Ezeket a könyveket várjuk az Ünnepi Könyvhéten! – új könyvek kicsiknek és nagyoknak

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemcsak jó fesztiválok, hanem szuper új könyvek és programok is érkeznek, hiszen ha június, akkor ismét Ünnepi Könyvhét és Margó Fesztivál. Érdemes lesz ezt a hétvégét jó könyvek, írók és illusztrátorok társaságában tölteni. 🙂 A legizgalmasabb ingyenes programok mellett mutatjuk az új gyerekkönyveket is, amely közül bármelyik szuper ajándék  nyári szünetre.

KICSIKNEK

Bartos Erika: Buda tornyai, Brúnó Budapesten 1. (Móra)

A hat kötetre tervezett Brúnó Budapesten sorozat tematikusan és mesésen mutatja be Budapest gyerekek számára érdekes helyeit: tereket, épületeket, múzeumokat, ismertebb nevezetességeket és felfedezésre váró látványosságokat. Minden kötethez Fényképes foglalkoztató füzet társul sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal. A Buda tornyai című kötetéből Buda történelmi részeit, a Várnegyedet, a Gellérthegyet és Óbudát ismerhetjük meg. Részletek itt.

Marék Veronika: Boribon a bajnok (Pagony)

Annipanniék futóversenyt rendeznek. A béka, a nyuszi és a mókus versenyzik Boribonnal, ám ő megcsúszik egy kövön a patakban és megrándul a lába, így a nyuszi nyakába kerül az érem. A csalódott Boribon végül mégis bajnok lesz, hiszen a célbadobó-versenyben ő lesz a legügyesebb! Részletek itt.

Nagy Diána: Béka, tündér, parika – Mesehősök (Csimota)

Az ellentétek, a színek és a számok után ezúttal a mesehősökkel ismerkedhetnek a legkisebbek a karton lapozó segítségével. 1 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

OVISOKNAK

Susan Kreller: Varacska – A szörny, aki mindig elkésett (Naphegy Kiadó)

Varacska nem rossz szörny. Sőt, éppen ellenkezőleg! Varacska az összes szörnyű tulajdonsággal rendelkezik, amire szüksége van egy igazi szörnyetegnek. Nem mindig köszön vissza. Ijesztgeti a néniket a villamoson. A bundája olyan kék, mint a kékcápáé. Szereti a vad indián törzsfőnökről, Almásrétesről szóló történeteket, olykor megmossa néhány fogát, és bélyeget is gyűjt. Részletek itt.

Boldizsár Ildikó: Esti állatmesék (Móra)

Éppen annyira sokszínű és változatos ez a gyűjtemény, mint maga az állatok világa – Boldizsár Ildikó író-mesekutató olyan kötetet állított össze, amelyben a leghíresebb európai, afrikai és ázsiai népmesék éppúgy megtalálhatók, mint a méltán ismert La Fontaine- vagy Grimm-történetek. Részletek itt.

Pásztohy Panka: Gyógyítsd meg a kiskutyám! (Pagony)

Lili és Pitypang története folytatódik… Lili nagyon várja már az iskolát… Addig is szorgosan járnak Pitypanggal a kutyaiskolába, ám sajnos a kiskutya lábát hazafelé menet megvágja egy üvegszilánk. Pitypangnak állatorvoshoz kell menni, hogy meggyógyítsák. Részletek itt.

Jeli Viki-Horváth Ildi-Igaz Dóra: Dönci és barátai (Pagony)

Döncinek szerencsére van egy varázstakarója, ami alá ha bebújik, akkor minden vágya teljesül, akár csokis brokkolit is ehet, és megkérheti a felhőket, hogy essen már egy kis hó, mert másnap szánkózni szeretne. Részletek itt.

Gúfó a boszorkányszombaton (Csimota)

A sorozat harmadik részében Gúfó, a kíváncsi bagolyfióka, nyomába ered három furcsa, két lábon járó lénynek, akik magukkal hurcolnak egy darabka holdat. Egy tisztásra érve azután Gúfó szemtanúja lesz egy varázslatos szeánsznak, amely majdnem tragédiával zárul…4 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

Holle anyó (Csimota)

Az ismert mesében a szorgos és áldozatkész lány elnyeri erőfeszítései jutalmát, a lusta testvér pedig megbűnhődik. Szalma Edit illusztrációival. 4 éves kortól ajánlott Részletek itt.

Kiugrott a gombóc… – CD (Móra)

A Libabál után az új album zenéit is Mogyoró Kornél és Fejér Simon Pál szerezte. A világzenei hangzásban a magyar és erdélyi népzenei elemek mellett fellelhető a balkáni, a blues, valamint a pop zene hangzásvilága. Részletek itt.

Agócs Írisz: Szia jóga! (Pagony)

Agócs Írisz ezúttal nem csak illusztrált, hanem egyedül álmodott meg egy olyan könyvet, azért hogy a gyerekek, családok, kicsi és nagy érdeklődők tudatosabb és egészségesebb életet élhessenek. Részletek itt.

Tom Schamp: Mindenre képes szótár (Kolibri)

A flamand illusztrátor a Mindenre képes szótárba mindent belerajzolt, így az a tevékenység, természeti jelenség, tárgy vagy élőlény, amelyet nem találsz meg benne, valószínűleg nem is létezik. 6-10 éveseknek ajánlott, de már az ovisok is imádják. Részletek itt.

KISIKOLÁSOKNAK

Dés László-Geszti Péter: A Pál utcai fiúk – A zenés játék dalai (Móra)

Pál utcai fiúk című zenés játékot 2016. november 5-én mutatták be a Vígszínházban, Marton László rendezésében. A kottafüzetben a nagy sikerű darab valamennyi dalának kottája és dalszövege megtalálható, a kiadvány melléklete pedig színes fotók segítségével idézi fel az előadás legemlékezetesebb pillanatait. Részletek itt.

Ijjas Tamás-Lackfi János: A világ leggonoszabb meséi (Móra)

Ijjas tamás és Lackfi János olyan irtó rövid, vicces meg borzongató meg vicces-borzongató meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap…Részletek itt.

Cília árnyai (Móra)

Cília helyes lány, és töriből is zseniális. Csak egy kicsit habókos. Vagyis nagyon. Mert mi mással lehetne magyarázni, hogy állítása szerint néha egy fejetlen szellemmel társalog? Ám akármilyen fura is Cília, most szükség van rá meg az eszére, különben bezárják az iskolát. Részletek itt.

Lesi Zoltán: Karton és Matild – A zombimentők (Móra)

Karton és Matild vajon ki tudják szabadítani a zombi tesóját egy ádáz gaz fogságából? Megtalálják a rájuk törő kerti törpék gyenge pontját? Mi történik a zombikkal, ha csokit esznek? És hogyan lehet legyőzni a köpenyes főgonoszt? Részletek itt.

Berg Judit: Rumini új illusztrációkkal (Pagony)

A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik…Az egyik legsikeresebb magyar gyerekregény most új illusztrációval jelenik meg az Ünnepi Könyvhétre. Részletek itt.

Gévai Csilla, Baranyai (b) András: Amíg nyaralunk (Pagony)

Bali bácsit és Olgikát már jól ismerjük, de van két új szereplőnk: Lívia és Lídia, az ikrek, akikkel remekül lehet varázslósat, űrhajósat, sőt, ikerszavasat is játszani! Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy különböző nehézségi szinten, amelyből ez a kötet a harmadik. Részletek itt.

Kertész Erzsi, Bernát Barbara, Bognár Éva Katinka: Panthera – A küldetés (Pagony)

A Panthera 1. része még mindig vezeti a Pagony sikerlistáját, és most itt a második kötet. Hogy mi köze lesz a már megismert csapatnak és Rozikának, a rettenthetetlen portás néninek a furcsa hegylakókhoz? Hogy mi a feladata Jácintnak, az ifjú inspi-rá- tornövendéknek, és tulajdonképpen ki is Aura, a titokzatos szabotőr lány? Mindez kiderül az izgalmas, fordulatos sorozat legújabb részéből, mert a kalandok most sem érnek véget… Részletek itt.

Zalán Tibor-Kállai Nagy Kriszta: Háry, a rettentő magyar vitéz (Pagony)

„Rám nem mondhatja senki, hogy akárki. Én János vagyok. A híres. A Háry.” Róla szól a mese, a rettentő Háryról, aki legyőzte ­Napóleont, aki megmentette Mária Lujzát, akinek szabad bejárása volt Francihoz („nektek Ferenc császár”), aki megküzdött a hatalmas rákkal, a hatalmas polippal, a hatalmas sárkánnyal… és mindezt most el is meséli nekünk. Részletek itt.

Baár Tünde: Imádom a nyarat! (Manó Könyvek)

Buda és Vince, no meg az osztálytársaik kalandjai ismerősek lesznek minden iskolásnak, így egész biztosan velük izgulnak, nevetnek a nyári kalandjaikon. Baár Tünde sokéves pedagógusi élményeit is beleszőtte a fiatalok történeteibe, amit lánya, Bakos Barbara vagány illusztrációi töltöttek meg még több színnel és élettel. Részletek itt.

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba – Zabaszauruszok 1. (Kolibri)

Az úti cél Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és még a falak is fehér csokiból vannak…6-10 éveseknek ajánlott. Részletek itt.

Kolozsi László: Apufa (Manó Könyvek)

Mindannyiunkban él egy apufa. Csodás ereje van, hisz a szeretetben és a gondoskodásban. Ez a megindítóan szép történet egy diófa – egy apa és két fia kapcsolatát mutatja be. Egyaránt szól a gyerekekhez, akik hallgatják, és a felnőttekhez, akik olvassák nekik. Vagy mindenki magának. Nem tanítani akar, csak mesél, mégis, aki elolvassa rohan az apukájához és átöleli. 5 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

Irány a Velencei-tó! (Manó Könyvek)

Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal a Velencei-tóhoz, Székesfehérvárra és környékére kísérhetjük el Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva sok érdekességet tudhatunk meg a környékről. 5 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

Csapody Kinga: Türelmesek lettünk – a szüleim és én is (Manó Könyvek)

Ez a családi beszélgetőkönyv segítséget kíván nyújtani abban, hogy a közös olvasás és Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációinak nézegetése közben könnyebben induljon el dialógus szülő és gyermeke között arról, miért nem kell mindig versenyezni, vitatkozni, és arról, hogy tényleg megéri egy kicsit türelmesebbnek lenni. Részletek itt.

KAMASZOKNAK

Lipták Ildikó: Nyári nyomozás (Csimota)

A tizenegy éves Bálint lehet, hogy nem a legegyszerűbb utat választja… De nem csoda, hiszen épp most fordult fel fenekestül minden, ami az életében eddig biztonságosnak tűnt. 10 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

Wéber Anikó: El fogsz tűnni (Pagony)

Az izgalmas éjszakai kaland során azonban nemcsak az álkísértetről kerül le végül a csuklya, de mindenkinek szembe kell néznie a saját félelmeivel is. 10 éves kortól ajánlott. Részletek itt.

Mándy Iván: Robin Hood (Móra)

Mándy Iván híres ifjúsági könyve a középkori Angliában játszódik, és a sherwoodi erdő igazságosztójának, Robin Hoodnak a történetét meséli el, aki embereivel szembeszállt a zsarnok nottinghami városbíróval. Részletek itt.

Sarah Crossan: Egy! (Betűtészta Kiadó)

„Nehéz téma, tele fiatalos életérzésekkel…, megoldhatatlan konfliktus, tizenéves olvasók nyelvén megírva…, vaskos könyvbe illő sztori, könnyed prózaversbe öntve…,  szomorú történet, tele életigenléssel és iróniával…, minden ízében valóságos kamaszregény, mely magával ragadja az olvasó képzeletét – és mindez egy olyan elbeszélő szavaival bemutatva, aki lényegében egy testben él saját ikertestvérével.” Részletek itt.

Sepsi László: Ördögcsapás (Tilos az Á)

Három tizenhét éves vidéki fiú – Vörös, Bika és Potter – élete nagy részét videojátékozással és kocsmázással tölti, amíg zenekart nem alapítanak. Első fellépésük katasztrofálisan sikerül, így aznap éjszaka megtörten ülnek le italozni. Részletek itt.

Dávid Ádám: Millennium Expressz – A tudósító (Tilos az Á)

„Mikor Szike kilépett a sokadik vlagyivosztoki újság szerkesztőségéből, hirtelen dührohamot kapott, és apró ­fecnikre tépte élete első tudósítását.” A Millennium expressz világkörüli útja nem várt fordulatot vesz. 12-16 éveseknek ajánlott. Részletek itt.

Szívlapát – kortárs költők versei 16 éven felülieknek (Tilos azÁ)

A versgyűjteményben nyolcvanöt köztünk élő költő százötven verse olvasható. A versolvasás olyan, mint válogatni egy végtelen nagy ruhatárban. Lesz köztük olyan darab, ami eleinte lötyög rajtad, mint apád harmincéves bőrkabátja, aztán szépen belenősz. Lesz olyan, ami egyáltalán nem tetszik, és nem is fog soha. Aztán jön a szerelemvers első látásra, majd a nagy, örök kiválasztottak. Részletek itt.

Programokat a hétvégére itt találtok!


Ha szeretnétek értesülni a legjobb családi programokról, érdemes megnézni az oldalunkon és a Fb-on hétvégi ajánlóinkat, a legújabb válogatásokat és híreket. Új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek egy helyen, kipróbálva és válogatva.