Könyvek a karácsonyfa alá 2. – Új könyvek kisiskolásoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kisiskolás korosztálynak szóló válogatásunkban találtok érzelmekről szóló mesekönyvet, mese- és versgyűjteményeket, könnyített olvasmányokat önálló olvasáshoz, nyomozós regényeket és ismeretterjesztő könyveket is. Íme az ősz kedvencei, amelyeket szívesen látnánk a karácsonyfa alatt is!

Ismerd meg a szörnyeidet! – Mindfulness mesekönyv az érzelmek elfogadásához és kezeléséhez (Kulcslyuk Kiadó)

A gyermekpszichológus szerző által írt okos és megnyugtató könyv segít megérteni a nehéz érzések természetét, eloszlatja a gyermeki félelmeket, és megtanítja, hogyan lehet jól kezelni a szorongató, kellemetlen belső élményeket. A tudatos jelenlét alapú mese elsősorban a 4-9 éves korosztály számára ajánlott, de nagyobb gyerekek, sőt felnőttek is jó hasznát vehetik a benne foglalt ismereteknek.

A. A. Milne és E. H. Shepard műve nyomán: Volt egyszer egy mackó (Móra Kiadó)

A Micimackó megjelenésének 95. évfordulója alkalmából a rendkívül tehetséges író, Jane Riordan egy csodálatos történetgyűjteményt írt, amely A. A. Milne-hez hűen varázslatos világokat idéz meg. A kötet méltó tisztelgés a világ leghíresebb medvéje előtt, és tökéletes alkalom arra, hogy újra találkozhassunk kedves barátainkkal, és megtudjuk, mi minden történt velük, mielőtt a százholdas pagony lakói lettek. A könyvet gyönyörű illusztrációik is díszítik, amelyeket Mark Burgess készített E. H. Shepard stílusában. 6 éves kortól.

Láng Anna-Liszkay Szilvia: Nagy játékkönyv – A sárkányok kincse (Móra Kiadó)

Sárkányimádó gyerekeknek itt egy sárkányos társaskönyv, amely a sárkányok varázslatos világába repít. Választhatsz, hogy a pártjukra állsz, vagy megküzdesz velük. Bárhogyan is döntesz, a könyvben található nyolc táblajáték felhőtlen szórakozást ígér. Nincs más dolgod, mint kipattintani az utolsó oldalról a játékfigurákat-játékkorongokat, és a kezdőpontra helyezni őket. 6 éves kortól.

Bálint Ágnes-Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A legvidámabb történetek (Móra Kiadó)

Ismeritek Kukorit, a naplopó kakast? És az ő párját, a szorgalmas Kotkodát, aki legszívesebben egész nap csak kapirgálna? Kettőjük szórakoztató kalandjairól mesél ez a képes mesekönyv, amely a sikeres rajzfilmsorozat legvidámabb epizódjai alapján készült. A történetekben feltűnik Kukori szélhámos barátja, Kopasznyakú kakas is, aki méltó társa Kukorinak a munkakerülésben. Megjelent Bálint Ágnes születésének 100. évfordulója alkalmából. 6 éves kortól.

Miért vagyok gyerek? – vagány versek iskolásoknak (Móra Kiadó)

A nagysikerű Diridongó című verseskötet után, amely az elmúlt évtizedek legszebb óvodásoknak szóló költeményeiből válogatott, elkészült az iskolásoknak szóló folytatás, a Miért vagyok gyerek? A kiadványban a klasszikus szerzők – Weöres Sándor, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Lőrinc és mások – művei mellett számos kortárs alkotás akad, többek között Varró Dániel, Lackfi János, Tóth Krisztina, Kiss Ottó tollából. A kötetben a gyerekek a barátságról, a családról, az állatokról, az évszakokról, és persze a képzelet különös világáról olvashatnak hol könnyedebb, hol komolyabb hangvételű verseket. 7 éves kortól.

Benedek Elek: Csodalámpa – Mesék a világ minden tájáról (Scolar Kid)

Bátor hercegek, világszép szultánkisasszonyok, táltos fiúk, tűzokádó sárkányok és bűvös állatok kelnek életre Benedek Elek szavára e gyönyörű mesekönyv lapjain, s igazi klasszikus mesevilágba repítenek bennünket. Van itt többek közt spanyol, indiai, arab, zsidó, török, izlandi, japán, cseh, szerb és magyar mese is, hiszen Elek apó messze földön híres, négykötetes Csodalámpa sorozatának (Arany, Ezüst, Kék, Piros mesekönyv) legcsillogóbb gyöngyszemeit gyűjtöttük össze. Kezdődjék hát a mese: „Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az Óperenciás-tengeren is túl, az üveghegyeken innét, volt egyszer egy…” 7-10 éveseknek.

Vibók Ildi: A szuperdió (Pagony)

Vibók Ildi legújabb könyve izgalmas sétára invitálja a kisiskolásokat, melyben nemcsak az emberi agyat járhatják körbe, megismerve a hallás, látás, memória és sok más terület működését, de sokat tanulhatnak magáról a tanulásról is. A vicces és tanulságos ismeretterjesztő mese érthetően és pontosan szól egy izgalmas témáról, az emberi agyról – mindenkinek. Megtudják, miben más a jobb- és bal agyfélteke, mi a különbség a rövid- és hosszútávú memória között, hogyan működik a látás, hallás vagy a beszéd, sőt még azt is, hogyan fejleszthető az agy. A történet végére pedig Emma is ráébred, hogy neki már így is szuperagya van, nincs szüksége másikra! 5-10 éveseknek ajánlott.

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á – avagy mindenki láthat mást (Pagony)

A Vagánybagoly és a negyedik Á – avagy mindenki láthat mást című könyv a szerző előző kötetéhez – Vagánybagoly és a harmadik Á – hasonlóan kedvesen és könnyedén érzékenyít a különbözőségek elfogadására, azonban ezúttal minden a látás körül forog. Főszereplői igazi, példaértékű kis közösséget alkotnak, ahol az eltérő egyéni képességekkel rendelkező osztálytársak hagyják egymást kibontakozni, így a saját önazonosságuk megtartása mellett mindenki együttműködik és támogatja a másikat. A regény olvasmányos stílusa, empatikus hozzáállása az izgalmas kalandok mellett az alapvető emberi értékek fontosságát emeli ki. Bán Zsófia könnyen követhető szövege megint sok-sok humorral, szeretettel és beleérzéssel mutatja be a kisiskolások kalandos világát. És (nem) mellesleg, fontos dolgokról is beszél a felolvasásra, önálló olvasásra is alkalmas kötet. 6-10 éveseknek ajánlott.

Trogmayer Éva – Egervölgyi Lilla: Frida és Gubanc Budapesten (HVG Kiadó)

Vajon milyen lehet Budapest madárszemmel? Egy biztos, semmiképpen sem unalmas! Főleg, ha Frida, a szökevény kanári és Gubanc, a csibész veréb izgalmas kalandokkal teli útját követed a Hősök terétől az Országházon és a Füvészkerten át a Nyugati pályaudvarig. Miközben összetűzésbe keverednek Gizdával, a macskával és a hiú varjúvezérrel, megtudják azt is, mit rejt a Várhegy mélye, hol találkoztak régen a boszorkányok, és merre van a temető, ahol nem nyugszik senki. Böngészd át a csavargásuk helyszíneihez tartozó érdekességeket, ismerd meg Budapest ikonikus épületeinek, tereinek és szobrainak titkait, és feledkezz bele a látványos illusztrációk apró részleteibe! 6-10 éveseknek ajánlott.

Molnár T. Eszter: Szafari az Ábránd-lakótelepen (Pagony)

Molnár T. Eszter regénye sok-sok humorral mesél egy dadogós kisfiú, egy nagyothalló nagypapa és az állatkerti állatok közös kalandjairól. Az abszurd és vicces történet arra is rávilágít, hogy ami az egyik helyzetben nehézség, az egy másik helyzetben akár erősség is lehet. A humoros, kedves történetben Molnár T. Eszter remekül ötvözi a kalandot a hétköznapokkal, a valóságot a fantáziával. Az Igor Lazin illusztrációival kiegészített, izgalmas kötet önálló olvasásra, esti felolvasásra egyaránt alkalmas. 7-10 éveseknek ajánlott.

Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka (Pagony)

Firka, a fekete kutya nagy boldogságban éldegél Gazdival, aki hosszú várakozás után örökbe fogadta. Minden este izgatottan várja, hogy hazaérjen a munkából, és indulhassanak a szokásos esti sétára. Egyik nap kétségbeesetten nyávogó kiscicát találnak egy fán. Jaj, szegény cica, muszáj lesz hazavinni! De mit fog szólni Firka a betolakodóhoz? Sikerül-e megszoknia, hogy Cirkával gyarapodik a kis család? Nagybetűs, izgalmas, nem túl hosszú történet a 7-10 éves, önállóan olvasó korosztálynak.

Marta Guśniowska: Ha lúd, legyen kövér! (Wonderland Alapítvány)

Egy meglepő és eredeti történetet olvashattok, melynek főszereplője egy kissé suta, de igen melegszívű és elszánt Lúd. Kislányos bája, önmagával szembeni távolságtartása, öniróniája és mások iránti nyitottsága csodálatra méltó. Ám sajnos rendelkezik még valamivel, ami megkeseríti az életét – ez egy hatalmas, tollas, gömbölyű és fekete… depresszió. A történet a barátság örökkévaló értékéről és erejéről, valamint az élet értelmének kereséséről szól. A hősnővel együtt bejárjuk az erdőt, megismerjük a világ legfőbb igazságait, felkutatjuk a helyes utat, amely segít rátalálni a boldogságra. 8 éves kortól ajánlott.

Tamzin Merchant: A Térképészek (Manó Könyvek)

Amióta Kordélia felfedezte a titkos térképet apja távcsövének rejtett zugában, esténként London utcáit járja, hogy kiderítse, vajon melyik városrészt ábrázolja. Biztos benne, hogy az apja nem tűnt el, amikor a hajója odaveszett, és tudja, hogy a térkép elvezeti hozzá, csak rá kell jönnie a titkára. Arra persze nem számított, hogy a nyomokat követve rábukkan a Térképészek titkos társaságára, és hogy kiderül, a varázslat nem csupán a Mesterek tudománya, hanem mindenhol ott rejlik, csak meg kell tanulni észrevenni...8 éves kortól.

Rosalba Troiano: 20 rendkívüli lány, aki megváltoztatta a világot (Manó Könyvek)

Ebben a könyvben húsz olyan lányról olvashatsz, akik kezdetben egyáltalán nem tűntek rendkívülinek – később aztán, mikor felnőttek, azzá váltak, bár volt, hogy ők észre sem vették. Mi volt a titkuk? Megtanultak hallgatni a szívükre, és követni a titkos vágyaikat. Rengeteg időt áldoztak arra, hogy elérjék a célt, amit kitűztek maguk elé, még akkor is, ha senki sem hitte, hogy sikerülhet nekik. A könyvből megismerheted többek között Frida Kahlo, Jane Goodall, Coco Chanel és Jane Austen életét is. 8 éves kortól.

Adam Kay: Testünk régen és most – A gyógyítás hajmeresztő története (Manó Könyvek)

A rekord-döntő bestseller-szerző Adam Kay vadonatúj, frenetikus könyve. Murisak voltak a régi idők annak, aki a páncéling-viselésért és az ember-nyakazásért rajongott, de boldogságát befelhőzte egy APRÓ GOND… az orvosoknak halvány gőzük sem volt arról, hogyan működik az emberi test. Akkoriban a betegek pisivel öblögettek; a vendégeik végtagjait is lenyesték a hajfodrászok; fizetség járt a pukizásért …Úgyhogy rakj egy csipeszt az orrod likára, aztán merülj el az emberi test szertelen és szókimondó históriájában a Testünk régen és mostban! 8 éves kortól.

Piotr Socha: Kosz – a tisztálkodás színes-szagos története (Manó Könyvek)

Földön emberek milliói kezdik ugyanúgy a napjukat: felkelnek és kimennek a fürdőszobába, hogy megmosakodjanak, fogat mossanak. De nem mindig volt ez így! A népszerű Méhek és Fák című albumok alkotójának, Piotr Sochának az új könyvéből megismerhetjük a higiénia történetét, megtudhatjuk, hogyan tartják tisztán magukat az emberek a világ különböző részein (és az űrben!), miként változott az idők során a tisztaságról alkotott elképzelésünk, és az is kiderül, hogy miért lehet néha mégis jó egy kis kosz… 8 éves kortól.

Az óvodásoknak itt gyűjtöttük össze az újdonságokat, a 9+-os korosztálynak itt találtok új könyveket!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!