Megújult és új helyek a Balatonnál 2023

Minden évben újdonságok tucatjaival találkozunk a Balaton északi és déli partján. 2022-ben ezek voltak kedvenceink, de az idei nyár is tartogat meglepetéseket, amelyekből összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat. Megújult és új helyek a Balatonnál 2023!

Tihanyi Apátság és környezete

Az elmúlt években teljesen megújult a Tihanyi Apátság és a környező terület. A Visszhang dombon elkészült az Ilona-malom Műhely új játszótere (hamarosan megnyitják), lebontották az Apátság tornyairól az állványokat, megújult a mellette lévő IV. Károly lépcsősor, illetve a főtéren található Magtár, amely a Tourinform irodának is otthont ad. Az Őrtorony kilátó is kisebb szépítésen esett át, illetve visszakerült helyére Kolodko Mihály Gombóc Artúr miniszobra is.

 

Balatonfüred Forrás Sportpark Balatonfüreden

Az országban először került megvalósításra Balatonfüreden egy olyan négy évszakos szabadidősport park, melynek célja, hogy  állandó sportolási lehetőséget, aktív kikapcsolódást, és közösség teremtő programokat nyújtson az itt élőknek és a turistáknak is. A sportparkban 4 sportág számára épültek pályák: mountainbike, futás, görkorcsolya, sízés. Kialakítottak egy szabadtéri kondi bázist, és egy játszóteret. A műanyag sípálya mellett egy műanyag hófánk csúszda (tubbing) is rendelkezésre áll. A sportparkba ingyenes a belépés, és ingyenes a bringapálya, a futókör, a görkori pálya használata is. Emellett van sportszerkölcsönző, mosdó, öltöző és büfé is. Részletek itt.

 

Megnyitott Nagyvázsonyban a Kinizsi-vár

Tavaly még csak a külső részek, de idén tavasszal a benti kiállítás és belső terek is megnyíltak a látogatók előtt a nagyvázsonyi Kinizsi-várban. Látogatható a börtön, az őrszoba, a lovagterem és a vár egykori úrnőjének szobája. Emellett a pálos kolostor és a kenyérmezei csata makettjei teszik megismerhetővé az épületet és történetét. Részletek itt.

 

Híd Tájművészeti Ösvény – Kapolcs és Vigándpetend között

Megnyílt a tájművészeti ösvény, amely a települések között 13 tájművészeti alkotást mutat be, emellett kitisztították a patakmedret, a környező utakat, hidakat is. A teljes útvonal kb. 17 óra alatt járható be gyalogosan, de természetesen lehet rövidíteni és részletekben is megnézni, ha arra jártok. A monostorapáti híd alatt megtaláljátok Kő Boldizsár patakmeghajtású óriásszobrait, Vigántpetenden 3, Kapolcson további 10 alkotást nézhettek meg. Az útvonal a Nagyvázsonyi vártól indul. A pontos helyszínek és alkotások listája itt érhető el. Részletek itt.

 

A Veszprémi Vár és környezete, FOTON

Elkészült a 2020-25 között tartó várnegyed beruházás első üteme. Megújult 18 épület homlokzata és tetőszerkezete, a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei pedig ismét látogathatóvá váltak, kezdetét vette a Work In Progress 2023 (WIP’23) kiállítás. Átadták a megszépült parkot is a Megyeház tér és Erzsébet sétány környékén. Június 6-án nyitott meg a Veszprémi Várban a FOTON, a város új audiovizuális centruma, ahol koncertek, kiállítások, filmek, irodalmi programok várnak rátok, de specialty kávézót is kialakítottak. Emellett számos kisebb és nagyobb tér megújult a városban, megnyílt a pop-up koncerthelyszín, a Gyárkert is. Részletek itt.

 

Amfi – Alsóörs

Az alsóörsi Amfiteátrum az 1970-es évekig vöröskő-bányaként funkcionáló kőfejtő volt. A 2021-es rekultivációját követően épült egy planetárium – mely jelenleg Magyarország legnagyobb planetáriuma – egy közösségi épület, kialakításra kerüt egy bár, egy játszótér, valamint egy 450 férőhelyes, 12 soros, félköríves, vöröskőből készült nézőtér a hegyoldalban (amfiteátrum), mely színházi előadásoknak és koncerteknek ad helyet.

 

Kalandvár a Balatoni Múzeumnál

Elkészült kalandvár a keszthelyi Balatoni Múzeumnál. Az Ilona-malom Műhely játszóvárának tematikáját Lipták Gábor Aranyhíd c. kötetének a Balatonról és Halápról, az utolsó óriásokról szóló „Balaton, az utolsó óriás” c. meséje ihlette. A tematikus festés és dekor elemek Széplaki Nóra és Kesselyák Kinga keze munkáját dicsérik. Igazán mesés lett.

 

Új lombkorona ösvény Balatonbogláron

A balatonboglári Gömbkilátó szomszédságában, a Várdombon adták át az 500 méter hosszú lombkorona sétányt. A szuper kilátás mellett a Patkós Stúdió színes grafikákkal és 3D modellekkel tarkított tábláin ismerkedhettek meg a Várdomb geológiájával és természeti értékeivel. Belépővel látogatható.

 

Mocsári teknős tanösvény

Múlt éveben írtunk róla, hogy megnyitott a Berek Világa Látogatóközpont, most pedig átadták az innen induló Mocsári teknős tanösvényt, amely 1 km-en keresztül mutatja be az Ordacsehi-berek történetét, a Natura 2000 területek jelentőségét, a vizes élőhelyek helyreállításának fontosságát, a területen található élőhelyeket, az inváziós élőlényeket és még sok minden mást. Részletek itt.

 

Via Calvaria – Csendhegyek útja

A magyarországi Via Calvaria egy olyan – egyelőre – észak-dunántúli túraútvonal, amely 14, többségében német gyökerű település Kálvária-építményeit köti össze egymással. A Via Calvarián útra kelők gyönyörű pannon tájakon, a Bakonyban és a Balaton-felvidék dombjain haladhatnak egyik kálváriától a másikig, útközben pedig elcsendesedésre alkalmas, lélekemelő helyeken („csendhegyeken”) időzhetnek el. 2023-ban, amikor Veszprém és a Balaton-régió Európa Kulturális Fővárosa, a „kálváriás” településeken különleges programok is várják a látogatókat. Részletek itt.

 

+ Kajla bringakörök
A legújabb Kajla füzetben 3 útvonalat találtok, amelyeket bejárva Balatonfüred, Szigliget és Keszthely legszebb részeit fedezhetitek fel. Részletek itt.

Nézzétek meg 2022-es és 2021-es újdonságokat és a több mint 50 jó hely a Balatonnál válogatásunkat is vagy kedvenc gyerekkönyveinket a magyar tengerről!

A minimatiné már 10 éve segít abban, hogy mindenki megtalálja a legjobb programokat a család kisebb és nagyobb tagjai számára. Ahogy ti, mi is szeretjük az újdonságokat, jó programokat, a kirándulás ajánlókat, a jó könyveket, de a minőségi tartalom gyártásához nekünk is pénzre van szükségünk. Támogassátok fennmaradásunkat, hogy mi is támogathassunk benneteket a minőségi idő eltöltésében! Köszönjük!