18 új karácsonyi könyv gyerekeknek

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

karácsonyi könyvek gyerekeknek

Kicsiknek szóló lapozók és foglalkoztató, hosszabb és rövidebb téli mesék, szívmelengető karácsonyi történetek is szerepelnek legújabb válogatásunkban. Íme 18 új karácsonyi könyv gyerekeknek (piciknek, ovisoknak és iskolásoknak) az ünnepvárás jegyében vagy a karácsonyfa alá.

KICSIKNEK ÉS OVISOKNAK

Betlehemi mese (Scolar Kid)

Betlehemi mese (Scolar Kid)

Egy kora decemberi napon az óvodából hazatérő Bencét izgatott sokadalom várja otthon: iskolás testvére, Hanna, és az osztálytársai épp betlehemi játékot próbálnak! Legnagyobb örömére a kisfiú is részt vehet az izgalmas eseményben: papírbetlehemet készíthet, sőt csatlakozhat a betlehemezőkhöz. A kedves történet megismerteti a gyerekeket az egyik legszebb karácsonyváró népszokásunkkal, a betlehemezéssel, valamint az adventi időszak főbb tradícióival. A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg. A Busómesét is nagyon szerettük, a Betlehemi meséről pedig itt írtunk részletesebben. 0-3 éveseknek ajánlott, de még ovisoknak és kisiskolásoknak is élvezhető.

Ég a gyertya, ég! (Kolibri Kiadó)

Ég a gyertya, ég! (Kolibri Kiadó)

A legnépszerűbb karácsonyi énekek (többek között: Süssünk, süssünk valamit; Kiskarácsony, nagykarácsony; Szálljatok le, szálljatok le; Ég a gyertya, ég) és mókás újévi köszöntők a legkisebbek számára. A közkedvelt verseket Rippl Renáta részletgazdag és bájos rajzai elevenítik meg. 0-3 éveseknek ajánlott.

Bartos Erika: Csengettyűk (Citera Kft.)

Bartos Erika: Csengettyűk (Citera Kft.)

Bogyó, Babóca és barátaik a karácsonyi asztalnál ülve tizenkét régi történetet elevenítenek fel. Együtt emlékeznek vissza az Ezerlábú látogatására, a bagolyfiókák születésére, és azt is megtudhatjuk, hogyan sérült meg a Barlangi Pók lába, mi történt a Csillaglány hárfájával, és miért lett Ugri haja rövidebb…2-5 éves korig ajánlott.

Tarkabarka karácsony – 1,2,3 perces mesék (Móra Kiadó)

Tarkabarka karácsony – 1,2,3 perces mesék (Móra Kiadó)

Szeretnél jókat nevetni, nagyokat csodálkozni, és még a Mikulás feleségével is találkozni? Akkor itt az ideje, hogy megismerd a tarkabarka karácsonyi meséket! Ez a könyv más, mint a többi, ugyanis válogathatsz benne a különböző hosszúságú történetek között. Ugye, milyen jó móka? Elutazhatsz az óceán mélyére, összefuthatsz a náthás rénszarvassal, átélhetsz egy sivatagi hóesést, és még azt a jégkorongmérkőzést is megnézheted, amit a pingvinek és a jegesmedvék vívnak. A felolvasásra szánt, kacagtató mesék még izgalmasabbá varázsolják számodra a karácsonyt! 3 éves kortól ajánlott.

Harcos Bálint: A medve, aki karácsonyfában lakott (Pagony)

Harcos Bálint: A medve, aki karácsonyfában lakott (Pagony)

Liza minden vágya egy háziállat, de apukája szerint a kutya túl nagy, a cica hullajtja a szőrét, a hörcsög mindent megrág, a papagáj pedig túl hangos…Apu indokait Liza elfogadja ugyan, de hamarosan itt a karácsony, és a kislány titkon mégis reméli, hogy egy Igazi Állatot kap majd… Új, ünnepi mesekönyvében Harcos Bálint gondoskodott arról, hogy ne csak a gyerekek, de a szülők figyelmét is végig ébren tartsák az izgalmas és humoros váratlan fordulatok, így a cselekmény a felolvasó szülőt is mindvégig garantáltan leköti majd. Ez pedig egy olyan mesekönyv esetében, amit valószínűleg igen sokszor kell majd felolvasni az ünnepek előtt, egyáltalán nem elhanyagolható tény. Ráadásul Agócs Írisz illusztrátor számos apró rajzzal kedveskedik a kisebb olvasóknak, így számukra is mindig akad majd újabb és újabb böngésznivaló részlet. 3-6 éves kor között ajánljuk.

3-5-8 perces téli mesék – magyar szerzőktől (Pagony)

3-5-8 perces téli mesék – magyar szerzőktől (Pagony)

Milyen lenne, ha az egész telet megünnepelnénk? A karácsony még a nagymamákkal együtt is csak néhány napig tart, de annyi sok téli nap van még előtte, és főleg utána! És azokon a napokon is történnek érdekes dolgok, amikről érdemes meséket olvasni. Ebben a könyvben olyan sok mese van, hogy egész télen lehet olvasgatni. Szerzők: Marék Veronika, Kiss Judit Ágnes, Vadadi Adrienn, Szabó Borbála, Berg Judit, Bendl Vera, Igaz Dóra, Molnár T. Eszter, Gimesi Dóra, Kertész Edina, Wéber Anikó, Zágoni Balázs, Dániel András, Mészöly Ágnes, Szabó T. Anna, Majoros Nóra, Csepregi János, Adamik Zsolt, Stiglincz Milán. 4-8 éves kor között ajánljuk.

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról (Cerkabella Kiadó)

Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról (Cerkabella Kiadó)

Lackfi János újabb szívmelengető mesekönyve! Jézus születését, a karácsony igaz meséjét mondja el: azt, amit generációk óta újra és újrahallgatunk. Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott karácsonyi rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne. A MESEPOGÁCSA könyvcsalád első kötete! 3-6 éveseknek ajánlott.

Mikulás és a varázsdob (Kolibri Kiadó)

Mikulás és a varázsdob (Kolibri Kiadó)

Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, mikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért? A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér. 4-10 éves korig.

Tatu és Patu csodálatos karácsonya (Cerkabella Kiadó)

Tatu és Patu csodálatos karácsonya (Cerkabella Kiadó)

Tatu és Patu meghívást kapott a barátjuktól, Verától, hogy töltsék nála a karácsonyt. Csakhogy a dolog rögtön az elején félresiklik, mert a fiúk ELTÉVESZTIK A HÁZSZÁMOT! A könyv végre újra megjelent!

Diótörő (Jelenkor Kiadó)

Diótörő (Jelenkor Kiadó)

A klasszikus karácsonyi történetet Varró Dániel átiratában, Szegedi Katalin csodaszép illusztrációival vehetik kezükbe az olvasók.

Borsi karácsonya – Foglalkoztató füzet óvodásoknak (Ringató Kiadó)

Borsi karácsonya – Foglalkoztató füzet óvodásoknak (Ringató Kiadó)

Borsi, a kis tacskó is nagyon várja a karácsonyt! Nézzétek meg, hogyan készülődik, merre jár az ünnep előtti hetekben a kutyus és Vica, a gazdája. Segítsetek nekik a feladatok megoldásával: színezhettek, válogathattok, összeköthettek, utat találhattok, kijelölhettek, bejelölhettek… Így gyorsabban telik az idő, és máris itt a karácsony! Az énekszó és a mondókázás se maradjon el, ebben is segít ez a kis füzet. A bájos lapozót a Ringató-mesék és a Borsi mesék ismert alkotói készítették a gyerekeknek: Gáll Viktória Emese és Szert-Szabó Dorottya. A kiadványt a 4-6 éveseknek ajánljuk.

ISKOLÁSOKNAK

Készítsük együtt! – Karácsonyi papírdíszek (Móra)

Készítsük együtt! – Karácsonyi papírdíszek (Móra)

Készüljön együtt a család, hiszen itt mindenkire sok-sok kreatív feladat vár! Alkossunk közösen karácsonyfát, ablak-, ajtó- és asztali díszeket, ajándékkártyákat, ajándékos dobozt, táncoló babát és egy roppant különleges mézeskalács házikót. 6 éves kortól ajánlott.

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai (Pagony)

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai (Pagony)

Hanga, a hópihe minden évben lehullik a földre karácsonykor. Azonban mindig más korba érkezik: hol Mária Valéria hercegnőhöz, azaz Erzsébet királyné udvarába, hol Szendrey Júlia otthonába, hol Andrássy Gyula intézőjének kisfiához, hol egy régi magyar faluba, hol pedig a mai Budapestre. Mindenhol összebarátkozik a gyerekekkel, akik látják őt, és közben megtudja, mi is az a karácsony, és hogyan ünnepelték különböző korokban.Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve egyszerre mese és szórakoztató ismeretterjesztés, Keszeg Ágnes légies festményei pedig korhű környezetet teremtenek a kis hópihe időutazásához. Ez volt az idei karácsonyi kedvencünk, itt írtunk róla részletesebben6-10 éves kor között ajánljuk.

Mágikus állatok iskolája – Behavazva (Babilon Kiadó)

Mágikus állatok iskolája – Behavazva (Babilon Kiadó)

Eljött a téli szünet előtti utolsó napja, odakint szállingózik a hó. Miss Cornfield, az osztály és a mágikus állatok karácsonyi süteményeket sütnek – közben észre sem veszik, hogy a Winterstein iskola a hó fogságába esett! Leander és Henrietta riadtan bújnak a társuk mellé. Bezzeg Juri, a pingvin alig várja, hogy fejest ugorjon a hideg, fehér hóba…és folytatódik a fergeteges kaland a mágikus állatokkal. Nagyon szeretjük ezt a sorozatot, ha több kötetet is vásároltok egyszerre, elég nagy kedvezmények vannak a kiadó oldalán. 8-12 éveseknek ajánlott.

Sherlock, Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély (Manó Könyvek)

Sherlock, Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély (Manó Könyvek)

A londoni Briony Lodge szalonjából karácsonykor sem hiányozhatnak a rejtélyek. Jobb alkalmat nem is találhatnának a ház lakói, hogy kalandos nyomozásokról és szövevényes ügyekről meséljenek egymásnak. Az öt, képtelenségnek tűnő eset szálait csak a legragyogóbb elmék tudják kibogozni.

Ella és a téli varázs (Manó Könyvek)

Ella és a téli varázs (Manó Könyvek)

A kicsi Ella messze északon él, egy hegyi falucskában, ahol mindig fehér hó borítja a házak piros tetejét. Közeleg a Karácsony, a kislány családja feldíszíti a házat, ám Ella szomorú, úgy érzi, az ünnep varázsa eltűnt. Elérkezik a Szenteste, és miközben mindenki vidáman készülődik, a kislány kisurran a kertbe…

Hópehely (Kolibri Kiadó)

Hópehely (Kolibri Kiadó)

Csodálatos történet egy eltévedt póni és egy magányos kislány barátságáról. A honvágyról, szülő és gyerek közötti elvághatatlan kötelékről, és az igazi szeretet önfeláldozó erejéről.A tizenegy éves Amber egy vidéki farmra kerül nevelőszülőkhöz, de hiába körülötte a sok szépség, ő csakis egyetlen dologra vágyik: hogy újra az édesanyjával lehessen. Búskomorságát a nagy hó alól kimentett kiscsikó enyhíti… A könyvet megjelenése óta máris számos irodalmi díjra jelölték.

Az utolsó bárány (Scolar Kid)

Az utolsó bárány (Scolar Kid)

Fergeteges humorral megírt karácsonyi mese az összefogásról, a hitről, a reményről, a szeretetről, a kitartásról, a bajtársiasságról, a kitűzött közös cél felé vezető rögös útról, a csapatszellemről, hét imádnivaló bárány kalandjain keresztül. A számos abszurd véletlennel, fantasztikus csodákkal, groteszk félreértésekkel tűzdelt történetben végigkísérjük a bárányok útját, akik az újszülött Kisded üdvözlésére sietnek. 7-10 éveseknek ajánlott.

Nézzétek meg régebbi „karácsonyi könyv gyerekeknek” válogatásainkat, illetve 25 kedvenc, téli könyvünket is!

2019-es újdonságok
2018-as újdonságok
2017-es újdonságok

További programokat Online rovatunkban találtok!
Összegyűjtöttük 10 bábszínház online, decemberi programját
itt.
Tartsatok velünk az adventi időszakban is, mert rengeteg jó programmal és könyvvel érkezünk!

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.