Böngészők, foglalkoztatók, mesék, regények – új adventi és karácsonyi könyvek gyerekeknek – 2019.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Karácsonyi, hóemberes, mikulásos böngészők, adventi foglalkoztatók és 24 részes mesés történetek, újra megjelent nagy kedvencek, regények kezdő olvasóknak és nagyobbaknak. Íme néhány szuper új könyv az ünnepekre! Ebben a válogatásunkban a 2019-ben megjelent újdonságokat ajánlottuk, de hamarosan a 2020-as könyveket is bemutatjuk nektek!

BÖNGÉSZŐK ÉS MESÉK A LEGKISEBBEKNEK ÉS OVISOKNAK

Kis karácsony, nagy karácsony (Móra Kiadó)

A klasszikus karácsonyi mondókákat Mester Kata grafikus tündéri rajzai teszik még szerethetőbbé.

Mackó karácsonyi böngészője (Naphegy Kiadó)

Mackó imádja az ünnepeket, főképp a karácsonyt. Szeretné minden barátját vendégül látni, de az előkészületek fárasztóbbak, mint gondolta. Segítesz neki? Meg kell keresnie az elveszett ajándékot, hogy becsomagolhassa, a karácsonyi gyertyát és csillagot, majd a vendégfogadásra szánt nyalókát is be kell szereznie, a tortát és az aprósüteményeket pedig gondosan kiválogatnia. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lefoglaló rejtvényes böngészők rendkívüli képi világgal és fejtörőkkel szórakoztatják az egész családot. Közös családi programnak is remek, mi nagyon élveztük a keresgélést! Dudás Gergely rajzaival!

Karácsonyi böngésző (Naphegy Kiadó)

Amerre csak nézünk, mindenki a karácsonyra készül. A művelődési házban az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékra készülnek. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. Ebben a böngészőben az adventi készülődés és a karácsonyi éj időszakát mutatjuk be. A szereplők útját követve lapról lapra pedig sok apró történetet mesélhetünk el közösen. Kőszeghy Csilla rajzaival újra megjelent ez a 2016-os kötet.

Az állatok karácsonya (Kolibri)

A kis Jézus születését ünneplő és az állathangok utánzására épülő leleményes mesét Bajzáth Mária 8 éves fiával, Ivánnal együtt írta, és meséli azóta is minden évben. A meséléssel eltöltött idő örök útravaló – a közös mókázás pedig feledhetetlen ajándék kicsiknek és nagyoknak, amely még meghittebbé teszi a közös ünnepvárást. 0-3 éveseknek ajánlott.

Keress, találj, mesélj! – Boldog karácsonyt! és Mit? Miért? Hogyan? sorozat Karácsony (Scolar)

A Keress, találj, mesélj! sorozat képeskönyvből kiderül, hogyan készülődünk karácsony közelgő ünnepére. A gyerekek mézeskalácsot sütnek, karácsonyi díszeket készítenek, betlehemes játékot mutatnak be, és persze alig várják, hogy szenteste kibonthassák az ajándékokat. A gyerekek nemcsak az adott oldalpáron kereshetik meg a képből kiemelt tárgyakat vagy embereket, egyes szereplők és tárgyak több helyen is felbukkannak a könyvben, így akár egy történetet is el lehet mesélni a könyvet lapozgatva. A Mit? Miért? Hogyan? sorozatának 36. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások a karácsonyi ünnepkörrel ismerkedhetnek. Megtudhatják többek között, mit ünneplünk karácsonykor, mi az az advent, miért kapnak a gyerekek ajándékot, honnan származik a karácsonyfa, hogyan ünnepelnek más országokban. A könyvek régebbiek, de újra megjelentetek.

Téli böngésző (Naphegy Kiadó)

Varázslatos téli sétára invitál a megújult Téli böngésző! A gyerekek a kiválasztott képek segítségével különböző témakörökhöz kapcsolódva, játékosan tanulhatják meg és építhetik be a szókincsükbe a hozzájuk tartozó szavakat.

Kalapos Macska visszatér (Kolibri)

Sáriéknál lehullott a hó, játékra nincs idő, vár rájuk az egész napos hólapátolás… Kalapos Macska ezért úgy dönt, hogy amíg a gyerekek dolgoznak, addig ő finom meleg fürdőt vesz. Vajon ez jó ötlet? DEHOGY! Ismerd meg az ábécé betűit a Kalapos Macska kalamajkája közben, 26 minicica segítségével! A Kolibri Klasszikusok sorában hetedik Dr. Seuss-könyv ismét SZABÓ T. ANNA humoros és zseniális fordításában olvasható. 3-6 éveseknek ajánlott.

FOGLALKOZTATÓK ÉS JÁTÉKKÖNYV

Nagy karácsonyi kincsestár (Móra Kiadó)

Fantasztikus ünnepi rejtvények, szórakoztató barkácsolás és vidám kikapcsolódás vár rátok ebben a remek foglalkoztatóban. Több mint 150 matricát és kivehető sablonokat is találtok ebben az ünnepi könyvben.

Boldog karácsonyt! és Manó karácsonya matricás foglalkoztatók (Móra Kiadó)

Vicces ünnepi foglalkoztatókönyv rengeteg matricával és rajzos feladattal, illetve manós változat. A könyvek több mint 75 szuper matricával jelentek meg, amiket a könyvbe ragaszthatsz vagy bárhová!

Nagy karácsonyi játékkönyv (Móra Kiadó)

A Nagy karácsonyi játékkönyvben 8 mesés, kivehető társasjátékot találtok a legkedveltebb játékokkal, mint a parti libafutam, kígyók és létrák, Ki nevet a végén? Karácsonyfalva ünnepi helyszíneivel. Szuper ajándék a közelgő ünnepekre is, amit akár magatokkal is vihettek a téli szünetben nagyszülőkhöz, barátokhoz.

Három, kettő, egy karácsony (Móra Kiadó)

24 napos adventi foglalkoztató! Hangolódj az év legszebb ünnepére ezzel a vidám foglalkoztatókönyvvel. Minden napra tartogat számodra egy feladatot. Színezz, matricázz, kreatívkodj bátran! A vicces, hóember alakú zsírkrétákkal!

Eljött, itt van a karácsony! (Móra Kiadó)

Különleges térbeli, 3D mesekönyv karácsonyi jelenetekkel és rövid versikékkel. A karácsony hangulatát megidéző kedves rajzokat a hóemberről, a Mikulásról, a fenyőfáról, a kisded Jézusról és a legvarázslatosabb ünnepről szóló versikék egészítik ki. Emellett minden dupla oldalon egy-egy felugró meglepetés is vár a pop-up könyvet forgató kisgyerekekre.

Kreatív foglalkoztató – Karácsony (Scolar)

Tarkabarka karácsonyi foglalkoztató kifestőkkel, rejtvényekkel, barkácsoldalakkal, kivehető oldalakkal örvendezteti meg a gyerekeket. A kivágható-hajtogatható formákból percek alatt el lehet készíteni a karácsonyi dekorációkat: a hangulatos ablakdíszeket, egyedi képeslapokat, üdvözlőkártyákat, ötletes ajándéktartókat és dobozkákat. A gyerekek nemcsak kézműves praktikákat, hanem az ünnepet idéző színezőket, rejtvényeket, sőt adventi kalendáriumot is találnak az ötlettárban.

REGÉNYEK KEZDŐ OLVASÓKNAK

Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés (Naphegy Kiadó)

A kezdő olvasóknak szóló sorozat újabb része jelent meg, ráadásul karácsonyi témával. Gréti izgatottan várja a karácsonyt, mert imádja a karácsonyi dekorációkat, a karácsonyi sütit, de legfőképp a karácsonyi ajándékokat. Csak akkor romlik el a kedve, amikor elveszíti az anyukája különleges varázskarkötőjét. A karkötő végül megkerül, de igen rossz állapotban. A kislány kénytelen ismét bűbájhoz folyamodni, de ezúttal semmi sem sikerül. Lesz elég bátorsága Grétinek, hogy elmondja az igazságot az anyukájának?

Öt kölyök sorozat (Kolibri Kiadó)

A brit írónő, Enid Blyton neve fogalom a gyerekirodalomban, most Magyarországon is megjelenő könyveit kezdő olvasóknak ajánljuk. A sodró történet, az elbűvölő szereplők, a gazdag illusztráció, a nagy betűk és a könnyen értelmezhető szöveg igazi élménnyé teszik az olvasást. A 4. kötet Boldog karácsonyt! címmel jelent meg.

Bori adventi kalendáriuma (Manó Könyvek)

Már csak 24 nap van hátra karácsonyig! Hát persze, hogy már Bori is nagyon izgatott. Addig ugyanis még rengeteg dolga van: mézeskalácsot kell sütnie, fel kell díszítenie a szobáját, és ajándékokat is kell készítenie. A karácsonyi vásárra is szeretne elmenni korcsolyázni, természetesen Annával és Zizivel. De a két lány soha nem ér rá, és mintha titkolnának is előle valamit. De milyen advent az, amikor az ember nem is látja a legjobb barátnőit? Bori szerint ez sehogy sincs rendjén. Minden nap vágd fel az újabb történet oldalait, és várd együtt a karácsonyt Borival!

REGÉNYEK, MESÉK ISKOLÁSOKNAK

Oroszlán a karácsonyfa alatt (Scolar)

December elsején, pontban éjfélkor a Mindenféle Csecsebecse Boltjában egy kis plüssoroszlán mászik elő egy ládából, és 24 napja van rá, hogy találjon valakit, aki megszereti – mert akkor örökké életben maradhat! Ricsi, a mogorva rockzenész veszi meg a plüssállatkát, és a kisoroszlán mindent megtesz azért, hogy megnyerje a szívét, azonban ez egyáltalán nem olyan egyszerű, és a karácsony vészesen közeleg. Egy egészen különleges karácsonyi történet 24 fejezetben, az egész családnak.

Hónővér (Cser Kiadó)

A Hónővér 24 részből álló, megható karácsonyi történet, amelyről így ír a szerző: „Remélem, hogy a Hónővér a karácsonyt kedvelő fiataloknak és idősebbeknek egyaránt ugyanolyan örömöt szerez majd, mint az írása nekem. A karácsony a hagyományokról szól, és talán ez a könyv is új hagyományt teremt majd a kisebb és nagyobb olvasók számára, akik évről évre elolvassák, miközben hull a hó, és odabent kellemes meleg uralkodik. Ez az én karácsonyi álmom. Szeretettel: Maja Lunde”. Az írónő A méhek története című felnőtteknek szóló, 32 nyelvre lefordított regényével vált ismertté a magyar olvasók körében. Szerintük ez az idei év legmeghatóbb karácsonyi története! Itt írtunk róla bővebben, sőt most meg is nyerhetitek (a játék december 1-je, éjfélig tart)!

A kiskutya, aki unikornis akart lenni (Manó Könyvek)

Milli, a mopsz épp karácsony előtt veszíti el az otthonát, de szerencsére Anna családja befogadja egy hétre. A játékos kedvű kiskutya nagyon megszereti Annát, és nagyon szeretne örökre vele maradni. De Anna nem vágyik…De Anna nem vágyik kutyára – ő egy unikornist szeretne, legalábbis Milli szerint. Sikerül-e Millinek unikornissá változnia? Ha rájönne, mit kell ehhez tennie, akkor talán valóra válhatna az álma, hogy otthonra találjon.

Diótörő (Scolar Kiadó)

Ebben a csodálatos mesekönyvben An Leysen E. T. A. Hoffmann klasszikus karácsonyi meséjét, a Diótörőt öltöztetik új köntösbe. A meleg hangulatú képek a rettenetes egérkirály és a varázslatosan szép Cukortündér álomvilágába repítenek minket. 5 évnél idősebb gyerekeknek és mindenkinek ajánlott, aki szereti a különös meséket.

Igazmondó Glimpi (Kolibri)

Igazmondó Glimpinek, a Karácsony-trilógia egyik legnépszerűbb szereplőjének nehéz az élete, hiszen képtelen hazudni, és emiatt folyton bajba kerül. De ebben a könyvben Glimpi végre igazi otthonra talál! Ez a vicces és szívmelengető verses mese az igaz barátságról, az őszinteségről, a kudarcok feldolgozásáról, de leginkább mégis az élet szépségéről szól, amit csakis mi teremthetünk meg a magunk számára. 6-10 éveseknek ajánlott.

A karácsony nagy könyve (Kolibri)

Könyv lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok, kis gyufaárusok, karácsonyi szellemek és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kisasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába is. 24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek, Louisa May Alcott és még sokan mások. A könyveket Tony Ross illusztrálta, akit Roald Dhal könyveiből már jól ismerhettek. 6-10 éveseknek ajánlott.

Mauri Kunnas: Mikulás tizenkét ajándéka (Kolibri)

Vili, a kis manógyerek nagyon szeretné megajándékozni a Mikulást. De mivel szerezhetne neki örömet? Mivel épp tizenkét nap van hátra karácsonyig, Vili úgy dönt, minden egyes napra új meglepetést talál ki. Tizenkét meglepetés! Ez lesz aztán az ajándék! – gondolja. Mauri Kunnas klasszikus mesekönyve az ajándékozás öröméről szól. Gazdag, színes és vidám – akár álmaink karácsonya.

Olga és a papírlány 2. – Jum, a sötét szerzet (Móra Kiadó)

Beköszöntött a tél, Balicót vastag hótakaró borítja, közeleg a karácsony. A falubeliek vacognak a mindent átható fagytól, ezért Olga meséivel próbálja felmelegíteni a szívüket. Van egy új története, amely a kivágott erdő helyén tátongó ürességből született. Ez az űr eszébe juttat valakit, akire hűséges kutyája, Valdo is emlékszik. Nem csoda, hiszen aki egyszer találkozik Jummal, a sötétségből szőtt lénnyel, az többé nem felejti el őt.

Ebben a válogatásunkban a 2019-ben megjelent újdonságokat ajánlottuk, de hamarosan a 2020-as könyveket is bemutatjuk nektek!
Érdemes megnézni 2018-as karácsonyi könyvek válogatásunkat is, hiszen ott is remek ötleteket találhattok, illetve kedvenc téli könyveinket!

Ha szeretnétek időben értesülni a legjobb hétvégi programokról, ajánlókról és válogatásainkról, iratkozzatok fel heti hírlevelünkre!