9 új könyv Petőfiről nem csak gyerekeknek

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hoztunk nektek néhány Petőfivel kapcsolatos új könyvet, amelyet felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlunk.

ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

Szabó Borbála: A János vitéz-kód (Pagony)

Egy könyv, amin nagyon sokat nevettünk a gyerekekkel, de számunkra, felnőttek számára is sok-sok „kikacsintós” néha ironikus poén is elhangzott. Amikor Turchányi Albert, 11 éves általános iskolai tanuló eltűnik, megjelenik Petőfi Sándor János vitéz című művében egy ismeretlen, új szereplő. És ezáltal a mű igen különös fordulatokkal gazdagszik. Ám az új János vitéz nem mindenki tetszését nyeri el. Az indulatok elszabadulnak. Úgy tűnik, Magyarországot soha nem látott katasztrófa ­fenyegeti. 9 éves kortól ajánlott.

Kovács Attila: A csontváz óra – Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai (Móra Kiadó)

Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak. Róluk szól ez a kitalált, kalandos detektívtörténet, amelyet valós személyek és helyszínek ihlettek. Nagybetűs, sok képpel illusztrált olvasmány kezdő olvasóknak ajánlott, a Már tudok olvasni! sorozat 3. szintje! 6 éves kortól.

Fodor Veronika: Talpra, magyar! – Forradalmi szabadulókönyv (Manó Könyvek)

Légy részese az 1848-as forradalomnak ebben a rendkívüli szabadulókönyvben! Tarts Petőfi Sándorral és a márciusi ifjakkal a Pilvaxba, a Nemzeti Múzeumba és szabadítsátok ki Táncsis Mihályt, majd vigyétek sikerre a forradalom ügyét! A feladat: ki kell játszani a birodalom titkosrendőrségét. Cselezd ki az ügynököket, kézbesíts fontos üzeneteket! Szükséged lesz a kalandokhoz a kíváncsiságodra, és egy ceruzára vagy golyóstollra. Ez a könyv történelmi alapokon nyugszik, valós személyekkel, tényekkel, eseményekkel. De nem kell megijedni, ugyanis nem történelemkönyv. Megjelennek benne kitalált alakok és történések is. Ám a lényeg, hogy ennek a könyvnek TE vagy a főszereplője! 7-10 éveseknek.

Petri Lukács Ádám: Petőfi Sándorka és a kutyakölyök (Open Books)

Vajon az égen lakni jobb, vagy az erdőben? Miért nem derült ki soha, hogy éltek-e dinoszauruszok a föld alatt? Ha a szükség törvényt bont, az ember nem kap palacsintát? Miképp lehet kutyád, ha a papád retteg az állatoktól? Talán ha Petőfi Sándorka segít! Lea és Rizi elválaszthatatlan barátok. Olykor furmányos módon kutyát kell szerezniük, máskor megmenteni az erdőt. Petőfi Sándorka pedig mindig ott terem, ahol a szabadság, a szerelem vagy épp Lea és Rizi hívja. Van, hogy csodára van szükség, és van, hogy csak egy mosolyra. Mulatságos és vérpezsdítő kalandjaik magával ragadnak téged is! Petri Lukács Ádám közíró, tanácsadó, a Szépművészeti Múzeum munkatársa. Mesekönyvszerzőként az Open Booksnál debütál.

Bánki Éva: Petőfi-vírus (Kolibri Kiadó)

Az elit, angol tannyelvű budai iskolában felbukkan egy különös fiú. Rejtély, hogyan sikerült bekerülnie, hiszen messziről lerí róla, hogy nagyon csóró. Viszont lehengerlő személyiség, vagány, nagydumás gyerek ez a Sanyi, és idővel mindenkit elvarázsol.
Hamar megfertőzi az osztályt elképesztő eszméivel és történeteivel. Hogy például az iskola pincéjéből titkos átjáró vezet egy titokzatos barlangrendszerbe, amelynek időtlenségében egykori forradalmak túlélői rejtőznek. És egy szeptemberi délután nyoma vész a teljes osztálynak. Odalent a barlang pedig megélénkül. Ami azon az éjszakán történik, mindegyikük életét megváltoztatja. 10-14 éveseknek.

14 ÉVES KORTÓL

Költővel nem járnék (Pagony)

Ebben az antológiában tizenöt szerző tizenöt novellájával arra tesz kísérletet Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából, hogy új megvilágításba helyezze a költőről alkotott képet, kivéve őt a poros, múzeumi helyéről, és megmutassa, a felszín alatt hányféle módon gondolkodhatunk – Petőfiről. 14 éves kortól ajánlott.
A könyv bemutatója 2023. március 16-án 18 órától lesz a Három Hollóban, részletek
itt.

Így él Petőfi! – Petőfi Sándor válogatott versei Lackfi János kommentjeivel (Cerkabella)

Petőfi csaknem nyolcvan versét válogatták ki fiatal és örökfiatal olvasóinknak, amelyet Lackfi János kommentjeivel olvashattok. A könyvhöz hangaanyag is kapcsolódik.

Vörös István: Él-e még Petőfi? (MediaCom Kft.)

Petőfi életét és halálát sokféle legenda lengi körül. Nem is csoda, mert legendás személyiség és költő. Nem biztos, hogy cáfolni kell a legendákat, inkább eljátszani velük. Ezért születtek ezek a Petőfi-átiratok, és azok a versek, melyeket tovább élve mások helyett Petőfi írt meg. Így némelyik Arany-, Babits-, Füst Milán-, Jékely-, József Attila-, Kassák-, Kányádi-, Kormos-, Nemes Nagy-, Pilinszky-, Utassy-, Vajda-, vagy Vörösmarty-verset Petőfi átiratában ismerhetjük meg. Az irodalom csupa kaland.

Sajdik Ferenc: Vivát Petőfi! – Élet-rajzok (Holnap Kiadó)

Sajdik Ferenc ceruzája (tustolla) elindul a papír fehér mezején, és a huncut vonalak egyszer csak feltárják az ezernyolcszázas évek világát, régi ficsúrokat és dámákat, silbakoló katonákat, csalfa kisasszonyokat, csepűrágókat és jeles uraságokat, literátor nagyságokat, kaszinózó tisztecskéket, mord magisztereket, rakoncátlan diákokat, kávéházakat és báltermeket, a Vácra pöfögő vasutat… És ebben a világban a hol itt, hol ott felbukkanó költőt.

Berényi Ágnes: Petőfi Sándor regényes életrajza (Scolar Kiadó)

Berényi Anna a valóság színeivel festi ki a jól ismert dagerrotípiát Petőfiről, de nemcsak kifesti, hanem mint a hétországra szóló mesekönyvben: megeleveníti hősét. Felöltözteti feltűnést keltő aranygombos lila frakkjába, megfésüli rakoncátlan fekete fürtjeit, lovat ad alá, és ő már indul is, hogy megváltsa a világot…


Ha szeretnétek, hogy legjobb cikkeink és a legfrissebb híreink hetente egy alkalommal hírlevél formájában is eljussanak hozzátok, itt tudok feliratkozni. A Minimatinén új gyerekkönyvek, gasztro helyek, ingyenes programok, kirándulási ötletek, új játszóterek, életmóddal kapcsolatos cikkek is várnak rátok. A legkisebbektől az ovisokon át a kamaszokig, sőt a felnőtteknek is találhattok jó programokat!