműhelyt, és fő célja, hogy jóllakassa az erdő lakóit, miközben megtanít nekik olyan fortélyokat, melyekkel könnyebben igazodnak el a sütés izgalmas és ízletes világában.

Anne Sverdrup-Thygeson: Elképesztő rovarok (HVG Könyvek)

Jópofának találod a rovarokat? Esetleg kicsit visszataszítónak? Egy dolog biztos: mindenütt ott élnek körülöttünk – erdőkben, kertekben, patakokban vagy épp a lakásban –, és bár időnként bosszúságot okoznak, jelenlétük ezen a bolygón pótolhatatlan. Ebben a könyvben számtalan történetet olvashatsz a rovarvilágról. Szó lesz arról, hogyan fogják munkára a hangyák a levéltetveket, miért viszket a szúnyogcsípés, és miként tud megállni a légy fejjel lefelé a plafonon. Mire a könyv végére érsz, más szemmel tekintesz majd ezekre a hatlábú, négyszárnyú élőlényekre, és az is kiderül, miért nélkülözhetetlenek sok növény- és állatfaj, valamint az ember számára.

József Attila: Lángos csillag (Móra Kiadó)

A Reich Károly illusztrációval készült kötetben József Attila legismertebb gyerekeknek szóló versei szerepelnek – többek között a Mama, a Kertész leszek, a Betlehemi királyok –, valamint megrendítő novellája, a Csoszogi, az öreg suszter. A kötet az 1965-ben megjelent legendás kiadás felújított változata. 6 éves kortól.

Simon Réka Zsuzsanna: Kricckracc kapitány és a gránátalmiak (Gutenberg Kiadó)

Simon Réka Zsuzsanna játékos és szórakoztató mesehőseit Orosz Annabella meghitten mókás és magával ragadó színvilágú illusztrációi keltik életre. Gránátalmi kalandozásaikban tartsatok ti is velük!

László Noémi: Feketeleves (Gutenberg Kiadó)

A Feketeleves minden sallangtól mentes közvetlensége egyformán szólít meg gyermek és felnőtt olvasót. Előbbieket biztosítja arról, hogy szorongásaikkal, tanácstalanságukkal nincsenek egyedül, utóbbiakban pedig feleleveníti az ismeretlenben lebegés fájdalmát, az első élmények ujjongását, a hétköznapi dolgok kérlelhetetlen fontosságát. A kötet gyermekhangú megszólalója az ösztönös megértés érvényességére emlékeztet. László Noémi versei legalább olyan súlyosak, mint amilyen fesztelenek, és legalább olyan felemelőek, mint amilyen engesztelhetetlenül őszinték.

Davide Calì – Marco Somà: A boldogságárus (Scolar Kiadó)

Galamb úr, a boldogságárus ősrégi, pöfögő furgonnal érkezik. Már sokan várnak rá: ő árulja ugyanis a boldogságot. Sokan vásárolnak tőle: így tesz Fürj asszony, Ökörszem asszony, Csilpcsalpfüzike úr. Olyan is akad, akinek nem kell a boldogság, s olyan is, aki elvből nem vesz ilyesmit. Aztán Galamb úr újra beül a furgonjába, de miközben elhajt, kiesik a kocsijából egy doboz…A lírai mesét művészi illusztrációk teszik teljessé. 7-10 éveseknek.

Boncsér Orsolya: Fotózni jó! (magánkiadás)

A „Fotózni jó!” könyvben szereplő több mint 40 inspirációs feladat révén a gyerekek játszva sajátíthatják el a fotózás alapjait: a komponálást és a modellkezelést, miközben olyan készségeket fejleszt észrevétlenül, mint a kreativitás, problémamegoldó képesség, koncentráció és kommunikációs készség. A könyvről itt írtunk bővebben. 8 éves kortól.

Kihalt állatok atlasza (Móra Kiadó)

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. „És még ma is élnek, ha meg nem haltak” – a tündérmesék jól ismert befejezését az e könyvben szereplő 41 élőlény közül egyikről sem lehet elmondani pozitív kicsengéssel. A mamut, a dodó, a neandervölgyi ember: mind kihaltak. Tovább élnek azonban Radek Malý leírásaiban, Jiří Grbavčic és Pavel Dvorský egész oldalas, színes illusztrációin. 

Maria Isabel Sanchez Vegara: Kicsikből NAGYOK-sorozat (HVG Könyvek)

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. Most Kicsikből nagyok-sorozatunk újabb négy résszel bővült, melyekből kiderül, honnan indult és milyen gyerek volt Marie Curie, Albert Einstein, Stephen Hawking vagy épp Teréz anya.

Kiss Noémi: A Bálna és a Srác (Pagony Kiadó)

Kiss Noémi varázslatos regénye a barátságról, a bátorságról, a menekülésről és a szabadságról mesél. Molnár Jacqueline pedig gyönyörű illusztrációkat készített hozzá. 6-10 éveseknek.

Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma (Pagony Kiadó)

A zenei ismeretterjesztő könyvektől eltérő módon Tarr Ferenc könyve a zene egészére koncentrál: teljesen egyenlő arányban szól a népzenéről, a jazzről, a popról és a klasszikusról is – sok-sok érdekességgel, tudnivalóval, hallgatnivalóval és Baranyai (b) András fantasztikus rajzaival. Reméljük, hogy Melódia története nyomán a gyerekek is eljutnak oda, hogy megtalálják, nekik milyen zene tetszik. Érdemes mindenfelé barangolni, mert Harmónia valóban létezik! 7-12 éveseknek.

René Nekuda: Mesegyár (Csirimojó Kiadó)

A Mesegyár a történetek varázslatos világát tárja elénk. Minden oldalpár egy valódi történetgenerátor. Ez a különleges kidolgozású könyv fejleszti az olvasáskészséget, a kreativitást és a képzelőerőt. Érdekes szereplőket varázsol szokatlan helyzetekbe, amivel próbára teszi fantáziánk határait. Gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek egyaránt ajánlják, de főként 6-12 éveseknek.

M. Nyirő Mária: A varázsmag szövetsége (Manó Könyvek)

M. Nyirő Mária első kalandregénye nemcsak a gyerekeket kápráztatja el, hanem segítséget nyújt a szülőknek és a pedagógusoknak is, hogy a közös olvasást milyen beszélgetésekkel tudják még színesebbé, izgalmasabbá tenni. Kisiskolásoknak ajánlott.

Könyvek a fa alá 1. rész – piciknek és ovisoknak
Könyvek a fa alá 3. rész – könyvek 9 év felettieknek

Nézzétek meg a legjobb karácsonyi vásárokat, korcsolyapályákat, 10 gyerekzenekar ünnepi koncertjeit és a legújabb karácsonyi könyveket is!

Tartsatok velünk, mert Advent rovatunkban rengeteg jó programot, ajándék ötletet, új könyveket találtok majd az elkövetkezendő időszakban!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!