Könyvek a karácsonyfa alá 3. – Új könyvek 9 éves kortól

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kicsiknek és a kisiskolásoknak szóló őszi újdonságok után a 9+-os kiskamasz és felső tagozatos korosztálynak válogattunk különleges és megható történeteket, izgalmas regényeket, ismeretterjesztő műveket és természetesen a kamaszkor mindennapjait boncolgató könyveket is.

Hol készül a művészet? – művészettörténeti böngésző (Csimota Kiadó)

A könyv rengeteg humorral és játékossággal próbál arra csábítani, hogy belevesszünk a különböző stílusokba, részletekbe, és ezáltal ismerjük meg az irányzatokat, a technikákat, egy-egy korszak látásmódját, az alkotás módjának változó metódusát. A kötet koncepciójáról és a részletek történeti hitelességéről az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense, Révész Emese művészettörténész gondoskodott. A lenyűgözően részletgazdag, önálló festői kvalitásokban gazdag kompozíciókat Grela Alexandra festette. Ez a könyv nagyobb gyerekeknek szóló válogatásunkba került bele, de minden korosztálynak ajánljuk!

Boldizsár Ildikó: Fekete Világkerülő Ember meséi (Magvető Kiadó)

Fekete Világkerülő Ember azért oly fekete, mert magára hagyták a színek: elmenekültek mellőle a kékek, sárgák, zöldek és pirosak, a fehérekről nem is beszélve. Megállítható-e az elsötétülés, és hogyan? Mi történik, ha a világ legszomorúbb boszorkánya összetalálkozik a világ legboldogtalanabb emberével? Két csodálatos lény keresi az egymáshoz vezető utat, s a történetből kiderül, sikerül-e rátalálniuk. Amália és Fekete Világkerülő Ember varázslatos meséihez Szegedi Katalin készített különleges illusztrációkat. 7 éves kortól.

Lőrinc László: 25 szelfi a reformkorból (Kolibri Kiadó)

A 25 szelfi könyvsorozat negyedik, befejező kötetében a magyar történelem újabb ismert és kitalált szereplői fotózkodnak, hogy segítsenek megérteni az 1830 és 1900 közötti időszakot.
Clark Ádám hajmeresztő live-ot indít a Dunán, 1848 márciusára eseménymeghívás érkezik, Kossuth challenge-ben toboroz előfizetőket, Metternichről gonoszkodó mém születik, közösségi csoportokban eltűnt tárgyakat és személyeket keresünk, Szekszárdon pedig Liszt Ferenc luxushintóját hájpolhatjuk. 8-12 éveseknek ajánlott.

Wéber Anikó: A Gondolatolvasó (Pagony)

Wéber Anikó A Gondolatolvasó című regénye a kiskamasz közönségnek szól, és egy iskolai környezetben játszódó, letehetetlen detektívregény, melynek központi témája a versenyszellem, a korrektség és a barátság. A „jó gyerekeknek” mindig könnyű, igaz? Mindenkivel kedvesek, jól tanulnak, a tanárok szeretik őket. Minden az ölükbe hullik, nincsenek problémáik. Vagy talán mégsem így van? A Gondolatolvasó főszereplői, Tamás, Szasza, Regina és Karesz legjobb tanulók egy menő iskolában, ahol egy különleges doboz segítségével a diákok és a tanárok is üzeneteket küldhetnek a titokzatos Gondolatolvasónak, aki mindig válaszol nekik. Az eltérő személyiségű gyerekeket azonban egy nap váratlanul rejtélyes támadások érik. Vajon ki állhat a furcsa piszkálódások hátterében? A nyomozás során az iskolában töltött hétvége alatt egyre meghökkentőbb felfedezéseket tesznek, mégis egyre jobban összekuszálódnak a szálak… Végül a Gondolatolvasó kilétére is fényt derül, és a nyomozó négyes tagjai a közös kalandok alatt észrevétlenül jó barátokká válnak. Abszolút izgalom, abszolút elvárások, abszolút csapatmunka jellemzi Wéber Anikó legújabb könyvét. 9-12 éveseknek ajánlott.

Turbuly Lilla: Pestre (f)el! (Móra Kiadó)

Bogi élete teljesen felfordul, mikor egy kis vidéki faluból szülei válását követően Pestre kell költöznie. A hetedik osztályos lány hirtelen rengeteg kihívással kénytelen megküzdeni: felzárkózni a tananyagban, helytállni egy új osztályközösségben, kezdeni valamit tájszólásával, szinte állandóan vigyázni öccsére és apja mellett (vagy inkább helyett) vezetni a háztartást is.Mindemellett főszerepet kap az iskolai színdarabban, ahol egész közel kerül a fiúkhoz is… De vajon hogy bír el egy kamaszlány ennyi dologgal, tud-e élete főszereplője lenni? 9 éves kortól ajánlott.

Kemény Gabi: A konkrét hiúz (Móra Kiadó)

A tizenkét éves Marci okos, de kissé szétszórt fiú, pót-, majd beugró tagja iskolájuk természetismereti és természetvédelmi versenyre készülő kis csapatának, mely egészen az országos döntőig jutott. A döntőt Márianosztrán rendezik, és a dolgok úgy alakulnak, hogy Marci ötéves öccsét, Jancsit is magukkal kell vinniük, aki nagyon szeretne végre egy saját háziállatot. Egyenesen a természetből… Ez a történet során okoz némi bonyodalmat – miként az is, hogy a csapat egy sajnálatos félreértés következtében egy rozzant kölcsönfurgonnal kénytelen útnak indulni. Nem is jutnak messzire, egy sötét erdőben töltik az éjszakát, és bolondnál bolondabb, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok várnak rájuk – no, meg egy váratlan találkozás a „konkrét hiúzzal”… 9 éves kortól ajánlott.

Kiss Attila: Altináj (Móra Kiadó)

A keszi törzs több mint ezer évvel ezelőtt a Don-Donyec vidéki pusztában élt, szövetségben hat másik törzzsel. Közöttük nő fel Csábán, a pásztorfiú. Apja egy kiscsikót ajándékoz neki, Altinájt, aki csodálatos paripává cseperedve megnyeri a Nagy Vásáron rendezett lovasversenyt. Az apa eladja a lovat, mire Csábán a keresésére indul. Egy öreg sámán óvja lépteit, egy boszorkány a szolgálatába fogadja, s Korkutáj, a medvekoponyás rémalak is többször keresztezi útját. Csábán végül lótolvajok fogságában akad rá Altinájra, és úgy tűnik, hiába tette meg a hosszú utat… Kis Attila népszerű regénye most új kiadásban, Herbszt László rajzaival jelent meg. 9 éves kortól ajánlott.

Vibók Ildi: Kölyökkori kalandok – Vendégségben állatéknál (Scolar Kid)

Vajon tudod-e, ki az, aki szkafander nélkül is túléli az űrutazást, és hónapokig életben marad akár mínusz 200 Celsius-fokos hidegben? És ki lehet az, aki halálos mérget termel, vagy az, akinek saját italautomatája van, amit mindig magánál hord?Vibók Ildi legújabb könyve huszonkét apró szuperhőst mutat be az állatvilágból. Teszi ezt ráadásul bölcs humorral – jócskán hagyatkozva a durrelli hagyományokra –, és miközben szórakoztató, olvasmányos stílusban rengeteg természettudományos ismeretet ad át, főszereplői őszintén vallanak a cseppet sem felhőtlen felnőtté válásról, önfeledt kikapcsolódást, és – bármilyen furán hangzik is – a szereplőkkel való azonosulás lehetőségét kínálva az Olvasónak. 9 éves kortól ajánlott.

Michael Ende: A Végtelen történet (Móra Kiadó)

Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A végtelen történetet. A fiú igazi menedékre lel a könyvben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Gyerekkorunk meghatározó történetét újra kiadták! 9 éves kortól.

Dan Freedman: Jamie, a focicsoda – Kezdőrúgás (Móra Kiadó)

Jamie Johnson minden vágya, hogy iskolája, a Kingfield School legjobb focistája legyen, és egyszer profi játékosként kergesse a labdát. De a próbajáték korántsem úgy sikerül számára, ahogy eltervezte. Vajon van még visszaút? Vagy elszalasztotta a nagy esélyt? A hasonló című, népszerű tévésorozat kiindulópontjául szolgáló regénysorozat 2. kötete is megjelent. 9 éves kortól.

Kiss Judit Ágnes: Zsálya és a mélyvölgyi utazás (Pagony)

Ezúttal Zsálya az, aki segítségre szorul: meg kell találnia a gyógyulás virágát, különben nagy baj lesz. Együtt indulnak a virág keresésére, és barátai egy darabon hűségesen kísérik, de a mélyvölgyi utazásnak mindenki csak egyedül vághat neki…   Kiss Judit Ágnes gyönyörű meséje erőt és reményt adó varázsmese, Szimonidesz Hajnalka rajzaiba merülve pedig minden gyerek és felnőtt felülhet a repülő unikornis hátára. 9-14 éveseknek.

Jennifer C Bertman: Könyvvadászok 3. – Szökés az Alcatrazból (Pagony)

Garrison Griswold újabb játékra hívja a könyvvadászokat. Ráadásul új társa akad a játék szervezésében, Errol Roy, a világhírű és híresen visszahúzódó krimiíró. Emily és James alig várják, hogy részt vehessenek a játékban. A fenyegető üzenetek és egy gyanús baleset miatt azonban egyre biztosabbak benne, hogy valaki megpróbálja kivonni őket a játékból. A játék végére pedig sokkal több titokra derül fény, mint azt az elején gondolták.  9-12 éveseknek.

Miklya Luzsányi Mónika: A kamasz király udvarában (Pagony)

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló sokszáz éves platánfa gyökerei mélyre nyúlnak a földbe és messzire a múltba. Imi már ismeri a fa titkát, és hiába próbálja eltitkolni Zsófi elől, a lány nem tűr ellentmondást, így a fiúnak nincs más választása, vissza kell vinnie Zsófit a múltba. Így pillanatok alatt 1521-ben találják magukat, II. Lajos udvarában, 5 évvel a mohácsi csata előtt. Zsófiék minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a vereséget és a fiatal király halálát. De hiába az új, nagyhatalmú barátok és a királynő igyekezete. A történelmet nem lehet megváltoztatni. Megjelent A generális talizmánja című rész is, amelyben Zsófiék 1705-ben találják magukat, a Rákóczi-szabadságharc idején. 9-12 éveseknek ajánlott mindkét könyv.

Kolozsi László: Áram nélkül (Pagony Kiadó)

Miután az ember sikeresen elpusztította a környezetét, hatalmas, sárga homokviharok söpörnek végig a Földön, és pár hónap alatt tönkreteszik a világ energiaellátását. Az elszabaduló káoszban megsemmisül a mai technológiai civilizáció, és a maradványai közt egy békés, iparosodás előtti társadalom épül fel. Csakhogy a mindent megmozgató energiaforrásra sokaknak fáj a foga… és az őrült hajsza során Beninek kell eldönteni, kivel osztja meg a tudását. 9-12 éveseknek.

Lindsay Galvin: Barátom, az oktopusz (Manó Könyvek)

A tizenkét éves Vinnie Fyfe miközben Párizsban dolgozó kalapkészítő anyja visszatérését várja, a brightoni akvárium mellett dolgozik egy teázóban. Egy óriási polip érkezése örökre megváltoztatja az életét. Vinne, művészi adottságát felismerve, rajzolni kezdi a hatalmas állatot. Hamarosan rájön, hogy színek segítségével képes kommunikálni a lábasfejűvel, és – miközben egy izgalmas rejtély kezd tisztázódni – felfedezi, hogy mi az igazi bátorság… 10 éves kortól ajánlott.

Maja Lunde: A Nap őrzője (Cser Kiadó)

Lilja a gyermekkor és a kamaszkor határán nagy változásokon megy keresztül, de körülötte a természet olyan eseménytelen, mint mindig. A lány csak halványan emlékszik a ragyogó Napra, az általa ismert világ esőtől nehéz és sötét. A vizes földben semmi sem nő, az örök félhomályban egyetlen növény sem érzi jól magát. Lilja árva, a nagyapjával él, aki zöldségekkel látja el a falut. A nagypapa egy nap otthon felejti az uzsonnáját, és amikor Lilja utánaszalad az üvegházhoz, észrevesz valamit, ami mindent megváltoztat. A norvég Maja Lunde–Lisa Aisato szerzőpáros magyarul is nagy sikert aratott Hónővér c. könyve (itt írtunk róla bővebben) után az A Nap őrzője is csodálatos és megható mese gyerekeknek és felnőtteknek. 10 éves kortól ajánlott.

Emma Caroll: Deresvölgy legendája (Manó Könyvek)

Tilly izgatott lesz, mikor Will korcsolyázni hívja Deresvölgy kastély tavához. Senki sem szívesen merészkedik oda. Az a hír járja, hogy kísértetek járják a vidéket… Tíz évvel ezelőtt a tóban halt meg Kit Barrington, az ifjú vikomt. Ám Tilly szereti a kihívásokat. Csakhogy a kaland rosszul végződik. A jég betörik a lány alatt, és ő a vízbe zuhan. A halál előtti pillanatban gyönyörű angyal tűnik fel a vízben, és megmenti őt – nem más, mint Kit Barrington szelleme. Kit szeretné, ha Tilly megoldaná a halála rejtélyét, és végre békében nyugodhatna…. A Deresvölgy legendája lebilincselő történelmi kalandregény. Tilly története szerelemről és veszteségről szól, és arról, hogy a megbocsájtás nyitja meg az utat a gyógyulás felé. 10 éves kortól.

Pálmai Nóra: Margó és a titkos varróműhely (Cser Kiadó)

Margó, könyvünk tízéves főszereplője nagymamája halála után váratlanul egy titkos küldetésben találja magát, amelyet csak akkor tud teljesíteni, ha megtanul varrni. Kalandjaiban egy különleges, felemás szemű macska és a varrás művészetének bájos mesterei segítenek neki. A könyv szereplőivel kalandozva az olvasó is megtanulja a varrás alapjait, és ha van kedve, önállóan is elkészítheti saját hableánybabáját, akárcsak Margó. A gazdagon illusztrált történet segít megérteni, hogyan készítsünk rongybaba-szabásmintát saját rajz alapján, miként hímezzük meg az arcát, aprólékosan elmagyaráz minden munkafázist, és még a varrógép használatában is hasznos tanácsokkal szolgál. A leírások megértését videók egészítik ki. A könyvet 10 éves kortól ajánlják, de felnőtt segítségével még fiatalabbak is bátran belevághatnak, hiszen minden életkorban nagy öröm a varrás. Várható megjelenés: 2022. november 20.

Vészits Andrea: Boszorkánysziget 28 73 – Időfutár-sorozat (Tilos az Á)

Izgalmas spin-offal folytatódik a hatalmas rajongótáborral rendelkező Időfutár-sorozat, mely eredetileg a Gimesi-Jeli-Tasnádi-trió rádiójátéka alapján vált letehetetlen, izgalmas, vicces regényfolyammá. A sorozat eddig megjelent nyolc kötete után Vészits Andrea regénye Szegedre kalauzolja az olvasót, méghozzá három különböző évszázadba: a jelenkor mellett a szocializmus korába és a boszorkányperek idejébe is visszalátogat a főszereplő Tekla, és a társául szegődött Móra Ferenc. A lendületes, pörgős regény segít a kamaszoknak jobban megérteni a történelmet, az elmúlt korokat, és ezáltal jelenüket és magukat is. Az Időfutár PLUSZ az előzményregények ismerete nélkül is nagyszerű olvasmány. 12 éven felülieknek ajánlott.

Szakács Eszter: Füstmágus (Tilos az Á)

Nauni még csak tizenhét éves, de már súlyos teher nyomja a vállát. A szülei halála és a családi ház leégése után rá marad a feladat, hogy három kisöccséről és saját magáról gondoskodjon. A főváros melletti nekropoliszban húzzák meg magukat, és a lány ébredező varázserejét próbálgatva, lopásból tartja fenn kis családját és a melléjük szegődő barátokat, köztük egy renegát szfinxet. Legfontosabb feladata mégis az, hogy legkisebb, örökbe fogadott öccsét, Juját, akit Széth tiltott egyházának vörös papjai keresnek, elrejtse és megvédje. Szakács Eszter legújabb fantasy regénye egy újabb zsebuniverzumba, az Uaszetre repíti el az olvasót. Ha szeretted a Grifflovasok trilógiát, a Füstmágus a te könyved! 12 éves kortól.

Tízig aludni – 25 kortárs és kortalan novella (Tilos az Á)

A Tízig aludni című antológiában huszonöt olyan történet szerepel, amelyeket a szerzők még harmincöt éves koruk előtt írtak. Ciklusonként három kortárs és két „kortalan”, összesen tizenöt mai és tíz már klasszikussá vált szerző novellái szövődnek össze a válogatásban. Az első három ciklusban nő-férfi viszonyokról, anyákról, apákról és gyerekeikről, majd a negyedikben az emberek és az állatok kapcsolatáról szóló novellák olvashatók. Az utolsóban olyan történetek szerepelnek, amelyekből az derül ki, hogy „az élet nem igazságos”. A novellákat a Szívlapát, a Lehetnék bárki és a Szevasz című antológiák szerkesztője, Péczely Dóra válogatta. A borító és az illusztrációk Jásdi Juli munkái. 14 éves kortól.

Miklya Luzsányi Mónika: Vérvonal (Móra Kiadó)

A betolakodóktól védett Kontinensen élő Étienne számára a jóléti társadalom minden kényelme szinte ingyen elérhető –- egészen addig, míg egy nap meg nem hekkelik az identitását. A fiatal egyetemista fiúval hirtelen nagyot fordul a világ: bizonytalan státuszúvá, kirekesztetté, üldözötté válik a Kontinens technikailag fejlett, de fajvédő eszméktől áthatott világában. Igazságtalanság történt vele? Vagy nem az, akinek hitte magát? Miközben minden kártyavárként dől össze benne, Étienne-nek szembe kell néznie egykori énjével és brutális cselekedeteivel is… Miklya Luzsányi Mónika kétkötetesre tervezett műve a mai valóság visszásságait fiktív elemekkel vegyítő, vérbeli, fordulatos disztópia. 15 éves kortól ajánlott.

Ha kisebbeknek kerestek új könyveket, nézzétek meg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló válogatásainkat is!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni. A Minimatinén a legkisebbektől kezdve az ovisokon és kisiskolásokon át a kamasz korosztályig mindenkinek találhattok programot!