Új gyerekkönyvek iskolásoknak – könyvválogatás a Minimatinétól!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A piciknek és kicsiknek szóló válogatásunk után most jöjjenek az iskolásoknak szóló új könyvek, amelyek között találtok remek olvasmányokat a kezdő olvasóktól kezdve a kiskamaszokon át a 12+-os korosztályig. Iskolakezdő mese, könnyített olvasmányok, természettudományos kalandok, híres emberek élete, a Duna kincsei, Erdőszelfi és még sok minden más… Új gyerekkönyvek iskolásoknak nem csak a nyári szünetre!

Tamás Zsuzsa: Mimi az iskolában (Naphegy Kiadó)

Ismered Kicsi Mimit? Netán együtt jártatok óvodába? Vagy most találkoztok először? A már nem is olyan kicsi Mimi megkezdi az iskolát! Tarts vele az első osztályba! Fedezzétek fel együtt, miben különbözik az iskola az óvodától!

Kiss Judit Ágnes: A kalózok és a vajaskeksz – Most én olvasok! sorozat (Pagony)

A kalózanya és a két kalózgyerek mindennél jobban szereti a tengert. Eszükben sincs a partra tenni a lábukat. A szárazföld unalmas, büdös, és hiányzik belőle a hullámzás. Csakhogy egyszer elfogy a vajas keksz, és nincs más hátra, muszáj boltba menni…Ez egy NAGYBETŰS rész, a legkezdőbb olvasóknak! 5-8 éveseknek ajánlott.

Ludmilla 2 új kötete (Pagony)

Ismeritek Ludmillát? Hivatásos problémamegoldó a Sárgarigó utcából. És Dömét? Ő a titkára (akarom mondani, a barátja). Nagyon sok sikeres esetük volt már (emlékeztek az eltűnt beóra, Pali bácsi virágos kalapácsára, vagy Gézára, aki szerelmes lett?). Kertész Erzsi sziporkázó humorú meséit Orbán ­Orsolya rajzaival kínálják a kisiskolásoknak – akár egyedüli olvasásra is. Most megjelent a Ludmilla újabb esetei és a Ludmilla megoldja. 6-10 éveseknek ajánlott.

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! (Pagony)

Nagyon szerettük Agócs Írisz illusztrátor sorozatát, ahol mindenféle állatot rajzolhattunk vele. Napról napra megosztott velünk egy-egy újabb állatkát, amelyeket most könyv formában is kiadtak. Több mint 30 vidám krumpli alakul át mókás állattá, egyszerűen, pár lépésben! Rajzolásra fel! Felnőtteknek s jó móka! Gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek is ajánljuk!

Vibók Ildikó: Szeretnék egy aranyhalat! (Pagony)

Akár nyuszit, akár teknőst, akár kutyát, akár repülőkutyát vagy zsiráfot akarsz tartani, ebben a könyvben rengeteg vicces (de 100%-ban igaz!) információt olvashatsz róluk, és elgondolkozhatsz, hogy együtt tudnál-e élni velük. Ha úgy döntesz, mégis szeretnél háziállatot, akkor nézz utána alaposan, megbízható forrásból, hogyan kell felelősen tartani! Vibók Ildi biológus, és számtalan boldog állat boldog gazdája, a felelős állattartás híve. Erről szól humoros ismeretterjesztő mesekönyve is, amely rögtön belopta magát a természetvédelmi őr és bálnavédő hivatás felé kacsintgató természetbúvár gyerekeink szívébe. A könyv 5-10 éveseknek ajánlott.

Löffler Zsuzsanna: Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány (Manó Könyvek)

Azon a napsütéses, nyári napon, amikor három gyereket egyszer csak belevarázsoltak egy mesébe, sokáig nem történt semmi szokatlan. A délutáni melegben a gyerekek nyugodtan üldögéltek a szegedi vadaspark egyik padján, nem is sejtve, hogy életük legnagyobb kalandja vár rájuk.” Így kezdődik Löffler Zsuzsanna régész kalandos gyerekkönyve, amelyben a három testvér Sárkányperembe, Tűzkő várába pottyan hirtelen. Tartsatok velük a nyári kalandban!

Our Planet – Bolygónk csodái (Manó Könyvek)

A könyv az eredeti Netflix-sorozat alapján készült gyerekeknek. Ez a lenyűgöző könyv a természet csodás helyeit járja be a népszerű filmsorozatból vett képekkel és növényekről és állatokról készült káprázatos illusztrációkkal. A könyv felemelő üzenete, a remény, inspirálja a gyerekeket és rajtuk keresztül a családot is. David Attenborough előszavával.

Rutkai Bori: Zsebtenger (Pagony)

A Zsebtenger nemcsak a Rutkai Bori Banda legújabb lemeze, bár ez is elég okot ad az örömködésre, hanem receptek, kézműves ötletek is találhatók benne az egész családnak. Itt írtunk róla bővebben!

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot (Manó Könyvek)

A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket.

Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola – GÁZ VAN! (Cerkabella)

A szöveg tartalmában és terjedelmében is a 8-11 éves korosztály számára a legideálisabb önálló olvasásra, de közös családi olvasásra vagy iskolai feldolgozásra is alkalmas.

Takács Mari: Bingaminga és a babkák (Csimota Kiadó)

Bingaminga a nagyhírű varázsló annak próbál a végére járni, hogy vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák. Valter, Jinga és Biloba segítenek neki megszabadulni a rájuk mért varázslattól, és megküzdeni a gonosz Morfióval. 7 éves kortól ajánlott.

Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott (Naphegy Kiadó)

Kós Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Kilencvennégy év állt rendelkezésére mindehhez, s a fél íves könyvecske ezt a kilencvennégy esztendőt mutatja be gyerekek számára is érthető nyelven, izgalmas és érdekes epizódokat válogatva az „országépítő” életrajzából.

Ludvik-Tittel Kinga: A Duna kincse (Kolibri Kiadó)

Már a nyomdában Ludvik-Tittel Kinga újabb Mesélő Zsebkönyve, A Duna kincsei, mellyel rengeteg titkot fedezhettek fel a Dunáról, a hidakról és a fővárosról. Már ajánlottuk nektek a sorozat első részét is, a Mesélő Budapest című könyvet, amit nagyon szerettünk. Igazi nyári, városban kalandozós kötet. Itt írtunk róla bővebben! 

M. Kácsor Zoltán: Dragalád visszavág – Zabaszauruszok 4. (Kolibri Kiadó)

A Zabaszauruszok és Szutykoska rendületlenül folytatják útjukat, csakhogy hiába minden óvatosság, hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában találják magukat. Mindeközben Leiszút Feliszút barlangján rajtaütnek a félelmetes és förtelmes dragoszauruszok… Vajon hogy végződik Rilexék élet-halál harca a ródai arénában. Megmenekülnek-e a sárkánybarlang lakói, és túljárhat-e Dragalád eszén a jóságos Fogkopács? 6-10 éveseknek ajánlott.

Erdőszelfi (Móra Kiadó)

Mikor beleolvastam a könyvbe, tudtam, hogy ez szuper téma és olvasmány lesz a nyári utazások közben, hiszen megjelenik benne a túrázás, vándortáborok, a kempingezés, az erdei séta, vízparti kalandozás, bringázás, távcsöves madárlesek és még sorolhatnánk… A kötet szerzőinek névsora is igazán meggyőző számunkra : Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István. A illusztrációkat pedig Ritter Ottó készítette, aki szintén közel áll a szívünkhöz. Itt írtunk róla bővebben! 9 éves kortól ajánlott.

Luca Novelli: Tesla és a kozmikus energiával működő gépezet – Isteni szikrák 3. (Pagony)

Nikola Tesla, látnok, zseni, kreatív és önzetlen feltaláló. Ő a megálmodója rengeteg olyan eszköznek, amiket a mai napig használunk, a rádiótól a távirányítóig, az elektromotoroktól a neon lámpán át a helyből felszálló repülőgépekig. Kutatásai során arra kereste a megoldást, hogyan tudna egy olyan, környezetbarát és biztonságos szerkezetet létrehozni, aminek segítségével az egész világot el lehetne látni elektromos árammal, teljesen ingyen. Ebben a könyvből az ő életével és találmányaival ismerkedhetnek meg a 8-12 évesek.

Alíz Csodaországban (Móra Kiadó)

A kötet Lewis Carroll töretlen népszerűségnek örvendő, időtlen klasszikusnak számító két Aliz-regényét tartalmazza Varró Zsuzsa és Varró Dániel modern fordításában. 12 éves kortól ajánlott.

Lehetnék bárki (Tilos az Á)

„Antológiát szerkeszteni annyit tesz, mint virágcsokrot kötni. Majdnem szó szerint is, mert az anthosz azt jelenti: „virág”, a lego pedig: „gyűjteni”. A Lehetnék bárki című versgyűjteményben száztíz magyar költő százhatvan verse olvasható, szóval egy mezőnyi költemény van itt bokrétába szedve.” – Péczely Dóra, szerkesztő.
Megjelent a Lehetnék bárki, egy nagyon különleges versantológia. A célja hasonló, mint a kiadó 2017-es Szívlapát című versgyűjteményének: kamaszokat és nagyon fiatal felnőtteket bevonni a versolvasók, a líra iránt rajongók körébe, hogy a versek ne csupán az iskolai kötelező anyag részeként jelenjenek meg az életükben, hanem olyan élményként, amely hozzájuk kötődik, nekik szól, őket üti szíven. 14 éves kortól!

Ősszel is több új könyv érkezik majd, amelyeket szintén bemutatunk nektek!

Érdemes megnézni Vakáció rovatunkat, ahol sok jó ötlet közül válogathattok! A legjobb hétvégi programokat pedig itt találjátok meg hétről hétre.

Ha szeretnétek a legjobb programokat és új ajánlóinkat, válogatásainkat hetente egyszer hírlevélben is megkapni, itt tudtok feliratkozni.