Új gyerekkönyvek kicsiknek – könyvválogatás a Minimatinétól!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új gyerekkönyvek kicsiknek 2020 nyár

Lapozók kicsiknek, 3 évesek kedvenc meséi, balatoni csavargások Libával és Malaccal, népmesék, Nyúl Péter történetei, Kippi sorozat, a Csirimojó legújabb könyve. Íme a Minimatiné nagy vakációs könyvajánlója vízpartra vagy a hűvös szobába, útközben vagy otthonra, vagyis új gyerekkönyvek kicsiknek. A sorozat folytatódik az iskolásoknak szóló könyvekkel!

Mérges vagy, kismókus? (Scolar)

Kismókus testvére talált egy szép tobozt. Kismókus is szeretne vele játszani, de a testvére nem adja oda. Addig-addig megy a veszekedés, míg a toboz leesik, és kettétörik. Kismókus szeretné megvigasztalni szomorú testvérkéjét egy új tobozzal. Bájos kis mese a viharos érzelmekről. A könyvet 1,5 éves kortól ajánljuk.

Ki brummog a barlangban? (Pagony)

Egy lapozó, ahol összekeveredtek a képek! A kettévágott oldalak tetején egy vers, alján egy kép található, de vajon melyik vershez melyik kép tartozik? Kiss Judit Ágnesnek minden verse egy találós kérdés, amire a választ a képeken találjuk. A szülők pedig szórakozásképp kiélvezhetik, hogy a versek különböző klasszikus versformákban íródtak: van itt szapphói strófa, felező tizenkettes és limerick is. 2-4 éveseknek ajánlott.

3 éves lettem (Pagony)

Remek kis válogatás, csupa nagybetűs kedvenccel. Egy kötetbe gyűjtötték össze a Pagony legkedvesebb mesehőseinek történeteit: Boribon, Maszat, Babaróka, Pitypang, Lea és barátai mind itt sorakoznak a lapokon. De nemcsak a kedvenceikkel találkozhatnak a kötetben a legkisebbek, hanem életük minden fontos eseményével is. 2-4 éveseknek ajánlott.

Gyöngyösi Katalin: Vár a bölcsőde; Bölcsődés vagyok (Ringató könyvek)

Minél többet beszélünk a „bölcsiről”, annál könnyebb elfogadni a gyerekeknek az új környezetet, szokásokat, a még ismeretlen felnőtteket és a társait. Erre az ismerkedésre, mesélésre teremtenek lehetőséget a Ringató-lapozók sorozat kiskönyvei. Szerzője Gyöngyösi Katalin kiváló bölcsődei szakember, elismert módszertani tanácsadó, az illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette. Augusztustól a boltokban!

Hogy alszanak az állatok? (Csirimojó)

Annyiféle állat létezik. Mindegyik más és más. Másképp néznek ki, másképp szaladnak, más az illatuk (vagy a szaguk, ahogy tetszik), és másképp is alszanak. Az álmaik? Talán azok is különbözőek. Vagy mégsem. Lehet, hogy éppen ugyanolyanok, mint a mieink. Mint az álmok, amiket esténként kölcsönkapunk. Jó éjszakát!

Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! (Manó Könyvek)

Csavarogjatok ti is Malaccal és Libával! Ismerjétek meg szeleburdi hőseinket, csatangoljatok velük a Balaton partján, és találjátok meg, hogy melyik sportág illene legjobban hőseinkhez! Egy biztos: nevetésben most sem lesz hiány. Tóth Krisztina a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

Kippi sorozat (Pagony)

Kippi, a világhírű angol kutyus kalandjai már magyarul is olvashatóak! Most két új kötet jelent meg a Kippi játékosdoboza és a Kippi álmos címmel. 2-5 éveseknek ajánlott.

Bajzáth Mária: Gingalló – Magyar népmesék óvodáskortól (Kolibri Kiadó)

A Gingalló című, magyar népmeséket egybegyűjtő kötetet jó szívvel ajánlom nagyobb óvodásoknak éppúgy, mint alsó tagozatos iskolásoknak. A tíz téma köré csoportosított történeteket közmondások és szólások kísérik, ám az eddigiektől eltérően ezeket most elrejtettük két nagy képben is.” – Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai (Manó Könyvek)

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában.

Kiss Ottó: A piros tengeralattjáró (Betűtészta Kiadó)

A közel 150 oldalas mesés kalandregénye egy kontinenseken átívelő utazás története. Szinte filmszerűen peregnek előttünk az események. Nagypapa egy hordóból igazi tengeralattjárót készít a gyerekeknek (amely ráadásul szárazföldön is tud közlekedni), a kis csapat pedig ezzel indul el a tengerhez. A legénység tagjai Turbó mama (nagyi), Beton tata (nagypapa), Dominik, Cicuskám és természetesen maga Luca kapitány. 5 éves kortól ajánlott. Itt írtunk róla bővebben.

Kiss Ottó: Legszebb költéseim (Koinónia Kiadó)

Tudod ki ő: Laci bácsi? – ne szaladj tovább, ácsi! – …aki Lackó-kölyök korában sem félt egyetlen állattó’, legyen az medve, nyúl, zsiráf vagy éppen disznó! Ha nem tudod, úgy nagy lemaradást kell kell pótolnod rögtön: S e könyv épp jó, hogy verses formában a fejedbe töltsön mindent, mi mezőn, erdőn, állatkertben átélhető. (Ha nincs fejed felett az otthoni megszokott tető).

Markus Majaluoma: Apa, vegyünk nyaralót!(Koinónia Kiadó)

Az Apa-sorozatok utolsó, ötödik darabja, a megszokott humorral tálalva. Oszi, Vejnő és Annamari Apát újabb kalandba sodorja. S természetesen Putkela úr sem marad le róla.

Hamarosan érkeznek az iskolásoknak szóló újdonságok is! Tartsatok velünk!

Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol sok jó ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.