Új könyvek iskolásoknak – tavaszi újdonságok kisiskolásoknak és 10 év felettieknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kisiskolásoknak ajánlunk ismeretterjesztő könyveket, könnyített olvasmányokat, tündéres könyvet, meseantológiát, a nagyobbaknak pedig izgalmas regényeket. Új könyvek iskolásoknak!

KISISKOLÁSOKNAK

Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta – A sütemények története (Pagony)

Kalas Györgyi és Horváth Ildikó ismét ínycsiklandozó kalandokra hívják a nagycsoportos-alsós gyerekeket és szüleiket. A népszerű Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története című kötetük után a szerző-illusztrátor páros most kedvenc süteményeink történetét meséli el. A gyönyörű képeskönyvből kiderül, hogyan ismerte meg az ember a mézet és a cukrot, és az olvasó megtudhat mindent a legkülönlegesebb torták, sütik eredetéről is. 6-10 éveseknek ajánlott.

Már tudok olvasni! – 3 új kötet (Móra)

A Már tudok olvasni-sorozat 6-8 éves gyerekeknek szól, akik most barátkoznak az önálló olvasással. Kortárs magyar írók és grafikusok közös munkájából olyan izgalmas, tréfás mégis könnyen érthető történetek születtek, amelyek kiváló első olvasmányok. A sorozat három szinten át, a fokozatosság elvét követve vezeti a gyerekeket az értő olvasás felé. A könyv végén játékos szövegértési feladatok és elismerő oklevél mélyíti el az olvasásélményt. Most jelent meg A csodagomb (1. szint), a Lila boríték (2. szint) és a Berci és a koboldok – Varázsajtó (3. szint).

6 éves lettem! antológia (Pagony)

A Három-, Négy- és Ötéves lettem! után itt a Pagony korosztályos antológiáinak záró kötete, melyben találkozhatsz Habakuk királyfival, Vagánybagollyal, Miklóssal és Kamillával, tündérekkel és boszorkányokkal, és még sok más hőssel. A Pagony húsz válogatott meséje és verse a legjobb íróktól és rajzolóktól. 6 éves kortól.

Tomoga János: A hét kisrobot és a robontó – mesék robotgyerekeknek (Pagony)

Ezek a mesék nem királykisasszonyokról, szegénylegényekről, kismalacokról és farkasokról szólnak, hanem egytől egyig ROBOTOKRÓL – kisrobotokról, robozzumokról, robontókról, roboszorkákról, robotkirályokról és robotkirálykisasszo-nyokról. Itt az illendő köszöntés a Töltődjél sokáig!, a legnagyobb veszély pedig az, ha eladnak alkatrésznek az interneten. Tomoga János vidám robotmeséi Mayer Tamás robotrajzaival minden (robot)gyereknek, (robot)apukának és (robot)anyukának kötelező olvasmány! 6-10 éveseknek.

Tündérek titkos világa (Móra)

A könyvből megtudhatod, hogy a látható világ mögött milyen szorgos és fontos munkát végeznek a tündérek. Ők azok, akik óvják és széppé varázsolják a növények és az állatok világát. Ráadásul nemcsak új ismereteket szerezhetsz a természetről, hanem a játékos feladatoknak köszönhetően te magad is kipróbálhatod, milyen izgalmas is tündérként ténykedni. Gyere és ismerd meg ezen aprócska lények különleges mindennapjaikat, tanulj tőlük arról, hogy miként lehet még szebbé, színesebbé tenni a földet! 6 éves kortól.

Bodó Iván: Naplóm a halásztanyán (Scolar)

Bodó Iván afféle modern Matula bácsi. Ismeri a Balatont, a tópartot, a vízi és vízparti csodákat. Barátságokat köt a mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Az évszaknak megfelelően szalmakalapjával vagy kesztyűjével int nekik, néhányukat otthonába fogadja. Így válik feladatává gondoskodni Leveli Líviáról, a kis békalányról is, akit egy hideg őszi estén talál a tornácán… Könyvében több mint két év eseményei követik az évszakokat, bepillantást nyújtva a természet örök körforgásába. Olvasás során kedvet kaphat szülő és kisgyermek a barangoláshoz és a természet figyelmes szemléléséhez. Kisiskolásoknak ajánlott, de akár nagyobbaknak és kisebbeknek is.

Madármegfigyelők kézikönyve (Cser Kiadó)

A könyv gyakorló ornitológus szerzője rávezet bennünket arra, hogyan határozhatjuk meg a közelünkben mozgó, a levegőben repülő, az itatót és az etetőt látogató madarakat. A madarak méretüknek köszönhetően könnyen megfigyelhetők, sokszor szép színesek, néha hangosak, mindig érdekesek, olykor egyenesen megdöbbentőek. Iskolás kortól.

A tápláló kert (Scolar)

Ki ne szeretné, ha gyermeke környezettudatos lenne? Ez a színes rajzokkal illusztrált, hétéves kortól ajánlott képeskönyv szemléletes módon, a gyerekek számára is érthető nyelven mutatja be, mi a különbség egy kis családi gazdaság és a nagyüzemi termelés között. Miért fontos a vegyszermentes termesztés táplálkozás, milyen a boldog állattartás, és miért jó, ha a termelői piacon vásárolunk, és friss alapanyagokból főzünk. 7 éves kortól.

Igaz Dóra: Groll legendája (Pagony)

Kála királykisasszony a családjával és egész udvartartásával az év legnagyobb ünnepére, az Újhold köszöntésére készül Aláciában. De hiába kellene boldognak lennie, Kálát nem hagyja nyugodni, hogy a régi Holddal nem törődik senki. Pedig ha a régi Hold megharagszik, az egész birodalom veszélybe kerül… Kála álmában egy ismeretlen birodalomban találja magát, és új barátaival Alácia megmentésére indul. A Zseblámpás Könyvek sorozat legújabb része 7-10 éves gyerekeknek szól.

Állati jó cimborák (Scolar)

Ez a vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyv különböző állatfajok közötti kapcsolatokból mutat be 35 példát, köztük közeli és távoli barátságokat, továbbá a másikon való élősködést. Az illusztrátor szerző mindegyik kapcsolatnak két oldalpárt szentelt. Az elsőn azt mutatja be, hogy milyen mókás dolgokat gondolhatunk az állatokról, ha emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel őket, majd a következő oldalpáron elképzeléseink nagy részét megcáfolva ismerteti a nem kevésbé érdekes tényeket arról, hogy milyen is az állatok kapcsolata valójában. Ajánljuk még ennek a korosztálynak az Állati találmányok című könyvet is. 7 éves kortól.

Talpra, magyar! (Manó Könyvek)

Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba és szabadítsátok ki Táncsics Mihályt, majd vigyétek sikerre a forradalom ügyét! A feladat: ki kell játszani a birodalom titkosrendőrségét. Cselezd ki az ügynököket, kézbesíts fontos üzeneteket! Szükséged lesz a kalandokhoz a kíváncsiságodra, és egy ceruzára vagy golyóstollra. Ez a könyv történelmi alapokon nyugszik, valós személyekkel, tényekkel, eseményekkel. De nem kell megijedni, ugyanis nem történelemkönyv. Megjelennek benne kitalált alakok és történések is. Ám a lényeg, hogy ennek a könyvnek TE vagy a főszereplője! 7-10 éveseknek.

Égi atlasz (Manó Könyvek)

Kezdődhet a képzeletbeli űrutazás! A gyönyörűen megrajzolt oldalpárokat tanulmányozva megismerheted az Univerzum megannyi titkát! Felfedezheted a Föld égi szomszédait: Naprendszerünk további hét bolygóját, és a még távolabbi, már csak teleszkóppal vizsgálható galaxisokat, ködöket, szupernóvákat is. Bepillanthatsz a Nemzetközi Űrállomásra, megtudhatod, hány expedíció indult a Holdra, és hogy hány rétegből és milyen különleges részekből áll a szkafander, az űrhajósok öltözéke.
Lapozd fel az Égi atlaszt, és máris kezdődhet az űrkaland!

Egy essexi professzor elveszett naplója (Csirimojó)

Ha egy essexi professzor hajótörést szenved, biztosak lehetünk benne, hogy vacsoraszerzés helyett inkább felfedezi a lakatlan sziget csodálatos élővilágát. 8 éves kortól. Hamarosan kapható!

Majoros Nóra: A néma táltos (Pagony)

Az Abszolút Töri sorozatba olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak, amelyek abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól. De vajon milyenek voltak, akik a honfoglaló magyarok előtt éltek itt? Hogyan lesz a nagyszájú Márkból „néma”, vagyis idegen nyelvet beszélő „táltos” mesemondó? És mit hoz a 9. századbeli magyarokkal való találkozás? 9-12 éveseknek.

Bojti Anna: Csend apó kertje (Pagony)

Matematikai rejtvények és logikai feladványok állják utadat: agyafúrt kérdéseket feltevő griffek, bódító illatú tulipánok, homályos útbaigazításokat nyújtó tengerimalacok. Szerencsére nálad van a walkie-talkie-d, amin keresztül segítséget tudsz kérni, ha elsőre nem jut eszedbe a megoldás.  A könyv játékosan bevezeti a gyerekeket a logikai gondolkodás alapjaiba, és észrevétlenül győzi meg őket arról, hogy a matek izgalmas rejtélyek sora.  9-12 éveseknek. Már előrendelhető!

+10-OS KÖNYVEK

Pityke és Prém (felújított kiadás – Móra)

A királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború? 12 éves kortól.

Félúton Berlinbe (Tilos az Á)

A kamaszkor nagy kérdései mellett – szerelem, érettségi, útkeresés – olyan aktuális problémákat is feldolgoz a történet, mint hogy hogyan lehet videochaten összetartani a több országban élő családot, és hogy milyenek az utolsó napok egy kisvárosi gimnázium kollégiumában. Vagy, ami azt illeti, mekkora ugrás onnan Berlin, és hogy mi történik félúton. 14 éves kortól.

Elveszett titkok kertje (Manó Könyvek)

1916. október Angliában háború van, Clarát pedig a nagynénjéhez küldik vidékre. A kastélyhoz tartozó kertészlakban azonban titkok fogadják… Egy sötét, bezárt szoba, egy rosszban sántikáló tolvaj, és egy titokzatos, éjjelente felbukkanó fiú. Clara ugyancsak titkot őriz a háborúban harcoló bátyjáról. Amikor a helyzet veszélyesre fordul, össze kell szednie minden bátorságát, hogy mentse magát és a szeretteit. Titkok, rejtély és bátorság ötvöződik ebben a történelmi hátterű regényben. 14 éves kortól.

Da Vinci macskája (Manó Könyvek)

Federico a 16. századi Rómában él, Bee pedig a mai New Jersey-ben. Hihetetlenül hangzik, de egy macskának köszönhetően jó barátok lesznek. Ahhoz, hogy találkozzanak, szükség van még Leonardo da Vinci titokzatos szekrényére, és fontos szerepet kap kalandjaik során egy régi rajz is, ami a megszólalásig hasonlít Beere… Catherine Gilbert Murdock regénye lélegzetelállítóan izgalmas történet, teli akcióval, rejtélyekkel, történelemmel és művészettel. Na meg csokoládéval. 14-18 éveseknek.

Kivirágzik minden (Móra)

Meredith Goldstein önéletrajzi jellegű regénye egyszerre keserű, humoros, romantikus, de legfőképp: reménykeltő, amelynek elolvasása után talán más szemmel nézünk majd a körülöttünk virágzó életre. 15 éves kortól.

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.