Új gyerekkönyvek kicsiknek – tavaszi újdonságok

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Válogatásunk 1. részében piciknek és ovisoknak ajánlunk néhány új könyvet, amelynek témái között szerepel például az alvás, a bilire szoktatás, az érzelmek kezelése, a háború. Emellett meseantológiát, robotos és Tesz-vesz város könyveket, illetve egy rendhagyó szakácskönyvet is találtok összeállításunkban. Új gyerekkönyvek kicsiknek!

Pipp és Polli: Születésnap (Pagony)

Pollinak szülinapja van és Pipp egy csodaszép tortát sütött neki. De ahogy az asztal felé vitte, valami szörnyűség történt. Pipp megbotlott! A torta a földre pottyant. Most mi lesz? 0-3 éveseknek.

Kukucs, kisnyuszi! (Pagony)

Kukucs! Kisnyuszi újra itt van! Viccelődjetek és játszatok együtt vele ti is ebben a legkisebbeknek szóló, interaktív lapozóban. 0-3 éveseknek

Mentsük meg a bolgyót! és Légy jól nevelt! (Móra)

Új formátumú, kisebb olvasók kezébe is könnyen illeszthető kötetek érkeztek Tesz-vesz sorozatba. Az egyik a környezetvédelem fontosságáról, míg a másik a viselkedésről szól. 2-4 éveseknek.

BILI-BULI! – Gyakorlás a bilin – meglepetésekkel! (Móra)

Útmutató szülőknek: Bátorítsd kisgyermeked a bili használatára ennek az új és vidám könyvnek a segítségével! A mókás felemelhető fülek, a forgatható szivárványkerék és a rengeteg kedves állatfigura felkelti a kicsid figyelmét, és sok örömet szerez számára. 2-3 éveseknek.

Dávid Ádám: Arti begurul (Pagony)

Dávid Ádám Arti begurul című könyvében négy fejezeten keresztül olvashatunk egy kisfiú és egy robot barátságáról, és arról, hogy a kreatív ötletek mindig megérnek egy próbát. A tanulságos és kedves történeteket Monszport Vivien rajzai teszik még szerethetőbbé. 3-6 éveseknek.

A harag olyan, mint a páncél (Pagony)

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat. 2-5 éveseknek.

Bori nem tud elaludni (Manó Könyvek)

Ideje lefeküdni! – mondja Anya és Apa, de Bori még cseppet sem álmos. Ráadásul még Jakab sem alszik, pedig ő sokkal kisebb nála! Se Anyának, se Apának nem kell még ágyba bújnia. Szerencsére Borinak a végén csak jön álom a szemére! 3 éves kortól.

Takács Viktória: Májusfa mese (Scolar)

Történetükből kiderül, hogy nagypapa egy gyönyörű Jakab-fával hódította meg nagymama szívét, és azt is megtudjuk, mi az a májuskosár, az éjjeli muzsika, vagy hogy mit jelent a májusfa kitáncolása. És hogy hogyan áll Juli és kishúga, Emma a szerelemmel? Ez is kiderül a mese végére. Óvodásoknak.

Stahl Judit: Keresd a Csokit!

Kalandozz Ellával, a cserfes kislánnyal és Titivel, a vagány kisfiúval! Megtalálod az összes elgurult csokis kekszet a közértben? Észreveszed, kinél vannak a mogyorós csokifagyik a strandon? Vagy a trambulinparkban a fehércsokis, krémes palacsinták? És ez csak néhány példa a böngésző sok rejtvénye és finomsága közül. Kedved lenne megkóstolni is ezeket az édességeket? Nem probléma! Mindegyikhez jár egy-egy szenzációsan egyszerű, rajzos recept. Így otthon te is kipróbálhatod (esetleg némi családi segítséggel) Ella és Titi csokis kedvenceit. Stahl Judit receptes mesekönyve Baranyai (B) András rajzaival. 3-6 éveseknek.

50 érdekesség a járművekről (Móra)

Nyisd fel a kis füleket, és sok érdekességet tudhatsz meg 50 izgalmas járműről – vonatokról, hajókról, repülőgépekről, markolókról, darukról. Mit szállít a világ legnagyobb hajója? Hol közlekednek vezető nélküli vonatok? A helikopter vajon tud hátrafelé is repülni? Gyönyörű rajzokon elevenedik meg és rengeteg felfedezni valóval vár rád a járművek világa! megjelent az 50 érdekesség az állatokról című kötet is. 3-6 éveseknek.

Ismerd meg a szörnyeidet! Mindfulness mesekönyv az érzelmek elfogadásához és kezeléséhez (Kulcslyuk Kiadó)

A gyermekpszichológus szerző által írt okos és megnyugtató könyv segít megérteni a nehéz érzések természetét, eloszlatja a gyermeki félelmeket, és megtanítja, hogyan lehet jól kezelni a szorongató, kellemetlen belső élményeket. A tudatos jelenlét alapú mese elsősorban a 4-9 éves korosztály számára ajánlott, de nagyobb gyerekek, sőt felnőttek is jó hasznát vehetik a benne foglalt ismereteknek.

Mit? Miért? Hogyan? – Robotok (Scolar)

A Ravensburger titkos ablakokat rejtő sorozatának új kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, hogyan segítenek nekünk a robotok, hogyan működnek és tanulnak meg gondolkozni. Az is kiderül, milyen robotok dolgoznak a gyárakban, a földeken, a kórházban, és milyen okosgépek lesznek az otthonokban. 4-7 éveseknek.

Hamupogácsa – Mesék az érzelmekről (Cerkabella)

12 népmese a világ minden tájáról! + 12 kortárs magyar író meséje! + 24 hangulatkártyával és játékötletekkel! A kötet szerzői: Berg Judit, Dániel András, Gimesi Dóra, Kiss Judit Ágnes, Kollár Árpád, Lackfi János, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár Krisztina Rita, Somfai Anna, Szabó Imola Julianna, Várfalvy Emőke. 5 éves kortól.

Mészöly Ágnes: Barni titkos barátai (Pagony)

Az elmúlt, koronavírusos években a híradásokból mindenki hallja a napi elhalálozások számát, így a gyerekek óhatatlanul is szembesülnek betegséggel, halállal, elmúlással, és bizonyára számtalan kimondott – vagy épp ki nem mondott kérdés fogalmazódik meg bennük. Ezért is fontos, hogy veszteségről, a szorongásról, mindennapos félelmeinkről beszélgessünk velük. Mészöly Ágnes Barni titkos barátai című most megjelent kötete ebben is segíthet. 5-8 éveseknek.

Paulik Móni: Szabad a nem (Csimota)

Manna, a labrador, imádja, ha a gazdija simogatja, de van, akinek nem engedi. De vajon hogyan tud egy kutya nemet mondani, és vajon mi mikor mondhatunk nemet? Ha nincs kedvünk barátkozni, egy simogatást vagy egy puszit bármikor visszautasíthatunk? Ez a mese ezekre a kérdésekre keresi a választ, és egy kutya viselkedésén keresztül mutatja be, hogy mindenki önmaga rendelkezik a testével. Megerősíti a gyerekeket abban, hogy mindig legyen bátorságuk nemet mondani, akár gyereknek, akár felnőttnek, még akkor is, ha ez a másiknak rosszulesik. 5 éves kortól.

A kék kutya (Csimota)

Sári összebarátkozik egy különös, kék szőrű kutyával, és szeretné befogadni, de az anyukája hallani sem akar róla. Nem sokkal később a kislány eltéved az erdőben, és felébreszti az erdő félelmetes szellemét, de új barátja a segítségére siet. A mese az előítéletekről és az önzetlen barátságról szól. 5 éves kortól.

Nicola Davies: Amikor eljött a háború (Csimota)

Képzeld el, hogy egy átlagos hétköznapon egyszer csak eljön hozzád a háború, és romba dönti a városodat. Képzeld el, hogy mindent és mindenkit elveszítettél. És akkor egy hozzád hasonló gyerektől kapsz egy apró, de annál értékesebb ajándékot. A rövid és szívszorító mese arra tanít kicsiket és nagyokat, hogy a legapróbb tettek is számítanak és ha sokan tesszük, akkor még arra is képesek leszünk, hogy háborúkat állítsunk meg! 5 éves kortól.

További olvasmányokat Könyv rovatunkban találtok!

Ha szeretnétek a legjobb családi programokat, vadonatúj helyekről szóló beszámolóinkat, kirándulás ötleteinket vagy a legújabb gyerekkönyveket, színházi előadásokat, múzeumi programokat, filmeket tartalmazó válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.